Rhys Ifans geeft 'afschuwelijk' interview

ArtistA (Jonathan)

Rhys Ifans heeft zich misdragen tijdens een interview met de Britse krant The Times. Het horrorinterview bracht in Groot-Brittannië een discussie op gang over dergelijke geregisseerde PR-interviews. Journaliste Janice Turner van het dagblad sprak op twitter over haar 'werkelijk afschuwelijke ontmoeting' waarin hij 'het voornamelijk heeft over paardenlullen'.

De 45-jarige Ifans vroeg Turner op te rotten en zei zich stierlijk te vervelen. De acteur gaf geen antwoord op vragen en barstte her en der uit in scheldkanonnades.

"Ik weet niet zeker waar het misging met Rhys Ifans", begon Turner haar stuk. "Hoe snel zijn antwoorden escaleerden van minachting naar walging en daarna vijandigheden tot hij 'je verveelt me' zei en wegliep. Zijn pr-medewerker bleef achter met verontschuldigingen." Die weet het gedrag van Ifans aan antibiotica.

Ifans is bekend door zijn rol als Spike in de komedie Notting Hill uit 1999. Hij gaf het interview aan The Times omdat hij in een nieuwe tv-serie speelt. De journaliste had vooraf, zoals gebruikelijk bij PR-interviews, een reeks onderwerpen meegekregen waar ze het niet over mocht hebben. Zo mocht zijn vechtlustige gedrag niet worden genoemd en zijn relatie met ex-vriendin Sienna Miller.

Het artikel heeft in Groot-Brittannië een discussie doen ontstaan over het interviewen van beroemdheden in het algemeen. In de Britse krant The Guardian schrijft Roy Greenslade, freelance journalist en professor in de journalistiek, dat dergelijke ontmoetingen een farce zijn geworden. "Als journalistiek genre wordt het steeds duidelijker dat het voor iedere betrokkene tijdsverspilling is."

Journalist Sam Delany zegt in het interview met de BBC de interviewvorm geen lang leven meer is beschoren. "Niemand is geïnteresseerd in een interview dat is goedgekeurd door PR-mensen."

Journalist Mark Ellen van het Britse tijdschrift CQ brengt een interview dat hij in de jaren tachtig had met Sting in herinnering. Hij kreeg van de pr-medewerker het thuisadres van de superster en kon vragen wat hij wilde. "De ontmoetingen met beroemdheden van tegenwoordig zijn een compromis geworden tussen bemoeizuchtige publicisten en hijgerige schrijvers."


Rhys Ifans geeft 'afschuwelijk' interview (Foto: Novum)