[EK<21] Pot: "Niet alleen deelnemer"

Het EK voor spelers onder 21 jaar is niet alleen bedoeld om spelers op te leiden. Dat zei bondscoach Cor Pot van Jong Oranje woensdag. Hij reageerde daarmee op de Duitse voetbalbond die stelde het toernooi vooral als opleiding te zien. "Ik vind dat als je naar zo'n groot toernooi gaat, dan ben je niet alleen maar een deelnemer, dan heb je een ambitie."

Pot erkent dat het resultaat in de Nederlandse jeugdopleiding lang niet altijd even belangrijk was. "Maar nu hebben we toch een iets andere richting gekozen waarin het resultaat ook heel erg belangrijk is." Bovendien is prijzen winnen ook belangrijk voor de vorming van jonge spelers. "Europees kampioen worden is ook een vorm van opleiding."

Pot heeft de opstelling van Jong Oranjes eerste duel donderdag tegen Duitsland bijna klaar. Vraagteken is nog wie er op het middenveld komen te spelen. "Mij maakt het niet uit of we voor fysieke middenvelders of technische middenvelders gaan", blijft Kevin Strootman fanatiek. "Iedereen die bij deze selectie zit, alle 23 spelers, die kunnen in de basis staan en de coach bepaalt dat."