USADA straft Greene en Gipson

Olga Kroeders

Het Amerikaanse antidopingbureau USADA heeft twee (indertijd) in Nederland actieve basketballers bestraft wegens poging tot het manipuleren van controles.

Orien Greene, inmiddels teruggekeerd naar zijn vaderland, kreeg een schorsing van twee jaar. Teddy Gipson is voor zes maanden uitgesloten. Dat heeft de Nederlandse Dopingautoriteit, die de overtredingen constateerde, vandaag bekend gemaakt.

Beide Amerikanen stonden vorig jaar onder contract bij EclipseJet-MyGuide Amsterdam. Greene leverde, toen hij bezoek kreeg van een controleur, urine van een ander in. De Dopingautoriteit toonde dat aan door onder meer een DNA-analyse. Doordat de basketballer wegens een ander vergrijp tegen het dopingreglement al was ontslagen en teruggekeerd naar de Verenigde Staten werd USADA gevraagd de zaak verder af te handelen.

Daarbij bleek ook de betrokkenheid van Gipson, die afgelopen seizoen in Frankrijk speelde. Omdat hij bekende en meewerkte aan het onderzoek kreeg hij een relatief lage straf. Deze is ingegaan op 5 juni 2010. Greene is met ingang van 12 maart 2009 geschorst. De Nederlandse basketbalbond (NBB) moet nog beslissen of deze affaire ook nog gevolgen heeft voor hun Amsterdamse werkgever.