Omarm je chaos

We plannen wat af! Agenda's verbonden aan mobiele telefoons. De agenda van je werk. Je privéagenda gesynchroniseerd met die van het werk. Afspraken voor sportclubs van de kinderen worden gecombineerd met werkplanningen, targets en het broodnodige eigen sociale leven. Familiebezoekjes met een apart kleurtje in een aparte categorie. Spontane bezoekjes zitten er amper in. Slaaf van je agenda en die verrekte beperkte tijd.

Breder gezien is de samenleving daar ook wel op ingericht. De planning is studeren tot maximaal een jaar of vierentwintig. Ruim veertig jaar om te werken en een carrière op te bouwen. Gedurende die veertig jaar moet het geld worden gespaard om nog een goede twintig jaar te genieten. Ieder obstakel dat deze planning verkloot, dient te worden verzekerd om toch minimaal de agenda weer enigszins kloppend te krijgen. Een obstakel is in de regel een situatie die minder geld oplevert en derhalve de volgende fase in de weg zou staan.

Nog breder? Pensioenplannen. Hypotheken. Je eigen financiële toekomst verbinden aan die van miljardenbedrijven. Meerjarenplanningen in de zorg. Meerjarenbegrotingen van de overheid. Allemaal zaken die amper drie jaar vooruit kunnen worden ingeschat, maar toch in planningen worden verankerd. Het ene moment zit een land in hoogtijdagen en een jaar later is het een economische puinbak. Een beetje natuurramp of oorlog flikkert helemaal de zaak ondersteboven. En blijkbaar had niemand voorzien dat op den duur meer mensen veel ouder werden en meer zorg nodig hadden, maar toch geen stuiver op zouden brengen. Niet altijd verstandig dus, om dit soort planningen al te geobsedeerd na te blijven streven.

Terug naar het kleine dan maar. Je eigen leven. De CHAOS die we in feite dagelijks proberen te ordenen met al die agenda's.

Want dat ervaren we toch feitelijke iedere dag? CHAOS! We proberen de illusie dat we alles in de hand hebben vast te houden, door het allemaal vast te leggen. Toch is die ene auto van links, die je net niet had gezien, een prima manier om je plannen voor de komende twintig jaar uit je agenda te schrappen. Of erger nog: om jou uit de agenda's van anderen te schrappen. Een frauderende bankier in de VS kan trouwens ook nog gewoon je loopbaan verzieken.

Dichtbij of ver weg. Er zijn meer zaken die je niet in de hand hebt dan wel en allemaal kunnen ze jouw agenda en jouw leven stevig beïnvloeden.

Dan toch een simpele vraag: “Is chaos wel zo verkeerd?”

Door alle risico's maar zo goed mogelijk in te dekken, proberen we negatieve uitkomsten te voorkomen of op te vangen. Daarbij neemt iedereen dus aan dat alles wat afwijkt ook meteen verkeerd is. Niet erg logisch toch? Als chaos betekent dat heel de teringbende meteen in elkaar stort, had de mensheid het echt niet zo lang volgehouden. Het geinige is juist dat het onverwachte vaak verrekte geinig kan zijn!

Chaos is ook de trein missen en in de volgende nu net die leuke meid tegenover je hebben zitten. Chaos is de toevallige interactie van elektronen in je hoofd, waar een briljant idee uit voortkomt. Chaos is googelen naar teelbalkanker en het vinden van een briljant stukje muziek. Chaos is een gescheurd condoom, dat een wolk van een baby tot gevolg heeft. Chaos is een serie mislukkingen, die je leiden naar een nooit gedroomde ervaring.

Oké. Plannen is niet helemaal verkeerd. De samenleving is nu eenmaal complex. Maar vergeet niet af en toe je agenda aan te passen aan de aangename verrassingen die chaos kan brengen. Voor je het weet klopt je reisplanner, maar mis je de liefde van je leven.