Williams: "KERS verplichten of verbieden"

Peterselieman

Frank Williams wil dat de Formule 1 kiest voor of het verplichten van Kinetic Energy Recovery System of het verbiedt. Een tussenoplossing ziet de Britse teameigenaar niet zitten.

Binnen de Formula One Teams' Association wordt al langere tijd gesproken over de terugkeer van het in 2009 geïntroduceerde systeem, maar tot concrete resultaten heeft dit nog niet geleid. Daarom verwacht McLaren-teambaas Martin Whitmarsh dat in 2011 het systeem weer gebruikt gaat worden door enkele teams.

"Ik ben een groot voorstander van het gebruik van KERS. De automobielindustrie is bezig met het terugbrengen van CO2-emissies, en alleen al daarom moet de Formule 1 het voortouw nemen. Maar dan moeten we het wel verplicht stellen. We gebruiken het allemaal, of we gebruiken het niet," zei Williams tegen Formule1.nl.

Voor 2009 ontwikkelde Williams een systeem op basis van een vliegwiel, terwijl andere teams accu's kozen. Williams zal mocht het systeem terugkeren met een alternatief komen. "Ons systeem werkt prima; het wordt momenteel gebruikt door Porsche in langeafstandsraces. Maar het is groter dan de elektrische systemen. Omdat we nu met grotere brandstoftanks rijden, past het niet meer op een Formule 1-auto. Onze huidige auto zou langer worden dan een Londense dubbeldekker!"