Gemeenten massaal achter eisenpakket VNG

Gemeenten hebben zich woensdag tijdens hun jaarlijkse verenigingscongres in Zwolle massaal achter het eisenpakket van het bestuur geschaard. Bijna 98 procent van de 408 gemeenten stemde in met de dertien voorgestelde aanpassingen aan het sociaal akkoord en het zorgakkoord.

De gemeenten eisen onder meer dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze het hun budget kunnen invullen. Ook willen ze dat wordt afgezien van een korting van 89 miljoen euro op het budget voor huishoudelijke hulp en dat er minder regels komen voor 'de onderkant van de arbeidsmarkt', omdat die volgens hen bureaucratie met zich meebrengen.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stuurt de voorgestelde aanpassingen naar minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), die tevens op het congres aanwezig was. "We hopen dat hij hier constructief naar gaat kijken en snel met een antwoord komt", aldus een woordvoerder van de VNG. Reageert het kabinet niet of afwijzend dan gaat een gepland overleg tussen de gemeenten en het kabinet vrijdag niet door, zo stelde VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma in Zwolle.

"Het kabinet kan ons ook moeilijk negeren, want ze hebben ons nodig", vervolgt de woordvoerder. "Ze zijn er niet bij gebaat om geen goede afspraken met ons te maken, want het zijn de gemeenten die straks moeten gaan zorgen voor de uitvoering van het beleid."

Submitter:  Bron: Novum