Jan-Dirk Paarlberg 4,5 jaar de cel in

Redactie

Zakenman Jan-Dirk Paarlberg heeft 4,5 jaar celstraf gekregen voor het witwassen van zeventien miljoen euro. Dat meldt de NOS. Justitie had twee weken geleden vier jaar cel geëist. De advocate van Paarlberg, Bénédicte Ficq, zei die eis toen 'onvoorstelbaar hoog' te vinden.

Volgens de rechtbank in Haarlem waren de betalingen die vastgoedhandelaar Willem Endstra aan Paarlberg deed in feite betalingen aan topcrimineel Willem Holleeder. Het geld werd overgemaakt naar vennootschappen van Paarlberg. Voordat Endstra in 2004 werd geliquideerd in Amsterdam, zei de 'onderwereldbankier' dat Paarlberg waarschijnlijk door Holleeder werd gedwongen het geld te bewaren.

Paarlberg zei vorig jaar dat hij inderdaad geld heeft ontvangen, maar dat zou hij hebben gekregen omdat hij zich wilde laten uitkopen. Paarlberg wilde niet langer zakendoen met Endstra omdat die zaken deed met mensen bij wie hij 'geen goed gevoel had' en omdat banken kritischer werden.

De multimiljonair werd ook bestraft voor valsheid in geschrifte en belastingontduiking. De rechtbank wilde eigenlijk vijf jaar opleggen, maar haalde er een halfjaar af, omdat hij onder de media-aandacht zou hebben geleden.