Deel vmbo's tweetalig

Een deel van de lessen in het voorbereidend beroepsonderwijs wordt voortaan in het Engels gegeven. Dat heeft demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag laten weten.

Komend schooljaar starten minstens vijf vmbo-scholen met tweetalig onderwijs, waarbij leerlingen jaarlijks dertig procent van de lestijd in het Engels krijgen. Zestien andere scholen volgen in de loop van 2011 en 2012. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal toenemen.

De bewindsvrouw wijst op het belang van beroepsgerichte lessen in het Engels nu de arbeidsmarkt steeds internationaler wordt. "Juist ook voor toekomstige lassers, verpleegkundigen of hotelmedewerkers is het van groot belang dat je een taal als Engels of Duits goed beheerst. Vakmanschap houdt echt niet op bij de landsgrenzen."

In Nederland bieden steeds meer scholen tweetalig onderwijs aan, tot op heden vooral op vwo en havo. Het aantal is van 26 scholen in 2000 opgelopen tot meer dan 110. In totaal volgen ongeveer 25.000 leerlingen het onderwijs deels in het Engels. Het leren van de tweede taal mag overigens niet ten koste gaan van de moedertaal.