Koreaanse Starcraft-spelers geschorst

Akahige

Kespa, de Koreaanse professionele Starcraft-bond, heeft elf professionele Starcraft-spelers voor het leven geschorst. Dit is gebeurd naar aanleiding van een schandaal dat een maand geleden heeft plaatsgevonden. Uit dit schandaal bleek dat een aantal pro-gamers samenspanden met mensen uit het illegale gokcircuit en zo op afspraak wedstrijden verloren. Ook kwamen op deze manier replay-files van matches in het illegale circuit terecht.

Met deze schorsing zijn een aantal hele grote namen effectief verboden om ooit nog deel te nemen aan e-sports evenementen. Ja Mae Yoon (oftewel sAviOr, zie foto), een van de grootste starcraftspelers ooit, is een van de namen die gevallen zijn. Behalve dat deze spelers het verboden wordt nog deel te nemen aan toekomstige wedstrijden, worden ook alle prijzen die ze al gewonnen hadden ingenomen en worden bovendien hun prestaties en records uit alle archieven verwijderd.

Starcraft is altijd al gigantisch geweest in Zuid-Korea. Pro-gamers hebben een celebrity-status en matches worden op tv uitgezonden, onderandere op twee tv-kanalen die puur gewijd zijn aan Starcraft. Zodoende vervult Starcraft praktisch de functie van een volkssport als voetbal hier en de impact van dit schandaal is dan ook te vergelijken met die van de gokschandalen rondom het betaald voetbal.

Ja Mae Yoon, oftewel sAviOr