Geil zoenen met Rita

Het was een heel erg smerige verkiezingscampagne. Zelf gezien. In ‘Wat kiest Nederland’ bij RTL. Niet alleen alle politieke kopstukken, maar ook de parlementaire brekebeentjes konden langskomen bij Rick Nieman en Frits Wester. Dus ook Rita Verdonk mocht aanschuiven. Het ergste brekebeentje van allemaal. In de peilingen gezakt van een stuk of 30 zetels tot een dikke vette nul. Dan mag je zo wel worden genoemd, een brekebeentje. Dat Rita langdurig met krukken liep bleek gewoon een teken aan de wand. Brekebeentje. Maar zij heeft wel veruit de smerigste verkiezingscampagne gevoerd van allemaal. Ik heb het met m’n eigen ogen gezien. Midden in de uitzending stond Rita op, zei met een geilige blik in haar ogen dat ze een cadeautje had, schommelde op die arme Frits Wester af, en gaf hem een zoen. Inderdaad. Buitengewoon smerig. Het zal je maar gebeuren. Ben je van CDA-spindoctor opgeklomen tot achtenswaardig politiek journalist, en in plaats van dat je wordt besprongen door een of andere lekkere politicologie-studente, krijg je een zoen van Rita Verdonk. Als mij dat was overkomen, zou ik de uitzending meteen hebben gestopt, om naar de eerste de beste douchegelegenheid te rennen. Smerig. En begrijp het goed, ik ben het volkomen eens met de Verdonken in dit land die vinden dat we in het maatschappelijk verkeer elkaar een hand behoren te geven, ook wanneer de handenschudders van verschillende geslachten zijn. Maar zo’n vieze opgedrongen zoen? Smerig. Heel smerig. En Rita noemt zo’n zoen dan ook nog een cadeautje. Dat vieze mens heeft de seksuele intimidatie verheven tot de seksuele belediging. Echt, nooit was de politieke campagne in ons land zo smerig totdat Rita mee ging doen.

Nou is politiek sowieso een smerig vak. Kijk maar naar de Femke Halsema. Toen zij twee jaar geleden blunderde rond terrorist en partijgenoot Duyvendak (“buitengewoon integer”) misbruikte ze een column van collega Oplopers als bliksemafleider. Niemand had het meer over haar schandalige visie op het opstoken van bommengooiers door huisadressen van ambtenaren te publiceren, iedereen sprak schande van die schandalige column van Driek, waarvan slechts één uit zijn verband gerukt zinnetje telkens werd geciteerd. De aangifte die Halsema deed, bleek onterecht. De zaak is geseponeerd. Maar mensen als Halsema, die op zo’n manier ten koste van anderen overeind trachten te blijven in de Nederlandse politiek, horen niet in de Tweede Kamer thuis. Het strafrecht misbruiken om je eigen straatje schoon te vegen. Ook smerig.

Wat ik nog meer smerig vind? In deze economisch moeilijke tijden de sociale voorzieningen uitkleden, de zorg nog verder verschralen en tegelijkertijd de inkomens en belastingvoordelen voor de hoogste inkomensgroepen ongemoeid laten. Dat is wat Mark Rutte wil. Met als schandaligste speerpunt het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek. Juist de hoogste inkomens spinnen daar garen bij. Een econoom rekende ons bij NOVA-politiek voor, dat die hypotheekrenteaftrek betekent dat we met z’n allen 5 procent meer belasting betalen. Dus als er wat aan die hypotheekrenteaftrek (waarvan het overgrote deel bij de mensen met de allerhoogste inkomens terecht komt) zou worden gedaan, dan kunnen de belastingtarieven vele procenten omlaag, en blijft er ook nog geld over voor het op peil houden van de sociale voorzieningen en de zorg. Je bent heel erg asociaal bezig, wanneer je daar doodgewoon aan voorbijgaat. En als er één ding nodig is om onze economie draaiende te houden, dan is dat wel de inkomenszekerheid van onze bevolking. Want anders stopt men met het kopen van producten in winkels en bij bedrijven, en stort onze economie pas écht als een kaartenhuis ineen. Dat Rutte zijn opponenten verwijt dat ze ons land naar een faillissement leiden, is een gotspe zolang Rutte zelf niet de enig juiste maatregel neemt. Echt, de VVD ontkent het steeds opnieuw, maar de rijken worden rijker en de armen worden armer als deze partij het voor het zeggen krijgt. Een bijstandsmoeder gaat er gewoon € 100 per maand op achteruit in hun plannen. Dat is gewoon een gegeven, als je 11 miljard bezuinigt op de sociale voorzieningen. Daar doet een slordige rekensom van het waardeloze onderzoeksbureau Nyfer in opdracht van de Volkskrant niets aan af. En denk nou niet dat mensen in de bijstand zo ’n lekker leventje hebben hoor. De tijd dat de gewoon je handje kon ophouden is al heel lang voorbij. Steeds meer gemeenten laten bijstandgerechtigden gewoon werken. Maar dan wel in de verschrikkelijkste baantjes die er bestaan, zoals kartonnen dozen vouwen in een fabriek. De VVD verkoopt het verlagen van uitkeringen tot onder de armoedegrens als het scheppen van banen. Maar als je ook maar één tel nadenkt, dan snap je al wat een flauwekul dat is. Zulke volksverlakkerij is misschien nog erger dan de smerige kus van Rita.

Maar ja, Rita en Mark komen uit hetzelfde nest. Neoliberaal. Maar als je dan echt een rechtse stem wilt uitbrengen, dan kun je misschien nog beter bij D66 of de PVV terecht. En de linkse kiezer? Die moet niet bij stalinistische splintergroeperingen als GroenLinks of SP zijn. Als je daarop stemt, gaat je stem verloren, zowel strategisch als inhoudelijk. De linkse kiezer is het beste af als hij op de PvdA stemt. Want een PvdA die groter is dan de VVD levert de beste kans op voor een beschaafd sociaal beleid. De visie van die partij is gewoon realistisch.

Want daar moet het om gaan. Realisme. Wat is dat toch? Wat zit daar in de lucht in Den Haag? Of in de verf van het parlementsgebouw? Veel mensen raken gewoon ieder gevoel voor realiteit kwijt. Rite Verdonk die denkt dat ze kan zoenen, en ChristenUnie-kamerlid Esmee Wiegman die denkt dat ze kan zingen. Gisteren, bij De Wereld Draait Door. Daar zat ze, met de kenmerkende grefobril (zij noemt dat een modieuze accessoire)  het kenmerkende grefokapsel (zij noemt dat kittig), de kenmerkende grefohalsband (zij noemt dat een ketting), de kenmerkende grefoblouse (zij noemt dat smaakvol) en de kenmerkende greforok (zij noemt dat vrouwelijk). Esmee ging een liedje zingen. Respect. R.E.S.P.E.C.T. Inderdaad, dat dampende nummer dat wij kennen van Aretha Franklin. Een nummer dat uitsluitend kan worden gezongen door een stevig -liefst zwart- wijf met een rauwe stem als een houwdegen. Niet door een of ander piepend smalbekkie dat niet eens fatsoenlijk toon kan houden. Beschamend. Veel mensen plaatsen vraagtekens bij het realiteitsgehalte van De Grote Handleiding, het boek waar de ChristenUnie zijn beleid op baseert. Over dat boek laat ik mij niet uit, maar het optreden van Esmee Wiegman laat zien, dat het de ChristenUnie aan realiteitszin ten ene male ontbreekt. Toch raad ik de christelijke stemmer aan, bij gebrek aan beter toch maar een vakje bij een ChristenUnie-kandidaat rood te kleuren. Want bij het CDA zijn ze pas écht de weg kwijt. Neem nou Dries van Agt. Die bestond het, om binnen één dag zowel te verklaren dat Balkenende moet vertrekken, als dat Balkenende een ongekende doorzetter is, en dat ons land het beste af is met hem vier jaar als premier. Ik ben erg benieuwd door welke spindoctor die arme Van Agt onder druk is gezet.

Stempotlood, iemand?