China klaagt bij Noord-Korea over schietincident

Redactie

China heeft bij Noord-Korea een formele diplomatieke klacht ingediend na een schietincident, waarbij een Noord-Koreaanse grenswachter drie Chinese burgers doodschoot en een vierde verwondde. Het incident speelde zich afgelopen vrijdag af bij de grensplaats Dandong.

De Noord-Koreaanse grenswachter opende het vuur op de Chinezen omdat hij dacht dat ze de grens wilden oversteken om illegale handel te bedrijven, zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken dinsdag. Na de Chinese klacht is de zaak nu in onderzoek, voegde hij eraan toe. Noord-Korea heeft tot nog toe niets losgelaten over het incident, waarvan wel melding is gemaakt in de Zuid-Koreaanse pers.

Dandong is een belangrijk overslagpunt voor goederen van en naar Noord-Korea. China en Noord-Korea zijn bondgenoten en China valt zijn buurland zelden in het openbaar af, ook niet na het zinken van het Zuid-Koreaanse marinekorvet Cheonan, dat het gevolg zou zijn geweest van een Noord-Koreaanse torpedoaanval.

Noord-Korea is voor zijn voedsel- en brandstofvoorziening en investeringen sterk op China aangewezen. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il reisde vorige maand per trein naar Beijing om aanvullende economische hulp te vragen. In ruil daarvoor zegde Kim toe weer te zullen deelnemen aan internationale besprekingen over het Noord-Koreaanse atoomwapenprogramma, al is daarvoor nog geen datum vastgesteld.