Weinig Flevolanders zien superprovincie zitten

Slechts een klein deel van de inwoners van Flevoland is voorstander van een fusie tussen de provincie met Noord-Holland en Utrecht. In totaal ziet acht procent zo'n superprovincie zitten, bijna de helft is tegen de fusie en nog eens 32 procent zegt neutraal te zijn. Dat meldt de provincie Flevoland woensdag op basis van een peiling door TNS NIPO.

Onderzoekers vroegen ruim tweeduizend Flevolanders naar hun mening over de mogelijke fusie. De provincie wil de resultaten gebruiken voor de zienswijze die Flevoland gaat indienen op het wetsvoorstel van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA). De minister wil de drie provincies omvormen tot een landsdeel.

Uit de peiling blijkt verder dat 57 procent van de ondervraagden zich zeer sterk tot tamelijk sterk verbonden voelt met Flevoland. Zo'n 64 procent geeft aan dat de provincie een sterke tot tamelijk sterke eigen identiteit heeft.

De minste voorstanders voor de fusie zijn te vinden in de Noordoostpolder. Daar ziet slechts drie procent van de bevolking wat in de plannen van Plasterk. In de gemeente Almere zijn de inwoners met twaalf procent het positiefst.