Paarlberg wacht oordeel rechter

Stefan

Na jarenlang onderzoek en een proces waarvoor de rechtbank 25 dagen uittrok, velt de rechter dinsdag naar verwachting eindelijk een oordeel in de strafzaak tegen zakenman Jan-Dirk Paarlberg. Justitie verdenkt hem onder meer van het witwassen van de miljoenen die misdaadkopstuk Willem Holleeder heeft afgeperst van Willem Endstra.

Endstra werd in 2004 geliquideerd en legde voor zijn dood verschillende verklaringen af over de afpersing. Daarin stelt hij onder meer dat Paarlberg onder dwang zou hebben meegeholpen. In totaal maakte hij 17 miljoen euro over op rekeningen van Paarlberg in Nederland en Zwitserland. Volgens Paarlberg waren de betalingen onderdeel van de afspraken die de twee hadden over de ontvlechting van hun samenwerking.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 11 mei vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Paarlberg. Voor het witwassen van de afpersingsmiljoenen van Holleeder eiste het OM drie jaar cel, voor andere feiten zoals valsheid in geschrifte anderhalf jaar. De lange duur van het onderzoek en aanwijzingen dat Paarlberg onder druk is gezet, leidde voor het OM tot aftrek van zes maanden.