Artis hoeft bek hitsige zeeleeuw niet te snoeren

Het Amsterdamse dierenpark Artis hoeft geen maatregelen te nemen om het gebrul van mannelijke zeeleeuwen in de bronsttijd in te tomen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die door een bejaard echtpaar uit de omgeving was aangespannen.

De 80-jarige vrouwelijke kant van het echtpaar gaf vorige maand in Het Parool aan getraumatiseerd te zijn door het geschreeuw van de zeeleeuw, Fernandez. "Ik ben van joodse komaf en moest tijdens de oorlog onderduiken. Nu moet ik weer onderduiken, want ik doe mijn ramen en deuren niet meer open."

Uit geluidsmetingen blijkt volgens de Raad van State dat het geschreeuw van de zeeleeuw onder de geluidsgrenswaarden blijft. Het echtpaar wierp tegen dat die metingen in december, buiten de bronsttijd, zijn gedaan. De gemeente Amsterdam had echter aangegeven dat een zeeleeuw maar op één manier het hardst kan brullen en dat hij in de bronsttijd niet harder blaft dan anders. De Raad van State gaat hierin mee.

Ook werd tijdens de zitting duidelijk dat de mannelijke zeeleeuw in verband met een Europees fokprogramma inmiddels is overgeplaatst naar een andere dierentuin. Artis heeft toegezegd rekening met de omwonenden te houden als er een nieuwe mannelijke zeeleeuw in het park komt en er alles aan te doen om overlast te voorkomen. De Raad van State ziet dan ook geen aanleiding om maatregelen op te leggen.