Gadget: Turtle Beach Ear Force XP510

Een telefoontje van Turtle Beach, of we de Ear Force wilden testen. Ik kreeg even een associatie met een groep homo's die het nodig vindt te zingen, maar Turtle Beach bedoelt een high-end headset, speciaal voor gaming. Ah, daar durf ik wel naar te luisteren, dus kom maar op!

Header

Het eerste dat opvalt aan de Turtle Beach XP510 is het prijskaartje. Het kost 289 euro en dat is toch pittig geprijsd. Gelukkig krijg je daar heel veel voor terug. Een van de belangrijke punten, het comfort van een koptelefoon, is goed te noemen. Allereerst is het draadloos, dus je hebt geen last van zo'n draad die je beperkt in je bewegingen. Ten tweede, en dat is wel het belangrijkst, zit het comfortabel op je hoofd, en na een dag games spelen heb je geen rode oortjes van het gamen. De koptelefoon is dan niet alleen in de breedte van je hoofd in te stellen, maar ook de cups zijn nog bewegelijk, zodat een goede pasvorm haast wel altijd moet lukken. Alleen als je enorme oren hebt zou ik ze toch eerst even uitproberen, maar dat probleem heb je dan met elke set.

Turtle Beach Ear Force XP510

Als de doos opengaat springen de kabeltjes en accessoires je tegemoet. Naast de XP510 zelf zit er een zendstation in, dat het signaal richting koptelefoon stuurt. Daarnaast zijn er onder andere een optische kabel voor het geluid tussen console en zendstation, een draad om de koptelefoon op te laden en een draad om het aan te sluiten op een mobieltje. Voor Xbox-gebruikers is er een kabel meegeleverd om te kunnen chatten, maar ook een Bluetooth chat-adapter, zodat het geheel ook draadloos blijft. Kabeltjes genoeg dus, en extra tof dat ze er al een optische kabel bij hebben geleverd.

De XP510 barst van de knoppen. Een knop om het aan- of uit te zetten, verschillende presets uit te proberen voor geluid en voor de microfoon, verschillende chatkanalen en twee volumeknoppen om het geluid van de console en van je mobieltje te regelen. Het handige is namelijk dat je gesprekken kunt voeren via de telefoon als je aan het gamen bent.  Dat scheelt weer de boel op pauze te zetten en zo kun je handsfree blijven gamen. Of muziek luisteren via Bluetooth met je mediaspeler of smartphone omdat de standaardmuziek van een game je de neus uitkomt.

Turtle Beach Ear Force XP510

Het geluid dan, de kwestie waarom je zo’n headset zou kopen en waar het prijskaartje zich ook moet bewijzen. Over het algemeen is het bereik goed. De bas mag wat dieper klinken, maar de overige klanken klinken voor deze prijs helder. Dolby Digital Surround wordt ondersteund, dus spellen die er gebruik van maken klinken net weer wat beter qua ruimtelijk geluid. Nu zijn er net wat spellen uit waar het weten waar de vijand vandaan komt extra belangrijk is, en dan is het zeker een bonus dat je dat mag ervaren met zo’n Surround-koptelefoon. Fijn is ook dat ondanks dat het draadloos is, er geen storing te bemerken is.

Met de koptelefoon op hoor je ook minder van de omgeving door noise isolation. Mocht je veel storing ondervinden door andere apparaten in de buurt, dan heb je de keuze uit twee golflengtes, al had ik met de standaard setting geen enkel probleem. Het enige dat een nadeel kan zijn is dat het signaal niet heel ver komt, dus mocht je naar de keuken of het toilet willen met de XP510 op je hoofd, dan zou het zo maar kunnen zijn dat het signaal gaat storen. Nu gamet het nogal lastig van een afstand, dus de vraag is hoe vaak je daar last van gaat hebben. Op de microfoon is niets aan te merken, dat klonk goed. Volgens de luisterende zijde was ik duidelijk verstaanbaar, in de gamechat maar ook aan de telefoon. Mocht je deze niet willen gebruiken, dan is het er af te halen, zodat er niet constant een microfoon voor je snuffert hangt.

Turtle Beach Ear Force XP510

Het opladen van de koptelefoon hoeft pas na zo’n vijftien uur. Netjes, aangezien dit te behalen valt met Bluetooth aan. Daardoor zijn lange gamesessies geen probleem en mocht je langer dan dat nodig hebben, dan is het meegeleverde snoer lang genoeg om even met draad verder te gaan, terwijl de koptelefoon weer oplaadt.

De prijskaart van de Turtle Beach XP510 laat denk ik iedere gamer wel even slikken. Daarvoor krijg je wel een complete set met alle kabeltjes die je zou willen hebben en Dolby Digital Surround op je hoofd op een comfortabele manier. De bas is misschien wat minder dan mijn eigen koptelefoon, maar niet storend slecht. En wie wil er nu niet bellen of naar muziek via de smartphone luisteren terwijl hij aan het gamen is? Nou ja, handiger zijn de presets zodat je instellingen per game of per bron, zoals film, gaming of muziek, naar eigen voorkeur apart kunt instellen. Voor het geluid uit de cups en voor de microfoon. Een aanrader als je het geld kunt missen en een goed geluid zoekt voor je Xbox 360 of PlayStation 3.

4