Scholieren: Piratenpartij 8 zetels, PVV grootste

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft dinsdag om 18:00 uur de uitslag van de Scholierenverkiezingen 2010 bekendgemaakt. Verspreid over 386 scholen brachten 91.263 van de 177.723 aangemelde middelbare scholieren maandag en dinsdag virtueel hun stem uit voor de Tweede Kamer. Dat is een opkomst van 51 procent.

Vooral opvallend is de slechte positie van het CDA: als het aan de scholieren ligt, zouden de christendemocraten met slechts 6 zetels in de Tweede Kamer terechtkomen. Nu heeft het CDA 41 zetels in de Tweede Kamer. Het is dan ook te hopen voor CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende dat zijn achterban niet overlijdt voordat de stemlokalen woensdag open gaan.

De PVV van Geert Wilders zou de grootste worden met 30 zetels. Ook GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren doen het relatief goed onder de stemmende jongeren.

Bij de nieuwkomers is vooral de Piratenpartij met 8 zetels de grote verrassende winnaar. Lijst 17, nota bene een jongerenpartij, kreeg geen zetels van de scholieren.

Alhoewel scholieren anders stemmen dan de gemiddelde Nederlander, ziet het IPP ook raakvlakken met de echte verkiezingen. IPP-deskundige Eddy Habben Jansen: "Je ziet dat partijen die winnen bij de Scholierenverkiezingen, die winnen ook bij echte verkiezingen en als ze verliezen bij de scholieren, verliezen ze ook bij echte verkiezingen."


(Bron: RTL Nieuws)