Winkeliers verkopen flink minder producten

Het aantal verkochte producten in de detailhandel is in het eerste kwartaal afgenomen met zes procent. Dat is de grootste afname sinds 1994. De omzet van de detailhandel daalde met drie procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag.

De omzetdaling van drie procent is de grootste in vier jaar tijd. Met deze daling komt Nederland volgens het CBS terecht in de achterhoede van de Europese detailhandel.

De terugval van de verkopen in Nederland is geheel toe te schrijven aan de winkels in non-foodartikelen. De verkopen in deze sector lag in de periode 2010-2012 fors onder het EU-gemiddelde. Het hardst getroffen zijn de doe-het-zelfwinkels en zaken in woninginrichtingsartikelen. De voedingssector deed het beter dan het Europese gemiddelde. In Nederlandse supermarkten bleven de verkopen gelijk.

Volgens het CBS kan de daling van omzet en verkoopvolume niet verklaard worden door het historische lage consumentenvertrouwen. In veel andere Europese lidstaten is het vertrouwen nog lager. In bijvoorbeeld Polen en Roemenië stegen de verkoopvolumes, ondanks een lager consumentenvertrouwen.

Submitter:  Bron: Novum