Letland mag euro invoeren

De Europese Commissie heeft woensdag toestemming gegeven aan Letland om toe te treden tot de eurozone. Volgens zowel de EC als de Europese Centrale Bank voldoet de Baltische staat aan de toetredingseisen. Letland is het achttiende land dat toetreedt tot de muntunie. Dat gebeurt waarschijnlijk op 1 januari.

Om toe te mogen treden tot de eurozone, moest Letland kunnen aantonen dat het de inflatie onder controle heeft. Ook de tekorten en de staatsschuld mochten niet te hoog oplopen. Verder mocht de huidige munt, de lat, in waarde niet te veel gaan verschillen van de euro.

De ministers van financiën van de eurozone moeten in juli nog hun fiat geven. Ook de leiders van de lidstaten en het Europees Parlement buigen zich nog over de beslissing. Als zij ook toestemming geven, kan Letland vanaf 2014 de euro invoeren.

De meerderheid van de twee miljoen Letten is tegen toetreding tot de euro, vanwege de huidige economische crisis in de eurozone. Omdat het land in 2004 toetrad tot de EU, moet het de nieuwe munt wel gaan voeren. Estland trad in januari 2011 al toe tot de eurozone. Litouwen wil volgend jaar toestemming vragen. De drie Baltische staten herkregen hun onafhankelijkheid in 1991.