CD: Queens Of The Stone Age - ...Like Clockwork

Zes jaar na het album Era Vulgaris werd het wel weer eens tijd voor een nieuw album van Queens of the Stone Age. Homme had het de afgelopen jaren nogal druk met zijn hobbyband Them Crooked Vultures waarmee hij, samen met Foo Fighter Dave Grohl en oud-Led Zeppelin-bassist John Paul Jones, een album opnam en een tweetal succesvolle tournees deed. In 2010 belandde Josh Homme dertien dagen in een ziekenhuis en kon de muzikant na een routine knie-operatie vier maanden lang niet lopen. Homme kwam hierdoor in een depressie, maar wist weer uit deze nare situatie te komen door samen met gitarist Troy Van Leeuwen, drummer Joey Castillo, bassist Michael Shuman en gitarist en toetsenist Dean Fertita aan liedjes voor het zesde studioalbum te gaan werken. In 2011 verscheen een geremasterde heruitgave van Queens of the Stone Age en bij de daaropvolgende tour werd het volledige debuutalbum integraal gespeeld. Het spelen van de oude nummers motiveerde Homme in elk geval om weer volop aan de slag te gaan met nieuw materiaal.

Like Clockwork 1

Eind 2012 dook de groep de Pink Duck Studios in Burbank (Californië) in, om samen met producer James Lavelle (UNKLE) ...Like Clockwork op te nemen. Halverwege de opnames besloot Homme om drummer Joey Castillo te ontslaan en zijn plaats over te laten nemen door niemand minder dan Dave Grohl. Naast Grohl, die eerder al te horen was op Songs for the Deaf, keren op ...Like Clockwork ook oud-QotSA bandleden Nick Oliveri, Alain Johannes en Mark Lanegan even terug in de band. Het album opent met glasgerinkel en gaat daarna meteen los als een traag onheilspellend stuk stonerrock in het slepende 'Keep Your Eyes Peeled'.

Fallen leaves realize they are no friend of autumn.
The view from Hell is blue sky.
So ominously blue.
I daydream until all the blue is gone.
I know. You will never believe.
I play this as though I’m alright.
If life is but a dream.
Wake me.

'I Sat By the Ocean' is een track die ook zo van Rated R of Songs for the Deaf had kunnen komen. Het is een heerlijk catchy liedje met het kenmerkende geluid van Homme en consorten. Ook Josh Homme is een artiest die het beste van zijn kunnen laat horen op momenten van leed en depressie. Zo zingt de sympathieke Amerikaan zijn sores behoorlijk van zich af in het melancholische 'The Vampyre Of Time And Memory'. 'If I Had A Tail' is het eerste nummer waarbij we de drumkunsten van Dave Grohl mogen beluisteren. Met een achtergrondkoortje, bestaande uit Mark Lanegan en Nick Oliveri, en Alex Turner van de Arctic Monkeys op gitaar levert dit een fijne stonerrockballade op met een nogal opvallend outro. Dan is het tijd voor een nummer, dat begin april al op single verscheen als voorbode van dit werkelijk verbluffende album. 'My God Is the Sun' is zonder enige twijfel één van de allerbeste nummers die tot nu toe door de band werd opgenomen. Het is zo'n nummer dat meteen in je hoofd blijft hangen en dat je na een paar keer horen al mee begint te neuriën.

I don’t know what time it was.
I don't wear a watch.
So good to be an ant who crawls.
Atop a spinning rock.

Healing, like fire from a gun.
Kneeling, my god is the sun.
Heal them, with fire from above.
Kneeling, my god is the sun.

Na de pompende baslijnen, de beukende drums en de scheurende gitaarriffs van 'My God Is the Sun' is het tijd voor een rustig moment op dit overwegend stevige album. Bij het atmosferische 'Kalopsia', een nummer dat Homme samen met Alex Turner van de Arctic Monkeys schreef, horen we een muzikale gastbijdrage van Trent Reznor (Nine Inch Nails). Het is een nummer dat rustig op gang komt om daarna te finishen in een bombastische climax. Ook bij 'Fairweather Friends' horen we een paar bijzondere muzikale gasten aantreden. Zo horen we Mark Lanegan - die dit nummer ook schreef - op zang, horen we Trent Reznor nogmaals in het achtergrondkoortje meezingen en wordt de piano bespeeld door niemand minder dan Sir Elton John. 'Fairweather Friends' was trouwens het enige liedje dat niet bij de albumpresentatie in The Wiltern in Los Angeles werd gespeeld. Jake Shears van de Scissor Sisters is vervolgens te horen in 'Smooth Sailing', een nummer dat ook weer duidelijk aan het oudere werk van Queens of the Stone Age doet denken met vreemde tempowisselingen, opdrijvend baswerk en de stevig sturende drummer Grohl.

Calling all Comas.
Prisoner on the loose.
Description.
A spitting image of me.
‘Cept for a heart shaped hole.
Where the hope runs out.

Like Clockwork 2
Like Clockwork (Gelimiteerde oplage als dubbel-elpee)

Op een opvallend kalm tempo gaat het album verder met 'I Appear Missing' waarbij Homme duidelijk geinspireerd werd door zijn ziekenhuiservaringen. Het zes minuten durende liedje is tevens het langste nummer op dit album. Zowel Homme als Van Leeuwen horen we helemaal losgaan op hun 12-snarige gitaren. Dit is Queens of the Stone Age zoals we hun zo graag mogen horen. Met '...Like Clockwork' komen we dan na dik 45 minuten alweer toe aan het laatste liedje van dit energieke album. Bij '...Like Clockwork' horen we eindelijk de band zoals we die heden ten dage ook op de diverse podia kunnen aanschouwen, met nieuwe drummer Jon Theodore op de voor hem zo vertrouwde plaats.

Met ...Like Clockwork heeft Queens of the Stone Age een album afgeleverd waar je misschien bij de eerste luisterbeurt even aan moet wennen, maar die daarna al snel zeer vertrouwd gaat klinken. We durven dan ook gerust te stellen dat dit gewoon hun allerbeste werk is, sinds hun eveneens magistrale album Songs for the Deaf.