Aanslag op moskee in Londen

Onbekenden hebben woensdag een moskee in Noord-Londen in brand gestoken. Op de muur waren de letters EDL geschilderd, afkorting van de naam van de extreemrechtse English Defense League. De aanslag kwam op de dag dat Michael Adebolajo, een van de twee mannen die de soldaat Lee Rigby ombrachten, voor de rechter verscheen.

Hij noemde zichzelf 'een soldaat' en wenste aangesproken te worden als Mujahid Abu Hamza; de naam van de leider van Al Qaida in Irak. De Londense politie noemde de brand in de moskee van de Somalische gemeenschap 'verdacht'. Er is een speciaal team gevormd met Scotland Yard. Het gebouw is verwoest. De Londense burgemeester Boris Johnson zei dat er in zijn stad geen plaats is voor haat, vooroordelen of geweld. Hij legde geen direct verband met de dood van Rigby, maar impliceerde dat wel. Adebojalo werd door de rechter via een videoverbinding met zijn gevangenis gehoord. Hij beklaagde zich over het feit dat hij handboeien moest dragen en zich had moeten uitkleden voor onderzoek, zelfs van zijn geslachtsdelen.

De man, die de moord op Higby, een poging tot moord op twee politiemensen en onwettig bezit van een vuurwapen ten laste wordt gelegd, beweerde dat zijn proces gaat over goede, eerlijke, nette, hardwerkende Britten, of ze nu moslim zijn of niet. "Zij (kennelijk verwijzend naar de moslims, red.) zijn degenen die het meeste te lijden hebben." Adebojalo is sinds zijn arrestatie al vijf keer door psychiaters bezocht. Op 28 juni moet hij met zijn kompaan Michael Adebowale weer voor de rechter komen. Er is ondertussen ook een filmpje opgedoken van de radicale moslimprediker Anjem Choudary uit Oost-Londen. Die beweert Adebojalo al jaren te kennen. Hij bestempelt hem en Adebowale als 'martelaren' die naar het paradijs zullen gaan. Rigby daarentegen zal in de hel verbranden, aldus Choudary. Rigby is ook geen held zoals iedereen nu zegt, aldus de prediker. Hij heeft volgens hem in Afghanistan onschuldige vrouwen en kinderen gedood.