Schippers bezorgd over inkorten bedieningstijden

Redactie

Nederlandse binnenvaartschippers roepen minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen op om af te zien van het terugdringen van de bedieningstijden van bruggen en sluizen. De schippers vrezen dat de bezuinigingsmaatregelen zullen leiden tot een slechte concurrentiepositie van de binnenvaart. Dat meldt belangenvereniging Koninklijke Schuttevaer woensdag op haar website.

De vereniging en haar leden komen donderdag en vrijdag in Sliedrecht bijeen op het jaarlijkse Schuttevaercongres, waar ook de minister aanwezig zal zijn. De binnenvaartschippers praten onder meer over geschikte alternatieven voor het inkrimpen van de bedieningstijden, zoals het centraal of vraaggestuurd bedienen van sluizen en bruggen.

Rijkswaterstaat, onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, wil vanwege bezuinigingen de bediening van bruggen en sluizen in de komende jaren versoberen. Zo is de dienst van plan de bedieningstijden op de Maasroute binnen nu en 2018 terug te brengen tot zestien uur per dag. Ook op andere vaarwegen in het land wordt bezuinigd.

Voor Schuttevaer zijn deze maatregelen onbespreekbaar, zo meldt Leny van Toorenburg, hoofd nautische zaken van de vereniging. "De binnenvaart heeft momenteel al flink te lijden onder de crisis. Wij denken dat de schippers dit er niet bij kunnen hebben. Bovendien is het ook erg vreemd om te bezuinigen op bedieningstijden, wanneer je het vervoer over water juist promoot. Je gaat ook niet de A2 's nachts dichtgooien als je het wegverkeer wilt stimuleren."

Rijkswaterstaat laat weten dat de geplande bezuinigingsmaatregelen nog niet definitief zijn. "We voeren nog gesprekken met regio's over mogelijke oplossingen. Vraaggestuurde bediening is daar een van", aldus een woordvoerder. De uitkomst van die gesprekken wordt volgens de zegsvrouw pas in het najaar duidelijk.