Kraakpand asielzoekers voorlopig bewoonbaar

Het gekraakte kantoorpand in Amsterdam-West dat sinds vrijdag wordt bewoond door zo'n honderd asielzoekers is niet in zo'n slechte staat dat het direct moet worden ontruimd. "Er zijn in ieder geval geen acute problemen, anders hadden we dinsdag al ingegrepen", zegt een gemeentewoordvoerder woensdag.

Het is wel goed mogelijk dat er minder dringende problemen zijn die binnen een bepaalde tijd moeten worden aangepakt, zegt de woordvoerder. De brandweer, de politie en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie GHOR voerden dinsdag een inspectie uit in het gebouw aan de Jan Tooropstraat. Die richtte zich onder meer op de hygiëne en de brandveiligheid.

Als grote problemen waren geconstateerd was het pand onbewoonbaar verklaard en hadden de asielzoekers opnieuw een nieuw heenkomen moeten zoeken. Over eventuele minder dringende problemen die moeten worden aangepakt kon de woordvoerder niets zeggen. "Het inspectierapport heb ik nog niet gezien, dat kan vandaag of morgen verschijnen."

Het kantoor is afgesloten van elektriciteit en beschikt niet over warm water, daarom was het de vraag of het verantwoord was de honderd asielzoekers daar te laten verblijven. Een definitieve oplossing is voor de asielzoekers nog niet in zicht. De eigenaar van het kantoorpand waar ze nu verblijven, woningcorporatie De Key, heeft aangifte gedaan nadat krakers de asielzoekers het pand hadden aangeboden. Wel mogen de asielzoekers voorlopig blijven omdat de corporatie geen aanleiding ziet voor een acute ontruiming.

De asielzoekers, die volgens eigen zeggen niet terug kunnen keren naar hun thuisland, verbleven eerder in een tentenkamp aan de Notweg. Toen burgemeester Eberhard van der Laan dat eind vorig jaar liet ontruimen konden de asielzoekers terecht bij de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam-West. Daar verbleven ze een halfjaar, maar de eigenaar van de kerk en Van der Laan vonden dat de groep daar ook weg moest omdat de vrijwilligers de opvang te zwaar vonden.