Mexico zit met vermissingen in zijn maag

In de wijk Tepito in Mexico-Stad lijkt nog een meisje te zijn ontvoerd. Samen met elf andere jonge mensen verdween zij eind mei uit een café. Dat heeft de Mexicaanse justitie woensdag gezegd. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International had ondertussen vernietigende kritiek op het grote aantal onopgeloste vermissingen in Mexico en sprak van een nationaal schandaal en een mensenrechtencrisis.

Politie en justitie falen stelselmatig bij het boven water halen van vermisten, zei Amnesty dinsdag. Sinds 2006 is de stapel vermissingszaken gegroeid tot het schrikbarende aantal van 26 duizend. Familieleden zijn dikwijls genoodzaakt zelf naar hun geliefden te zoeken, niet zelden onder zeer bedreigende omstandigheden. Informatie die zij weten te vergaren wordt door de politie dikwijls straal genegeerd, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Vorige week maakte de Mexicaanse regering wereldkundig een speciale eenheid in het leven te roepen voor vermissingszaken. De eenheid bestaat uit twaalf onderzoekers die in hun werk worden bijgestaan door federale agenten. Of dat genoeg is om duizenden vermissingen op te lossen, valt nog te bezien.

De mogelijke ontvoering van twaalf jongeren in Mexico-Stad toont de moeilijkheden bij het oplossen van dit soort zaken. De vermissing kwam pas aan het licht na een protestactie van de ouders van de jongeren en andere inwoners van de wijk Tepito. Media meldden later dat de vaders van twee vermisten voormalige misdaadbazen zijn die momenteel in de gevangenis zitten.

Een getuige zei dat de twaalf - aanvankelijk werd uitgegaan van elf ontvoerde jongeren - door gewapende mannen werden weggevoerd, maar van deze getuige ontbreekt inmiddels ieder spoor. Ook de eigenaar van het café wordt vermist. Beeldmateriaal van een bewakingscamera toont dat de jongeren het café binnengaan, maar justitie wil niet zeggen of ook te zien is of zij weer vertrekken of worden ontvoerd. "We zijn het beeldmateriaal nog steeds aan het analyseren", zei hoofdaanklager Rodolfo Rios.

Twee barmannen en een serveerster van het café zijn in het kader van het onderzoek aangehouden.

Submitter:  Bron: Novum/AP