Plasterk terughoudend over details bezuiniging AIVD

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is niet van plan om veel details prijs te geven over de manier waarop de AIVD moet bezuinigen en hoe de geheime dienst in de toekomst zal opereren. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de AIVD.

De bewindsman trof een uiterst kritische Kamer. Vrijwel alle partijen vonden de brief die Plasterk heeft gestuurd over de bezuinigingen veel te beknopt. Ook Klaas Dijkhoff van regeringspartij VVD was hard in zijn oordeel. "Ik heb een beetje het gevoel alsof een student een scriptie komt inleveren en alleen de inhoudsopgave nog op papier heeft." Madeleine van Toorenburg (CDA) zei dat de 'visie kennelijk net zo geheim is als de dienst'.

Dijkhoff eiste samen met SP, CDA en D66 een uitgebreidere visie waarbij Plasterk inzichtelijk maakt wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid. Anders kan de Kamer niet controleren of de bezuinigingen wel verantwoord zijn, vinden deze partijen. Plasterk werd eraan herinnerd dat hij eerder zei dat de bezuinigingen raken aan de staatsveiligheid.

Alleen de PvdA toonde begrip voor de brief van Plasterk. Het is de 'kat op het spek' binden door te onthullen hoe er precies wordt bezuinigd, zei Pierre Heijnen. Kwaadwillenden worden namelijk in de kaart gespeeld als alle details bekend worden.

Plasterk leek niet van plan om de Kamer tegemoet te komen. "Dit is zo scherp als kan", zei hij over zijn brief. De minister vindt dat hij het parlement de invulling van de bezuinigingen al met een 'redelijke fijnmazigheid' heeft weergegeven. "Ik ben al verder gegaan dan ik aanvankelijk wilde doen."

Ook wees hij erop dat het nu nog vooral gaat om het behalen van efficiencywinst. Over bezuinigingen die echt de operationele inzet raken, moet nog een besluit worden genomen. Plasterk zegde toe daarbij de Kamer 'zo fijnmazig als het kan' te informeren.

De AIVD moet in totaal zeventig miljoen euro bezuinigen. Plasterk schreef maandag dat dit ongeveer tweehonderd banen zal kosten. De dienst gaat minder aandacht geven aan rechts-, links- en dierenrechtenextremisme. Het verzamelen van inlichtingen in het buitenland gaat op een lager pitje. Ook gaat de AIVD minder doen aan informatiebeveiliging van het rijk.