Werkgevers zien omslag arbeidsmarkt

Redactie

Nederlandse werkgevers zijn opvallend positiever over de werkgelegenheid in het derde kwartaal van 2010 dan drie maanden geleden. Dit blijkt dinsdag uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer van de gelijknamige uitzendonderneming.

Het voorspellende nettowerkgelegenheidscijfer bedraagt nu +3 procent tegen -1 procent in maart van dit jaar. Zowel het verschil met het tweede kwartaal als met hetzelfde kwartaal vorig jaar bedraagt vier procentpunten. Het nettowerkgelegenheidscijfer is een voorspellend cijfer voor de arbeidsmarkt. Het wordt berekend door het percentage werkgevers dat denkt het volgende kwartaal minder medewerkers te zullen aantrekken, af te trekken van het percentage werkgevers dat verwacht het eigen personeelsbestand uit te breiden. Deze berekening wordt gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Manpower Nederland liet begin april al weten dat de vraag naar uitzendkrachten weer aantrok. Haiko van der Pol, directeur Marketing & Communicatie bij Manpower Nederland, spreekt van een omslag in de verwachtingen voor de arbeidsmarkt, "omdat in op drie na alle regio's en sectoren die we in het onderzoek onderscheiden, weer positieve prognoses worden gerapporteerd".

Met name de kwartaal-verbeteringen met acht procentpunten van de voorspellingen voor de Nederlandse transportsector (+13 procent) en de sector Nutsbedrijven (+5 procent) spreken hierbij volgens Van der Pol boekdelen. "En kijken we naar onze belangrijkste handelspartner Duitsland, dan zien we ook daar een forse vooruitgang van acht procentpunten in het nettowerkgelegenheidscijfer voor het komende kwartaal van +9 procent. De algemene economische situatie in Europa is op dit moment wel onzeker."

Voor alle regio's in Nederland geldt een substantiële verbetering. Het hoogste regionale netto werkgelegenheidscijfer voor het derde kwartaal van 2010 wordt gerapporteerd voor het oosten: +5 procent tegen +1 procent over het tweede kwartaal van 2010. Voor het westen bedraagt het cijfer +4 procent tegen eveneens +1 pocent over het tweede kwartaal. Het zuiden staat op +3 procent tegen -3 procent en voor het noorden steeg naar -2 procent van -6 procent.

Van de negen sectoren zijn er zeven die een positieve verwachting laten zien. De bouwnijverheid staat na vier kwartalen met een negatieve uitkomst nu neutraal: 0, een verbetering met vier procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal.

Verder wordt er vooruitgang gerapporteerd door de werkgevers in de sector zakelijke dienstverlening (+6 procent) en de sector transport, opslag en communicatie (+5 procent). De verwachtingen in de sector Landbouw, bosbouw en visserij zijn negatief met een werkgelegenheidscijfer van -3 procent.

In Duitsland en Zweden is een groeiend optimisme in de bouwsectoren gemeten waar de nettowerkgelegenheidscijfers voor het derde kwartaal respectievelijk +9 en +8 zijn tegen +2 en +4 in het tweede kwartaal.

In 31 van de 36 onderzochte landen en gebiedsdelen wereldwijd worden positieve nettowerkgelegenheidscijfers voor het derde kwartaal van 2010 voorspeld, een duidelijke verbetering ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar toen in 13 Europese landen nog negatieve nettowerkgelegenheidscijfers werden voorspeld.

De hoogste nettowerkgelegenheidscijfers wereldwijd worden voorspeld door India, Brazilië, Taiwan, China, Peru, Australië en Singapore.

De krachtige stijging van de werkgelegenheid in India zal zich naar verwachting voortzetten, vooral dankzij het vertrouwen van de werkgevers in de sectoren mijnbouw en bouwnijverheid en productiebedrijven.

Ook de werkgevers in China voorzien een stijging van de werkgelegenheid. 31 procent van de werkgevers verwacht dat ze hun personeelsbestand in het komende kwartaal zullen uitbreiden. Het stijgende vertrouwen van de werkgevers in de dienstensector en de groot- en detailhandel in China is een belangrijke stimulerende factor achter het goede werkgelegenheidscijfer voor het derde kwartaal in dat land. De laagste prognoses wereldwijd worden afgegeven door Italië, Ierland, Spanje en Griekenland, overigens ook de enige vier landen met een negatief nettowerkgelegenheidscijfer.

Verbeteringen in vergelijking met het vorige kwartaal zijn zichtbaar in 23 van de 36 landen. Jaar-over-jaar-cijfers zijn beschikbaar voor 34 landen. In 30 daarvan is het cijfer positiever dan in het derde kwartaal 2009.

In de VS is het nationale werkgelegenheidscijfer ten opzichte van dat van drie maanden eerder relatief stabiel gebleven, maar is deze wel verbeterd ten opzichte van het derde kwartaal van 2009.

De Manpower Arbeidsmarktbarometer wordt elk kwartaal bepaald door de verwachtingen van werkgevers te meten over een toename of afname in hun personele bezetting, voor het aankomende kwartaal. Grondslag voor de arbeidsmarktbarometer rapporteert zijn interviews met ruim 61.000 publieke en private werkgevers wereldwijd. In Nederland betreft het ruim 750 werkgevers.