Soldaten verdacht van vliegramp-diefstal

Redactie

De Russische autoriteiten hebben vier soldaten in staat van beschuldiging gesteld wegens diefstal van persoonlijke bezittingen van een van de slachtoffers van de ramp met het Poolse regeringsvliegtuig dat op 10 april bij Smolensk neerstortte. De vier waren gestationeerd op het vliegveld van Smolensk. Dit heeft het openbaar ministerie in Moskou dinsdag bekendgemaakt.

Aanvankelijk ontkende het Russische ministerie van binnenlandse zaken de berichten uit Polen over de diefstal. Volgens Monika Lewandowska van het openbaar ministerie in Warschau werd uren na de crash al de creditcard van de omgekomen Andrzej Przewoznik gebruikt om geld op te nemen bij geldautomaten in Smolensk.

De eerste opname werd volgens Lewandowska twee uur na de crash gedaan. De drie dagen erna volgden nog meer opnames. In totaal werd zesduizend zloty (1450 euro) met deze gestolen creditcard opgenomen.

Volgens Lewandowska werd met nog een andere creditcard van Przewoznik ook geprobeerd geld op te nemen. Dat mislukte tot zes maal toe.