Saban B. in Turkije verhoord als getuige

De gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. wordt in Turkije door een Nederlandse rechter-commissaris als getuige gehoord in de zaken van zijn medeverdachten. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting van het gerechtshof in Arnhem. Het hof vindt het 'noodzakelijk' dat de 39-jarige vrouwenhandelaar ook als verdachte wordt gehoord.

B. is in oktober waarschijnlijk niet aanwezig bij zijn berechting in hoger beroep, hoewel hij volgens zijn advocaat graag bij de inhoudelijke behandeling aanwezig zou zijn. "De overbrenging van de betrokkene naar een ander land kan de interne rechtsgang frustreren", liet Turkije weten. Het land stelde ook dat een verhoor via de telefoon of een videoverbinding niet mogelijk is.

B. staat samen met vijf verdachten, onder wie zijn 45-jarige broer Hasan B., in hoger beroep opnieuw terecht. De Turks-Duitse broers stonden volgens justitie aan de top van een criminele organisatie met zo'n veertig medewerkers. De verdachten zouden zeker negentig vrouwen met veel geweld hebben gedwongen tot prostitutie. In 2008 veroordeelde de rechtbank in Almelo het vijftal tot celstraffen variërend van ruim twee tot 7,5 jaar. Zowel de verdachten als het OM gingen in beroep.

B., die tijdens een onbegeleid verlof in september de benen nam, werd in februari in de Turkse badplaats Antalya aangehouden. De vrouwenhandelaar runde na zijn vlucht een discotheek in de bekende badplaats. De Turkse autoriteiten zijn niet van plan B. uit te leveren aan Nederland, omdat zij hem in eigen land willen berechten voor afpersing en witwaspraktijken.

De inhoudelijke behandeling begint op 1 oktober. De eis in hoger beroep wordt vermoedelijk op 19 november geformuleerd. Het hof doet vermoedelijk nog voor de jaarwisseling uitspraak.