'Onregelmatigheden bij verkiezingen Amsterdam'

Redactie

De gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam zijn niet ordelijk verlopen. Meerdere personen stonden soms in één stemhokje en in het stembureau zelf werden volmachten afgegeven, zegt gemeentelijk ombudsman Ulco van de Pol.

Ook klaagden de ondervraagde stembureauvoorzitters over te weinig ruimte om de stemmen ordelijk te kunnen tellen. Verder leidde de identificatieplicht tot vertraging en verwarring. Omdat iedereen zich moest identificeren ontstond volgens de ombudsman grote drukte.

Van de Pol beveelt aan stembureauvoorzitters beter te trainen, burgers beter voor te lichten en de stemlokalen anders in te richten.

Al met al zijn de verkiezingen volgens Van de Pol beter verlopen dan in 2006. Toen deed hij ook al onderzoek naar de verkiezingen. Dat gebeurde op verzoek van het toenmalige stadsdeel Bos en Lommer en de gemeenteraad naar aanleiding van meerdere incidenten bij stembureaus.

Nadat in Rotterdam soortgelijke onregelmatigheden waren geconstateerd kondigde de gemeente aan maatregelen te nemen om de de verkiezingen voor de Tweede Kamer beter te laten verlopen.