Nekschot voor passanten bij nepwachtpost Irak

Gewapende lieden hebben woensdag in het westen van Irak ten minste veertien passanten in koelen bloede doodgeschoten. De daders hadden een nepcontrolepost ingericht en lagen daar in hinderlaag, melden medewerkers van de inlichtingendiensten.

Onder de doden zijn enkele agenten en militairen. Zeker vier slachtoffers zijn volgens de politie afkomstig uit de sjiitische heilige stad Karbala. Zij werden staande gehouden vlakbij de afgelegen plaats Nukhaib in de overwegend soennitische provincie Anbar, waar twee woestijnwegen elkaar kruisen.

De overvallers vroegen passanten naar hun papieren, vermoedelijk om vast te stellen tot welke bevolkingsgroep ze behoorden. De politie zegt op de plaats delict met bloed doordrenkte identiteitsdocumenten te hebben gevonden. De aangetroffen lijken waren door het hoofd geschoten, alsof er een executie had plaatsgevonden.

De verantwoordelijkheid voor het bloedbad is vooralsnog niet opgeëist. De Iraakse autoriteiten verdenken soennitische opstandelingen, die het vaker gemunt hebben op sjiieten. In dezelfde streek werd in september 2011 een bus vol sjiitische pelgrims overvallen. Daarbij viel een groot aantal doden.