Wielerunie waarschuwde Landis

Peterselieman

De UCI heeft Floyd Landis gewaarschuwd dat zijn dopingbeschuldigingen aan het adres van Lance Armstrong en de UCI hem op een rechtszaak wegens laster kon komen te staan. Dat zegt oud-UCI-voorzitter Hein Verbruggen dinsdag. De waarschuwing staat in een brief die de wielerunie twee à drie weken voordat Landis' beschuldigingen openbaar werden aan de Amerikaan stuurde.

Landis beweerde eind mei dat hij door Amstrong en Johan Bruyneel tot dopinggebruik was aangezet. Ook toenmalige teamgenoten David Zabriskie en Levi Leipheimer bij US Postal zouden aan de prestatiebevorderende middelen hebben gezeten.

Ook beweerde Landis, die in 2006 de Tour won maar tijdens die ronde een positieve dopingtest aflegde en daarom de eindzege werd ontnomen, dat Armstrong was betrapt op doping. Dat zou in de Ronde van Zwitserland in 2002 zijn gebeurd, waarna Armstrong Verbruggen zou hebben betaald om het bewijs weg te moffelen. De zevenvoudig Tourwinnaar deed echter in 2002 niet mee aan de Ronde van Zwitserland.

Landis had zijn beschuldigingen voordat hij ermee naar buiten trad al aan de UCI gemaild. De UCI reageerde daarop volgens Verbruggen met een brief waarin de unie stelde dat er wellicht een rechtszaak zou volgen als Landis leugens vertelde.