'Praatpaal langs snelweg verdwijnt'

De gele praatpalen langs de weg waarmee gestrande automobilisten de Wegenwacht kunnen bellen, verdwijnen mogelijk. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe, die minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

"Ik acht afbouw van de praatpalenservice op termijn mogelijk", schrijft Schultz. "Rijkswaterstaat zal daartoe in overleg met de ANWB het perspectief naar de toekomst uitwerken." De mobiele telefoon en systemen in de auto waarbij in geval van pech of ongelukken automatisch de alarmdiensten worden gebeld zijn volgens de bewindsvrouw voor de toekomst effectievere en vooral veiliger methoden om incidenten te melden.

Automobilisten hoeven dat niet meer uit te stappen en een stuk langs de snelweg te lopen om bij een praatpaal te komen.

Het scheelt bovendien een hoop geld als de palen worden afgeschaft. Begin vorige maand stonden er 3323 praatpalen langs de wegen die Rijkswaterstaat beheert. Het onderhoud kost vorig jaar veertigduizend euro en de palen moeten elke vijf jaar worden vervangen, wat drie ton kost. Een nieuwe praatpaal kost bijna achtduizend euro.

Daarbij komen nog de kosten voor het telefoonnetwerk. Rijkswaterstaat heeft daarover een contract afgesloten met KPN ter waarde van acht ton. De overeenkomst met de ANWB over de praatpalen loopt nog tot 2017.

Het aantal oproepen dat met de palen wordt gedaan is de afgelopen jaren stabiel, en schommelt rond de veertigduizend. In 1987 ging het nog om 193 duizend oproepen. Vorig jaar betrof het aantal oproepen met 39.665 stuks 2,5 procent van het totale aantal binnenlandse oproepen van de ANWB (1.567.785). Het leidde tot 7.394 hulpverleningen door de ANWB, aldus de bewindsvrouw.