China blijft internet stevig in de greep houden

China beschouwt internet als een 'onvervangbaar' middel om de economie tot bloei te brengen. Het wil over vijf jaar 45 procent van de bevolking online hebben en zal daartoe investeringen in plattelandsgebieden doen om de digitale kloof met stedelijke gebieden te dichten. Maar het zal alles wat staatsondermijnend is of de nationale eenheid bedreigt blijven blokkeren. Dat staat in een witboek dat de regering dinsdag heeft gepubliceerd.

In 2009 waren 384 miljoen Chinezen ofwel 29 procent van de bevolking op internet aangesloten. De regering stelt dat internet van grote invloed zal blijven op het dagelijks werk, onderwijs en levensstijl. Het witboek wijst er op dat de Chinese wet de verspreiding verbiedt van zaken die de staatsmacht en de nationale eenheid ondermijnen, inbreuk maken op de nationale eer en landsbelangen of aanzetten tot haat en afscheiding, alsmede pornografie en terreur.

De regering legt de verantwoordelijkheid bij internetaanbieders om 'veiligheidsmanagementsystemen' op te zetten en met technische middelen de verspreiding van allerlei 'illegale informatie' te voorkomen. Iedereen die in China internet gebruikt, zal de Chinese wetten moeten eerbiedigen. "Binnen het Chinese grondgebied valt het internet onder de rechtsmacht van de Chinese soevereiniteit. De internetsoevereiniteit van China dient te worden gerespecteerd en beschermd", aldus het witboek.