FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 juni 2010

Zwaarbewapende man op schoolplein

Op een school in het Duitse Marzahn is vandaag oproer ontstaan toen een gewapende man over het schoolplein liep. Twee getuigen zagen hoe de persoon over het terrein rende en sloegen uit vrees voor een groot bloedbad op de school meteen alarm.

De zwaarbewapende man inspecteerde de omgeving van de school en het aangrenzende kinderdagverblijf uitgebreid. Na de melding sloten leraren het schoolgebouw hermetisch af. Op de school zitten kinderen met een spraakgebrek. De politie nam de melding uiterst serieus. Meerdere eenheden kamden het terrein rondom de school centimeter voor centimeter uit, maar dat leverde geen resultaat op. De man is zoek.

De politie heeft inmiddels een signalement van de gewapende man vrijgegeven. Het gaat om een kerel van tussen de 1.70 en 1.80 meter lang met kort blond haar. Hij droeg een geweer bij zich dat er hetzelfde uitzag als soldaten in de voormalige DDR gebruikte. De getuige: "Ik weet hoe die dingen eruit zien. Dit geweer was gegarandeerd echt."

[DSC] Uitslag Zandvoort Race 3

Derwin Belt heeft toch nog een overwinning kunnen behalen tijdens de RTL GP Masters of Formula 3. Gestart vanaf de zevende positie pakte de Saker-coureur in de 35 minuten durende race de volle winst. Tweede werd Diederik Sijthoff in de Marcos Mantis voor Pieter van Soelen in de BMW E46 M3 GTR. In de Sport-divisie ging de overwinning naar Richard van den Bos en Bert van der Zweerde, voor Koen Bogaerts en Mark van der Aa. Rob Nieman bekroonde zijn sterke race met een podium door op de derde plaats te finishen.

Pieter van Soelen had een goede start van de race en kon zijn eerste positie goed vasthouden. Achter Van Soelen vormde zich in de eerste bochten meteen een treintje met Robin Monster, Diederik Sijthoff en Derwin Belt. Belt had een goede start want hij was vanaf de zevende positie meteen doorgeschoten naar de vierde plek.
De als tweede gestarte Robin Monster zag een goede klassering in de eerste ronde al aan zijn neus voorbij gaan. "Ik werd in de Mastersbocht aangetikt door Diederik Sijthoff", aldus Robin Monster na afloop. "Het was maar een licht tikje en ik dacht dan ook dat er niks aan de hand was. In de volgende bocht naar links brak mijn auto echter uit en bleek mijn band lek te zijn." Monster moest hierdoor meteen de pitstraat opzoeken waarna hij achteraan het veld kon aansluiten. Uiteindelijk finishte de RIWAL Seat Leon SuperCopa op de negende positie in zijn klasse.

Om de eerste plek ontstond daarna een spannend gevecht tussen Pieter van Soelen, Diederik Sijthoff en Derwin Belt. Van Soelen had ronde na ronde de hete adem van Sijthoff in zijn nek en deed uitermate zijn best om zijn eerste positie te verdedigen. Toch kon Van Soelen zijn eerste positie niet vasthouden, want in de zesde ronde profiteerde Sijthoff bij het uitkomen van de Arie Luyendijk bocht van de slipstream van Van Soelen waarna de Marcos-coureur in de Tarzanbocht aan de BMW van Van Soelen voorbij kon steken.
Achter de top drie vochten Helmert-Jan van der Slik en het duo Furth/Fontijn een spannend gevecht uit om de vierde plaats. Contact werd zelfs niet geschuwd, want na een inhaalpoging van de BMW van Furth en Fontijn bij het insturen van de Tarzanbocht raakten beide bolides elkaar waardoor Van der Slik door het grind schoot. De equipe van Furth en Fontijn kreeg voor deze actie een drive-through penalty en verloren hiermee meerdere posities.

Van Soelen en Sijthoff verloren bij de pitstop de koppositie aan Derwin Belt omdat Belt door zijn geringe resultaatseconden minder lang hoefde stil te staan dan zijn concurrenten. Bovendien was Helmert-Jan van der Slik op de tweede positie komen te liggen.
Van der Slik leek dan ook af te stevenen op een podiumplaats, maar zag die in de slotfase letterlijk in rook opgaan. "In het midden van de race werd de Marcos in de Tarzanbocht aangetikt door de BMW van Peter Furth en Peter Fontijn. Later vielen we uit met waarschijnlijk een kapot differentieel. Die kan dus bij het incident in de Tarzanbocht een tik gekregen hebben. Enorm balen dit", aldus het team na afloop.
Door het uitvallen van Van der Slik schoven Diederik Sijthoff en Pieter van Soelen nog een positie op. Zij eindigden dus beide op het podium, achter overwinnaar Derwin Belt.

In de Sport-divisie kon Richard van den Bos bij de start zijn eerste positie behouden en behield ook teamgenoot Koen van der Aa zijn tweede positie. Dat lukte Aart Bosman niet, want de Lotus-coureur zag in de eerste ronde zijn concurrent Rob Nieman voorbij schieten.
Voor Eline Braspenning, gestart vanaf de vijfde positie, was de race slechts van korte duur. De BMW-coureur werd in de Tarzanbocht aangetikt door de Saker van Bart Bruggeman en Coen Gardien en eindigde haar race in de grindbak.

Ook Ronald van Loon, rijdend met een Mini Cooper S, maakte voor de pitstops kennis met het grind in de Tarzanbocht. “Ik had een lekkere race en had mijn vizier gericht op de Lotus van Mischa Strijder”, legt Van Loon na afloop uit. “In de Tarzanbocht waagde ik na een aantal ronden een inhaalactie waarbij ik de Lotus ook daadwerkelijk voorbij ging. Helaas was ik met deze actie te enthousiast en ik schoof dan ook vol blokkerend het grind in. Gelukkig kon ik nog wel mijn weg vervolgen.” Van Loon eindigde met zijn Mini uiteindelijk op de zevende positie.

Richard van den Bos en Bert van der Zweerde konden na de pitstops verder uitlopen op hun concurrenten Koen Bogaerts en Mark van der Aa omdat Bogaerts en Van der Aa langer stil moesten staan. De overwinning van Van den Bos en Van der Zweerde kwam dan ook niet meer in gevaar en Koen Bogaerts en Mark van der Aa eindigden solide op de tweede positie. Rob Nieman hield de gehele race knap stand en finishte met zeven seconden voorsprong op achtervolger Aart Bosman op de derde positie.

Mannen wonen lang bij papa en mama

Jonge vrouwen in Duitsland staan eerder op eigen benen dan jonge mannen. Van de vrouwen tussen de 18 en 26 jaar oud woonde in 2008 47% nog bij papa en mama. Bij de mannen was dat veel meer, maar liefst 63%.

Van de jonge vrouwen leeft 25% met anderen samen, bijvoorbeeld in een studentenflat. Bij de mannen bedraagt dat aantal 12%. 20% van de meiden woont alleen, onder het mannelijk geslacht bedraagt 12%. Ook uit de cijfers blijkt dat 23% van de Duitse mannen in de leeftijd van 27 tot 59 jaar alleen woont. Onder dames in deze leeftijdscategorie bedraagt dat 15%. Van de mannelijke zestigplussers woont 17% alleen, bij de vrouwelijke ouderen is dat 40%.

In tegenstelling tot mensen van jonge en middelbare leeftijd kiezen ouderen er niet vaak voor om alleen te wonen. Het grote aantal alleenwonende oudere vrouwen kan verklaard worden, omdat zij vaak ouder worden dan hun man. 73% van de dames die ouder is dan zestig jaar is weduwe. Bij de mannen boven de 60 is 46% weduwnaar.  

Cohen: ik heb campagnevoeren moeten leren

Job Cohen heeft het campagnevoeren de afgelopen weken moeten leren. Dat zei de PvdA-lijsttrekker maandag in Nova. Hij ontkende dat hij het campagnevoeren heeft onderschat, maar gaf toe dat hij wel moest wennen aan zijn nieuwe rol. "Maar dat moesten politici als Frits Bolkenstein en Mark Rutte ook."

"Het is een hele stevige campagne", zei Cohen. "Wat ik jammer vind is dat het weinig gaat over belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid." Geconfronteerd met zijn soms ongelukkige optredens tijdens de debatten reageerde Cohen laconiek: "Ik heb niets met het benoemen van een winnaar of een verliezer na ieder debat. De campagne duurt nog 33 uur."

Wat Cohen betreft mag Jorge Zorreguieta aanwezig zijn bij de troonsoverdracht van koningin Beatrix aan Willem-Alexander. In 2002 was hij niet welkom bij het huwelijk van zijn dochter Máxima. Cohen noemde dit een wijs besluit, maar van hem mag Zorreguieta wel bij de troonsoverdracht zijn.

Wildcards Wimbledon bekend gemaakt

De organisatie van het tennistoernooi Wimbledon heeft de eerste wildcards bekend gemaakt. Bij het enkelspel voor de mannen zijn vijf spelers rechtstreeks toegelaten tot het toernooi, de overige drie worden nog aangewezen. Bij de vrouwen zijn inmiddels vier deelneemsters uitgenodigd.

Bij de mannen krijgen de Rus Teimuraz Gabashvili, de Duitser Nicolas Kiefer, de Brit Jamie Baker, de Rus Andrey Kuznetsov en de Japanner Kei Nishikori een wildcard. Bij de vrouwen zijn de Britse Katie O'Brien, Melanie South, Laura Robson en Heather Watson aangewezen voor het toernooi.

Estland wordt 17e euroland

Estland wordt in 2011 de zeventiende lidstaat van de eurozone. Ondanks de zware crisis die de munt doormaakt, stemden de ministers van financiën van de zestien huidige eurolanden maandag in met de uitbreiding van de muntunie. Dat heeft de voorzitter van de eurogroep, de Luxemburger Jean-Claude Juncker, meegedeeld.

De regering in Tallinn heeft toegezegd voor de toetreding op 1 januari 2011 nog verdere hervormingen te zullen doorvoeren.

De ministers volgen met hun beslissing een voorstel van de Europese Commissie in mei. De commissie oordeelde dat Estland aan alle criteria voldeed. Met een verwacht financieringstekort van 2,4 procent van het bruto binnenlands product en een totale schuld van 9,5 procent is Estland dit jaar zelfs het enige land dat aan de bepalingen van het Stabiliteitspact voldoet.

[DSC] Uitslag Zandvoort Race 2

Pieter van Soelen is er in geslaagd om de tweede wedstrijd van de Dutch Supercar Challenge tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 op zijn naam te schrijven. In de 35 minuten durende wedstrijd reed de BMW-coureur een snaarstrakke wedstrijd waardoor hij zijn concurrentie het nakijken gaf. Bovendien kreeg Diederik Sijthoff, tot aan de pitstops koploper in de wedstrijd, een drive-through omdat hij tijdens de pitstops te kort had stilgestaan. Sijthoff viel hierdoor terug tot de derde positie, achter Ferry Monster in de RIWAL Seat Leon SuperCopa. In de sport-divisie kregen Richard van den Bos en Bert van der Zweerde de overwinning in de schoot geworpen nadat teamgenoten Bogaerts en Van der Aa een drive-through kregen voor een te korte pitstop. Aart Bosman eindigde in deze divisie op de derde plaats.

Diederik Sijthoff had een goede start van de race en kon de eerste ronden zijn concurrenten goed voorblijven. Ook Ferry Monster had een goede start, want hij kon achter Sijthoff op de tweede positie aansluiten. Peter Furth en Peter Fontijn, die op vrijdag nog op de derde positie eindigden, hadden geen goede start van de race en vielen ver terug. "De auto bleef in zijn tweede versnelling hangen, waardoor iedereen ons voorbij kon steken", aldus de BMW-coureur na afloop.

Pieter van Soelen, die na de race op vrijdag al aangaf in de sprintraces op zaterdag en zondag vol in de aanval te willen gaan, kwam zijn belofte in deze race na. Na zijn goede start kon de coureur van JR Motorsport al snel aansluiten achter Ferry Monster en het kostte Van Soelen weinig moeite om deze Seat Leon SuperCopa te verschalken. Hierna kon Van Soelen zelfs het gat naar koploper Sijthoff dichtrijden. Tot aan de pitstops reden Van Soelen en Sijthoff bumper aan bumper, maar Sijthoff bood goed weerstand waardoor Van Soelen geen kans kreeg om voorbij te steken.
Na de pitstops was Van Soelen teruggevallen naar de derde positie net achter Ferry Monster. Deze positie werd na enkele minuten automatisch de tweede positie, omdat Diederik Sijthoff een drive through kreeg voor een te korte pitstop. "Het team stuurde me een halve seconde te vroeg weg", aldus de balende Sijthoff na afloop.

In de slotfase van de wedstrijd ontstond er nog een spannende strijd om de overwinning tusen Ferry Monster en Pieter van Soelen. Van Soelen leek sneller, maar Monster kon zich rondenlang goed breed maken waardoor Van Soelen veel moeite had om voorbij te steken aan de Seat Leon SuperCopa. Toch slaagde Van Soelen er in een van de laatste ronden nog in om een gaatje te vinden bij Ferry Monster waardoor Van Soelen zijn sterke race met een overwinning kon bekronen. Diederik Sijthoff eindigde na zijn drive-through op de derde positie.

In de Sport-divisie had Mark van der Aa in de BMW 1-serie van JR Motorsport een goede start. Van der Aa kon bij de start meteen voorbijsteken aan concurrent Van den Bos en kon in de eerste ronden zijn voorsprong gestaag uitbouwen. Ook Ron Braspenning had een goede start van de race, want hij schoof meteen door naar de derde positie. Rob Nieman, als derde gestart, viel op zijn beurt terug tot de vijfde positie achter Lotus-coureur Aart Bosman.

Tussen Nieman en Bosman ontstond een spannend gevecht. Nieman zette Bosman daarbij flink onder druk, maar Bosman liet zich niet kennen en kon voorkomen dat Nieman voorbij kon steken aan zijn Lotus.
Na de pitstops was de BMW van equipe Braspenning teruggevallen tot de vijfde positie. "Eline stapte tijdens de pitstops droog in de auto, ze had dit weekend nog geen meter gereden", aldus Ron Braspenning na afloop. "De eerste ronden moest ze dan ook nog erg wennen waardoor ze wat terugzakte. Maar daarna heeft ze een goede race gereden, ik ben erg trots op haar!"

Bogaerts en Van der Aa leken na de pitstops op een zekere overwinning af te stevenen, ware het niet dat zij te kort stil hadden gestaan bij hun pitstop. Hierdoor kregen zij een drive-through, wat ze teruggooide tot achter de BMW van Richard van den Bos en Bert van der Zweerde. Zij kregen hiermee de overwinning in de schoot geworpen, en Bogaerts en Van der Aa bleven steken op de tweede positie. Aart Bosman kon na de pitstops zijn derde positie veilig stellen omdat Rob Nieman door zijn podium op vrijdag resultaatseconden aan zijn broek had gekregen. Nieman bleef met zijn Renault Clio dus steken op de vierde positie, net buiten het podium.

'Roemer meest humoristische politicus'

Emile Roemer zou de Tweede Kamerverkiezingen van aanstaande woensdag met gemak winnen als politici door de kiezer enkel beoordeeld zouden worden op hun gevoel voor humor. Dit blijkt uit een onderzoek van Comedy Central en Intomart Gfk. Het minste gevoel voor humor hebben Geert Wilders (PVV), André Rouvoet (ChristenUnie) en Marianne Thieme (Partij voor de Dieren).

In het onderzoek werd ook gekeken naar hoe sympathiek men de politici vindt. Van de respondenten vindt 12,5 procent Job Cohen (PvdA) het meest sympathiek. Mark Rutte (VVD) volgt op de voet, hij wordt door 11,1 procent genoemd als meest sympathieke politicus. Slechts vier procent vindt demissionair premier Jan Peter Balkenende de meest sympathieke politicus.

Van de ondervraagden geeft 55 procent aan dat er te weinig humor in de debatten zit. Volgens 59 procent is het bovendien belangrijk dat de aanstaande premier een goed gevoel voor humor heeft. Vooral kiezers die op de PvdA of de VVD stemmen hechten hier waarde aan. Zestig procent wil in het algemeen een belangrijkere rol voor humor in de politiek. Vooral SP-ers vinden dit belangrijk. In dat opzicht treffen ze het dus met Nederlands meest humoristische politicus als lijsttrekker.

Emile Roemer
Emile Roemer (Foto: Suzanne van de Kerk/SP)

Lees ook het interview dat FOK! heeft gehouden met Emile Roemer. 

Avondspits rond Amsterdam bijzonder druk

Een kraanwagen die maandagmiddag met pech op de A9 kwam te staan heeft voor een zeer drukke spits rond Amsterdam geleid. De file die ontstond was op z'n hoogtepunt zestien kilometer. Het duurde tot 20.15 tot het oponthoud voorbij was, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

De kraanwagen verloor rond 14.45 uur een van de wielen, waarna het voertuig precies op het knooppunt Holendrecht tot stilstand kwam. Tussen Ouderkerk aan de Amstel en het knooppunt Holendrecht werden drie van de vier rijstroken afgesloten. Dit zorgde voor een vertraging van anderhalf uur.

Vanaf het knooppunt Badhoevedorp werd het verkeer richting Utrecht omgeleid via de A4, de A10 en de A2 in de richting van Amsterdam. Op die wegen ontstonden ook files, al waren die niet zo lang.

Omdat de wagen olie had gelekt moest het wegdek schoongemaakt worden. Het duurde uiteindelijk tot 20.00 uur voor alle rijstroken weer open waren.

Fysio: "Robben kan Denemarken halen"

Volgens fysiotherapeut Dick van Toorn is het mogelijk dat Arjen Robben al voor het eerste WK duel van het Nederlands elftal tegen Denemarken fit is. Deze wedstrijd staat op 14 juni in Johannesburg op het programma.

Van Toorn behandelt de vleugelaanvaller momenteel intensief in zijn praktijk in Rotterdam aan een scheurtje in de hamstring. "Met een slag om de arm, denk ik dat dat moet kunnen," zei de fystiotherapeut tegen KRO's Tijd voor Twee. Hij begon vandaag met het behandelprogramma voor Robben die Acupunctuur, stroombehandeling en krachttraining voorgeschoteld krijgt.

Robben raakte in het laatste oefenduel tegen Hongarije geblesseerd en bleef daarom achter in Nederland om behandeld te worden. Als het aan de vleugelaanvaller ligt sluit hij snel aan bij de groep in Zuid-Afrika. "Het valt alleen niet te zeggen of dat over vier dagen is of over een week. De koffer was al ingepakt, dat hoef ik dus niet opnieuw te doen."

Mason opgepakt vanwege belastingfraude

Chris Mason meldde zich afgelopen donderdag vlak voor het begin van de UK Open Darts ziek. Naar nu blijkt was Mason echter niet ziek maar mocht hij met de plaatselijke politie mee naar het bureau.

Mason werd opgepakt doordat de rechtbank hem heeft beschuldigd van fraude. In totaal zou hij een bedrag van 45.000 pond achterover hebben gedrukt. Dit geld zou zijn verdiend met het spelen van dartstoernooien en niet zijn aangegeven bij de Britse belastingdienst.

Afgelopen vrijdag werd Mace the Ace in Newcastle voorgeleid. Daar liet de aanklager weten dat Mason als professioneel darter de verdiensten had moeten opgeven. Mason, die dat tot nog toe verzuimt, profiteerde hierdoor onterecht van diverse fiscale voordelen. De advocaat van de darter laat weten dat Mason darts als een hobby ziet en zichzelf niet als professional wil omschrijven.

'Zeven man zeker van Tour bij Astana'

Volgens de Franse sportkrant L'Équipe heeft Astana-manager Yvon Sanquer al zeven renners benoemd die naar de Tour de France gaan. Naast titelverdediger Alberto Contador is ook meesterknecht Alexandr Vinokourov zeker van Tourdeelname.

Contador krijgt twee landgenoten mee, namelijk Daniel Navarro en Benjamin Noval. Ook de KazakVinokourov krijgt twee landgenoten mee, Dimitriy Fofonov en Maxim Iglinskiy. Verder schijnt de Italiaan Paolo Tiralongo ook zeker te zijn van de start in Rotterdam.

Voor de overige twee plaatsen zouden nog zeven man kans maken: Andrey Zeits, David de la Fuente, Jesus Hernandez, Andrei Grivko, Gorazd Stangelj, sprinter Allan Davis en de winnaar van de Tour van 2006 Oscar Pereiro.

Barry mist WK-opener van Engeland tegen VS

Gareth Barry mist de WK-opener van Engeland, zo meldt News of the World. Dat nieuwsfeit maakte de middenvelder van Manchester City vandaag zelf bekend.

De ploeg van bondscoach Fabio Capello start het WK met een wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Barry zal er dan niet bij zijn. "Dat is mij verteld. Ik zal er niet bij zijn wanneer Engeland de Verenigde Staten treft", aldus de Engelsman tegenover het eerdergenoemde medium.

Het mag evenwel een wonder heten dat Barry tijdig fit is voor het WK. Lange tijd werd er gevreesd voor zijn deelname, maar dankzij een voorspoedig herstel maakt hij deel uit van de WK-selectie van The Three Lions. Barry: "Morgen zal ik mijn eerste volledige training gaan afwerken."

Barry kampt al sinds begin mei met een blessure aan zijn enkel. Capello beschouwt de verdedigende middenvelder van Manchester City als een belangrijke pion. Engeland treft in de poulefase naast Team USA ook Algerije en Slovenië.

Rouvoet valt over 'fuck drugs'-shirt Balkenende

Het t-shirt van demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) met daarop de tekst 'fuck drugs' is slecht gevallen bij zijn vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie). Het kan het aanzien van Nederland in het buitenland schaden, waarschuwt Rouvoet maandag in Netwerk, meldt het tv-programma.

De foto van de premier, gehuld in het shirt, prijkte in menig ochtendkrant, bij de Volkskrant zelfs op de voorpagina. Balkenende trok het tricot aan bij een bezoek aan de 'Moedige Moeders' in Volendam, die strijden tegen de problematiek van drugsgebruikende jongeren in het vissersdorp. De premier werd met een pot bier in zijn hand gefotografeerd. Tijdens een campagnebijeenkomst sprak de premier maandag opnieuw lovende woorden over het project.

Volgens Rouvoet kan het gebruik van het woord 'fuck' wel eens slecht vallen in veel landen. "Er is vaak sprake van het aanzien van Nederland ten aanzien van het optreden van Geert Wilders. Ik weet niet wat de reacties van buitenlandse regeringsleiders zullen zijn als zij de demissionair minister-president in dit t-shirt zien staan. Het zou mijn keuze niet geweest zijn."

Zubeldia loopt armbreuk op

Haimar Zubeldia heeft bij een val in de eerste etappe van de Dauphiné Libéré een breuk in zijn rechteronderarm opgelopen. Zubeldia, die een van de belangrijkste helpers van Lance Armstrong bij RadioShack is, is gelijk onder het mes gegaan.

Artsen hebben een plaat aangebracht in de arm van Zubeldia. De Spaanse wielrenner kan wel blijven trainen, maar het is onzeker of hij de Tour de France zal halen.

Egypte houdt grens met Gaza open

Egypte heeft besloten zijn grens met de Gazastrook voor onbepaalde tijd open te houden. De grens werd na de Israëlische commandoraid op een scheepskonvooi met hulp voor Gaza verleden week maandag opengesteld, toen nog voor enkele dagen.

Inmiddels is Egypte tot de conclusie gekomen dat de blokkade van de Gazastrook, die het net als Israël instelde toen Hamas in 2007 de macht in de Gazastrook had overgenomen, een mislukking is. Dit heeft een bron binnen de Egyptische veiligheidsdienst maandag gezegd.

Egypte wil de druk op Hamas niet versoepelen, maar wel het leed van het Palestijnse volk verzachten, zei de bron. Om beide doelstellingen te bereiken is iets anders nodig dan de huidige blokkade, vindt men in Caïro.

Kap vangt steeds meer olie op

Dankzij de kap over de spuitende oliebron voor de kust van Louisiana stroomt steeds minder olie in de Golf van Mexico, maar de kleverige brij die al in zee drijft blijft zich steeds verder over natuurgebieden en stranden uitbreiden.

Met behulp van de kap wordt nu 1,74 miljoen liter ruwe olie per dag opgevangen, zegt de Amerikaanse kustwacht. Maar niemand durft te zeggen of dat het grootste deel is van de olie die in zee spuit, of nog niet eens de helft. De boorput lekt sinds het olieplatform Deepwater Horizon op 20 april ontplofte, waarbij elf bemanningsleden om het leven kwamen. Oliemaatschappij BP heeft nadien op verschillende manieren geprobeerd het lek te dichten of beheersbaar te maken.

Admiraal Thad Allen van de kustwacht zegt dat de olie in de Golf in 'honderdduizenden' plakken uiteen is gevallen. Booteigenaren uit de omgeving zijn ingehuurd om ze met behulp van skimmers op te vegen. De olie uit de gescheurde pijp heeft meer dan 160 kilometer van de kust van Louisiana en Florida besmeurd. Tot 240 kilometer ten westen van Tampa is op de zeespiegel een oliefilm gezien.

President Barack Obama probeerde maandag bewoners van het kustgebied gerust te stellen. 'Wij zullen deze crisis doorstaan', maar het zal tijd en veel inzet vergen. "Er zal schade zijn aan de Golfkust en economische schade, waar BP de mensen voor zal moeten compenseren", zei hij.

Allen zei dat het opruimen van de olie aan de oppervlakte maanden zal vergen, maar het verwijderen van de olie uit de moerassen en andere natuurgebieden 'wel jaren'.

BP liet maandag weten aan het bestrijden van de ramp al 1,25 miljard dollar te hebben uitgegeven. Dat is nog exclusief 360 miljoen dollar voor het aanleggen van zes zandwallen om olie uit de wetlands van Louisiana te houden.

Kap vangt steeds meer olie op
Kap vangt steeds meer olie op (Foto: Novum)

Kubica: "Wederom goed resultaat in Canada"

Robert Kubica denkt dat Renault in de Grand Prix van Canada weer sterk voor de dag zal gaan komen. De Pool wist de laatste race in Canada in 2008 al op zijn naam te schrijven en heeft hierdoor goede herinneringen aan het circuit, hoewel hij op het circuit Gilles Villeneuve een jaar eerder nog zwaar gecrasht was.

"In Turkije kende ik een goede race en had ik veel plezier in het rijden van de auto. In de vrije trainingen had ik wat problemen met de balans, maar tijdens de race was dat stukken beter. Het enige jammere was dat we de Mercedes niet in konden halen, omdat we enkele tienden in de kwalificatie missen. Als alles perfect is kunnen we ze voorbij, maar onze racesnelheid is ongeveer gelijk of misschien zelfs wel iets sneller. Er komen de komende races enkele updates aan, dus hopelijk krijgen we de kans om dat te bewerkstelligen."

"Ik ben blij dat we nu na een jaar afwezigheid weer terugkeren naar Montreal. Ik hou er van om er te rijden en ik hou van de karateristieken van de baan. Het is een mix tussen een snelle en een langzame baan, omdat je enkele keren hard moet remmen en er rechte stukken zijn waar de snelheid belangrijk is. We zijn dit jaar nog niet naar een dergelijke baan geweest, maar ik denk dat onze auto het goed zal gaan doen. Ik hoop weer veel punten te behalen, zoals we het hele jaar al doen. Het zou geweldig zijn als we het net zo goed zouden doen als in Monaco en weer voor het podium kunnen meedoen. Maar als dat niet mogelijk blijkt, dan zal ik mij gewoon richten op het scoren van zoveel mogelijk punten."

Daerden assistent Preud'homme bij Twente

Jos Daerden is door FC Twente aangesteld als assistent van de nieuwe hoofdtrainer Michel Preud'homme. Daerden was afgelopen seizoen trainer van Germinal Beerschot Antwerpen, waar zijn contract niet werd verlengd. De 55-jarige Belg tekent in Enschede een contract voor drie jaar.

Daerden kent Preud'homme van hun gezamenlijke periode bij Standard Luik, waar ze begin jaren tachtig allebei onder contract stonden. "Daarnaast is Jos heel gedreven en door zijn verleden als speler bij Roda JC op de hoogte van de Nederlandse voetbalcultuur", zegt Preud'homme. "Ook zijn ervaring als hoofdtrainer is mooi meegenomen."

Alfred Schreuder, die vorig jaar al naast Steve McLaren in de dug-out zat, is de andere assistent van Preud'homme. Kees van Wonderen besloot eerder zelf een stapje terug te zetten.

Zoetemelk keert terug in de Tour

Joop Zoetemelk krijgt voor het eerst sinds 1988 weer een officiële rol in de Tour de France. De winnaar van 1980 zit in de jury die dagelijks de Prix de la Bonne Humeur gaat uitreiken.

Dit is een nieuw klassement wat een soort fair-play prijs moet worden. "We zitten in de jury met een paar mensen, oud-renners en journalisten", aldus Zoetemelk. "Dagelijks bepalen we wie de prijs krijgt. Als een kopgroep op een gevallen renner wacht bijvoorbeeld, krijgen die renners de prijs."

In 1988 was de record-deelnemer aan de Ronde voor het laatst actief in de Tour. "Daarna ben ik jaren niet geweest, tot het feestje rond honderd jaar Tour. Nu ga ik voor het eerst in 22 jaar de Tour dagelijks volgen."

[E3'10] Capcom en SEGA line up

De E3 nadert en in onze FOK!games en de E3 special hebben we als redactie onze meningen gedeeld en ook nog eens een lijst met games geplubiceerd die bevestigd zijn en hun opwachting zullen gaan maken op de E3.

Vandaag hebben onder andere SEGA en CAPCOM bekend gemaakt welke games zij gaan tonen. Beide bedrijven hebben aangegeven dat ze nog wel een aantal verrassingen voor ons hebben komende beurs.


CAPCOM

Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds (PS3, Xbox 360)
Ōkamiden (DS)
Bionic Commando Rearmed 2 (XBLA, PSN)
Sengoku BASARA: Samurai Heroes (PS3, Wii)
Ghost Trick: Phantom Detective (DS)
Dead Rising 2 (Xbox 360, PS3, PC)
Dead Rising 2: CASE ZERO (Xbox 360)
MotoGP 09/10 (Xbox 360, PS3)

SEGA

Vanquish (Xbox 360, PS3, PC)
Conduit 2 (Wii)
Sonic Colours (Wii, DS)
Shogun 2: Total War (PC)
Tournament of Legends (Wii)
Phantasy Star Portable 2 (PSP)
Sonic the Hedgehog 4 Episode 1 (PS3, Wii, Xbox 360)


Bekijk hier in onze special de complete lijst met games.

E3

Blatter: "Er hangt hier een speciale sfeer"

Ook Sepp Blatter kan niet wachten tot het WK gaat beginnen. "Het wordt geweldig," aldus de voorzitter van de wereldvoetbalbond.

"Er hangt een speciale sfeer in Zuid-Afrika. Iedereen wacht met ongeduld op de start. Dit wordt een speciaal WK omdat we voor de eerste keer naar Zuid-Afrika komen",aldus Blatter. "Dat iedereen tevreden is bewijst dat we een gelukkige familie zijn. Ik hoop dat niemand te kritisch zal zijn voor de problemen. Dit is een goed georganiseerd land, maar dit blijft Afrika. We moeten de verschillen aanvaarden."

[DSC] Uitslag Zandvoort Race 1

Bob en Diederik Sijthoff zijn er in geslaagd om de eerste race van de Dutch Supercar Challenge tijdens de RTL GP Masters of Formula 3 op hun naam te schrijven. In de zestig minuten durende race bleven de Marcos-coureurs Bob Herber in de Aquila CR1 en Het duo Furth/Fontijn in de BMW voor. Bovendien zagen zij hun voornaamste concurrent in de race, Derwin Belt, vlak voor de pitstops met technische problemen uitvallen. In de Sport-divisie reden Richard van den Bos en Bert van der Zweerde een zeer solide race. Zij konden ruim voor hun teamgenoten Bogaerts en Van der Aa blijven. Derde werd uiteindelijk Rob Nieman in de Renault Clio van Spirit Racing, na een uitermate spannende strijd met Ron Braspenning.

De van pole gestarte Derwin Belt had een goed begin van de race en kon zich de eerste ronden gestaag losrijden van de concurrentie. Alleen Diederik Sijthoff kon volgen, en kon daarbij Belt flink opjagen. Achter de twee koplopers vormde zich al snel een groepje met de Seat Leon SuperCopa van de gebroeders Monster, de Lotus Exige van Van der Kooi en de BMW van het duo Furth/Fontijn.
Pieter van Soelen, gestart vanaf de vijfde positie, ontbrak in dit groepje. “Ik werd in de eerste ronde na het Scheivlak aangetikt door een Saker en zag iedereen voorbij schieten. Mijn auto reed daarna niet meer goed, ik moest constant corrigeren om rechtuit te blijven rijden”, legt Van Soelen uit. De BMW-coureur kon dus na dit incident een inhaalrace gaan rijden.

Om de derde positie werd voor de pitstops een felle strijd gestreden. Monster stond daarbij lang onder druk van Peter Furth en Jan van der Kooi. De eerste ronden kon Monster nog voor zijn achtervolgers blijven, maar in de derde ronde moest de Seat-coureur toch zijn derde positie prijsgeven. Peter Furth schoot snel voorbij en ook Jan van der Kooi kon de Seat Leon SuperCopa voorbij steken.
Voor Derwin Belt ging het vlak voor de pitstops mis. De Saker van de snelle coureur kreeg technische problemen waarna hij zijn strijd om de eerste positie moest staken. Sijthoff, die op dat moment al een ruime voorsprong op de concurrentie had, kreeg daarna zijn eerste positie in de schoot geworpen.

Na de pitstops werd de strijd om de tweede positie een interessante. Cor Euser in de Marcos Mantis en Bob Herber in de Aquila CR1 meldden zich namelijk aan de top en streden lange tijd met elkaar. Ronde na ronde wisselde het duo van positie, waarbij zij elkaar regelmatig in de Tarzanbocht uitremden. Herber won uiteindelijk die strijd, want Euser moest een paar ronden voor het einde lossen.
De gebroeders Monster en ook de BMW van het duo Furth/Fontijn slaagden er voor het einde van de race nog in om voorbij te gaan aan Euser waardoor zij konden gaan strijden om de derde positie. Lang bleef Monster de BMW van het duo voor, maar in de laatste bocht bleek de BMW over een betere acceleratie te beschikken waardoor zij met slechts 0,112 seconden voorsprong de derde plaats konden bemachtingen. Furth en Fontijn, die dit weekend debuteren in de Dutch Supercar Challenge, waren na afloop dan ook uitermate blij met hun podium.

In de Sport-divisie had Richard van den Bos een goede start van de race, maar hij moest flink doorrijden om eerste te blijven. Teamgenoot Koen Bogaerts was namelijk snel onderweg en kon binnen een paar seconden van Van den Bos blijven. Aart Bosman reed voor de pitstops op de derde positie, met daarachter Ron Braspenning en Jan-Bart Kolsteren.
Braspenning en Kolsteren streden voor de pitstops een felle strijd uit met elkaar om de vierde positie, waarbij Kolsteren Braspenning flink onder druk kon zetten. Helaas kon Kolsteren zijn goede race geen vervolg geven omdat zijn BMW hem in de elfde ronde in de steek liet. Kolsteren moest zijn bolide met technische problemen aan de kant parkeren.

Rob Nieman volgde de gehele race op kleine achterstand van Ron Braspenning en kon na de pitstops het gat naar de BMW van Braspenning volledig dichtrijden. Bosman was na de pitstops teruggevallen tot de vijfde positie, waardoor de inzet van het gevecht tussen Braspenning en Nieman de derde positie was. Nieman, die met zijn team van Spirit Racing zijn nieuwe Clio steeds beter onder de knie begint te krijgen, was er dan ook alles aangelegen om die derde positie binnen te halen.

Nieman slaagde er vlak voor het einde van de race in om Braspenning in te halen, maar Braspenning liet het er niet bij zitten en pakte de derde positie al snel weer terug. Toch ging Nieman er uiteindelijk met de derde positie vandoor door in de laatste ronde wederom voorbij te gaan aan de BMW van Ron Braspenning. Het verschil op de streep bedroeg slechts drie tienden van een seconde. De overwinning in de race ging naar Richard van den Bos en Bert van der Zweerde, die door de resultaatseconden van het duo Bogaerts en Van der Aa hun overwinning niet meer in gevaar zagen komen. 

 

Engeland wint laatste oefenduel voor WK

Engeland heeft zijn laatste oefenduel voor de start van het WK winnend afgesloten. Platinum Stars, dat in de hoogste divisie in Zuid-Afrika speelt, werd met 3-0 verslagen.

De doelpunten in het Moruleng Stadion bij Rustenburg, in het noorden van Zuid-Afrika, werden gescoord door Jermain Defoe, Joe Cole en Wayne Rooney. Bondscoach Fabio Capello liet 21 spelers opdraven waarvan alleen Chelsea-speler Cole de gehele wedstrijd meespeelde.

[Upd] Apple komt met nieuwe iPhone

Apple zal vanavond volgens hardnekkige geruchten zijn nieuwe iPhone presenteren. Daarnaast zal er mogelijk ook een releasedatum worden genoemd voor de nieuwe versie van iPhone OS 4.

Steve Jobs zal hoogstpersoonlijk de nieuwste ontwikkelingen presenteren aan de pers tijdens de WWDC keynote. De keynote zal beginnen vanavond om 19.00 uur (Nederlandse tijd).

Update 19:43

Steve Jobs heeft zojuist de iPhone 4 onthuld. Het design van de behuizing van de iPhone is veranderd. De zijkanten zijn recht i.p.v. rond. Het eerder uitgelekte prototype was dus de echte iPhone 4.

Het is hem toch echt. (Foto: Gizmodo)
Update 20:19
iPhone OS 4 wordt nu geïntroduceerd. Nu ook met multitasking, mogelijkheid voor mappen aan te maken waarin je bestanden kunt opslaan, een aantal Apple-eigen apps erbij zoals iMovie en iBooks, je eigen bureaublad.
Daarnaast krijgt de iPhone, net als de iPad, ook een A4 CPU. En de iPhone 4 krijgt daarnaast ook een Retina scherm, met maar liefst 326 pixels per inch.
Update 20:34
Vanaf 1 juli zal iAd beschikbaar komen. Hiermee kunnen ontwikkelaars een banner in hun app tevoorschijn laten komen. Dan kunnen ontwikkelaars op die manier wat geld met hun app verdienen.
Update 20:36
Tot slot in iPhone OS 4. Videocalls op de iPhone. Met een extra camera aan de voorzijde van de iPhone kun je dus beeldbellen. Het zal voorlopig uitsluitend via WiFi gaan.
Update 20:41
Wederom is de iPhone in twee kleuren verkrijgbaar. Maar nu is de witte zowel aan achterkant als de voorkant wit. De 16GB uitvoering gaat 199 dollar kosten en de 32GB versie 299 dollar.
Update 20:43 
Op 15 juni zal hij (in de VS, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Japan) in de voorverkoop gaan, 24 juni worden de eersten uitgeleverd.
Update 20:45
Het nieuwe iPhone OS zal gratis beschikbaar komen voor iPod Touch gebruikers. Vanzelfsprekend werken niet alle functies. Het OS komt op 21 juni uit.

[Upd] KLPD: Boeing kreeg vogels in motor

De Boeing 737 die zondagavond een noodlanding op Schiphol moest maken had tijdens het opstijgen vogels in de motor gekregen. Dat concludeert het KLPD na een onderzoek.

Door de vogels viel een van de twee motoren van het vliegtuig uit. "Dat gebeurt wel vaker, alleen viel het nu veel mensen op omdat het vliegtuig nog laag vloog en op lage hoogte een bocht moest maken om terug te keren", zegt een politiewoordvoerder.

De motor zelf heeft volgens de politie niet in brand gestaan. "De brandsporen die mensen zagen kwamen van de vogels." Een Boeing 737 kan goed op een motor vliegen.

Met het onderzoek is de zaak voor de politie afgehandeld. "Het is duidelijk dat niemand verwijtbaar heeft gehandeld, er hoeft geen schuldige te worden aangewezen." Bij het voorval raakte niemand gewond. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet ook nog een onderzoek naar het incident.

De passagiers van het vliegtuig van Royal Air Maroc krijgen maandag een vervangende vlucht aangeboden.

Update 20:28

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Vliegtuigincident Schiphol door Rowin van Diest

Bovenstaande foto`s zijn gemaakt door FOK!ker Rowin van Diest

Elia heeft speciaal gevoel bij Zuid-Afrika

Eljero Elia vindt het speciaal dat zijn eerste WK uitgerekend in Afrika plaatsvindt. "Ik heb toch Afrikaanse roots, dus dat maakt het wel extra bijzonder", zegt de aanvaller van Hamburger SV na de eerste trainingsdag in Johannesburg. "Zoals ook alle andere donkere jongens zeggen: We zijn terug in ons eigen land."

Over de accommodatie waar Oranje terecht is gekomen, is Elia uitermate tevreden. "Het is een mooi trainingscomplex, een mooi hotel en het is ook nog eens lekker weer." Nigel de Jong is het volmondig met hem eens. "We hebben hier niets te klagen, het trainingsveld ligt er geweldig bij."

Hoewel het momenteel winter is in Zuid-Afrika, trainde het Nederlands elftal vandaag onder zomerse temperaturen. "Wat in Afrika winter is, noemen ze in Europa zomer", zegt De Jong, die wel weet dat het 's avonds behoorlijk kan afkoelen. "Ons groepsduel tegen Kameroen is 's avonds, dus dan zal het een stuk kouder zijn. Maar dat mag in principe geen probleem zijn voor ons."

Een van de gespreksonderwerpen in aanloop naar het WK is de Jabulani, de officiële bal die het mikpunt is van kritiek. "Die bal gaat alle kanten op", ervaarde Elia. "Als een van onze verdedigers een crossbal geeft, is het heel moeilijk voor ons om de bal goed aan te nemen." De Jong leeft vooral mee met de keepers. "Voor hen wordt het heel moeilijk om de juiste baan van de bal in te schatten. Vooral op grote hoogte doet de Jabulani de gekste dingen."

FIFA staat co-organisatie WK toe

Ondanks dat het nieuws wordt beheerst door het nieuws rond het WK van dit jaar, was er ook nog nieuws over het WK van 2018 en 2022. Het was zelfs goed nieuws voor de organisatie van het Nederland/België bid voor die edities, want het Uitvoerend Comité van de FIFA heeft het principe van een co-organisatie voor een WK aanvaard.

Na het WK van 2002 had de FIFA uitgesproken dat het nooit meer een WK zal aanwijzen aan twee landen, maar Sepp Blatter, voorzitter van de FIFA, is hier nu op teruggekomen. "Bij het WK in Zuid-Korea en Japan waren er twee afzonderlijke WK's met twee perscentrums en twee organisatiecomités. Daarom hebben we besloten om voortaan officieel het principe van een dubbele organisatie met slechts één structuur te aanvaarden."

Naast Nederland en België zijn ook Spanje en Portugal blij met deze uitspraak. De Zuid-Europese landen hebben ook een gezamenlijke bid voor deze WK's.

FNV houdt referendum over AOW-akkoord

De FNV houdt een referendum onder de leden over het vorige week gesloten AOW-akkoord. Dat heeft de federatieraad van de vakcentrale maandag besloten. De leden kunnen tot 30 juni via internet hun oordeel uitspreken over de verhoging van de AOW-leeftijd.

De federatieraad neemt op 14 juli een definitief besluit over het akkoord. Hierin is bepaald dat in 2020 de AOW- en pensioenleeftijd naar 66 jaar gaat. In 2025 moet dit 67 worden. Mensen die er voor kiezen om op hun 65e te stoppen met werken, moeten 6,5 procent van hun AOW en pensioen inleveren. Wie een jaar langer doorwerkt, krijgt juist 6,5 procent extra.

Ruime winst voor Brazilië in laatste oefenduel

Brazilië heeft zijn laatste oefenwedstrijd op weg naar het wereldkampioenschap ruim gewonnen. De Zuid-Amerikanen wonnen met 5-1 van Tanzania. Doelpuntenmakers voor de ploeg van Dunga waren Kaká, Robinho (2x) en Ramires (2x).

Vorige week wonnen de Brazilianen al met 3-0 van Zimbabwe en dus lijkt de ploeg goed in vorm te raken voor het WK, dat vrijdag van start gaat. Brazilië speelt hun eerste wedstrijd op dinsdag 15 juni tegen Noord-Korea.

'Negeer doelman bij nemen van strafschop'

De Universiteit van Exeter heeft onderzocht of het slim was om tijdens een strafschop op de doelman te letten. Uit het onderzoek blijkt dat spelers zich beter niets van de goalie moeten aantrekken.

Tijdens het onderzoek werden strafschopsspecialisten uitgerust met technologie die de oogbeweging van de speler registreerde. Uit de resultaten wisten de onderzoekers te halen dat vooral nerveuze spelers vaker naar de doelman kijken. Schutters die dat doen, hebben volgens het onderzoek een grote kans dat de bal in de buurt van de keeper terechtkomt.

Ook de oogbewegingen van de keepers werden in het onderzoek gevolgd. De sluitposten kijken bij een strafschop volgens het onderzoek vooral naar de bal en de benen van de speler. Volgens de onderzoekers kan een speler daarom beter de tijd nemen om te richten, omdat de kans kleiner is dat de keeper naar de ogen kijkt.

Vettel: "Coureurs krijgen evenveel kans"

Sebastian Vettel vindt dat beide Red Bull-coureurs gelijke kansen krijgen. De Duitser wijst in een interview met de BBC de kritiek van de hand dat hij bij het Oostenrijkse team ten koste van Mark Webber voorgetrokken wordt. Deze stak de kop op na de crash van beide coureurs in de Grand Prix van Turkije.

"We weten dat we evenveel kans maken. Het is aan ons om op de baan te beslissen wie er wint," zei Vettel die toegaf dat zijn inhaalactie op Istanbul Park niet helemaal netjes verlopen was. "Normaal gesproken bepaalt de leidende auto de koers. Ik was Mark binnendoor gepasseerd en wilde rustig terug naar rechts om de bocht aan te snijden. Helaas maakten we contact en was mijn race voorbij."

De Duitser zegt geen spijt te hebben van zijn actie. "Als je tweede ligt en sneller lijkt te zijn dan de koploper, moet je ervoor gaan. Dat zou iedere coureur doen. Het is niet alsof je een miljoen kansen krijgt." Druk om zijn fout goed te maken heeft hij dan ook niet. "Een uitvalbeurt is niet gunstig voor het kampioenschap. Ik heb veel punten verloren, maar het gat lijkt groter dan het is. Met de nieuwe puntentelling kan één resultaat een groot verschil maken."

Van Winden, Martens (Rabo) naar ziekenhuis

De Rabobank-ploeg werd flink geraakt tijdens de eerste rit in lijn van de Dauphiné Libéré. Naast het tijdverlies van kopman Denis Menchov schoven ook nog vijf man tegen de vlakte in de slotfase van de rit.

Paul Martens en Dennis van Winden moesten na afloop een bezoekje brengen aan het ziekenhuis. De Duitser Martens had last van zijn ritbben, terwijl Van Winden last heeft van zijn hand. Daarnaast gingen ook Koos Moerenhout, Maarten Tjallingii en Sebastian Langeveld tegen de grond.

[FOK!radio] met WK-special

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Nog een week en dan gaat het WK beginnen voor Nederland. En natuurlijk is er ook op FOK! veel aandacht voor de verrichtingen van Oranje. En natuurlijk moeten we in FOK!radio ook vooruitblikken op al het voetbal dat gaat komen. En met wie kunnen we dat beter doen dan Sj0rSz. Daarnaast proberen we nog contact te leggen met de mods van het WK-forum. Luisteren dus, vanavond vanaf 20:00 uur. Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum.

De columnisten van de FOK!frontpage laten wekelijks hun kunsten horen op FOK!radio. Deze week is het de beurt aan Days-Of-Wild. Dus steek de kaarsen maar vast aan en leg het tijgervelletje op z'n plek! Wil je zelf nog wat kwijt in de uitzending, bel ons dan op 030-3200406.

Sj0rSz heeft weer de FOK!sport update. Daarnaast hoor je al het nieuws en modwisselingen van het FOK!forum van FA Shmoopy.

Meer FOK!radio? Meld je dan aan voor http://fokradio.hyves.nl ! Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?


FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows
 Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC

Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

L'Équipe: 'Sastre start in Tour de France'

De Franse sportkrant L'Équipe meldt dat Carlos Sastre zal starten in de Tour de France, ondanks zijn rugblessure. De renner van Cervélo, winnaar van de editie van 2008, zal zich volledig richten op de rittenkoers en rijdt geen enkele wedstrijd meer tot aan de proloog.

Omdat Sastre ook al de Giro d'Italia heeft gereden zal hij waarschijnlijk niet starten in de Vuelta à Espana. Sastre liep tijdens een valpartij in één van de eerste etappes van de Giro de rugblessure op, maar reed desondanks wel de ronde uit.

Heupblessure Hasebe

Makoto Hasebe is op de training van Japan geblesseerd geraakt aan zijn heup. De middenvelder verliet al na twintig minuten training het veld en is naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek.

Hasebe was de afgelopen twee oefenduels aanvoerder van Japan. De ploeg van bondscoach Takeshi Okada is één van de tegenstanders van Oranje in groep E op het WK.

Rechterverdediger Yasuyuki Konno kampt in de aanloop naar de eerste wedstrijd op 14 juni tegen Kameroen met knieproblemen.

Eerste album Jacqueline Govaert in augustus uit

Jacqueline Govaert komt op 30 augustus met haar allereerste soloalbum. Dat heeft platenmaatschappij Sony maandag bekendgemaakt. Hoe de cd van de Krezip-zangeres gaat heten is nog onbekend. Op 2 juli komt haar single 'Overrated' uit.

De band Krezip nam vorig jaar op 26 en 27 juni na twaalf jaar afscheid met twee concerten in Amsterdam. Drie maanden eerder beviel Govaert van haar eerste kindje. Het afgelopen jaar gebruikte ze voor het schrijven van haar eigen album. Govaert werkte daarvoor samen met muzikanten van onder meer Hooverphonic, Novastar en Voicst.

In september heeft de 28-jarige zangeres een toer door Nederland gepland met haar nieuwe band. De kaartverkoop is inmiddels begonnen. Govaert is momenteel zwanger van haar tweede kindje.

Eerste album Jacqeline Govaert in augustus uit
Eerste album Jacqeline Govaert in augustus uit (Foto: Novum)

Cavendish, Greipel in voorselectie Columbia voor Tour

Sprinters Mark Cavendish en André Greipel zijn beide opgenomen in de voorselectie van HTC-Columbia voor de Tour de France. Naar verwachting zal alleen Cavendish worden meegenomen naar Rotterdam voor de proloog, aangezien de twee sprinters elkaar niet leggen.

Naast de sprinters zijn ook onder andere Michael Rogers, Tony Martin en Mark Renshaw opgenomen in de voorselectie, die op dit moment uit vijftien renners bestaat.

De volledige voorselectie: Mark Cavendish, André Greipel, Michael Albasini, Lars Ytting Bak, Maxime Monfort, Bernhard Eisel Mark Renshaw, Haydon Roulston, Adam Hansen, Michael Rogers, Bert Grabsch, Tony Martin, Peter Velits, Kanstansin Sivtsov en Frantisek Rabon.

Wilders wint EénVandaag-debat, Cohen tweede

Geert Wilders heeft het EénVandaag-debat van maandagavond gewonnen. Dit blijkt uit een peiling onder leden van het EénVandaag Opiniepanel. 21 procent van de stemmers die naar het debat gekeken hebben kozen de PVV-leider als winnaar. De verschillen in de peiling waren echter klein. PvdA-lijsttrekker Job Cohen volgde Wilders op de voet met 19,4 procent.

Daarna volgen GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema (18,7 procent), VVD-leider Mark Rutte (17 procent) en SP-voorman Emile Roemer (16 procent). Jan Peter Balkenende (CDA) blijkt de grote verliezer uit de peiling, de premier eindigde laatste met slechts 7 procent.

Bekijk hier het hele EénVandaag-debat terug.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Uitslag Opiniepanel EénVandaag-debat

Oud-rector school veroordeeld voor ontucht

Een 70-jarige oud-rector van een school in het Groningse Warffum is veroordeeld tot 240 uur taakstraf wegens ontucht met een leerlinge. Ook kreeg hij vier maanden voorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie had acht maanden cel geëist.

Het incident vond vijf jaar geleden plaats tijdens een feest van het Hogeland College. De man was toen 65 jaar en het slachtoffer 15, meldt het Dagblad van het Noorden. Onder meer omdat de man berouw heeft getoond en ook al door de publiciteit gestraft is, valt de straf lager uit dan de eis.

Nederlandse cocaïnehandelaren gepakt

De politie heeft in Nederland, Frankrijk en Zwitserland aanhoudingen verricht bij het oprollen van een internationaal drugsnetwerk. In totaal werden zeventien mensen opgepakt. Hoeveel van hen Nederlanders zijn, is onduidelijk. De Zwitserse politie liet maandag weten dat de vermoedelijke leider van het drugsnetwerk in een Nederlandse cel zit.

Het drugsnetwerk heeft volgens de Zwitserse politie meer dan 65 kilo cocaïne naar Zwitserland gesmokkeld, via Frankrijk en Nederland. Vijftien kilo cocaïne werd in Zwitserland in beslag genomen. Vijftig kilo, ter waarde bijna 3,9 miljoen dollar, zou al in Zwitserland verkocht zijn. Een woordvoerder van het Nederlandse Openbaar Ministerie kon maandag niet direct een reactie geven op de aanhoudingen.

Het onderzoek door de Zwitserse douane startte vorig jaar mei, toen in een trein van Parijs naar Lausanne 3,2 kilo cocaïne werd gevonden in verpakkingen van mineraalwater.

Spelfout in nieuwe tatoeage Coolio

De nieuwe tatoeage van rapper Coolio lijkt een forse spelfout te bevatten. Op zijn arm is 'Jugalo Cool' getatoeëerd, een verwijzing naar de fans van rapgroep Insane Clown Posse, die zichzelf juggalo's noemen. Coolio toert sinds een maand door Amerika met de groep.

Volgens de rapper is de ontbrekende letter geen fout, maar juist de bedoeling. Hij is dan ook niet van plan de versiering te laten veranderen, zegt de 46-jarige rapper tegen entertainmentwebsite TMZ.

Coolio is vooral bekend van zijn hit 'Gangsta's Paradise' uit 1995. De afgelopen jaren ging het bergafwaarts. Vorig jaar werd hij betrapt op cocaïnebezit en ging hij een afkickkliniek in. Ook werd de rapper vervolgd nadat hij niet was komen opdagen bij de rechter. Coolio zou die dag zijn voortgang in de afkickkliniek bespreken.

Spelfout in nieuwe tatoeage Coolio
Spelfout in nieuwe tatoeage Coolio (Foto: Novum)

Gerard Joling vreest concurrentie niet

Gerard Joling kijkt niet met angst en beven naar de jongere generatie zangers. "Ik vind het niet erg als er concurrentie is of komt", zegt de 50-jarige zanger tegen muzieksite NLtracks.

"Het is nooit erg als er jonge mensen zijn, als ze maar getalenteerd zijn." Joling deelde zaterdag tijdens het 100% NL Strandfeest het podium met 'jonge honden' als X Factor-winnaar Jaap en Popstars-winnaar Wesley Klein. "Voor een ouwe lul zit ik er toch nog leuk tussen", grapt Joling.

Ook Gordon voelde zich zaterdag oud. "Ik brak op mijn 21e door, voor je het weet ben je dus echt een oude lul tussen al die jonge gasten." Jaap en Wesley keken juist op naar de ouwe rotten. "Ze zeiden net 'Joling is nu bezig en jij moet daarna'. Dat is toch wel heel onwerkelijk", zegt Jaap. "Ik voel me nog steeds een beetje X Factor-kandidaat."

De 3JS trokken zich niet veel aan van hun collega-artiesten. Zanger Jan Dulles vergaapte zich aan het publiek. "Het waren overwegend vrouwen, dat was het mooiste van de avond." Dat de 35-jarige een vriendin heeft, deert niet. "Ze weet het zelf ook."

Gerard Joling vreest concurrentie niet
Gerard Joling vreest concurrentie niet (Foto: Novum)

Abidal mist training Frankrijk

Verdediger Eric Abidal moest vandaag de training van het het Franse nationale elftal aan zich voorbij laten gaan. Een woordvoerder van de Franse voetbalbond meldde dat Abidal met een spierblessure kampt.

Het is onduidelijk hoe ernstig de kwetsuur van Abidal is, al spreekt de voetbalbond van een lichte blessure. Aankomende vrijdag speelt Frankrijk zijn eerste wedstrijd op het WK. Tegenstander is dan Uruguay.

Gespoofde Volkskrant...

...die voor de geplaagde Volkskrant niet op het meeste ideale moment uitkomt. Hoe dan ook, vandaag werden ruim 100.000 nep Volkskranten uitgedeeld met, volgens de makers, enkel positief nieuws. Hetgeen ook positief werd ontvangen, aldus de eenmalige hoofdredacteur Peer de Rijk. Zelfs de werkelijke hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes (zijn laatste dag), kon de nep-versie wel waarderen. De bijbehorende site, die niet eenmalig is, beviel hem wat minder goed...

Voorbeschouwing: Poule E

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start. In voorbereiding op de start van het toernooi zal FOK!sport vooruitblikken op alle acht poules van vier teams die zullen acteren op het WK in Zuid-Afrika. Vandaag is poule E aan de beurt.

Poule E

De meeste ogen in Nederland zullen worden gericht op Poule E. Oranje maakt namelijk deel uit van deze groep. De ploeg van Bert van Marwijk treffen in deze groep Denemarken, Kameroen en Japan.

Nederland

Bondscoach: Bert van Marwijk
Captain: Giovanni van Bronckhorst
Sterspeler: Arjen Robben
Aantal WK deelnames: 8
Beste resultaat op een WK: Verliezend finalist (1974 en 1978)
FIFA ranking: 4e

Nederland is vanzelfsprekend groepshoofd van deze Groep E. Het Nederlands elftal kende tijdens de kwalificatieronde voor het WK 2010 weinig problemen met hun tegenstanders. Bondscoach Bert van Marwijk wist met Oranje nog nooit een wedstrijd te verliezen. Onder zijn leiding is Oranje een hechter team geworden. Hij nam de speelwijze over van zijn voorganger Marco van Basten, maar Van Marwijk wist spelers als Sneijder en Van Persie meer in het team te betrekken.

Oranje is nog nooit Wereldkampioen geworden, maar wordt wel altijd tot één van de favorieten genoemd. De beste prestaties zijn de memorabele verloren WK-finales van 1974 en 1978. In 1998 was Oranje er opnieuw dichtbij, maar strandde het in de halve finales tegen Brazilie. Nederland verloor het duel om de derde plaats van Kroatie en eindigde dus als vierde. Het WK van 2002 wist Oranje niet te halen en in 2006 was Portugal na een ware veldslag in de achtste finales te sterk.

De sterspelers van net Nederlands Elftal zijn zonder twijfel Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart Arjen Robben en Robin van Persie. Ook het sterke defensieve blok op het middenveld, Nigel de Jong en Mark van Bommel, geldt als belangrijk onderdeel van de opstelling van Oranje. De verdediging zal ook komend WK een zwaktepunt zijn, aangezien deze niet meer onder leiding zal staan van keeper Edwin van der Sar. Hij heeft eerder te kennen gegeven niet meer in actie te komen voor Oranje en zal dus vervangen worden voor Maarten Stekelenburg.

Resultaten

Kwalificatie Europa Groep 9

Macedonië Nederland 1-2
Nederland Ijsland 2-0
Noorwegen Nederland 0-1
Nederland Schotland 3-0
Nederland Macedonië 4-0
Ijsland Nederland 1-2
Nederland Noorwegen 2-0
Schotland Nederland 0-1


Denemarken

Bondscoach: Morten Olsen
Captain: Jon Dahl Tomasson
Sterspeler: Nicklas Bendtner
Aantal WK deelnames: 3
Beste resultaat op een WK: Kwartfinale (1998)
FIFA ranking: 36e

Het Deense elftal wist zich onder leiding van oud-Ajaxtrainer Morten Olsen knap te plaatsen voor het WK in Zuid-AFrika. Denemarken werd verrassend eerste in een zware kwalificatiepoule met onder meer Portugal, Zweden en Hongarije. Van de acht poulewedstrijden werd er slechts één verloren.

Denemarken wist zich de afgelopen zes jaar niet te plaatsen voor een eindtoernooi. De laatste keer dat de Denen aanwezig waren op een eindtoernooi was in 2004. Tijdens het EK werden de kwartfinales bereikt. Het grootste succes boekte Denemarken tijdens het EK in 1992. In Zweden werd the Danish Dynamite verrassend Europees kampioen.

Sterspelers aan de kant van Denemarken zijn Arsenal-spits Nicklas Bendtner, Liverpool-verdediger Daniel Agger en Feyenoorder Jon-Dahl Tomasson. Ook Cristian Poulsen (Juventus) en Daniel Jensen (Werder Bremen) zullen naar alle waarschijnlijkheid deel uitmaken van de Deense selectie. Verder mochten ook Thomas Enevoldsen (FC Groningen), Simon Poulsen (AZ) Dennis Rommedahl en toptalent Cristian Eriksen (Ajax) rekenen op een plaatsje in de definitieve selectie. Mocht Eriksen in actie mogen komen tijdens het WK, dan is hij de jongste speler ooit.

Resultaten

Kwalificatie Europa Groep 1

Hongarije Denemarken 0-0
Portugal Denemarken 2-0
Denemarken Malta 3-0
Malta Denemarken 0-3
Denemarken Albanië    3-0
Zweden Denemarken 0-1
Denemarken Portugal 1-1
Albanië    Denemarken 1-1
Denemarken Zweden 1-0
Denemarken Hongarije 0-1

 

Japan

Bondscoach: Takeshi Okada
Captain: Yuji Nakazawa
Sterspeler: Shunsuke Nakamura
Aantal WK deelnames: 3
Beste resultaat op een WK: Tweede ronde (2002)
FIFA ranking: 45e

Japan is een voetballand in opkomst. Het land wist zich sinds 1998 elke keer te plaatsen voor het WK en dit dus de vierde keer op rij dat Japan deel uitmaakt van het deelnemersveld. De kwalificatie voor het WK van 2010 verliep op makkelijke wijze. Het land won vier partijen, speelde driemaal gelijk en verloor slechts eenmaal. Japan doet er alles aan om het voetbal in eigen land te verbeteren. De nationale competities werden geprofessionaliseerd en er werd meer geld beschikbaar gesteld voor verbeteringen op voetbalgebied. Bondscoach Okada denkt door al deze aanpassingen in Zuid-Afrika zelfs de halve finale te kunnen bereiken.

Topspelers aan de kant van Japan zijn Espanyol-speler Shunsuke Nakamura en oud-VVV'er Keisuke Honda. De motor van het Japanse elftal is aanvoerder Yuji Nakazawa. De centrale verdediger speelde al 98 interlands voor het Japanse elftal. Het probleem bij Japan ligt echter in de voorhoede. Een echte goalgetter ontbreekt al jaren in de selectie van de Japanse ploeg.

Resultaten

Kwalificatie Azië Ronde 3 Groep 2

Japan Thailand 4-1
Bahrein Japan 1-0
Japan Oman 3-0
Oman Japan 1-1
Thailand Japan 0-3
Japan Bahrein 1-

Kwalificatie Azië Ronde 4 Groep 1

Bahrein Japan 2-3
Japan Oezbekistan 1-1
Qatar Japan 0-3
Japan Australië        0-0
Japan Bahrein 1-0
Oezbekistan Japan 0-1
Japan Qatar 1-1
Australië        Japan 2-1


Kameroen

Bondscoach: Paul Le Guen
Captain: Samuel Eto'o
Sterspeler: Samuel Eto'o, Alexandre Song
Aantal WK deelnames: 5
Beste resultaat op een WK: Kwartfinale (1990)
FIFA ranking: 19e

Kameroen wist zich onder leiding van de Franse bondscoach Paul le Guen makkelijk te plaatsen voor het WK 2010. Het is alweer de vijfde maal dat de Kameroense ploeg meedoet aan het Wereldkampioenschap, een prestatie die geen ander Afrikaans land nog wist te behalen. In 1990 boekte Kameroen, onder leiding van sterspeler Roger Milla, zijn beste succes. De kwartfinales bleken uiteindelijk het eindstation voor Kameroen.

Samuel Eto'o is zonder twijfel de sterspeler van de Kameroense ploeg. Hij werd in 2003, 2004 en 2005 verkozen tot Afrikaans Voetballer van het Jaar en is tevens aanvoerder van het team. De Ontembare Leeuwen kunnen verder beschikken over onder anderen Ajacied Eyong Enoh en Lyon-middenvelder Jean Makoun.

Resultaten

Kwalificatie Afrika Ronde 1 Groep 1

Kameroen Kaapverdische Eilanden 2-0
Mauritius Kameroen 0-3
Tanzania Kameroen 0-0
Kameroen Tanzania 2-1
Cape Verdische Eilanden Kameroen 1-2
Kameroen Mauritius 5-0


Kwalificatie Afrika Ronde 2 Groep 1

Togo Kameroen 1-0
Kameroen Marokko 0-0
Gabon Kameroen 0-2
Kameroen Gabon 2-1
Kameroen Togo 3-0
Marokko Kameroen 0-2


Voorspelling Groep E

Ik denk dat Oranje deze groep makkelijk zal gaan overleven, al zullen ze vooral Denemarken niet moeten onderschatten. Als tweede land zal de strijd gaan tussen Kameroen en Denemarken. De Denen zullen naar mijn mening uiteindelijk aan het langste eind trekken. Japan zal het vooral op fysiek gebied afleggen tegen de andere drie landen.

Meeste WK-kaarten verkocht in Amerika

De wereldvoetbalbond FIFA heeft ongeveer 132.000 WK-kaarten verkocht aan voetbalfans in de Verenigde Staten. Alleen in gastland Zuid-Afrika werden er meer kaarten afgenomen. Dit blijkt uit schattingen van de FIFA.

In totaal zijn er ongeveer drie miljoen kaarten voor de 64 wedstrijden. Hoeveel aanhangers van Team USA de oceaan uiteindelijk zullen oversteken naar Zuid-Afrika is niet zeker. De Amerikaanse ambassadeur in Zuid-Afrika verwacht dat zo'n 25.000 tot 40.000 landgenoten de komende weken de lange reis zullen maken.

Zaterdag begint voor de Amerikanen het WK in groep C tegen Engeland. Daarna volgen wedstrijden tegen Slovenië en Algerije.

'Pleegmoeder Willeke ontkent betrokkenheid'

De 66-jarige pleegmoeder van Willeke Dost ontkent betrokken te zijn geweest bij de verdwijning van het meisje in januari 1992. Dat heeft haar advocaat, Roel Bosma uit Assen, maandagmiddag laten weten.

De vrouw uit Koekange is maandagochtend om zes uur van haar bed gelicht door de politie. Ze is, net als haar 38-jarige zoon uit Arnhem, aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de verdwijning van Willeke.

De pleegmoeder zit momenteel vast op het politiebureau in Assen. Haar zoon, die maandag eveneens werd aangehouden, zit vast op het bureau in Zwolle. Bosma zei dat zijn cliënte een rustige indruk maakt.

Shakira houdt Duits voetbalelftal op

Hordes fans verdrongen zich maandag voor Shakira en het Duitse voetbalelftal bij de aankomsthal van het vliegveld in Johannesburg. De spelers en de zangeres werden door beveiligers en de politie weggebracht, schrijft de Britse krant Daily Mail.

Shakira zorgde in Duitsland al voor oponthoud. De zangeres kwam later ingevlogen uit Madrid, waardoor het toestel naar Zuid-Afrika een halfuur op haar moest wachten. De zangeres was in Spanje voor haar optreden op het festival Rock in Rio.

De 33-jarige is in Zuid-Afrika om donderdag op te treden tijdens de openingsceremonie van het WK voetbal. De zangeres deelt het podium met onder anderen Alicia Keys, de Black Eyed Peas en John Legend. Ze nam speciaal voor het WK de single 'Waka Waka' op.

Shakira houdt Duits voetbalelftal op (foto: Novum)

'Everse en Sparta spreken over dienstverband'

Sparta Rotterdam gaat wellicht met Jan Everse in zee. RTV Rijnmond meldt dat beide partijen al hebben gesproken.

Everse was afgelopen seizoen als interim-trainer bij sc Heerenveen werkzaam, maar daar neemt Ron Jans aankomend seizoen de taken als hoofdtrainer op zich. Everse is bij Sparta de beoogde opvolger van de vertrokken Aad de Mos. Sparta degradeerde onder leiding van De Mos naar de Jupiler League en zoekt nu naar een nieuwe coach.

Rob Baan, technisch commissaris van Sparta, had maandag reeds het eerste onderhoud met Everse, meldt het medium. De regionale omroep meldt dat dinsdag al een tweede gesprek tussen de partijen volgt. Mogelijk worden de onderhandelingen dan afgerond.

Everse was in een eerder stadium (1999 en 2000) ook al trainer van Sparta.

[Upd] EénVandaag-lijsttrekkersdebat

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 9 juni aanstaande organiseren het actualiteitenprogramma EénVandaag en de Economische Faculteit Rotterdam (EFR) een groot lijsttrekkersdebat op de Erasmus Universiteit Rotterdam. In de uitzending zullen de zes lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD, SP, PVV en GroenLinks met elkaar de strijd aangaan.

Zo zullen in drie één-op-één debatten Jan Peter Balkenende (CDA) en Mark Rutte (VVD) met elkaar de degens kruisen over de economie, Femke Halsema (GroenLinks) en Emile Roemer (SP) gaan praten over de sociale zekerheid en Geert Wilders (PVV) en Job Cohen (PvdA) zullen elkaars nieren proeven over integratie.

Het EénVandaag-debat, dat gepresenteerd wordt door Wouter Kurpershoek en Pieter Jan Hagens, zal live worden uitgezonden op Nederland 1 om 18:20 tot 19:20 uur. Daarna zal de uitzending zich online voortzetten.

Dinsdag zal de NOS de laatste twee verkiezingsdebatten organiseren. Er is één debat met de grote partijen, en daarvoor een ander debat met de kleinere en nieuwe partijen.

Update 18:20 uur
Het EénVandaag-debat is begonnen.

Bekijk hier het hele EénVandaag-debat terug.

Alle Tweede Kamerverkiezingen 2010-lijsttrekkersdebatten:
Premiersdebat | Carré-debat | EénVandaag-debat | NOS-debatten

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Toch geen HL: Episode 3 op E3

Nadat we ons lekker hadden gemaakt met een vaag plaatje en de tekst 'Freeman', konden we alweer het hoofd buigen en onze tranen de vrije loop laten nadat de grote man achter Valve simpelweg zei dat het 'fake' was. En nu is ons allerlaatste sprankje hoop in nieuwe een Half-Life ook vervlogen.

Gabe Newell heeft namelijk in een email van een fan ook gezegd dat de verrassing - waar oorspronkelijk de Portal 2 event voor stond - 'niet ep3 is'. Hoewel de Portal 2 event gewoon doorgaat, doen ze veel moeite om de nieuwe 'verrassing' in de media te krijgen. Er zijn vrijwel geen andere mogelijkheden voor deze 'verrassing' dan aanvankelijk op werd gehoopt. Het enige wat nog enigszins op Half-Life zou kunnen slaan op het moment van E3, is dat Gabe inderdaad de waarheid zou spreken en het niet Episode 3 zal zijn, maar Half-Life 3.

We zien het volgende week.

Ex-drummer Stereophonics (40) dood aangetroffen

De voormalig drummer van de Stereophonics is overleden. Stuart Cable werd maandag dood aangetroffen in zijn woning in Wales, zegt de politie tegen de BBC. Cable is 40 jaar geworden.

De doodsoorzaak is nog niet bekend. "Er zijn geen verdachte omstandigheden", vertelt de politie. "Wel zijn we een onderzoek gestart." Het stoffelijk overschot van Cable werd maandagochtend rond 05.30 uur lokale tijd gevonden. Zaterdag presenteerde hij bij de BBC nog zijn wekelijkse radioshow.

"Ik ben verdoofd", reageert een producer van de BBC, die samenwerkte met Cable. "Hij was een geweldig persoon. Stuart was gek van muziek en inspireerde veel artiesten. Het was een topgozer."

Stuart Cable moest de Stereophonics in 2003 verlaten. De band, die hits scoorde als 'Mama Told Me Not to Come' en 'Have a Nice Day', werd in 1992 opgericht. Cable was er toen al bij. Toch liet de drummer na zijn ontslag weten geen spijt te hebben van zijn vertrek bij de Stereophonics.

Na zijn vertrek bij de band richtte Cable een nieuwe groep op, Killing for Company. Ook presenteerde de 40-jarige voor radio en televisie.

Ex-drummer Stereophonics (40) dood aangetroffen
Ex-drummer Stereophonics (40) dood aangetroffen (Foto: Novum)

Matthäus ziet geen hoofdrol voor Oranje

Lothar Matthäus ziet Nederland niet als een belangrijke kandidaat voor de wereldtitel. De oud-international van Duitsland is van mening dat Oranje de afgelopen jaren te weinig heeft laten zien op grote toernooien.

Op de website van wereldvoetbalbond FIFA zegt hij: "Hoewel Nederland geweldige spelers heeft, doet de ploeg het nooit heel erg goed op een wereldkampioenschap. De enige uitzonderingen zijn 1974 en 1978. De Nederlanders hebben altijd de neiging voor het publiek te spelen. Dat gaat ten koste van de teamprestatie", analyseerde Matthäus de kwaliteiten van Oranje.

Matthäus, in 1990 wereldkampioen met Duitsland, was duidelijk over de favorieten in Zuid-Afrika. "Europees kampioen Spanje, Brazilië en Argentinië staan bovenaan mijn lijstje. En ik verwacht dat een Afrikaans team de halve finale haalt. Het wordt een WK vol verrassingen", keek de voormalige spelbepaler vooruit.

Ook het Duitse team behoort volgens Matthäus niet tot de topfavorieten. "Duitsland mist individuele klasse, spelers die een wedstrijd kunnen beslissen. Het elftal is wel verplicht de kwartfinale te halen", temperde hij de hoge verwachtingen in eigen land.

Higuaín drie jaar langer bij Real Madrid

Gonzalo Higuaín heeft zijn contract bij Real Madrid met drie jaar verlengd. De Argentijnse aanvaller ligt nu tot de zomer van 2016 onder contract, maakte de club maandag bekend. Higuaín was dit seizoen zeker van een basisplaats en werd met 27 doelpunten topscorer van Real Madrid.

Higuaín tekende in 2007 een contract bij De Koninklijke, dat hem overnam van River Plate. Aan het begin van dit seizoen leek hij zijn basisplaats te verliezen aan de Franse aankoop Karim Benzema, maar hij vocht zich terug in de basis. Momenteel bereid de Zuid-Amerikaan zich in Zuid-Afrika voor op het WK.

Higuaín drie jaar langer bij Real Madrid
Higuaín drie jaar langer bij Real Madrid (Foto: Novum)

Vrijspelen

Ooit had cabaretier Theo Maassen het in een van zijn shows over de pret van het mixen van verschillende pakken vla. Enthousiast vertelde hij hoe hij dan vanillevla en chocoladevla in een kom goot en dan genoot van zijn eigen smaak vla. Totdat op een kwade dag dubbelvla in de schappen van de supermarkt lag, waarna Theo Maassen zijn verhaal briesend afsloot met “Dat wil ik verdomme zelf doen!”

Aangifte tegen klusjesman SE Fireworks

Een verslaggever en een cameraman van de regionale zender RTV Oost hebben aangifte gedaan tegen de klusjesman van het voormalige SE Fireworks en zijn vrouw. Ze hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling.

Rob Vorkink en Frans Strikker wilden in gesprek komen met de klusjesman, voor de serie 'Tien jaar na de vuurwerkramp'. De klusjesman woont op een camping in Boekelo. Toen de twee zich kenbaar maakten, joeg de klusjesman de journalisten met een knuppel van het campingterrein. Volgens de journalisten zijn er opnames van pogingen van de klusjesman om hen met een knuppel te slaan. De opnames zijn aan de politie afgestaan.

Een nieuw rechercheteam besloot onlangs de vuurwerkramp nog eens onder de loep te gaan nemen. Dit gebeurde na een verklaring van een schoonzus van oud-directeur van SE Fireworks Willy Pater. Zij verklaarde dat hij samen met de klusjesman de avond voor de ramp had afgesproken om op de dag van de ramp te gaan werken, terwijl ervan uit werd gegaan dat de fabriek op de bewuste dag dicht was. De vuurwerkramp die op 13 mei 2000 plaatsvond, kostte aan 23 mensen het leven.

Acht gewonden na ontsporing trein Schotland

Acht mensen zijn zondagavond gewond geraakt bij de ontsporing van een trein in een uithoek van Schotland. Het ongeluk deed zich voor bij Loch Awe, 180 kilometer ten noordwesten van Edinburgh.

Volgens de Britse verkeerspolitie was het spoor vermoedelijk beschadigd door een aardverschuiving. Toegesnelde hulpverleners konden alle zestig passagiers uit de trein van Glasgow naar Oban in veiligheid brengen. Technici waren maandag doende het voorste rijtuig te bergen dat half over een talud nabij een autosnelweg hing.

FC Groningen contracteert Tadic

FC Groningen heeft Dusan Tadic vastgelegd. De 21-jarige vleugelspeler komt over van FK Vojvodina uit Novi Sad in Servië. Hij is geboren in Backa Topola. Tadic is tweevoudig Servisch A-international en tekent in Euroborg een driejarig contract, plus een optie voor nog twee seizoenen.

De 21-jarige Tadic is een linksbenige flankspeler voor het middenveld. Hij is aanvoerder van Servië onder-21, waarvoor hij twintig keer uitkwam. Tadic was tevens basisspeler in de Servische ploeg, die in de zomer van 2008 was vertegenwoordigd op de Olympische Spelen in Beijing. Tadic speelt al vier jaar in het eerste elftal van Vojvodina en in 107 competitiewedstrijden maakte hij 29 doelpunten. Tadic is uitvoerig bekeken door het management- en scoutingapparaat van FC Groningen.

Tadic zal morgen, dinsdag 8 juni, om 16.00 uur worden gepresenteerd in Euroborg. Dan ook zullen meer details over deze transfer bekend worden gemaakt.

Spelers MVV wellicht donderdag transfervrij

De spelers van MVV zijn donderdag mogelijk transfervrij. De eerstedivisionist heeft al maanden geen salarissen kunnen betalen. Als de club voor donderdag nog niet heeft betaald, mogen de spelers gratis vertrekken. De onderhandelingen met de schuldeisers verlopen moeizaam, zegt een woordvoerder van MVV vandaag.

Het ziet er niet naar uit dat MVV de spelers voor donderdag kan betalen. "Volgens de wet zijn ze dan transfervrij", zegt de woordvoerder, die een hard hoofd heeft in redding van de club. De initiatiefgroep die strijdt voor het behoud van de club kan geen akkoord bereiken met de schuldeisers. "Er gebeurt niets. De onderhandelingen worden iedere dag uitgesteld", aldus de pessimistische zegsman.

Een akkoord met de schuldeisers is een van de eisen van de gemeenteraad van Maastricht. Mocht de club geen akkoord bereiken, dan gaat de gemeenteraad niet over tot koop van het stadion. "Schuldeisers gaan zelf failliet als ze de schuld van MVV kwijtschelden", vervolgt de woordvoerder. Wat er de komende dagen nog gaat gebeuren is afwachten. "Het wordt een zeer moeilijk verhaal. Het is bijna einde oefening."

Beoogd trainer Ernest Faber heeft alvast zijn conclusies getrokken. Hij besloot zijn tweejarige contract te laten ontbinden.

'Arsenal verlangt 72 miljoen euro voor Fàbregas'

Terwijl FC Barcelona geen 'idiote bedragen' voor oud-jeugdspeler Cesc Fàbregas verlangt, zou Arsenal een prijskaartje van 72 miljoen euro om zijn nek hebben gehangen.

Marca meldt dat The Gunners op zijn minst 72 miljoen euro willen beuren bij een transfer van hun aanvoerder. Vorige week bracht Barça een bod uit van 35 miljoen euro.

Dat bedrag staat derhalve in schril contrast met de eigenlijke vraagprijs van Arsenal. Het wordt dan ook een hels karwei voor de Catalanen om Fàbregas voor een schappelijke prijs los te weken.

Arsenal heeft laten weten 'geen enkele intentie' te hebben om haar sterspeler van de hand te doen. Als Barcelona het bod verdubbelt, dan zou de Londense club er over na gaan denken.

Teaser voor 3D-functie PS3

Op de website van Kotaku is een filmpje te vinden van Sony. In dit filmpje zie je mensen in witte laboratoriumjassen door een gebouw rennen. In paniek rennen ze naar een testkamer, terwijl ze onderling in het japans tegen elkaar aan het praten zijn. In de testkamer vinden ze een man die verstijfd op de grond ligt te lachen.

Als je dit al merkwaardig vind, zal de boodschap die je daarna krijgt zien je al helemaal verbazen. Er staat namelijk "PS4 v3.1" in een testscherm. Omdat er in het filmpje een bril van iemands hoofd wordt gehaald, zou je denken dat het om de aangekondigde 3D-functie van de Ps3 gaat, maar de boodschap "PS4 v3.1" zou ook kunnen verwijzen naar een nieuwe console.

Aangezien we het filmpje niet direct kunnen linken zul je even moeten doorklikken. Op deze website vind je meer gedetailleerde informatie over de gebeurtenissen in het filmpje.

'Beide Klassiekers al voor winterstop gespeeld'

Volgens het voorlopige competitieprogramma zouden Ajax en Feyenoord elkaar al voor de winterstop tweemaal tegenkomen. Dit liet het Algemeen Dagblad weten.

Nadat Ajax de eerste wedstrijd uit tegen FC Groningen gespeeld, ontvangen de Amsterdammers in eigen huis Vitesse. 19 september zou de ploeg van Martin Jol op bezoek mogen in de Rotterdamse Kuip. Een week later mag Ajax opnieuw op bezoek, ditmaal naar FC Twente.

De tweede competitiewedstrijd tegen Feyenoord staat gepland op 19 december. Een maand daarvoor, op 21 november, mag PSV afreizen naar de Amsterdam ArenA.

Dagzege Bole in Dauphiné

De eerste etappe van de Dauphiné Libéré is gewonnen door Grega Bole. Na 191 kilometer koersen, tussen Evian-les-Bains en Saint-Laurent-du-Pont, was de Sloveen de snelste van een uitgedund peloton.

De vlucht van de dag kwam op naam van vier Fransen en een Canadees. Het vijftal werd op de laatste van vier colletjes echter teruggepakt. Vervolgens probeerde Janez Brajkovic weg te komen in de afdaling, maar ook hij werd gegrepen door het peloton.

Bole was in de sprint vervolgens Peter Velits en Geraint Thomas te snel af. Veel renners verloren tijd omdat ze waren betrokken bij een valpartij op zo'n vijftien kilometer voor de finish. Een van de slachtoffers was Rabo-renner Martens en ook diens ploeggenoot Denis Menchov verloor tijd.Uitslag eerste etappe:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Grega Bole (Slo)
Lampre 04:47,24
2 Peter Velits (Slw)
Team HTC-Columbia z.t.
3 Geraint Thomas (GB) Team Sky z.t.
4 Steve Chainel (Fra)
Bouygues z.t.
5 Christophe Riblon (Fra) AG2R - La Mondiale z.t.


Klassement na de eerste etappe:

# Naam renner Ploeg Tijd
1 Alberto Contador (Spa)
Astana 04:55,58
2 Tejay van Garderen (VS)
Team HTC-Columbia + 0,02
3 Janez Brajkovic (Slo)
Team RadioShack + 0,05
4 Geraint Thomas (GB)
Team Sky + 0,10
5 Dario Cataldo (Ita)
Quick-Step + 0,12

'Creditcard van slachtoffer vliegramp gestolen'

De creditcard van een slachtoffer van de ramp met het Poolse regeringsvliegtuig dat op 10 april in het Russische Smolensk neerstortte, is volgens de Poolse autoriteiten gestolen. Uren na de crash zou de creditcard van de man, Andrzej Przewoznik, gebruikt zijn om geld op te nemen bij geldautomaten in Smolensk.

De eerste opname werd volgens Monika Lewandowska, woordvoerster van het openbaar ministerie in Warschau, twee uur na de crash gedaan. De drie dagen erna zijn nog meer opnames gedaan.

Lewandowska zei dat de Russische autoriteiten geïnformeerd zijn. Het Russische ministerie van binnenlandse zaken antwoordde op de vraag of de kaart is gestolen en of er al arrestaties zijn verricht: "We hebben dit ontkend."

Doden bij schietpartij in restaurant in Florida

Een man heeft zondagavond bij een restaurant in Hialeah, in Florida, lukraak het vuur geopend. Hij schoot vier mensen dood en verwondde er drie om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan. Dit heeft de politie van de Amerikaanse staat bekendgemaakt.

Het eerste slachtoffer viel op de parkeerplaats van het restaurant, waar de schutter ruzie kreeg met een vrouw. Hij schoot de vrouw neer, liep het restaurant binnen en schoot in het wilde weg op de aanwezigen. Na zijn daad reed hij weg in zijn auto. Enkele straten verderop werd de auto later aangetroffen, met het levenloze lichaam van de schutter. Over het motief van de man tast de politie in het duister.

Balkenende ook voor snelle formatie

VVD-lijsttrekker Mark Rutte krijgt bijval van demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) voor een snelle formatie. "Het idee om snel een kabinet te hebben, spreekt me zeer aan", zei Balkenende maandag tijdens een campagnebijeenkomst. In het verleden duurde de formatie van een kabinet bijna altijd langer dan twee maanden.

Als het aan Rutte ligt, wordt er voor 1 juli een nieuwe coalitie gevormd. Dan kan de nieuwe regering nog de begroting voor volgend jaar opstellen met daarin de eerste hervormingen. Zou de formatie maanden in beslag nemen, dan stelt het huidige demissionaire kabinet de begroting voor 2011 op.

De verkiezingsuitslag bepaalt volgens Balkenende in grote mate of een snelle formatie tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast moet er voldoende onderling vertrouwen zijn tussen de nieuwe coalitiepartners om te kunnen volstaan met een akkoord op hoofdlijnen, zei hij. Daarin moeten in ieder geval afspraken worden gemaakt over de financiële kaders en de aard van de hervormingen die het nieuwe kabinet wil doorvoeren, aldus de premier.

D66 en GroenLinks willen dat de Tweede Kamer na de verkiezingen een informateur aanwijst, in plaats van koningin Beatrix. Na de verkiezingen zou daarover snel een debat moeten plaatsvinden. De kiezer heeft er recht op om in het openbaar te zien wat er met hun stem gebeurt, vinden beide partijen.

Zowel CDA als VVD ziet hier niets in. Balkenende en Stef Blok, campagneleider bij de VVD, wezen erop dat dit leidt tot tijdsverlies, aangezien zo'n debat moet worden gevoerd door de nieuwe Tweede Kamer, die pas volgende week wordt geïnstalleerd. Dat druist in tegen de wens om snel een nieuw kabinet te formeren. "Ik hoop dat de partijen zeggen, laat dat palaveren maar zitten", zei Blok.

Balkenende zei daarnaast dat hij niet zou weten waar het debat over zou moeten gaan, omdat de partijen hun kaarten tegen de borst zullen houden voor de formatieonderhandelingen. Er zal niet in het 'wilde weg' over personen worden gesproken, zei Balkenende. "Ik hecht aan het systeem zoals we dat kennen", concludeerde hij.

Bondscoach Olsen geeft Denen Bendtner en Kjær rust

Morten Olsen, bondscoach van Denemarken, heeft aangegeven dat Nicklas Bendtner en Simon Kjær vandaag niet meetrainden, omdat zij wat rust kregen.

Het tweetal staat de boek als sterkhouders van het elftal en kreeg "volgens planning" ietwat rust, zo verklaarde Olsen tegenover het persagentschap Ritzau. Bendtner werkte een individuele training af.

Kjær is een risicogeval, daar hij tijdens de oefenwedstrijd tussen Denemarken en Senegal een blessure opliep aan zijn knie. Het WK komt echter in geen geval in gevaar voor het duo.

Denemarken speelt op 14 juni de eerste groepswedstrijd op het eindtoernooi tegen Nederlan. Verwacht wordt dat Olsen op die datum gewoon over Bendtner en Kjær kan beschikken.

Lesbisch stel sluit eerste homohuwelijk Portugal

Een lesbisch stel is maandag in de Portugese hoofdstad Lissabon getrouwd. Het was het eerste huwelijk dat in Portugal tussen twee mensen van hetzelfde geslacht werd voltrokken sinds het overwegend katholieke land vorige maand bij wet het homohuwelijk toestond.

Het koppel, Teresa Pires en Helena Paixao, trouwde in een kantoor van de burgerlijke stand in Lissabon. "Het is een grote overwinning, een droom die uitkomt", zei Pires. "Nu zijn we familie, dat is belangrijk." Ze zei ook dat zij en haar echtgenote zullen blijven vechten voor gelijke rechten voor homoseksuelen, waaronder het recht op adoptie.

Pires en Paixao voerden al sinds 2006 actie voor het homohuwelijk. De vrouwen werden dat jaar weggestuurd bij een kantoor van de burgerlijke stand toen ze met elkaar wilden trouwen. Ambtenaren zeiden dat de wet voorschreef dat het huwelijk alleen kon worden gesloten tussen mensen van verschillend geslacht. De vrouwen gingen in beroep bij het Portugese constitutionele hof, omdat de grondwet discriminatie op grond van seksuele voorkeur verbiedt. Het hof wees hun beroep af, maar linkse partijen in het parlement steunden een wetswijziging waarmee de verwijzing naar de geslachten uit de wet werd geschrapt.

Portugal is het zesde Europese land waar homoseksuele stellen kunnen trouwen.

Kinderen dood door instorten hangbrug in Atjeh

Tien kinderen zijn in de West-Indonesische provincie Atjeh om het leven gekomen toen een hangbrug plotseling instortte en degenen die zich op de brug bevonden twee meter naar beneden vielen in een woest kolkende rivier. Drie kinderen worden sinds het ongeluk zondag vermist.

Het ongeluk voltrok zich tijdens een ceremonie op de brug, bedoeld om rampen af te wenden. Dit hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt.

Gevluchte tbs'er aangehouden in Amsterdam

De 30-jarige tbs'er die vorige week maandag niet terugkwam van zijn verlof uit de Pompekliniek in Nijmegen is donderdag in Amsterdam aangehouden. Een woordvoerder van het Landelijk Parket laat weten dat hij inmiddels weer terug is in de kliniek. Er zijn volgens de zegsman geen aanwijzingen dat de man zich tijdens zijn vlucht aan delicten schuldig heeft gemaakt.

De man kon na onderzoek van het Korps Landelijke Politiediensten in het Amsterdamse Sarphatipark worden aangehouden. De man zat vast voor een geweldsdelict.

Scholes: "Capello kwam te laat met WK-voorstel"

Paul Scholes heeft laten weten dat de Engelse bondscoach Fabio Capello te laat kwam met de vraag of de Mancunian met Engeland mee naar het WK wilde.

Een maand geleden ontving Scholes een telefoontje van Capello, waarin de Italiaan Scholes mee naar het WK vroeg. "Het was een moeilijke beslissing. Ik kreeg er niet voldoende tijd voor, dus ik heb besloten het voorstel niet aan te nemen", aldus de hoofdpersoon in de Oldham Evening Chronicle.

"Als hij het eerder had gevraagd, had ik het voorstel waarschijnlijk wel geaccepteerd", vervolgde Scholes. "Er zitten spelers in de selectie die bijna al twee jaar bezig zijn om Engeland naar het WK te helpen, terwijl ik er al geruime tijd geen deel van uitmaak."

De vakantieperiode maakte Scholes niet uit. "Dat telde niet mee. Maar het feit dat ik zo kort voor het toernooi pas werd gevraagd, dat wel. En ik wilde ook niet de plaats van iemand innemen die Engeland naar Zuid-Afrika had geholpen. Dat idee beviel me niet", legde de speler uit.

Kritiek op plan koopzondagen

D66 en GroenLinks slaan door met hun voorstel om gemeenten zelf te laten bepalen of winkeliers op zondag hun deuren mogen openen. Dat laat fractievoorzitter van de ChristenUnie Arie Slob maandag weten. Ook de VVD is kritisch.

"Voorbeeld van doorgeslagen vrijheidsdenken", twittert Slob. "Eens!", valt lijsttrekker André Rouvoet hem bij via datzelfde medium. Zij reageren op de aankondiging van Boris van der Ham (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) om een initiatiefwet in te dienen waarin gemeenten de vrijheid krijgen om zelf het aantal koopzondagen te bepalen.

Nu mogen winkels twaalf zondagen per jaar open zijn. Gemeenten mogen alleen van deze norm afwijken door een gedeelte van de stad aan te wijzen als toeristisch gebied. Dan mogen de winkels elke zondag open.

Het demissionaire kabinet scherpte vorig jaar op verzoek van de kleinste regeringspartij ChristenUnie deze bepaling aan. Voortaan moeten gemeenten echt aantonen dat sprake is van toerisme. Ook moeten ze in overweging nemen wat de effecten zijn op onder meer werkgelegenheid, zondagsrust en leefbaarheid.

Deze nieuwe wet moet echter nog in werking treden. Nu het kabinet is gevallen, lijkt het onwaarschijnlijk dat dit gaat nog gaat gebeuren, stellen de indieners. En dat is vanwege de economische belangen maar goed ook. "Denk aan de grensgemeenten in Zeeland, Brabant en Limburg, maar ook Bataviastad in Lelystad. Hier is de middenstand afhankelijk van dagjes uit, ook van buitenlandse toeristen. Dat levert banen op", stelt Van der Ham.

VVD-Kamerlid Ton Elias stelt dat Van Gent niet begrijpt dat er valse concurrentie ontstaat tussen gemeenten als de gemeente beslist. Hij wil dat de koopzondag wordt vrijgegeven zodat winkeliers zelf kunnen beslissen. "Er is geen kledingzaak in Urk die z'n deuren zondag zal openen", twittert hij. "Niet alles hoeft via de overheid."

Van der Ham en Van Gent wijzen op de voordelen van hun plan, dat in tegenstelling tot een landelijke norm meer ruimte biedt aan de 'grote diversiteit aan opvattingen, behoeften en mogelijkheden van gemeenten'. "Een gemeente als Amsterdam kan er dan voor kiezen om van alle zondagen een koopzondag te maken en een gemeente als Staphorst kan juist kiezen voor de zondagsrust."

MKB-Nederland juicht het initiatief van D66 en GroenLinks toe. Het zijn de gemeenten in overleg met het lokale bedrijfsleven die moeten besluiten of winkels op zondag open mogen, niet het rijk, laat de ondernemersorganisatie in een reactie weten. De inperking van demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) is slecht voor de economie en in strijd met de vrijheid van ondernemers en gemeentelijke autonomie, aldus het MKB.

Obsidian maakt nieuwe Dungeon Siege

Obsidian gaat Dungeon Siege 3 ontwikkelen voor PS3, Xbox 360 en PC, aldus Square Enix, die de game zal uitgeven. Onder begeleiding van de originele ontwikkelaars van de de Dungeon Siege-franchise, Gas Powered Games, moet het nieuwe deel de beste features van de serie behouden, maar zal er ook een co-op mode voor tot vier spelers worden geïntroduceerd.

"De nieuwe game zal plaatsvinden in een uitgestrekte wereld waar elke keuze die je maakt zijn consequenties zal hebben", aldus Square Enix, waarbij de traditionele RPG elementen van de serie gecombineerd moeten worden met intuïtieve gameplay. Verder geeft Square Enix aan dat deze uitgave onderdeel is van zijn huidige plan om meer westerse ontwikkelaars, games en franchises aan te trekken.

"Het is een eer en een plezier om deel te zijn van de legende van Dungeon Siege", zei Feargus Urquhart, de baas van Obsidian, "Dit samenwerkingsverband met Square Enix is een mijpaal voor zowel de franchise als Obsidian en de kwaliteiten van de twee bedrijven zullen wat betreft scenario door het hele spel zichtbaar zijn".

En zo wordt het cv van Obsidian, met titels als Fallout: New Vegas, Neverwinter Nights en KotOR weer een stukje groter. Benieuwd wat er zou gebeuren als ze aan de haal mochten gaan met Kingdom Hearts.

Trailer nieuwe Harry Potter-film

Gisteren is tijdens de MTV Movie Awards de nieuwste trailer van Harry Potter uitgezonden. Het gaat om Harry Potter and the Deathly Hallows.

De film komt overigens in twee delen in de bios. Daarna is het uit met de pret want J.K. Rowling zegt geen nieuwe boeken meer te schrijven over Harry en Deathly Hallows was het zevende en laatste boek. Of ze zich daar aan houdt, moet worden afgewacht. Eerst is er echter de trailer van de een na laatste film. De conclusie: kleine jongens en meisjes worden groot.

De Bakker door in Halle

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi in het Duitse Halle bereikt. De Nederlander versloeg vanmiddag Rohan Bopanna met 6-4 en 7-6.

Ook LIeyton Hewitt bereikte de volgende ronde. Hij versloeg zijn landgenoot Peter Luczak met tweemaal 6-2. Voor de als vierde geplaatste Spanjaard Juan Carlos Ferrero is het toernooi alweer voorbij. Hij ging met 3-6 en 5-7 onderuit tegen de Duitser Dominik Meffert.

Van Bommel: "We zitten niet in een gemakkelijke groep"

Het Nederlands elftal moet nog maar afwachten of het de eerste ronde op het WK overleeft. Dat stelt Mark van Bommel. ''Ik vind bepaald niet dat we in een gemakkelijke groep zitten. We zullen gewoon goed moeten zijn om verder te komen", is de mening van de spijkerharde middenvelder in gesprek met het ANP. "We hebben dit seizoen al eens van Japan gewonnen, maar we hadden ook zomaar kunnen verliezen."

"Denemarken heeft heel gemakkelijk de kwalificatie overleefd. Dat zegt wel iets. Kameroen is gewoon heel lastig om te verslaan", vervolgde Van Bommel, die de underdogpositie van Nederland als kanshebber voor de wereldtitel handhaaft. "Ik hoor voortdurend dat Brazilië, Argentinië en Spanje de beste landen zijn. Laten we dat verhaal voorlopig maar overeind houden. Ik vind dat wel goed zo."

Tijdens de voorbereiding op het aankomende WK maakte Nederland in ieder geval geen fout. ''Voor de rust in het team is dat goed. Het is altijd prettig dat je een paar goede wedstrijden in de benen hebt. Een garantie voor goede resultaten op het WK is het echter niet", benadrukt Van Bommel.

Kewell traint weer

Hij was lange tijd een twijfelgeval voor het komende WK, maar Harry Kewell traint sinds een aantal dagen weer mee met de Australische selectie. De 31-jarige sterspeler is hersteld van een liesblessure.

Kewell kon niet zeggen of hij op 13 juni, als de Socceroos tegen Duitsland speelt, in de basis start. "Dat is aan de coach."

Gisteren vertrok reservedoelman Brad Jones naar huis omdat bij zijn zoontje leukemie geconstateerd is. "We verwachten niet dat hij nog terugkomt. Dat zegt genoeg over de ernst van de situatie," aldus aanvoerder Lucas Neill.

Doden bij geweld in Irak

Bij een serie aanslagen in Irak zijn maandag zeker tien doden gevallen. Een van de aanslagen betrof een autobomaanslag in een winkelstraat in het westen van Bagdad, waarbij drie mensen om het leven kwamen en negen gewond raakten. Zondag werden bij een autobomaanslag op een politiebureau in de Iraakse hoofdstad vijf mensen gedood.

Nog een dode en acht gewonden vielen bij een bomaanslag op een minibus in Bagdads sjiitische sloppenwijk Sadr City. In een dorpje bij Abu Ghraib, even ten westen van Bagdad, werden een vader en twee van zijn zonen door gewapende mannen doodgeschoten. Een broer van de vader is een prominent lid van de Zonen van Irak, een soennitische beweging die de strijd is aangegaan tegen de opstandelingen van Al-Qaida in Irak die het land willen destabiliseren.

In een dorp in het zuiden van het land werden drie broers door gewapende mannen doodgeschoten en raakte een vierde broer gewond. Hun vader staat volgens de politie bekend als tegenstander van Al-Qaida in Irak.

'Ook Milan zit achter Van der Wiel aan'

Naast FC Barcelona lijkt ook AC Milan in de markt te zijn voor Ajacied Gregory van der Wiel, die een uitstekend seizoen kende. De Milanezen volgen ook Gareth Bale van Tottenham Hotspur en willen graag zowel de linker- als rechterkant van de defensie versterken voor aankomend seizoen. Volgens Calciomercato heeft de club al geld vrijgemaakt voor versterkingen.

Hakim Slimani, zaakwaarnemer van Van der Wiel, zou tegenover het Spaanse Sport hebben laten weten dat zijn cliënt Barcelona wel ziet zitten. Van der Wiel zou volgens Calciomercato op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Bale is international voor Wales en zal naar verwachting één van de meest gewilde spelers zijn tjidens de aankomende transferperiode. Verscheidene clubs uit Europa zouden geïnteresseerd zijn in de diensten van Bale.

Illegale Chinees in restaurant neergestoken

Een 36-jarige man van Chinese afkomst die zonder geldige papieren in Nederland verblijft is zondagmiddag in een restaurant in het Limburgse Vaals neergestoken. De dader is nog niet gevonden, meldt de politie maandag.

De man werd in een restaurant aan de Maastrichterlaan neergestoken. De dader is na de steekpartij gevlucht. Het slachtoffer is maandagochtend uit het ziekenhuis ontslagen en overgedragen aan de Vreemdelingenrecherche. De aanleiding van de steekpartij is onduidelijk.

De Jager niet bezorgd over houdbaarheid eurozone

Demissionair minster Jan Kees de Jager van Financiën heeft geen twijfel over het voortbestaan van de eurozone, zegt hij maandag in Luxemburg.

De eurolanden moeten wel hun staatsfinanciën op orde brengen, zegt hij bij de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone. "We moeten consolideren, we moeten vooruit werken. Maar aan de andere kant, heb ik grote zorgen over het voorbestaan van de eurozone? Nee, die heb ik niet", zegt hij.

Löw: "Ik heb er erg veel vertrouwen in"

De Duitse bondscoach Joachim Löw moet het op het WK stellen zonder enkele geblesseerde internationals. Toch ziet hij het eindtoernooi vol vertrouwen tegemoet.

"We hebben jonge spelers, die technisch vaardig zijn. Het potentieel is dan ook wel aanwezig. Iedereen heeft hard gewerkt, maar er ligt nog een week in het verschiet. Daarin zullen we hard gaan werken", aldus de coach tegenover het aanwezig journalisten.

"We hebben een goed elftal, dat een grote wil heeft. Er heerst ook een prettige sfeer in de groep. Iedereen traint gepassioneerd en dat is noodzakelijk om een goed toernooi te spelen", weet Löw.

De coach heeft er dan ook bijzonder veel vertrouwen in, zo zegt hij zelf. Met zijn verlengstuk Phillip Lahm (nieuwe aanvoerder bij afwezigheid Ballack) is de band ook erg goed. "Ik weet dat ik altijd open en eerlijke reacties van hem krijg", zegt Löw.

Van der Vaart verwacht Robben pijlsnel terug

Rafael van der Vaart denkt dat Arjen Robben in de wedstrijd tegen Denemarken, op 14 juni aanstaande, alweer binnen de krijtlijnen bij het Nederlands elftal kan staan.

"Ik heb namelijk heel goede ervaringen met fysiotherapeut Dick van Toorn. Ik scheurde laatst ook mijn hamstring. Dick had me binnen vijf dagen fit. Ik sluit daarom zelfs niet uit dat Robben al tijdens het eerste duel met de Denen inzetbaar is. Al zal dat misschien moeilijk worden", zegt Van der Vaart in De Telegraaf.

"Dick heeft een grote fitnesszaal bij zijn huis. Daar laat hij je met je geblesseerde been krachttraining doen. Hij werkt ook met acupunctuur. Hoe hij het doet, doet hij het. Maar bij meneer Van Toorn ben je snel weer fit. Dat weet Arjen ook. Hij heeft zich al eens eerder op mijn aanraden in Rotterdam laten behandelen. Ook toen stond hij weer snel op het veld", stelt de speler van Real Madrid.

"Ik heb begrepen dat Robben vrijdag of zaterdag hier in Johannesburg arriveert. Dat zou ook heel goed voor de groep zijn. We zaten er na de wedstrijd tegen Hongarije echt even doorheen. Robben is heel belangrijk voor ons. Hij kan als geen ander een wedstrijd beslissen. Daarom hoop ik ook echt dat de behandeling van meneer Van Toorn nu ook weer snel aanslaat", besluit Van der Vaart.

Kunstbeen nekt 58-jarige inbreker

Een kunstbeen bleek zondagmiddag voor een Haagse inbreker vooral een blok aan het been. Toen hij in zijn woonplaats op de Stadhouderslaan een auto openbrak en er een navigatiesysteem uithaalde, was het voor getuigen niet moeilijk om bij de politie een signalement op te geven.

Het Haagse dievengilde heeft niet veel leden met een kunstbeen, daardoor wist de politie meteen dat het om een oude bekende zou kunnen gaan. De man was in een tram gestapt en dus besloten de agenten hem rond 13.30 uur op te wachten bij een halte nabij de Van Speykstraat.

Daar stapte de 58-jarige dief even later inderdaad uit met een tas in zijn handen, waarin het navigatiesysteem bleek te zitten. De man heeft bekend en is in een cel gezet.

Automobilist vier keer geflitst op zelfde weg

Een automobilist heeft het zondag in Breda gepresteerd om vier keer te snel langs een radarcontrole van de politie te rijden. In tegenstelling tot veel scholen telt de politie herhaalfouten niet als een enkele fout. Daarom kan de bestuurder vier boetes in zijn brievenbus verwachten, laat de politie maandag weten.

De politie controleerde tussen 09.35 en 22.15 uur op de Leursebaan. Van de 3491 passanten reden er 708 harder dan de zestig kilometer per uur die daar is toegestaan. De snelste passant ging 109 kilometer per uur.

De politie brengt in herinnering dat op de Leursebaan vaak wordt gecontroleerd. Vorig najaar kwamen meerdere mensen om bij ongelukken op die weg.

'Utrecht moet kraakverbod handhaven'

De gemeente Utrecht moet het kersverse kraakverbod handhaven. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) maandag tijdens een campagnebijeenkomst.

De Eerste Kamer stemde vorige week in met het kraakverbod, wat betekent dat het kraken van leegstaande panden strafbaar wordt. De gemeenteraad van Utrecht nam een paar dagen later echter een motie van GroenLinks aan, waarin het stadsbestuur wordt opgeroepen het kraakverbod te negeren.

Ook leden van het college in Amsterdam hebben zich kritisch uitgelaten over het kraakverbod. Het verbod is overigens officieel nog niet van kracht, dit zou in het najaar kunnen gebeuren.

De Utrechtse raad vindt dat het stadsbestuur zich tegen de nieuwe wet moet uitspreken en 'terughoudend' moet zijn bij de uitvoering ervan, omdat het kraakverbod volgens GroenLinks een oplossing is voor een 'probleem dat er niet is'.

Dit is tegen het zere been van de premier. Het is niet de bedoeling dat de domstad zich onttrekt aan een wet die door de Eerste en Tweede Kamer is aangenomen, zei hij. Wat hem betreft wordt de gemeente daarop aangesproken. "Zij behoren hun verantwoordelijkheid te nemen."

Er zijn twee manieren om te zorgen dat Utrecht het kraakverbod handhaaft. Via de gemeentewet kan het rijk de stad een aanwijzing geven dat de wet moet worden uitgevoerd. Daarnaast geeft de nieuwe wet eigenaren van leegstaande panden een sterkere rechtspositie. Zij kunnen gemeenten voor de rechter dagen om gekraakte panden te laten ontruimen, omdat het stadsbestuur zijn verantwoordelijkheid ontloopt, aldus Balkenende.

Krajicek onderuit in eerste ronde Birmingham

Michaëlla Krajicek is in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Birmingham uitgeschakeld. De Nederlandse ging met tweemaal 6-3 onderuit tegen Anastasia Rodionova.

Rodionova brak Krajicek in de eerste set gelijk en wist daarna een lovegame te produceren. Bij de stand 3-1 werd Krajicek wederom gebroken. Ze wist nog wel terug te komen tot 4-3, maar de twee daaropvolgende games waren voor haar opponente.

De voormalige Russin, die sinds dit jaar voor Australië speelt, liep in het tweede bedrijf al snel uit naar een voorsprong van 3-0. Op de opslag van haar tegenstandster kon Krajicek geen potten meer breken, en ze moest de set en dus ook de partij aan de nummer 76 van de wereld laten.

WK 1990: Waar ging het mis?

Nederland begon het wereldkampioenschap voetbal van 1990 in Italië als één van de grote favorieten. Twee jaar eerder werd het immers Europees kampioen en het had met Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard drie spelers die net met AC Milan de Europacup 1 hadden gewonnen. Toch ging het op het WK helemaal mis en werd daar geen enkele wedstrijd gewonnen. FOK!sport blikt terug op de oorzaken van dat voor Nederland dramatische toernooi.

Massale belangstelling voor Oranje

Onder massale belangstelling van de internationale media werkte het Nederlands elftal vandaag de eerste training in Johannesburg af. De spelers van Oranje werden na afloop van de oefensessie geconfronteerd met verslaggevers uit tientallen landen. Zeker tweehonderd journalisten probeerden even met de voetballers van bondscoach Bert van Marwijk te praten.

Van der Vaart sprak binnen vijf minuten met journalisten uit Costa Rica, Honduras, Spanje, Duitsland en Japan. "Spaans, Duits, Engels, ik word er gek van. Ik ben blij dat ik nu weer even Nederlands kan praten", lachte hij.

Robin van Persie merkte dat hij niet alleen populair is in Engeland. Hij sprak ook met Chinezen, Australiërs en Brazilianen. De aanwezige Italiaanse journalisten wilden vooral niets missen van Wesley Sneijder.

Bij de eerste training van Oranje waren nog geen supporters welkom. De deuren van het sportcomplex van Wits University gaan woensdag wel open voor publiek. De eerste openbare training van Brazilië trok onlangs 10.000 dolenthousiaste Zuid-Afrikanen.

Heitinga blij met omstandigheden

John Heitinga was vandaag na de eerste oefensessie van het Nederlands elftal in Zuid-Afrika tevreden over de omstandigheden. "Het bevalt me hier zeer goed. Voorlopig is het weer misschien wel de grootste meevaller."

Het is min of meer winter in Johannesburg, maar desondanks is de temperatuur boven de twintig graden. De oefensessies vinden plaats op het fraaie terrein van de Wits University. Heitinga: "Hier is het nog even de laatste puntje op de i zetten. We zijn er klaar voor. Van mij mag het WK beginnen." Heitinga was, met Ajax, eerder in Zuid-Afrika. "Ik heb de luxe in Kaapstad gezien en de armoede in Johannesburg. Ik zie het wel als een voordeel dat ik weet wat ik hier kan verwachten."

VVD: Staatsschuld rijst pan uit bij PvdA

De staatsschuld bedraagt in 2023 bij de PvdA 170 miljard euro meer dan bij de VVD. Voor een gezin met twee kinderen komt dat overeen met een schuld van veertigduizend euro. Dat meldt de VVD, die de cijfers maandag tijdens een campagnebijeenkomst presenteerde.

VVD-Kamerlid Frans Weekers wees erop dat de rentelasten bij de VVD zes miljard euro lager zullen zijn dan bij de sociaaldemocraten. "Dat is bijna net zoveel als we uitgeven voor het voortgezet onderwijs."

PvdA-lijsttrekker Job Cohen hamert er steeds op dat de economie de komende jaren niet kapot mag worden bezuinigd. Hier is echter sprake van 'socialistische uitstelpolitiek', waarschuwde Weekers. "Beleid dat sympathiek klinkt zal buitengewoon asociaal uitpakken." Onder de plannen van de PvdA zou eigenlijk de zin 'lenen kost geld' moeten staan, aldus Weekers.

Bilardo: kontneuken bij winnen WK

Carlos Bilardo, de 71-jarige sportchef van Argentinië wil letterlijk diep buigen als zijn land wereldkampioen wordt. Dat meldde hij onlangs in de pers.

"Wie het winnende doelpunt maakt en Argentinië wereldkampioen maakt mag mij in mijn kont neuken", aldus Bilardo. Bilardo, die verder hetero zegt te zijn, weet dat dit pijn gaat doen. Maar hij vindt het belangrijker dat zijn land de wereldtitel in de wacht sleept. Het WK begint komend weekend. Diego Maradonna beloofde eerder al bij het winnen van het WK naakt door de straten van Buenos Aires te gaan rennen.

Drogba sluit weer aan bij selectie Ivoorkust

Didier Drogba keert vandaag terug bij het nationale elftal van Ivoorkust. Afgelopen weekend werd de sterspeler succesvol geopereerd aan zijn rechteronderarm. Het is onduidelijk of Drogba op tijd fit is voor de eerste groepswedstrijd van Ivoorkust. Op 15 juni spelen De Olifanten tegen Portugal.

Afgelopen vrijdag liep Drogba de armbreuk op in de oefenwedstrijd tegen Japan. Aanvankelijk was men bang dat de aanvoerder van Ivoorkust het WK aan zich voorbij moest laten gaan.

Bloed gevonden op shirt van Joran

De Peruaanse politie heeft bloed aangetroffen op het shirt van Joran van der Sloot. Het bloed zou afkomstig zijn van het vermoorde meisje Stehpany Flores. Dat meldt de Peruaanse krant Ajá.

De politie zou in de hotelkamer van Van Der Sloot bloedvlekken hebben aangetroffen van Flores in het bad en op het bed. Daarnaast zouden volgens de krant  bloedvlekken zijn gevonden op het shirt van Joran.

Flores' vader Ricardo Flores heeft volgens de Peruaanse krant El Comercio gezegd dat Stephany kort voordat ze werd vermoord in een hotel geen seksueel contact heeft gehad. Ze is niet verkracht en ook niet gedrogeerd.

Flores liet weten dat hij zich baseert op de autopsie op het lichaam van Stephany. De Nederlander Joran van der Sloot zit in de Peruaans hoofdstad Lima in de gevangenis. Justitie in het Zuid-Amerikaanse land verdenkt hem van de moord op Stephany.

Vrouw tekent 'mishandelingscontract'

Een 31-jarige inwoner van Washington stelde een contract op waarin stond dat hij zijn vriendin mocht mishandelen. Hij dwong haar vervolgens dit contract te ondertekenen.

Eind april rukte de politie voor het eerst uit naar het huis van de ouders van Graydon Smith. Zijn 19-jarige vriendin had de politie gebeld, en vertelde hen dat ze herhaaldelijk mishandeld werd. Daarnaast zei ze dat Smith haar had gedwongen om een contract te tekenen, waarin ze akkoord ging dat ze zou worden mishandeld.

De stiefvader van de man kon eind mei de mishandelingen echter niet meer aanzien en schakelde opnieuw de politie in. Smith had hem namelijk ook geprobeerd te slaan en een poging gewaagd zijn vriendin te wurgen.

Graydon Smith is opgepakt en beschuldigd van mishandeling. Hij verblijft nu in de gevangenis van King County.

Palacios naar WK ondanks blessure

De blessure van Wilson Palacios lijkt mee te vallen. De middenvelder van Honduras heeft een spier verrekt in zijn onderbeen, maar de sterspeler hoeft niet te vrezen het WK in Zuid-Afrika te missen. De spier is nog wat stijfjes en hij heeft nog wat tijd nodig om te herstellen.

Palacios viel in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen Roemenië geblesseerd uit. "Ik dacht dat ik een spier gescheurd had, maar gelukkig is alles goed", zegt Palacios op de website van de FIFA. Teamarts Carlos Velasco zegt tegen de Hondurese krant La Prensa de blessure serieus te nemen en te wachten op het herstel van Wilson. "Hij is nog een beetje stijfjes en we maken ons wel zorgen." Ook collegaspits David Suazo viel in dezelfde wedstrijd uit, maar hij lijkt gewoon te kunnen spelen in de eerste wedstrijd.

Honduras is in groep H ingedeeld samen met Spanje, Chili en Zwitserland. De eerste wedstrijd wordt op 16 juni afgewerkt tegen Chili in Nelspruit.

Van Bommel: "Goed nieuws van Robben"

Mark van Bommel toonde zich vandaag op het trainingskamp van het Nederlands elftal verheugd over het nieuws dat de hamstringblessure van Arjen Robben meevalt. "Het ziet er naar uit dat Arjen kan komen. Daar zijn we zeer blij mee."

De twee zijn ploeggenoten bij Bayern München. Het belang van Robben voor een elftal is volgens Van Bommel zeer groot. "Elk team wenst zich een speler van dit kaliber. Robben kan een wedstrijd openbreken. Laten we hopen dat hij snel naar Zuid-Afrika komt."

Politie houdt schapendieven aan

Met de aanhouding van vier schapendieven en twee schapenhelers heeft de Friese politie de diefstal van ruim honderdzeventig schapen opgelost. De schapen werden volgens de politie tussen augustus vorig jaar en eind april gestolen in Friesland en Drenthe.

De politie kreeg meerdere tips toen de diefstal van veertien Drentse heideschapen aan de Leeksterweg in Haulwijk veel media-aandacht kreeg. Daardoor konden twee 20-jarige mannen uit Tolbert, een 21-jarige man uit Norg en een 24-jarige man uit Appelscha worden aangehouden voor diefstal.

Ze werkten in wisselende samenstelling en sloegen tien keer toe in onder meer Vledder, Veenhuizen, Appelscha en Haulerwijk. Later werden een 43-jarige man uit Marum en een 29-jarige man uit Appelscha aangehouden. De eerste heelde volgens de politie ongeveer zestig schapen, de tweede honderd.

Een deel werd doorverkocht, een ander deel werd geslacht. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Christie's veilt dure drol

Veilinghuis Christie's in Amsterdam veilt dinsdag een drol van de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Het uitwerpsel is gedraaid op 27 augustus 2001 door de zogenoemde Cloaca, een machine die het menselijk spijsverteringsstelsel nabootst.

De drol moet volgens het veilinghuis vijfduizend tot zevenduizend euro opbrengen. Een woordvoerder van het veilinghuis vindt het niet vreemd dat er mensen zijn die zoveel geld voor een uitwerpsel overhebben.

Volgens hem is dit namelijk een typisch voorbeeld van conceptuele kunst. "Het roept vragen op als: 'Is dit wel kunst? Kan een drol kunst zijn? Kan iets dat uit een machine komt nog kunst zijn?' Kunst moet wat losmaken. Als het niets losmaakt, wordt niets bereikt. Wie deze drol koopt, heeft zeker wat in huis dat prikkelende discussies oproept."

Het is niet de eerste keer dat een drol uit de Cloaca wordt geveild. "In de afgelopen vijf jaar is er ook een bij een veilinghuis in Londen geveild. Die leverde toen vijftienduizend pond op." Dat de opbrengst van de drol die dinsdag wordt geveild lager is ingeschat, betekent niet per se dat die ook minder waard is. "Misschien wordt morgen wel meer geboden."

Hoeveel drollen de Cloaca, een latijns woord voor lichaamsopening, sinds de bouw in 2000 in totaal heeft geproduceerd, is niet bekend. Een plaatje van de drol vind je hier.

OM bevestigt 2 arrestaties zaak Willeke Dost

De pleegmoeder en stiefbroer van het in 1992 verdwenen meisje Willeke Dost zijn aangehouden. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Assen zei dat maandag naar aanleiding van berichtgeving in het Dagblad van het Noorden.

Willeke verdween in januari 1992 op vijftienjarige leeftijd. Sindsdien is niets meer van haar vernomen. Vorig jaar heropende de politie in Drenthe het onderzoek naar de verdwijning.

HRT-coureurs kijken uit naar race in Canada

Zowel Bruno Senna als Karun Chandhok kijken uit naar de komende race. Deze race zal in Canada plaats vinden en betekend een debuut voor beide heren op het Circuit Gilles Villeneuve.

Finishen is voor beide coureurs het allerbelangrijkste. Chandhok zei het volgende: "Ik kijk ernaar uit om het circuit te leren kennen. Ik heb gehoord dat de sfeer in Montreal altijd fantastisch is. De baan zelf schijnt door de vele hobbels vrij lastig te zijn. Verder heb je er een auto nodig die stabiel is onder het remmen, omdat er veel punten zijn waar erg hard geremd moet worden. Ons doel voor komend weekend is weer om met beide wagens aan de finish te komen."

Senna lijkt het vooral een uitdaging: "Ik ken deze baan alleen maar van tv en computergames. Het circuit biedt een mix van langzame bochten en lange rechte stukken waarop hoge topsnelheden kunnen worden bereikt. Het lijkt me een erg uitdagende baan om over te rijden. Hopelijk ligt dit circuit ons en kunnen we beide auto's naar de finish brengen."

Toch nog geen derde DLC voor Alan Wake

Berichten we vorige week nog dat er een derde DLC-pakket aankomt van Alan Wake, blijkt dit helemaal niet zo te zijn. Ontwikkelaar Remedy heeft op het Alan Wake-forum namelijk gepost dat het bericht dat Eurogamer had geplaatst (onze bron voor ons bericht) een misverstand was.

In ons bericht gaven we aan dat Matias Myllyrinne had aangegeven het over een derde DLC-pakket te hebben, hij had het blijkbaar over het tweede DLC-pakket genaamd "The Writer".

In de Remedy-forumpost wordt ook aangegeven dat ze nog niet bezig zijn met een derde DLC-deel, maar niet uitsluiten dat die nog kan komen. Ze willen namelijk eerst het eerste en tweede DLC-pakket afwachten voordat ze beslissingen maken over een derde.

We zullen dus nog even moeten wachten op het derde DLC-pakket.

Alan Wake
Nog geen licht op een derde DLC-pakket

Schiavone stijgt met stip op wereldranglijst

Francesca Schiavone is met stip binnengekomen in de toptien van de nieuwste editie van de WTA-ranglijst. De Italiaanse, die zaterdag Roland Garros won, steeg van de zeventiende naar de zesde plaats.

Samantha Stosur, verliezend finaliste in Parijs, bleef op de zevende plaats staan. De Italiaanse Flavia Pennetta steeg vijf plaatsen en is nu de nummer tien van de wereld. In de top van de ranglijst veranderde er niets. Serena Williams blijft leiden, voor zus Venus en de Deense Caroline Wozniacki.

Michaella Krajicek steeg acht plaatsen en staat nu 122e en is daarmee de beste Nederlandse op de lijst. Arantxa Rus zakte negentien plaatsen en is nu de nummer 124 van de wereld.

'Ancelotti heeft bod voor Sergio Ramos klaarliggen'

Chelsea wil de verdediging versterken met Real Madrid-verdediger Sergio Ramos. Chelsea gaat kijken hoe zij de opties van trainer Carlo Ancelotti in de defensie kunnen vergroten.

Dit zullen zij naar verluidt doen door een bod te doen van 30 miljoen euro op de rechtsback van Real Madrid: Sergio Ramos. Dat meldt het Spaanse Sport. De Londense winaars van de Premier League en de FA Cup willen graag een aanvallend ingestelde back toevoegen.

Momenteel speelt Branislav Ivanovic vaak op die positie in het elftal van de Blues. De nieuwe coach van Real, José Mourinho, staat op het punt om Maicon van Internazionale mee te nemen. De 24-jarige Ramos zou hier mogelijk de dupe van kunnen worden. Ancelotti geloofd naar verluidt dat de speelstijl van de Spanjaard een ware hit kan worden in Engeland.

Faber ziet af van trainerschap MVV

Ernest Faber wordt toch niet de nieuwe trainer van MVV. De 38-jarige Faber besloot zelf zijn tweejarige contract te laten ontbinden vanwege de financiële problemen bij de club. De Maastrichtse eerstedivisionist gaat hiermee akkoord, en geeft aan dat er geen vergoedingen worden betaald.

Faber tekende in februari een contract bij MVV om Fuat Çapa op te volgen. Hij zou vanaf 1 juli in dienst treden. Dit seizoen was Faber trainer van de A1 van PSV. In de eerstedivisie werkte hij al bij FC Eindhoven.

Robben: "Bijna zeker dat ik naar WK ga"

Arjen Robben is er bijna zeker van dat hij al snel kan afreizen naar Zuid-Afrika om zich bij het Nederlands elftal te voegen. "Het valt alleen niet te zeggen of dat over vier dagen is of over een week", zei de aanvaller vanmorgen in Rotterdam na zijn eerste behandeling bij fysiotherapeut Dick van Toorn.

De sterspeler van Bayern München werkte vanmorgen vier uur aan zijn herstel. Van Toorn probeert Robben zo snel mogelijk van zijn hamstringblessure af te helpen, die hij zaterdag in de oefenwedstrijd tegen Hongarije opiep. "Het waren vervelende oefeningen, maar we doen er alles aan om fit te worden. Ik ben uitermate hoopvol. Het is nu kijken hoe snel we progressie kunnen maken", aldus de international, die vanmiddag opnieuw door Van Toorn onder handen wordt genomen.

Robben zei ook dat hij bondscoach Bert van Marwijk persoonlijk heeft bedankt voor diens vertrouwen en begrip. "Ik ben heel blij dat hij me de tijd geeft om te herstellen en niet een vervanger heeft opgeroepen."

THQ toont Red Faction: Armageddon

THQ heeft Red Faction: Armageddon als opvolger voor het vorig jaar verschenen Red Faction: Guerrilla aangekondigd. Een trailer op de website van de game laat zien dat de uitgestrekte landschappen van Mars voor donkere grotten zijn verruild.

Red Faction: Armageddon speelt zich een aantal jaar na Red Faction: Guerrilla af. De terraforming-technologie, die de planeet leefbaar maakte, is verloren gegaan waardoor de mensheid gedwongen wordt onder de grond te leven.

Darius Mason, kleinzoon van Alec en Samanya uit Red Faction: Guerrilla, maakt alles nog erger wanneer hij per ongeluk op een buitenaardse levensvorm stuit. Zo begint Darius aan een avontuur waarin hij niet alleen de planeet Mars, maar ook het voortbestaan van de mensheid moet zien te redden.

In de trailer lijkt de nadruk minder op een open spelwereld te liggen en wordt er een meer gestuurde ervaring gepresenteerd. De kenmerkende GeoMod 2.0-technologie is echter nog steeds aanwezig om ervoor te zorgen dat alle omgevingen in de game weer naar hartenlust kan worden gesloopt.

Red Faction: Armageddon moet in maart 2011 op de PC, Playstation 3 en Xbox 360 uitkomen.

THQ toont 'Red Faction: Armageddon'
THQ toont Red Faction: Armageddon (Foto: Novum)

Webber blijft langer bij Red Bull

Mark Webber heeft zijn contract bij Red Bull Racing verlengd. Hij heeft voor een jaar bijgetekend en rijdt zodoende ook volgend seizoen in een bolide van het energiedrankmerk. "Het was een gemakkelijke beslissing om bij Red Bull te blijven", zegt de 33-jarige Webber.

De verlenging komt een week na een incident in Turkije. De Australiër reed lange tijd voorop en er leek geen vuiltje aan de lucht, maar ploeggenoot Sebastian Vettel zag kans om hem in te halen. Hierbij raakten de twee coureurs elkaar met als gevolg dat de auto van Webber beschadigd raakte, die hierdoor zijn leiderspositie verloor aan Jenson Button. Vettel viel zelfs uit. Dat koste de renstal de eerste plaats in het constructeurkampioenschap.

Wekelijkse Engelse top 40

Ik presenteer u de Engelse game top 40 van zondag 30-05-2010 t/m zaterdag 05-06-2010, klik op het plaatje hieronder om de gehele lijst te zien.

Red Dead Redemption
domineert nog steeds de lijst met een nummer één en twee notering, Just Dance heeft zich terug gedanst naar een derde plaats en de Wii Fit en Wii Sports games komen weer terug naar boven. Op de vijfde plaats komt The Sims 3: Ambitions binnen, de hoogste binnenkomer van de week. UFC Undisputed 2010 is gezakt van drie en vier naar negen en tien.
De grootste daler van de week is Alpha Protocol, gezakt met zeventien plaatsen (van 21 naar 38). Onze grootste stijger van de week is Call of Duty: Modern Warfare 2, die stijgt met elf plaatsen (van 30 naar 19).

De lijst bestaat uit 5 Wii games, 16 Xbox 360 games, 12 Playstation 3 games, 3 PC games, 0 PSP games en 4 DS games.

top40
Engelse top 40

 

Game-industrie moet meer samenwerken

Om games creatiever te laten worden, zijn samenwerkingen tussen studio's en met andere industrieën noodzakelijk. Dit zegt Masaya Matsuura, bedenker van Parappa the Rapper (1996), tegenover het magazine Edge. De huidige manier van werken binnen de game-industrie zou te beperkend zijn.

Matsuura, eigenaar van designstudio NanaOn-Sha, is een samenwerking gestart met het in Nederland gevestigde Triangle Studios om de muziekgame War Is Not the Answer (WINtA) te produceren. De iPhone-, en iPad-game wordt straks uitgegeven door One Big Game, waarbij de opbrengsten naar verschillende liefdadigheidsinstellingen zullen gaan.

"Ik geloof echt in creatieve samenwerkingen, en ben dan ook tevreden over onze aanpak voor WINtA," geeft Masaya Matsuura aan. "We willen muzikanten, VJ's en gamers bij dit project betrekken. Logischerwijs ben ik erg benieuwd wat deze creatieve mengelmoes voor dit spel gaat betekenen."

Tijdens het Festival of Games 2010, vorige week in Utrecht, gaf Matsuura aan dat hij hoopt op een frisse wind binnen gamedesign. Volgens het creatieve brein uit Japan wordt er op dit moment te individueel gewerkt en ook niet genoeg risico genomen.

Matsuura gaf als boodschap mee dat de standaarden voor projectmanagement op de schop moeten om op die manier meer ruimte te bieden voor creativiteit. Het is niet bekend wanneer zijn nieuwste creatieve uitspatting 'War Is Not the Answer' in de App Store verschijnt.

'Game-industrie moet meer samenwerken'
'Game-industrie moet meer samenwerken' (Foto: Novum)

Crouch lyrisch over Rooney en titelkansen

Aanvaller Peter Crouch vindt het een voorrecht om in de Engelse nationale ploeg samen te spelen met spits Wayne Rooney. De aanvaller van Tottenham Hotspur stelt dat de spits van Manchester United bij de vijf beste spelers ter wereld hoort. 

"Het is geweldig om een speler als Rooney, die in zo'n geweldige vorm verkeert, in onze nationale ploeg te hebben", liet Crouch ten overstaan van diverse Britse media weten. "Hij is altijd al een fantastische speler geweest. Mensen zeggen dat Rooney samen moet spelen met een andere spits, maar bij Manchester United heeft hij laten zien ook te kunnen scoren als hij alleen in de punt van de aanval staat", aldus de lyrische Crouch.

"Het zou me niet verbazen als Rooney wordt verkozen tot Speler van het Jaar. Voor het Engelse voetbal zou het geweldig zijn als dat zou lukken", stelt Crouch, die waarschijnlijk met Rooney het spitsenkoppel van Engeland gaat vormen.

De aanvaller denkt dat de Engelse ploeg een goede kans maakt op het veroveren van de wereldbeker. Het zou de eerste keer zijn sinds 1966. "Het is veel te lang geleden dat we het WK hebben gewonnen. Dit jaar hebben we een ongelooflijk sterk team en ik heb er alle vertrouwen in dat we de hoge verwachtingen kunnen waarmaken."

Iran gaat Gaza-konvooi escorteren

Het Iraanse Rode Halve Maan gaat eind deze week twee schepen met hulpgoederen naar Gaza sturen. Het ene schip zal gevuld zijn met voedsel, het andere met hulpverleners, aldus Abdolrauf Adibzadeh van de Rode Halve Maan.

"De hulp bestaat uit voedsel en medische voorraden, die Gaza deze week binnen zal komen via de grensovergang in het Egyptische Rafah", aldus Adibzadeh.

De schepen zullen niet alleen uitvaren. Ze zullen worden beschermd door een militaire escorte. Zo heeft de Iraanse regering beloofd. "De marine van Iran is volledig bereid om de hulpkonvooien te escorteren naar Gaza met al hun bevoegdheden en mogelijkheden", zegt Ali Shirazi, Khamenei, vertegenwoordiger van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Nieuwe Kingdom Hearts op de E3

Het is alweer bijna 4 jaar geleden sinds de release van Kingdom Hearts II. Er zijn in de tussentijd een aantal spin-offs geweest, maar voor een volwaardig vervolg is tot op heden geen concreet nieuws gekomen. Daar kan deze E3 verandering in komen.

In een interview met GameInformer heeft Tetsuya Nomura aangegeven dat Kingdom Hearts III één van de twee games is waar op dit moment aan gewerkt wordt binnen de franchise. Daarnaast vertelde hij in dit interview dat op de komende E3 een nieuwe KH game wordt getoond.

Er is dus een kans dat op deze E3 eindelijk beelden van KHIII verschijnen. Maar voor hetzelfde geld staan we te staren naar beelden van een nieuwe KH Wii game of wordt er, net als Ubisoft, een KH comic gelanceerd.

We zullen het allemaal zien op de E3 volgende week.

Golfer Woods raakt vooral toeschouwers

Tiger Woods mikte gisteren beter op mensen dan op holes. De Amerikaanse golfer raakte in de slotronde van de Memorial in Dublin (Ohio) liefst drie keer een toeschouwer.

Hij sloeg een bal tegen iemands nek en iemands been en een derde bal raakte de hand van een toeschouwer. Woods verontschuldigde zich na alfoop voor zijn wilde slagen. Als gebruikelijk schonk hij de mensen die hij had geraakt een gesigneerde golfhandschoen. "Godzijdank krijg ik die gratis."

De veertienvoudig majorwinnaar eindigde in de Memorial als negentiende. Hij zoekt nog altijd naar zijn vorm na zijn zelfgekozen pauze van vijf maanden. Woods kwam eind vorig jaar in opspraak door tal van buitenechtelijke relaties.

Klose vol bravoure concurrentiestrijd in

Bij Bayern München heeft hij onder Louis van Gaal al lang geen basisplaats meer. In het Duitse elftal geldt hij nog steeds als de belangrijkste spits, al begint die status nu ook haarscheurtjes te vertonen.

Zelf blijft de aanvaller rustig onder de commotie. "Andere mensen mogen zich dan misschien wel afvragen hoe het met mijn vorm zit, ik doe dat niet", aldus de spits tegenover Kicker.

Tijdens het seizoen scoorde hij maar drie keer en ook de voorbereiding verliep stroef voor de Duitser. "Dat ik tijdens de oefenwedstrijden geen geweldige indruk maakte, vind ik geen maatstaf. Ik zit midden in de voorbereiding. Dan is het normaal dat je benen zwaar aanvoelen", vertelde hij.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik de concurrentiestrijd van wie dan ook kan winnen", aldus de in Polen geboren aanvaller. "Die concurrentiestrijd houdt me scherp." In Zuid-Afrika hoopt de spits vijf keer te scoren, liet hij vol bravoure weten.

'Noorse 'Rooney' in belangstelling Heerenveen en Twente'

De 19-jarige Marcus Pedersen heeft zich middels zijn aanvallende acties bij het Noorse jeugdelftal en zijn club Stromsgodet in de schijnwerpers gezet. Marcus Pedersen staat in de belangstelling van Eredivisieclubs sc Heerenveen en FC Twente. De Noorse spits werd onlangs door beide clubs bekeken. Ze zijn echter niet de enige partijen die lonken naar de 19-jarige aanvaller.

In Noorwegen wordt Pedersen gezien als één van de grootste talenten van het land. Hij wordt daar vergeleken met de Engelse sterspeler Wayne Rooney. Dit vanwege zijn arbeisdethos, strijdvaardigheid en moedig handelen. In 2006 mocht de jeugdinternational een proefperiode afleggen bij Liverpool. Het leidde vooralsnog niet tot een overgang.

West Bromwich Albion, Sunderland, Blackburn Rovers, Bolton Wanderers, Everton en Fulham zijn de Engelse clubs die interesse hebben in Pedersen. Ook Hamburger SV, AJ Auxerre en Anderlecht hebben de talentvolle spits al bekeken.

Huntelaar heeft geen interesse in Tottenham Hotspur

Klaas Jan Huntelaar wordt door diverse Italiaanse media in verband gebracht met een transfer naar Tottenham Hotspur. De aanvaller staat volgens verschillende kranten in de belangstelling van de club uit Londen.

Volgens Huntelaar zelf is er van een overgang naar Engeland geen sprake. Hij wil bij AC Milan blijven. "Ik zie mijn naam staan in Italiaanse kranten, maar ik begrijp niet waarom. Ik zou wel eens willen weten wie heeft gezegd dat ik word verkocht, want volgens mij is daar geen sprake van. Ik focus me volledig op AC Milan. Geen enkele andere club heeft op dit moment mijn interesse."

De oud-speler van PSV, AGOVV Apeldoorn, sc Heerenveen, Ajax en Real Madrid is vastbesloten te slagen in Italië. "Ik wil van waarde zijn voor AC Milan", aldus de spits, die onder bondscoach Bert van Marwijk genoegen moet nemen met een rol als stand-in voor Robin van Persie.

"Met mijn zaakwaarnemer heb ik het dan ook niet over een mogelijk vertrek naar een andere club gehad. Ik wil in Milaan blijven", benadrukte de international van Oranje.

Zelfbeschikking over zondagsopening

Over de zondagsopening van winkels is al veel te doen geweest. Uiteraard willen de christelijke partijen het liefst alle winkels op zondag dicht. Andere partijen hebben hier weer een wat liberalere kijk op.

Het overwegend christelijke kabinet Balkenende-IV heeft besloten dat hier volgend jaar strenger op gecontroleerd wordt. Als het aan D66 en GroenLinks ligt, zal deze beslissing nooit in de praktijk gebracht worden. De partijen zullen maandag een nieuw wetsvoorstel indienen welke de beslissing over de zondagsopening weg haalt bij de regering en neerlegt bij de gemeenten.

Hoewel een Kamermeerderheid voor de regeling van het laatste kabinet Balkenende heeft gestemd, hebben D66 en GroenLinks de val dan dit kabinet aangegrepen om de discussie hierover nog eens te voeren.

"Crash goede marketing voor Red Bull"

Volgens David Coulthard is de crash tussen Sebastian Vettel en Mark Webber goed voor de marketing van het energiedrankje Red Bull geweest. Dit omdat de hele wereld over het incident schreef en het merk hierdoor vaak genoemd werd.

"Vanuit marketingperspectief was het fantastisch, omdat de hele wereld over Red Bull schreef," zei Coulthard die zelf BBC-commentator en adviseur bij de Oostenrijkse Formule 1-renstal is. Hij geeft toe dat het voor het kampioenschap slecht was. "Zeker, maar iedereen deed wat hij moest doen."

Velen geven Vettel de schuld van de crash, maar Coulthard wil zo ver niet gaan. "Je kunt een coureur niet vertellen dat hij van zijn gas af moet gaan. Het is net als het geven van een ijsje aan een kind en hem verbieden om er aan te likken." De Schot hoopt dat beide rijders in de toekomst meer rekening met elkaar gaan houden.

"Het zijn nooit de beste vrienden van elkaar geweest, maar waarom zouden ze? Omdat ze bij hetzelfde team zitten? Ze hebben een goede werkrelatie en een gezond respect voor de talenten van de ander."

'Joran wil toch Nederlandse advocaat'

De in Peru van moord verdachte Joran van der Sloot wil toch een Nederlandse advocaat. Dat meldt de nieuwssite Peru21 op basis van informatie van zijn Peruaanse advocaat.

Het is onduidelijk of zijn advocaat in Nederland, Bert de Rooij, zijn verdediging in Peru op zich zal nemen. De Rooij kon vanochtend niet gelijk reageren. Volgens de Peruaanse advocaat Rosa Luisa Camargo Madrid zoekt Joran weer contact met zijn moeder, die hij donderdag telefonisch sprak. Of de raadsvrouw moet plaatsmaken voor een Nederlandse collega, is onduidelijk.

De Rooij zei vorige week dat hij probeert Joran te adviseren, maar hem niet te pakken krijgt. Van der Sloot mailde hem donderdag na zijn arrestatie in Chili vanaf een politiebureau met vragen. De raadsman heeft 'talloze keren' geprobeerd Van der Sloot te bellen, maar kreeg hem niet te pakken.

De Peruaanse politie doet onderzoek naar een laptop die in de rugzak van de 22-jarige Van der Sloot zat en die mogelijk eigendom was van de vermoorde Stephany Flores. Haar vader verklaarde dat hij zijn dochter de dag voor de moord duizend dollar had gegeven om een laptop te kopen. Ook werd bij Van der Sloot Chileens, Boliviaans en Peruaans geld gevonden. Vandaag komen de eerste resultaten van de autopsie naar buiten.

Winnaars van Spinozaprijzen bekend

Maandagochtend zijn de winnaars van de Spinozaprijs bekend geworden. Dit jaar gaat de prijs naar de astronoom Marijn Franx, psychologe Naomi Ellemers, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde Ineke Sluiter en chemicus Piet Gros.

De Spinozaprijs bestaat sinds 1995 en is begonnen met een bedrag van 2 miljoen gulden. Ondertussen is dit opgelopen naar 2,5 miljoen euro, welke de winnaar naar eigen inzicht mag besteden aan onderzoek. Het geld mag echter niet uitgegeven worden aan andere dingen dan onderzoek.

Alonso: "Ferrari ontwikkelt niet snel genoeg"

Fernando Alonso vindt dat Ferrari de F10 niet snel genoeg ontwikkelt. De Spanjaard won dit jaar in Bahrein meteen zijn eerste race voor het Italiaanse merk en verwachtte dat de renstal geleerd had van 2009, maar ten opzichte van de topteams verliest Ferrari steeds meer terrein.

"De Ferrari is sinds de Grand Prix van China niet meer verbeterd," zei Alonso tegen Auto Hebdo. "Afgezien van de geblazen vleugel (F-duct), welke niet geleverd heeft wat we verwachtten en alle aandacht van de aerodynamici opgeëist heeft, is er niets nieuws. Behalve in Bahrein zijn we alleen maar aan het verdedigen geweest en niet aan het aanvallen."

Toch komt er wel een verbetering van de F10 aan. "Ik hoop dat het vanaf Valencia beter gaat, waar de B-specificatie van de F10 geïntroduceerd zal gaan worden. We stoppen hier alles in, omdat we weten dat het gat met Red Bull en McLaren wel erg groot geworden is."

Vacansoleil wil Devolder

Vacansoleil wil de Belg Stijn Devolder aantrekken als kopman voor de Vlaamse klassiekers. Dit meldt De Telegraaf. Hillaire Vanderschueren, ploegleider van de Nederlandse wielerploeg, heeft bevestigd dat er inmiddels al gesprekken zijn geweest met Devolder, tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen.

Het contract van Devolder bij zijn huidige ploeg QuickStep loopt eind van dit jaar af. Overigens heeft ook RadioShack interesse in de Belg.

Enoh denkt dat Kameroen door de groepsfase komt

Kameroen kent geen glorieuze voorbereiding op het WK, maar Ajacied Eyong Enoh verwacht dat hij en de rest van de ploeg zich zullen herpakken tijdens de groepsfase op het WK. Een fase waarin hij onder meer het Nederlands elftal tegen zal komen.

Enoh verwacht dat zijn land de poulefase overleeft. "We zitten in een zware groep met Nederland, Denemarken en Japan", vertelt Enoh aan The National. "Maar ik heb er vertrouwen in dat we de poule door kunnen komen. En van daaruit kijken we per wedstrijd."

De laatste oefenwedstrijd in de aanloop naar het mondiale eindtoernooi ging zaterdag verloren. Servië was met 4-3 te sterk, nadat Kameroen eerder al verloor van Portugal (3-1) en gelijk speelde tegen Georgië (0-0) en Slowakije (1-1).

Enoh hoopt desondanks op een herhaling van het succes van 1990. Toen kwamen de Afrikanen tot de kwartfinale met hulp van een wervelende Roger Milla. "Het WK van 1990 was mijn eerste herinnering. We waren thuis erg opgewonden door Roger Milla. Nu willen we dat gevoel herhalen voor iedere Kameroener. We hebben een goede ploeg en met Paul le Guen een uitstekende coach", aldus Enoh.

Kiezers massaal op drift

In verkiezingentijd hebben mensen als Maurice de Hond niet te klagen over werk. Peilingen zijn aan de orde van de dag en voorzien ons continu van nieuwe mogelijke coalities. De Hond heeft naast de normale peilingen een nieuw onderzoek uitgevoerd. Dit keer naar het stemgedrag van de kiezer door de jaren heen.

Uit het onderzoek blijkt dat de kiezers massaal op drift zijn geraakt. Ongeveer 55 procent van de Nederlanders geeft aan niet meer op dezelfde partij te stemmen als bij de vorige verkiezingen. Bij de vorige Tweede Kamer verkiezingen was 40 procent van de kiezers niet honkvast.

Cohen hoort in een schommelstoel!

In de submit vonden wij de volgende bijdrage van Joostbakkerr over Job Cohen:

Job Cohen(62) is in mijn ogen niet de juiste man op de juiste plaats. Hij lijkt me een aardige kerel, maar dat is waarschijnlijk ook de reden dat het er zo onnatuurlijk uitziet wanneer hij zijn collegalijsttrekkers moet afvallen. Ik zie Cohen liever in een schommelstoel op zijn veranda genieten van de ondergaande zon. Zijn kleinkinderen om hen heen, zakje werthers originals erbij, en dan voorlezen. Zoiets. Ik heb geen idee of hij wel kleinkinderen heeft, maar het gaat om het idee. 

Square Enix aangeklaagd wegens vastlopen Final Fantasy XIII op PS3

Daniel Wolf uit San Diego klaagt Square Enix en Sony Computer Entertainment America aan wegens de problemen die Final Fantasy XIII veroorzaken op de PlayStation 3. De gamer claimt dat  de game geregeld vastloopt en dat dit soms zelf leidt tot kapotte PS3’s.

De officiële aanklacht vertelt het volgende: "Both Defendants are eminently aware of the damage being caused by their defective products, and have chosen to do nothing about it".

Sony en Square Enix wijzen ondertussen naar elkaar. De claim vraagt om 5 miljoen dollar schadevergoeding die dan weer wordt verdeeld onder iedereen die deel wil nemen aan de aanklacht.


Microsoft verandert boxart games

We komen langzaam aan bij de release van Microsofts Natal, en hoe dichter we bij die dag komen hoe dichter we bij de dag komen dat Microsoft hun imago zal vernieuwen.

Tot nu toe hadden alle Xbox 360 games de volgende header op de boxart;

Oude Header

Dit is nu veranderd in een nieuwe header, het XBOX LIVE logo is weg en daar voor in de plaats is een soort groene "wave" gekomen, deze staat ook op de uitnodigingen voor de E3 die Microsoft heeft opgestuurd. Het X logo, links op de header heeft een lichtere kleur grijs gehad en de groene balk onderaan is net niet helemaal weg.

Dit is de nieuwe header voor op de boxart;

Nieuw


Bij twee games is de nieuwe boxart al te bekijken, het gaat om de nieuwe Kane & Lynch 2 en Mafia 2. Of Microsoft meer veranderingen in petto heeft is nog niet bekend.

 

'Elk vliegveld heeft eigen vogelprobleem'

Veel luchthavens hebben regelmatig last van vogels die in motoren van vliegtuigen belanden. Dat stelt Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) maandag in een reactie op de noodlanding van een toestel van Royal Air Maroc zondagavond.

"Het gebeurt regelmatig dat vliegtuigen aanvaringen hebben met vogels", meldt hij. "Alleen is de schade vaak zo beperkt dat passagiers er niet veel van merken. Het gebeurt niet vaak dat de vogels zoveel schade aanrichten dat een motor uitvalt. Dan heb je het doorgaans over een flinke vogel, zoals een gans of een roofvogel."

De meeste luchthavens proberen ook heel actief de aanwezigheid van veel vogels rond het vliegveld te verstoren. Dat gebeurt op Schiphol onder meer door de vegetatie rond de luchthaven aan te passen.

'Duitse regering gaat diep snijden'

De Duitse regering presenteert naar verwachting maandagmiddag het grootste pakket bezuinigingsmaatregelen uit de geschiedenis van de Bondsrepubliek. Volgens diverse media zijn regeringspartijen CDU/CSU en FDP het eens over maatregelen die in totaal circa 50 miljard euro aan besparingen moeten opleveren in de periode tot 2016.

De regering wil het overheidstekort van de grootste economie van Europa in de komende vijf jaar terugdringen tot minder dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee zou Duitsland weer voldoen aan de Europese begrotingsregels.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zal hiervoor onder meer fors gesneden worden in de sociale zekerheid en de omvang van het leger. Ambtenaren moeten daarnaast rekening houden met een loonsverlaging van 2,5 procent in 2011.

Gerets nieuwe bondscoach Marokko

De Belgische voetbaltrainer Eric Gerets wordt de nieuwe bondscoach van Marokko. De oud-international bevestigde vandaag in de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen dat hij een akkoord heeft. Het contract is nog niet getekend.

Gerets is nu nog trainer bij Al Hilal uit Saudi-Arabië. Hij verlaat op zijn laatst in november de club, dat nog uitkomt in de Aziatische Champions League. Bij een vroege uitschakeling begint Gerets eerder in Marokko.

De 56-jarige Gerets begon zijn trainerscarrière bij Club Luik in 1992 en werkte daarna achtereenvolgens bij Lierse (1994-1997), Club Brugge (1997-1999), PSV (1999-2002), FC Kaiserslautern (2002-2004), Wolfsburg (2004-2005), Galatasaray (2005-2007), Olympique Marseille (2007-2009) en Al Hilal.

'Artsen CIA experimenteerden op gevangenen'

Artsen in dienst van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA hebben tijdens de regering van president George W. Bush medische experimenten op gevangenen uitgevoerd. De experimenten moesten bijdragen aan de verbetering van omstreden verhoormethodes als 'waterboarding' en het onthouden van slaap.

Verder moesten de artsen er met hun onderzoeken voor zorgen dat bij de ondervragingen binnen de door de regering-Bush gestelde grenzen werd geopereerd. Dat staat in een maandag vrijgegeven rapport van de mensenrechtenorganisatie Physicians for Human Rights (PHR).

Bij de CIA-verhoormethode waterboarding (gesimuleerde verdrinkingsdood) moesten medici volgens The New York Times onder meer optekenen hoe lang die methode werd toegepast, hoe lang de ondervragers een gedetineerde onder water hielden en hoe de verdachte op de behandeling reageerde.

Doden door tornado's in VS

Tornado's en onweersbuien hebben zeker zeven levens geëist in het Middenwesten van de Verenigde Staten. Dat meldde nieuwszender CNN zondag op gezag van de Amerikaanse politie. Onder de doden is een kind van vijf jaar oud.

Vele tientallen huizen en gebouwen zijn verwoest in de staat Ohio. Ook werden schoolbussen en politieauto's van de weg geblazen. "Het is een slagveld", aldus een politiechef in Ohio. Het noodweer trok zaterdag en zondag over het noordoosten van de VS.

Israëlische marine doodt Palestijnse militanten

De Israëlische marine heeft maandag voor de kust van Gaza vier Palestijnse militanten in duikuitrusting gedood. Dat heeft het Israëlische leger gezegd. Israëlische mariniers zagen de Palestijnen in duikpakken in de zee zwemmen en openden het vuur. Volgens het leger hebben de mariniers een aanval op Israëlische doelen voorkomen. Er werden verder geen details gegeven.

De Al-Aqsa Martelarenbrigade -de overblijfselen van een gewelddadige tak van de Fatahbeweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas- verklaarde in een sms-bericht aan verslaggevers in Gaza dat de vier mannen lid waren van hun maritieme eenheid. De mannen zouden aan het trainen zijn geweest.

Vier lichamen werden uit zee gehaald en naar een ziekenhuis in Gaza gebracht. Twee van de doden hadden meerdere schotwonden in het hoofd. Volgens de Palestijnse maritieme politie worden nog twee personen vermist.

Het dodelijke incident komt een week nadat negen pro-Palestijnse activisten om het leven kwamen in een confrontatie met Israëlische mariniers. De Israëlische marine wilde een hulpvloot naar Gaza tegenhouden. De aanval op het hulpkonvooi leidde wereldwijd tot verontwaardiging en in toenemende mate wordt geëist dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft.

Boek: De Heineken Ontvoering

De  Heineken ontvoering door Nick Kivits en Sjerp Jaarsma.

Op 9 november 1983 wordt Nederland opgeschrikt door de ontvoering van Alfred Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer.  De ontvoerders Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer, Jan Boellaard en hun helper Martin Erkamps eisen 35 miljoen gulden losgeld. Wekenlang volgt een kat-en-muisspel met de politie en houdt heel Nederland de adem in. Na drie weken bevrijdt de politie Heineken en Doderer uit hun cellen, verborgen in het Amsterdamse havengebied.

Weekblad Panorama volgt vanaf de eerste dag de ontvoering en de langdurige nasleep op de voet. Voor het eerst zijn nu alle verhalen en foto's die ooit over de kidnap in Panorama verschenen bijeengebracht in één boek. Het boek bevat o.a. nieuwe interviews en getuigenissen, alle losgeldbrieven, tientallen onbekende details, foto's en documenten, onthullingen van Martin Erkamps en een exclusief voorwoord door Kees Sietsma (leider van het oorspronkelijke politieteam).

 

'Twilight' grote winnaar MTV Movie Awards

'Twilight: New Moon' is de grote winnaar geworden tijdens de MTV Movie Awards. De film won maar liefst vijf awards. De filmprijzen werden zondag uitgereikt in Los Angeles. Sandra Bullock was de meest opvallende gast van de avond.

'Twilight: New Moon' werd benoemd tot de beste film van het jaar. De hoofdrolspelers Kristen Stewart en Robert Pattinson wonnen respectievelijk de award voor de beste Vrouwelijke en Mannelijke Acteerprestatie. Samen kregen Stewart en Pattinson, tevens Hollywoods bekendste officieuze koppel, de prijs voor de beste filmkus.

De 24-jarige Pattinson mocht als 'Global Superstar' ook nog een prijs mee naar huis nemen. 'The Hangover' won twee awards (WTF Moment en Grappige Prestatie). Beyoncés filmgevecht met Ali Larter werd ook bekroond. Verder kregen acteurs uit 'Up in the Air', 'Harry Potter and the Half-Bloof Prince', 'Jennifers Body' en 'Ninja Assassin' een prijs.

Sandra Bullock was uitgenodigd om de MTV Generation Award in ontvangst te nemen voor haar bijdrage aan de filmindustrie. Het was de eerste keer dat de actrice zich in het openbaar vertoonde na haar huwelijkscrisis. Bullock kreeg haar prijs uit handen van Scarlett Johansson, die ze bedankte met een innige kus. Daarna sprak ze: "Kunnen we nu alsjeblieft weer normaal doen?"

'Twilight' grote winnaar MTV Movie Awards
'Twilight' grote winnaar MTV Movie Awards (Foto: Novum)

A12 potdicht door ongeluk

De A12 van Zoetermeer naar Den Haag is afgesloten door een ongeluk. Op het verlengde van de A12, de Utrechtsebaan in Den Haag, is een auto rond 08.15 uur op een betonnen pilaar gereden. Dat meldt de ANWB.

Meerdere auto's zijn volgens de VerkeersInformatieDienst bij het ongeluk betrokken. De traumahelikopter is ook uitgevlogen. De VID verwacht dat de rijbaan tot 10.30 uur gesloten blijft. Verkeer voor Den Haag wordt geadviseerd de borden Amsterdam te volgen via de A4, de N14 en de N440.

G20 nadert akkoord kapitaaleisen banken

De landen van de G20 zijn dichtbij een akkoord over nieuwe regels voor de banksector, die moeten garanderen dat belangrijke banken genoeg kapitaalreserves aanhouden om ze te beschermen tegen eventuele financiële crises in de toekomst.

Op de tweedaagse bijeenkomst in Busan, in Zuid-Korea, spraken de twintig toonaangevende economische machten af dat het akkoord over strengere kapitaalnormen voor banken voor de volgende G20-top in november gesloten zal zijn.

"Het is zeer belangrijk dat onze bankautoriteiten regels voor kapitaal en liquiditeit ontwikkelen die onze financiële bedrijven in staat stellen om toekomstige crises in het wereldwijde financiële systeem te kunnen doorstaan", stellen de ministers van financiën en de centrale bankiers in verklaring aan het slot van de bijeenkomst.

De plannen voor een wereldwijde bankenbelasting lijken nog in een impasse te verkeren. De heffing zou middelen moeten genereren voor een fonds waarmee noodhulp aan financiële instellingen in de toekomst zouden kunnen worden gefinancierd.

Kim Kardashian in Tomb Raiderfilm

Kim Kardashian is in gesprek om Angelina Jolie te vervangen in de Tomb Raider films. Volgens insiders in Hollywood is de reality-tv-ster in onderhandeling om de beroemde gamepersonage Lara Croft te spelen in een reboot van de film serie. De film zou opgenomen worden in 3D en meer gericht zijn op een tienerpubliek.

Volgens een van de bronnen zal Kim Lara Croft heel anders willen neerzetten dan Angelina. "Kim wil een veel comic-versie van Lara spelen". Volgens een andere bron heeft de 29-jarige al acteerlessen genomen om het vak goed onder de knie te krijgen. "Ze krijgt al genoeg scripts opgestuurd, maar in tegenstelling tot zo veel andere beroemdheden wil ze eerst leren acteren voordat ze in films gaat spelen".

Nu heeft Kim natuurlijk al een internethit op haar naam staan. Dat filmpje is al velen malen bekeken en daarin zijn haar talenten al goed te zien. 

Wie zou jij graag in de huid zien kruipen van Lara Croft?

Kim Kardashian
Nou, waar laat ze haar pistolen?

 

De Bakker stijgt naar plaats 44

Tennisser Thiemo de Bakker is na zijn goede optreden op Roland Garros zes plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De Nederlander bezet in de vandaag gepresenteerde ranking de 44e plaats. De Bakker bereikte in Parijs de derde ronde.

Robin Haase maakte een reuzensprong van 54 plaatsen omhoog en is op de 151e plaats de tweede Nederlander. De Haagse tennisser won dit weekeinde het challengertoernooi in Fürth.

Rafael Nadal nam door zijn vijfde zege op Roland Garros de koppositie over van Roger Federer. De onttroonde Zwitser kwam precies één week te kort om het record van de Amerikaan Pete Sampras te evenaren. Sampras stond ooit 286 weken op de eerste plaats van de mondiale ranglijst, Federer bleef steken op 285.

Vader Robben vindt speculaties over blessure onzin

Hans Robben, vader en zaakwaarnemer van Arjen Robben, wil niet speculeren over de toedracht van de blessure van zijn zoon.

Robben viel zaterdag vijf minuten voor het einde van Nederland - Hongarije uit. Bijna het hele land maakte zich zorgen. Ook waren er kritische geluiden. "Ineens heeft het aan van alles gelegen", zegt vader Robben in De Telegraaf.

"Ik heb ook al gehoord dat de warming-up niet goed is geweest. Je moet begrijpen dat deze blessure alles te maken heeft met de beweging die Arjen maakte. Dat was gewoon één beweging te veel. Als je goed naar de beelden kijkt, dan zie je dat zijn voet vast zat in de grond. Bijna alle spelers zouden precies dezelfde blessure hebben opgelopen, als ze dezelfde actie hadden gemaakt."

"Dit heeft helemaal niks te maken met de voorgeschiedenis. Dat hebben we ook te horen gekregen van meerdere medisch specialisten, die we hebben geraadpleegd. Elke speler, die op elk tijdstip zo'n actie zou maken, zou dezelfde blessure oplopen. Zelfs Dirk Kuyt had het niet overleefd", analyseerde Hans Robben.

Mobiel stembureau in tbs-kliniek

In tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal wordt woensdag een mobiel stembureau geplaatst. Het is de eerste keer dat een stembureau in een tbs-kliniek wordt geplaatst. De veroordeelden kunnen tussen 10:30 en 13:30 uur stemmen.

De gemeente Albrandswaard, waar Poortugaal onder valt, en de kliniek ten zuiden van Rotterdam vinden dat tbs-patiënten ook zelf moeten kunnen stemmen. Tot nu toe kon dat alleen via een volmacht, maar in de praktijk is dat voor de patiënten volgens de gemeente niet altijd even gemakkelijk te regelen.

In een tbs-kliniek worden veroordeelden met een geestelijke stoornis behandeld om ze voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij. Veroordeelden mogen ook stemmen, maar in uitzonderlijke gevallen wordt hen het stemrecht ontnomen zolang ze in de gevangenis zitten. Een tbs-kliniek is overigens geen gevangenis.

InFamous 2 details

Het blad Game Informer heeft als eerste informatie vrijgegeven over InFamous 2. Hierin zag men een nieuw personage, waarbij te betwijfelen viel of het Cole McGrath was. Het Amerikaanse PlayStation Blog heeft nu aangegeven dat dit inderdaad Cole McGrath is. Er is ook wat meer informatie vrijgegeven over de game:

 

  • Het verhaal speelt zich af in New Marais, een fictioneel New Orleans
  • Cole McGrath is veranderd, maar dit was niet meer dan een re-design met een andere stemacteur. Men wilde Cole wat veranderen zodat de speler zich meer kon identificeren met de hoofdrolspeler
  • De game moet meer verhaal krijgen, wat ook bereikt wordt door echte cut-scènes te gebruiken
  • Op het dak van een gebouw komen wordt nu wat lastiger: je moet dit keer manieren vinden om dit te doen. Dus geen simpel sprongetje meer
  • Naast elektriciteit zal Cole ook nieuwe krachten krijgen, maar elektriciteit blijft wel de belangrijkste
  • Er zijn dit keer melee wapens
  • Zeke zal behulpzamer zijn
  • De wereld om Cole heen is meer dynamischer. Er zijn meer mensen, auto's en de stad zal meer dingen bevatten om de indruk te wekken dat het om een levende stad gaat.
Op het E3 wordt er meer informatie over deze titel verwacht. Hopelijk zien we dan ook de eerste bewegende beelden van deze game.

 

InFamous 2

 

Selectie Oranje traint voor het eerst in Zuid-Afrika

Na weken van voorbereiding start Oranje vandaag ook de training in Zuid-Afrika. Het WK nadert met rasse schreden.

Over exact een week staat Oranje's eerste duel tegen Denemarken op de rol. Vandaag traint Oranje voor het eerst in Zuid-Afrika. De selectie van Bert van Marwijk start om 11.30 uur een oefensessie op het complex van de University of the Witwatersrand in Johannesburg.

Gisteren landde de selectie in Zuid-Afrika, maar werd er niet meer getraind. Later deze week zal Arjen Robben ook afreizen naar Afrika. Zijn blessure is niet zo ernstig als werd gevreesd. Mogelijk kan hij dit WK nog in actie komen.

Oranje speelde zaterdag de oefenwedstrijd tegen Hongarije en zegevierde met 6-1. Na dat duel werd de reis naar Zuid-Afrika direct ingezet.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over Mark Rutte’s tweedeling in de maatschappij.

VVD-lijsttrekker Mark Rutte wil dat er na de verkiezingen heel snel een kabinet wordt gevormd. Hij verwijst naar de Britten. Die hadden onlangs binnen een paar dagen een nieuwe regering. Die vergelijking gaat mank. Daar werd een kabinet samengesteld uit twee partijen die het in hoge mate met elkaar eens waren, hier is een coalitie van minimaal drie partijen nodig. Hoe meer partijen, hoe ingewikkelder de onderhandelingen.

Gisteren liet Rutte bij het verkiezingsdebat van BNN zijn ware gezicht zien. Hij zei, in een aanval op Job Cohen: "Waar het op 9 juni echt om gaat is niet de boel bij elkaar houden, maar de boel weer in beweging krijgen." Bezorgde vraag:

[NHL SC Finals] Blackhawks wederom op voorsprong

De ijshockeyers van Chicago Blackhawks hebben nog één zege nodig om de Stanley Cup te veroveren. In de finale van de NHL wonnen de Blackhawks het vijfde duel met Philadelphia Flyers met 7-4.

Grote man bij Chicago was Dustin Byfuglien met twee doelpunten en twee assists. In de best-of-seven series heeft Chicago nu een voorsprong van 3-2.

Komende woensdag is de zesde wedstrijd om de Stanley Cup in Philadelphia.

Gomes krijgt kans na blessure César

Heurelho Gomes, voormalig keeper van PSV, maakt waarschijnlijk zijn opwachting in de basis in het oefenduel tegen Tanzania. Júlio César mist voor het eerst in twee jaar tijd een interland van Brazilië. De keeper van Internazionale heeft last van zijn rug en moet de oefenwedstrijd tegen Tanzania van vandaag schieten, zo meldde de Braziliaanse voetbalbond.

César liep de blessure woensdag op in de oefenwedstrijd tegen Zimbabwe (3-0) op. Al in de eerste helft werd hij gewisseld. Volgens bondscoach Carlos Dunga zal het herstel van de doelman slechts enkele dagen vergen. César speelde de laatste 26 interlands voor de Brazilianen

Geen porno op PSN

Helaas voor sommigen, er komt geen pornografisch materiaal op het PlayStation Network. Vorig jaar gaf Steven Hirsch, de CEO en mede-oprichter van 's werelds grootste porno-producent Vivid Entertainment, aan dat hij echt potentieel zag in de release van porno via het netwerk van Sony.

Maar de onderhandelingen zijn blijkbaar niet goed gegaan, want zoals Hirsch zegt, "We zijn gesprekken gaan voeren met Sony, maar daar is niets uitgekomen". Maar in plaats van op te geven, heeft de CEO zijn ogen nu gericht op Microsoft en hun Xbox 360. "Als we met Microsoft verder geraken dan met Sony, zouden we zeer geïnteresseerd zijn", zei hij. Volgens Hirsch is er niets aan de hand, zolang de juiste leeftijdskeuring gebruikt wordt. "Er is geen reden waarom de consument geen films mag bekijken op elk apparaat dat zij willen".

Microsoft heeft juist veel moeite gestoken om de Xbox 360 een familie-imago te geven, dus of het bedrijf hier serieus geinteresseerd in zou zijn, is te betwijfelen. Als ze dit bod niet aannemen, zal Hirsch misschien wel kijken naar Nintendo. Ron Jeremy verkleedt als loodgieter op de Wii zal van Nintendo zal best mogen.

Mario look-a-like

Goss wint in Philadelphia

Matt Goss heeft het Philadelphia International Championship gewonnen, de grootste eendagswedstrijd in de Verenigde Staten.

De 23-jarige Australische renner van Team Columbia was na 251 kilometer koersen de snelste in de massasprint. De Slowaak Peter Sagan eindigde als tweede, de Noor Alexander Kristoff werd derde.

Overigens bereikte slechts een kwart van de tweehonderd coureurs die waren gestart de finish.

[NBA] Celtics komt terug

Boston Celtics heeft de tweede wedstrijd in de finale van de NBA gewonnen. De Celtics wonnen in Los Angeles met 103-94 van de Lakers. Hierdoor is de stand in de best-of-seven series nu 1-1. De volgende wedstrijd wordt morgen in Boston gespeeld.

In de eerste wedstrijd verloren de Celtics nog op kracht. Hierdoor was te zien dat de ploeg uit Boston meteen vol in de aanval ging en zich niet de kaas van het brood liet eten. Vooral Rajon Rondo was erg aanwezig. Hij maakte negentien punten, twaalf rebounds en had tien assists, een zogenoemde 'triple-double'. Hij presteerde het om in drie categorieën dubbele cijfers te halen.

In tegenstelling tot sterspeler Kobe Bryant van LA maakte Ray Allen wel een goede indruk. Hij was net als Rondo voortdurend aanwezig en wist 32 punten te maken, waaronder acht driepunters. In de slotfase kwamen de Lakers nog dichtbij, maar het gat van veertien punten bleek toch te groot.

Omstreden hogeschool in Den Haag moet sluiten

De European University for Professional Education (Eupa) in Den Haag wordt gesloten. Dat zei staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag op Radio 1.

Toenmalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) was begin dit jaar al van plan de erkenning in te trekken. De school kreeg toen een waarschuwing en moest snel verbeteringen doorvoeren. Nu dat niet is gebeurd, wordt de school gesloten.

De Inspectie van het Onderwijs concludeerde destijds dat 'ernstig' moet worden getwijfeld aan de financiële continuïteit van de hogeschool. Ook het bestuurlijk vermogen van het management zou tekortschieten.

Zo ontbrak het aan een goede studentenadministratie en voldeden de gebouwen niet aan de brandveiligheidseisen.

Voor de 65 buitenlandse studenten van de opleiding wordt een oplossing gezocht, zei Bijsterveldt op Radio 1.

De sluiting staat los van een onderzoek van Justitie. Vorig jaar werden de directeur en enkele andere betrokkenen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensenhandel, oplichting, illegale huisvesting en illegale tewerkstelling.

Marchisio ontkent verbastering van tekst volkslied

Claudio Marchisio heeft in Italië voor opschudding gezorgd toen het Italiaanse volkslied voor aanvang van een oefenduel werd gespeeld. Hij zou niet de echte tekst hebben gezongen.

Marchisio wordt ervan verdacht dat hij 'Roma ladrona' heeft gezongen, wat 'Roma de dief' betekent. Die verbastering wordt wel vaker gebruikt om te verwijzen naar corrupte politiek in Italië. "Ik heb geen beledigende teksten gebruikt. Ik timede verkeert en was het tempo kwijt, daardoor leek het alsof ik iets anders zong", verdedigt de 24-jarige Marchisio zich. De 24-jarige middenvelder speelt bij Juventus.

Bondscoach Marcello Lippi gelooft in de onschuld van zijn international. "Claudio is een geweldige professional, ik ga hier echt geen maatregelen tegen nemen."

Italië speelt haar eerste WK-wedstrijd op maandag 14 juni tegen Paraguay.

Duitsers lopen vertraging op door Shakira

Het Duitse nationale elftal heeft een kleine vertraging ondervonden tijdens het vertrek naar Zuid-Afrika. Bondscoach Joachim Löw en zijn gevolg moesten zondagavond in Frankfurt wachten op popzangeres Shakira, die de Duitsers op de elf uur durende vlucht zal vergezellen.

Shakira kwam vanuit Madrid en liep daar al vertraging op waardoor ze later dan gepland in Frankfurt arriveerde. Toen de zangeres eenmaal bij Die Mannschaft in het vliegtuig zat, wenste ze het team via de boordmicrofoon veel succes op het komende wereldkampioenschap.

Shakira gaat niet alleen met Die Manschaft mee om de reis te veraangenamen. De Colombiaanse maakte het officiële WK-lied, en zal op de vooravond van het toernooi een concert geven.

Arbiter openingsduel: "Gewoon mijn werk doen"

Ravshan Irmatov uit Oezbekistan heeft vrijdagmiddag de eer om de openingswedstrijd van het WK tussen Zuid-Afrika en Mexico te leiden. Ondanks de grote druk heeft de arbiter totaal geen last van zenuwen.

"Het is niet zo dat dit de eerste wedstrijd is die ik fluit. We gaan gewoon ons werk doen, niets geks", reageert Irmatov. "Elke scheidsrechter droomt van het WK. Wie dat niet doet, is geen professionele scheidsrechter."

Irmatov is niet onbekend met het fluiten van grote wedstrijden. In 2008 was hij leidsman bij de finale van de strijd om de wereldbeker voor clubteams, tussen Manchester United en LDU Quito. De Oezbeek fluit sinds 2003 internationale wedstrijden.

Tijdens de openingswedstrijd wordt Ravshan Irmatov geassisteerd door landgenoot Rafael Iljasov en Bachadir Kotsjkarov uit Kirgizië. Vierde official is Subkhiddin Mohd Salleh uit Maleisië.

Tukker zwaargewond na mishandeling door groep

Een 29-jarige man uit Hengelo is zaterdagnacht in zijn woonplaats door een groep jongeren het ziekenhuis in geslagen. De man liep ernstig hoofdletsel op. De daders namen de benen na de mishandeling, maar drie jongens van 17 jaar uit Enschede werden kort daarna aangehouden. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De mishandeling vond plaats rond 01.20 uur op de Brink. De politie heeft nog geen idee waarom de man werd aangevallen. De groep bleef op de man inschoppen en -slaan toen hij al op de grond lag. Getuigen worden gevraagd zich bij de politie te melden.

'Studies naar overlast Schiphol verdraaid'

Studies naar de overlast die Schiphol veroorzaakt worden zo aangepast dat niets groei van de luchthaven in de weg staat. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft, schrijft de Volkskrant maandag.

De onderzoekers vlooiden alle onderzoeksrapporten door die tussen 1990 en 2009 zijn verschenen. Het ging dan om onderzoeken naar geluidshinder of onveiligheid. Ook spraken ze met vijftig experts die bij de onderzoeken naar Schiphol betrokken zijn geweest.

Daaruit bleek dat informatie die groei van Schiphol in de weg staat door de beleidsmakers van het ministerie wordt herschreven, gemarginaliseerd of selectief wordt gebruikt. Zo werd een onderzoeker gedwongen zijn eindconclusie aan te passen. Als hij dat niet zou doen, zou hij geen geld krijgen.

Alleen informatie die groei van Schiphol ondersteunt wordt gebruikt, zegt hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Arie in de krant. "Alles wat afweek werd genegeerd of onjuist aan de Tweede Kamer overgebracht."

De onderzoekers noemen het 'niet opzienbarend' dat politici informatie selectief gebruiken om hun eigen gelijk te halen. "Dat hoort bij het spel." Wel vinden ze het verbazend dat politici zo'n grote vinger in de pap hebben bij de onderzoeken.

Het ministerie is een grote inkomstenbron voor onderzoeksbureaus. Die zoeken volgens de onderzoekers liever geen ruzie met hun belangrijkste inkomstenbron. Hetzelfde geldt voor universiteiten.

Voetbaldames verslaan België

De Nederlandse voetbaldames hebben een overwinning weten te boeken op België. De Oranje-ladies wisten onze Zuiderburen te verlsaan met 2-0. Claudia van den Heiligenberg en Sylvia Smit wisten de doelpunten voor de Nederlandse ploeg te maken.

Ed Engelkes liet Mirte Roelvink (FC Twente) en Cynthia Beekhuis (sc Heerenveen) debuteren in het elftal. Het dubbele treffen met België geldt als voorbereiding op het belangrijke WK-kwalificatiedwedstrijd tegen Noorwegen op zaterdag 19 juni in Zwolle. Als Nederland een ruime overwinning weet te boeken heeft het nog kans om het WK te halen. 

Zürich opgeschrikt door olifant

Zürich is zondagavond opgeschrikt door een olifant. Het vier ton zware dier dat ontsnapt was uit een circus, liep kilometers door het centrum van de grootste stad van Zwitserland

Dit hebben Zwitserse media maandagochtend gemeld. De olifant - een vrouwtje met de naam Sabu - wist te ontsnappen toen zij na haar optreden in Zirkus Knie weer in een speciale wagen zou worden geladen voor verder vervoer. Ooggetuigen zagen de olifant en vervolgens agenten en dierenverzorgers die achter haar aan renden. Sabu zocht eerst verkoeling in de Zürichsee, het meer waaraan Zürich ligt, en verkende vervolgens bijna de gehele binnenstad, tot stomme verbazing van veel passanten.

"Ik zat te eten in een Japans restaurant, toen plotseling een olifant voorbijliep", aldus een ooggetuige. De politie zette een groot aantal manschappen in. Tramlijnen werden omgeleid.

Uiteindelijk lukte het de dierenverzorgers van de circus om Sabu weer te vangen. Niemand raakte gewond bij het incident. De 26-jarige Sabu 'werkt' sinds 1990 voor Zirkus Knie.

Nadal: "Koppositie wereldranglijst onbelangrijk"

Voor Rafael Nadal is het niet belangrijk dat hij door de winst op Roland Garros ook de wereldranglijst weer aanvoert. "Toen ik het matchpoint benutte, dacht ik alleen aan de titel. Daar gaat het om. Dat ik de nieuwe nummer één ben, vind ik ondergeschikt."

Afgelopen seizoen maakte de Spanjaard een moeilijk seizoen door. Hij werd in de vierde ronde van het toernooi in Parijs uitgeschakeld door Robin Soderling en kon door een knieblessure zijn titel op Wimbledon niet verdedigen. "Ik kende veel fysieke en mentale problemen," aldus Nadal. "Daarom is het ook een enorme opluchting voor me dat ik hier heb gewonnen. De titel is wat voor mij telt."

Pokerspeler keek in hotelkamer Joran

Het lichaam van Stephany Flores werd gevonden nadat een pokerspeler had gevraagd in de hotelkamer van Joran van der Sloot te kijken. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit twee verhoren van de Peruaanse politie die de krant in bezit heeft.

De 35-jarige pokerspeler, Elton Garcia, zou de afgelopen dagen al een paar keer zijn verhoord. Hij is geen verdachte, maar mag Peru niet verlaten.

Hij verbleef in hetzelfde hotel als Van der Sloot en zou de avond voor de moord met hem en Flores aan een pokertafel hebben gespeeld waar iedereen kan aanschuiven. Flores heeft die avond volgens de krant vijfduizend dollar gewonnen.

Omdat Van der Sloot dinsdagavond niet kwam opdagen bij een afspraak, zou de pokerspeler zich zorgen hebben gemaakt. Hij had al gehoord van de vermissing van Flores en zou bang zijn dat de twee waren ontvoerd.

Daarom vroeg hij het hoofd van casino Atlantic City te bellen naar de kamer van Van der Sloot. Zo werd die nacht uiteindelijk het lichaam van Flores gevonden.

Garcia stelt volgens de krant in de verhoren dat hij Van der Sloot nauwelijks kende en nooit op zijn kamer is geweest. Wel stond het mobiele telefoonnummer van Van der Sloot in zijn telefoon, maar dat zou hij niet bewust hebben opgeslagen. Hij zegt de verdachte alleen te kennen van gezicht omdat ze toevallig aan dezelfde tafel speelden.

Kromowidjojo succesvol in Monte Carlo

Ranomi Kromowidjojo heeft bij het Marre Nostrum-evenement in Monte Carlo de 100 meter op haar naam weten te schrijven. De Nederlandse zwemster tikte na 54,14 seconden aan en bleef daarmee de Amerikaanse Dana Vollmer (54,78) en Daniela Schreiber uit Duitsland (55,58) voor.

De Nederlandse moest op de 50 meter de overwinning aan de Zweedse Therese Alshammer laten. De Scandinavische zwemster spurtte in 24,94 seconden naar de finish. De Groningse verloor in het één-op-één-duel 0,12 seconde op Alshammer.

Ook Joeri Verlinden kwam op meerdere afstanden uit. Verlinden werd op de 100 meter vlinderslag vierde en ook op de 50 meter wist Verlinden met een vijfde plaats zich opnieuw niet op het podium te zwemmen. Sharon van Rouwendaal vond zichzelf na de 100 meter rugslag terug op de zevende plaats. Bastiaan Leijsen en Hinkelien Schreuder werden hun onderdeel in de halve finales uitgeschakeld.

Zeldzame Britse zegel verkocht voor 5 ton

Een Amerikaanse handelaar in postzegels heeft bijna 5 ton in euro's ontvangen voor een zeer zeldzame Britse postzegel uit 1904. Een anonieme koper legde ruim 480.000 euro neer voor de zegel. Dat berichtte de Britse BBC zondag.

De zegel werd op 14 maart 1904 uitgegeven, maar vrijwel dezelfde dag nog teruggetrokken. Er zijn maar negentien vellen gedrukt en toen deze werden ingenomen zijn ze vrijwel allemaal vernietigd.

Requiescat in pace, trouwe metgezel

In mijn hoofd had ik tot vandaag twee onderwerpen die ik tot column uit zou kunnen schrijven, zijnde een verhaal over de komende verkiezingen of een zoektocht naar monsterhits als Yesterday en Summer of '69 in het afgelopen decennium. Ik kan echter 'met de kennis van nu' geen uiting geven aan de meningen die ik over deze onderwerpen heb. Volledig opgeslokt door een gevoel van machteloze woede, van tergende onmacht, van vreselijk verlies, kan ik nergens anders meer aan denken.

Balkenende maakt balans op na verkiezingen

CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende zal na de verkiezingen woensdag de balans opmaken over zijn politieke toekomst. Bij verlies zal hij een mogelijk vertrek als partijleider op dat moment eerst bespreken met de top van de partij en de partijvoorzitter. Dat gebeurt altijd in deze omstandigheden, zei hij zondagavond in het tv-programma Oog in Oog van de KRO. Hij wilde niet vooruitlopen op wat hij zelf wilde en ook niet aangeven of hij in de Tweede Kamer zal plaatsnemen als het CDA niet de grootste wordt.

In principe is het zo dat iemand die op de kandidatenlijst staat ook echt de Kamer in gaat, erkende hij. "Maar de ambitie is natuurlijk een andere", aldus Balkenende. Vooralsnog gaat het de demissionaire premier erom te winnen. Hij benadrukte dat het voor elke politieke leider gebruikelijk is om na verkiezingen de balans op te maken en politieke verantwoording af te leggen.

Balkenende gaf opnieuw af op een mogelijk paarse coalitie, waarin de VVD en PvdA zitten, omdat die volgens hem zaken voor zich uitschuiven. Vooral met de PvdA zal het volgens de CDA-leider lastig worden om te gaan regeren. Hij vindt dat de partij van Job Cohen een financieel ondermaats beleid heeft en dat hervormingen tekortschieten. Ook leverde hij kritiek op toenmalig PvdA-leider Wouter Bos die als minister van Financiën wel de financiële sector redde maar geen perspectief schetste over hoe uit de crisis te komen, aldus Balkenende.

Afghaanse minister ontslagen na aanval

De minister van binnenlandse zaken en de chef van de inlichtingendiensten van Afghanistan hebben zondag hun functie neergelegd. Ze konden niet voorkomen dat militanten tijdens de nationale vredesconferentie van vorige week een aanslag pleegden.

President Hamid Karzai heeft het ontslag van veiligheidschef Amrullah Saleh en minister Hanif Atmar geaccepteerd. "De president van Afghanistan heeft geen vertrouwen meer in onze capaciteiten om bij nationale evenementen bescherming te bieden", aldus Saleh.

Ten minste twee Talibanstrijders vuurden woensdag raketten af tijdens de conferentie waar ongeveer vijftienhonderd gedelegeerden -onder wie parlementsleden, stammen- en religieuze leiders- discussieerden over de manier waarop de oorlog in Afghanistan beëindigd kan worden. De militanten raakten verwikkeld in een vuurgevecht met de beveiliging. Geen van de gedelegeerden raakte gewond, beide opstandelingen werden gedood.

Volgens Atmar lukte het de twee de beveiliging te omzeilen door zich voor te doen als een stel, een vrouw in boerka en haar man.

Video verhoor Joran op internet

Een Peruaanse krant heeft beelden online gezet van het eerste verhoor van Joran van der Sloot. Daarin is onder meer te zien hoe hij enkele vragen beantwoordt en hoe zijn tas doorzocht wordt. Inhoudelijk leverde het verhoor, voor zover het verstaanbaar was, niet veel nieuwe informatie op.

De website van de krant Crónica Viva ging overigens, kort nadat bekend werd dat de video van het verhoor erop stond, plat. Of dat te maken heeft met de interesse in de beelden van het verhoor is niet bekend.

Cohen: geen besluit JSF komende vier jaar

Als het aan PvdA-lijsttrekker Job Cohen ligt, neemt Nederland de komende vier jaar nog geen besluit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF), het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

Volgens hem is het niet nodig om dat nu al te doen. "De F-16's in Nederland kunnen nog heel lang mee." Cohen zei dat zondagavond tijdens een verkiezingsgala in Paradiso in Amsterdam. Het geld dat voor de JSF bedoeld is, kan beter in andere zaken worden gestoken, vindt hij.

De noodzaak voor de JSF moet volgens hem worden bezien en de komende jaren moet worden bekeken welk vliegtuig het beste de F-16 kan opvolgen.

Half-life nieuws op de E3?

Update: Gabe Newell heeft aangegeven dat het plaatje fake is. Dat is hier te lezen. We zullen dus nog even geduld moeten hebben wat Valve wel voor ons in petto gaat hebben op de E3.

Na de ludieke actie van Valve waarin ze Portal 2 zouden vervangen voor 'een grote verrassing', is de geruchtenmachine op hol geslagen. De een dacht aan de langverwachte HL2:Ep3, de ander zei dat de "cake" ook een leugen was en deze verrassing waarschijnlijk ook. Hoe dan ook, Valve weet de spanning er goed in te houden.

Sinds afgelopen ochtend zijn er plaatjes op het internet gelekt die de welbekende lamba en '14 juni' laten zien. Dat is dus tijdens het E3 evenement. Zal ons lange wachten dan eindelijk beloond worden? Zullen we eindelijk weer met onze vertrouwde crowbar en gravity gun de vele (dierbare) slachtoffers kunnen wreken?

Oordeel zelf:
Hoax of niet?

P.s. In het zwarte gedeelte onder de letters is een vaag silhouet van een gezicht te zien

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.