Nederland levert wapens aan IndonesiŽ

Het kabinet geeft toestemming voor de export van militair materiaal ter waarde van 345 miljoen euro naar Indonesië. Het gaat om onderdelen van fregatten voor de Indonesische marine. Dat hebben minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag laten weten.

De onderdelen voor de fregatten worden geleverd door een Nederlands bedrijf, deels via een werf in Roemenië en deels rechtstreeks naar de werf in Indonesië waar de fregatten worden gebouwd. De uitvoer is volgens het kabinet niet in strijd met de Europese criteria voor de export van wapens.

Vorig jaar ging de verkoop van tachtig tanks aan Indonesië niet door. Een meerderheid van de Tweede Kamer was tegen, onder meer in verband met de situatie in Papua. Ook de PvdA stemde toen tegen.

"In Papua blijven interne spanningen bestaan en doen zich af en toe gewelddadige incidenten voor", schrijven Ploumen en Timmermans nu aan de Kamer. De uitvoer van de fregatonderdelen zal niet leiden tot toename van de interne spanningen, verwachten de bewindslieden, omdat de marine hierbij niet wordt ingezet.