Afellay rekent op veel support uit Marokko

Olga Kroeders

Ibrahim Afellay rekent tijdens het WK niet alleen op steun vanuit Nederland, maar verwacht ook dat in Marokko zijn verrichtingen op de voet worden gevolgd. "Als het Nederlands elftal speelt zitten de cafés daar helemaal vol", zegt de geboren Utrechter van Marokkaanse afkomst. "Je wilt niet weten hoe het voetbal daar wordt beleefd."

Nu Marokko zich zelf niet heeft weten te plaatsen voor het WK, kan Oranje in het Noord-Afikaanse land deze zomer op veel aanhang rekenen. Naast Afellay zit er met Khalid Boulahrouz nog een speler met Marokkaanse roots in de selectie. "Er lopen daar ongetwijfeld weer veel mensen in een shirtje van het Nederlands elftal rond", voorspelt Afellay, die in 2007 een selectie voor het Nederlands elftal verkoos boven de lokroep uit Marokko.

Afellay hoopt met zijn prestaties als voetballer ook een positieve bijdrage te leveren aan het beeld dat mensen hebben van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. "Als je het mij vraagt, wordt er teveel de nadruk gelegd op het negatieve." Hij wijst daarbij ook op Mohammed Allach, de oud-prof die veel sociaal-maatschappelijke projecten heeft opgezet voor Marokkaanse jongeren. "Hij is iemand die goede dingen doet voor de maatschappij en zou daarvoor best wat meer credits mogen krijgen."