'Brabant spendeert meest aan koningstour'

De provincie Noord-Brabant spendeert ruim een half miljoen euro voor het bezoek van het koningspaar tijdens hun tour. Daarmee is dat de provincie die het meeste heeft begroot voor het bezoek, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Een aantal gemeenten weigerde inzage te geven in de kosten.

Volgens de berekeningen van RTL bedragen de totale kosten voor de koningspaartour nu ongeveer anderhalf miljoen euro. Brabant neemt daarvan dus een derde voor zijn rekening. Zo treedt onder meer Guus Meeuwis op voor het koningspaar in Den Bosch, waar de totale kosten op twee ton zijn beraamd. In Roosendaal gaat het om 180 duizend euro en in Oisterwijk om een ton.

De provincie Noord-Brabant lijkt zich daarmee het minst aan te trekken van het verzoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima om de tour sober te houden. Het paar deed dit verzoek eerder vanwege de economische crisis.

De gemeente Utrecht trok 21 duizend euro voor het bezoek uit en Haarlem tienduizend euro. De Friese gemeente Akkrum hield het bij tweeduizend euro voor het bezoek dat daar een kwartiertje duurde.

Het koningspaar trapte de tour ruim een week geleden af in Groningen en Drenthe en ook Gelderland en Utrecht zijn inmiddels bezocht. Volgende week staan Limburg en Noord-Brabant en Friesland en Noord-Holland op het programma.