Boek: Iris Boter - Gelukkig gestoord

Cindy

Iris Boter - Gelukkig gestoord

Door de Liefdesverhalenwedstrijd van NCRV, FOK! en Sp!ts in 2006 te winnen met het verhaal ‘Teennagels’, liet Iris Boter zien dat zij naast het schrijven en illustreren van kinderboeken ook een ander genre beheerst. Vorig jaar mochten wij haar debuutroman Reünie in Rome reviewen en dit jaar is haar tweede chicklit uitgekomen: Gelukkig gestoord.

Wat een drama
In Gelukkig gestoord is de hoofdrol weggelegd voor psychiater en perfectionist Katja. Na een dramatische scène waarin haar relatie van acht jaar met de luie eeuwige student Wout zijn einde vindt, ziet ze uiteindelijk dat de wereld aan haar voeten ligt en ze weer kan doen wat ze wil en vooral met wie ze wil. Alleen is dat laatste nog niet zo makkelijk, omdat zowel haar gedistingeerde collega Anton, als de artistieke schoonmaker Oscar haar het hoofd op hol brengen. Besluiteloos date ze met allebei de mannen, dan weer luisterend naar haar verstand, dan weer naar haar gevoel. Tot ze iets ontdekt dat haar besluit niet moeilijk meer maakt...

Gegroeid
Waar Donna uit 'Reünie in Rome' haar geluk zoekt in het warme Italië, blijft Katja dichter bij huis. Dit is ook de reden dat Gelukkig gestoord je meer raakt dan Boters debuutroman; de hoofdrolspeelster zoekt in zichzelf en komt daarbij heel wat herkenbaars voor de lezer tegen. Iedereen die ooit liefdesverdriet heeft gehad zal de achtbaan van emoties waarin Katja is ingestapt herkennen. Ze schreeuwt, huilt, werkt zich kapot, sluit zich dagen onverzorgd en ondervoed op in huis, stort zich halsoverkop in een nieuwe liefde, gaat zich totaal anders kleden dan daarvoor, gooit uiteindelijk alle spullen van haar ex het huis uit, gaat naar vreemde feestjes en ga zo maar door. Katja is het hele boek kwetsbaar, wat voor een grote verbondenheid zorgt. Haar gedachtes zijn heftig, maar realistisch en niet over de top, en laten een groeiproces zien waarin ze uiteindelijk zichzelf en daardoor de liefde weer vindt. Wel werkt het voortdurende getwijfel en geswitch tussen Anton en Oscar op den duur wat op de zenuwen, maar Boter lost dit op met hilarische en spannende scènes waarin Katja haar escapades maar net verborgen kan houden voor de andere partij. Ook dit boek bevat weer een flinke portie van Boters droge humor, die zich vooral uit in de sarcastische uitspraken van Katja. Gelukkig gestoord is grappig, nuchter, romantisch en herkenbaar en bovenal een sterke uitschieter in het chicklitgenre.