Schiphol gaat met vogelradar experimenteren

Redactie

Schiphol gaat nog dit jaar experimenteren met een radar die vogels herkent en hun vluchtpatroon voorspelt. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven dinsdag na een bericht hierover in Trouw. Wanneer de radar voor het eerst wordt gebruikt, is nog niet bekend.

Zondagavond viel een motor van een Boeing 737 van Royal Air Maroc vlak na het opstijgen uit door een botsing met grote vogels, waarschijnlijk ganzen. Het toestel moest daardoor op lage hoogte omkeren en een noodlanding maken.

Het incident is niet de reden dat Schiphol met de radar gaat experimenteren. "We zijn al jaren met dit probleem bezig", zegt de woordvoerder. Het aantal botsingen met vogels is vorig jaar bijna verdubbeld. Het nieuwe radarsysteem heet Robin Lite (radar observation for bird intensity) en is de afgelopen drie jaar door TNO ontwikkeld.

In een straal van tien kilometer rond de luchthaven bevinden zich nu tienduizend ganzen, vierduizend meer dan vorig jaar. Ganzen zijn door hun regelmatige vleugelslag goed waarneembaar en omdat ze in rechte lijnen vliegen, is hun route ook voorspelbaar.

Toestel Air Maroc
Het toestel dat door vogels in de problemen kwam (Foto: Rowin van Diest)