'Bodem woningmarkt is in zicht'

Het einde van de daling in huizenprijzen en woningverkopen is nabij. Vanaf volgend jaar zouden de woningprijzen zich al kunnen stabiliseren. Daarmee is de bodem van de woningmarkt in zicht, stellen economen van de Rabobank in een woensdag verschenen rapport.

Ten opzichte van het eerste kwartaal in 2012 zijn in dezelfde periode dit jaar iets minder woningen verkocht. De huizenprijzen daalden in april dit jaar met 1,4 procent ten opzichte van maart. Daarmee zijn de woningprijzen sinds begin 2008 met negentien procent gedaald, aldus de Rabobank.

In reële termen zijn koophuizen zelfs dertig procent goedkoper dan aan het begin van de crisis. Zeker woningen voor starters zijn daarmee nog relatief betaalbaar. Ook kunnen zij een grotere woning kopen voor hetzelfde geld dan voor de crisis. Dat starters nog niet kopen, is volgens Rabobank deels te verklaren door onzekerheid over de economische situatie.

Door het nieuwe beleid op de woningmarkt kunnen huishoudens maximaal negen procent minder lenen tegen dezelfde hypotheeklasten dan voor 1 januari dit jaar. Het Nibud heeft bovendien de hypotheeknormen naar beneden bijgesteld omdat wordt uitgegaan van een koopkrachtdaling. Daarmee is het negatieve prijseffect maximaal zo'n dertien procent.

Submitter:  Bron: Novum