Boek: Iris Boter - Reünie in Rome

Schrijfster en illustratrice Iris Boter heeft al een aantal kinderboeken op haar naam staan. In 2006 won ze de Liefdesverhalenwedstrijd van NCRV, FOK! en Sp!ts met het verhaal ‘Teennagels’. Drie jaar later verschijnt haar eerste chicklit, geschreven in dezelfde vlotte, humoristische stijl: Reünie in Rome.

Je weet pas wat je hebt...
Warme kleuren, heerlijke koffie en ijs, maar vooral échte mannen: daar denkt Donna van Dalen aan als ze terugdenkt aan haar lievelingsstad Rome, waar ze is opgegroeid. Helaas namen haar ouders bijna tien jaar geleden het besluit om terug te keren naar het koude Nederland en namen tiener Donna en haar broer mee. Op zich heeft Donna een prima leven, met goede vrienden en een leuke baan bij de tv. Toch is ze verre van tevreden. Ze kan haar collega Sandra niet uitstaan, heeft overal pech mee en dan vooral in de liefde, want de ware laat wel erg lang op zich wachten. De enige lichtpuntjes in Donna’s leven zijn haar kat Lorenzo en knuffelcollega Bart, met wie ze een innige vriendschap onderhoudt. Vriendschap, en niet meer dan dat. Heus! Donna droomt namelijk meer van knappe, galante Italiaanse mannen, dan van Hollandse nuchterheid. Wanneer ze een uitnodiging krijgt om op een reünie van haar middelbare school in Rome te komen, pakt ze dan ook meteen haar koffers en maakt er een week vakantie van. Donna is helemaal in extase, maar komt er al gauw achter dat wat ze thuis heeft achtergelaten eigenlijk ook lang zo slecht nog niet was...

Hollandse romantiek in Rome
Hoeveel pech Donna ook mag hebben, ze weet het wel te relativeren met veel humor. Boter is goed op gang geweest toen ze Reünie in Rome schreef en heeft ervoor gezorgd dat het boek veel vaart heeft. De vele grappige, voor veel vrouwen herkenbare anekdotes zorgen ervoor dat de lezer zich al snel identificeert met de dromerige Donna. Hier en daar slaat de auteur echter een beetje door in het uiten van het sarcasme en de pech van de hoofdpersoon. Met name de eerste twee pagina’s zijn wat teveel van het goede, maar wanneer je daar eenmaal doorheen bent openbaart zich een heerlijk romantisch en vlot boek. Boter heeft door het boek heen een aantal wijsheden verweven, die een mooi rustig contrast vormen met de uitbundige gedachten van de hoofdpersoon. De juiste afwisseling tussen romantiek, humor en sarcasme maakt Reünie in Rome tot een uitblinker tussen de chicklits. Hollandse romantiek en het hartstochtelijke Rome, een verrassende mix. Bellissima!


Uitgever: Zomer & Keuning ISBN: 978 90 5977 416 2 Pagina's: 221
Waardering:

Kijk voor meer boeken in Boeken.