Cohen: vader Maxima mag bij kroning

PvdA-leider Job Cohen kan zich voorstellen dat de vader van prinses Máxima aanwezig is bij de inhuldiging van prins Willem-Alexander tot koning.

Jorge Zorreguita mocht in 2002 niet bij de bruiloft van het paar zijn vanwege zijn omstreden verleden als lid van de regering van de Argentijnse dictator Videla. Maar dat is al weer zo veel jaren geleden, vindt Cohen. "Het zou misschien kunnen na al die jaren." Cohen zei dat maandag in NOVA Politiek. Hij vindt niet dat Zorreguita een grote rol zou moeten spelen bij de ceremonie. De PvdA-leider vindt dat Willem-Alexander 'er zeker klaar voor is' om koning te worden.

Hij vindt dat de prins een enorm brede ervaring heeft opgedaan en verstandig is. Ook vindt Cohen dat de prins goed voorbereid is en weet wat hij wel en niet kan doen als koning. Hoewel hij eigenlijk vindt dat een koningshuis niet in een moderne democratie past, wil Cohen niet per se toe naar een ceremonieel koningschap.

Hij verwees naar het baken dat koningin Beatrix is geweest voor Nederland en dit had volgens hem niet gekund met een ceremoniële functie.