"Geen teamorders bij McLaren in Turkije"

Peterselieman

Bronnen binnen het Formule 1-team McLaren melden dat het Britse team tijdens de Grand Prix van Turkije geen gebruik gemaakt heeft van verkapte teamorders. Na afloop van de race was er twijfel gerezen omdat er op de boordradio's werd gehamerd op het terugdringen van het brandstofverbruik.

Autosport.com meldt dat McLaren de coureurs al in de tiende ronde van de race opgedragen heeft om te beginnen met brandstof besparen, omdat het verbruik hoger was dan verwacht. Zo moesten ze de motor in een zuiniger modus zetten, eerder opschakelen en in de beruchte bocht acht rustig aan doen om de rechtervoorband te sparen.

Dat Lewis Hamilton verteld werd dat hij brandstof moest besparen en dat Jenson Button hem niet in zou halen mag dan ook niet opgevat worden als een verkapte teamorder. Hamilton reageerde na afloop van de race verbaasd dat Button hem toch ingehaald had, ondanks dat zijn ingenieur verteld had dat dit niet zou gebeuren. Reden hiervoor was volgens ingenieur Phil Prew dat Button alleen verteld was dat hij op de banden en de brandstof moest letten en niet dat hij Hamilton niet aan mocht vallen. De Brit reed verloor in ronde 48 ruim een halve seconde in bocht acht, waardoor de huidige wereldkampioen in staat was zijn teamgenoot te passeren.

Hamilton haalde Button uiteindelijk weer in, waarna beide McLarens het rustig aan deden. Button liet zich terugzakken, omdat het team hem vertelde dat de hoeveelheid brandstof in zijn bolide niet veel meer was. Volgens de Britse renstal had Hamilton na afloop van de race nog slechts brandstof voor één ronde en moest de bolide van Button het stellen met een vrijwel lege tank.