FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 juli 2010

Ongewenst triootje in de buitenlucht

Het begint goed, je zit in een bijna lege trein, een hele anderhalfzitsbank die bij het spoor voor tweezitsbank doorgaat, tot je beschikking.  Plus die er tegenover, inclusief de extra beenruimte die je in een volle trein moet afstaan aan je overbuurman of -vrouw. Alles lijkt optimaal voor een aangenaam reisje van een uur in de Intercity. En dan komt er op het station toch nog een allerlaatste passagier binnen. Alle lege banken loopt hij voorbij, hij komt tegenover je zitten, erger nog, naast je.....

Steppe: "Wil me bewijzen bij Heerenveen"

Sc Heerenveen raakte deze week door een afgescheurde knieband eerste doelman Brian Vandenbussche kwijt. Logische vervanger zou Kenny Steppe zijn, maar de ploeg van trainer Ron Jans is op zoek naar een nieuwe doelman om de Belg te vervangen.

De clubleiding van Heerenveen weigert Steppe meteen naar voren te schuiven als eerste doelman omdat de Belg volgens de Friese club te blessuregevoelig is. Daarom wordt gezocht naar een doelman met ervaring in de Eredivisie die meteen op het hoogste niveau mee kan draaien.

"Ik kan daarin Heerenveen wel begrijpen. Afgelopen seizoen waren immers drie van de vier doelmannen geblesseerd. Nu zijn er nog maar twee fit. Overigens had ik niet het idee dat ik de concurrentiestrijd al van Brian verloren had," zei Steppe na de met 1-1 gelijkgespeelde wedstrijd tegen Istanbulspor.

Steppe kon zijn belofte dankzij blessureleed nog niet inlossen. "Ik hoop daar dit jaar bespaard van te blijven en wil laten zien waarom deze club me heeft gehaald. Ik ben fysiek en mentaal weer helemaal fit," zei de Belgische doelman die verhuur niet ziet zitten. "Dit jaar wil ik bewijzen dat ik Heerenveen-waardig ben. Daar ben ik enorm op gebrand."

Loeb blijft langer bij Citroën

Sébastien Loeb heeft bijgetekend bij Citroën. De Franse rallycoureur blijft nu een jaartje langer in de hoogste klasse van de rallysport actief. Ook teamgenoot Sébastien Ogier tekende voor een jaar bij.

Loeb domineert het WK rally al jaren. Hij was al zes keer op rij de beste en ook nu staat hij eerste in het klassement. Teamgenoot Ogier staat op gepaste afstand tweede in de rangschikking. Ook werd bekend dat Citroën volgend seizoen in een nieuwe wagen deel zal nemen, namelijk de DS3.

Lijfstraffen op scholen mogen niet meer

Het hooggerechtshof van Bangladesh heeft scholen opgedragen af te zien van lijfstraffen voor scholieren. Het Bengalese ministerie van onderwijs liet vandaag weten binnenkort met een reactie op het oordeel te komen om eventueel lerarenopleidingen aan te passen.

Het oordeel volgde op een petitie van rechtengroep Ain-o-Salish Kendra, die in actie kwam nadat afgelopen jaar in de media tientallen keren melding was gemaakt van lijfstraffen op scholen. Volgens het hof zijn dergelijke straffen in strijd met de mensenrechten.

De groep heeft de regering verzocht leraren alternatieve disciplinaire maatregelen aan te leren. Unicef liet vorig jaar weten dat 91 procent van de Bengalese scholieren slachtoffer is van lijfstraffen als het trekken aan oren, haren of vel, slaan of gedwongen knielen. Eerder deze maand werd bekend dat een 10-jarig jongetje zelfmoord had gepleegd nadat hij van zijn leraar een pak slaag had gekregen.

Teaser voor nieuwe Alice-game

Nadat vandaag via Twitter bericht is gekomen dat er nieuwe informatie over Alice: Madness Returns bekend zou worden, is er nu een teaser uitgebracht en zijn er een paar screenshots losgekomen.

In de showcase van EA werd de informatie over de game bekendgemaakt. Alice: Madness Returns is het vervolg op het spel American McGee's Alice van 10 jaar geleden. De game zal ook in dit deel afwijken van het betoverende sprookje van Alice in Wonderland door er een verknipte horror van te maken.

Veel van de gameplay is nog niet bekend, maar je kunt de teasertrailer hier alvast bekijken.

Alice: Madness Returns Alice: Madness Returns

 

Ziekenhuizen eisen openheid ministerie

De ziekenhuizen willen meer duidelijkheid over de bezuinigingen. De branchevereniging van ziekenhuizen start een zogeheten Wob-procedure tegen het ministerie van Volksgezondheid. Volgens NVZ vereniging van ziekenhuizen zijn de cijfers op basis waarvan het departement de ziekenhuizen een korting van meer dan een half miljard euro wil opleggen onvoldoende onderbouwd.

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kampt met forse overschrijdingen op zijn begroting. Hij kondigde daarom onlangs aan dat de ziekenhuizen volgend jaar 549 miljoen euro minder krijgen. Dat komt volgens de bewindsman overeen met het bedrag dat ziekenhuizen vorig jaar te veel hebben uitgegeven.

Volgens de NVZ ontbreekt echter een 'deugdelijke analyse en onderbouwing van de overschrijding'. De organisatie herkent zich niet in de cijfers van de bewindsman. "Concrete en juiste gegevens op tafel leggen is een chronisch probleem voor VWS", stelt de organisatie. Via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) willen de ziekenhuizen alle gegevens boven water krijgen, waar Klink de overschrijding op baseert.

De ziekenhuizen vinden verder dat Klink in de eerste plaats de zorgverzekeraars zou moeten aanspreken op de overschrijdingen, omdat de ziekenhuizen slechts de zorg leveren die de verzekeraars bij hen hebben ingekocht.

Jonge verdediger Wilson naar Liverpool

Danny Wilson vertrekt bij de Glasgow Rangers en zet zijn carrière voort bij Liverpool. De Schot tekent volgens de BBC een contract voor drie seizoenen.

De 18-jarige centrale verdediger had bij de Rangers nog een contract voor één seizoen en brengt de Schotse club twee miljoen pond op. Dat bedrag kan nog oplopen naar vijf miljoen pond, afhankelijk van het aantal gespeelde wedstrijden van de jongeling.

Het afgelopen seizoen brak Wilson door in de hoofdmacht van de club uit Glasgow. Zo werd hij de jongste speler van de Rangers ooit in de Champions League toen hij uitkwam in het gelijke spel tegen Unirea Urziceni. Hij speelde in totaal 24 wedstrijden voor de Schotse kampioen waarin hij één keer tot scoren wist te komen.

Daniel Radcliffe in duistere thriller

Daniel Radcliffe heeft de hoofdrol te pakken in de film 'Woman in Black'. De 20-jarige acteur die bekend werd als 'Harry Potter' gaat in de duistere thriller een jonge advocaat spelen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift The Hollywood Reporter.

'The Woman in Black' is gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijfster Susan Hill. Het verhaal draait om een jonge advocaat, gespeeld door Radcliffe, die naar een uithoek van het Verenigd Koninkrijk wordt gestuurd. Terwijl hij daar in een oud en verlaten huis de documenten van een overleden cliënt op orde brengt, komt hij erachter dat het nabijgelegen dorp wordt geteisterd door de geest van een wraakzuchtige vrouw.

De film wordt geregisseerd door Eden Lake-regisseur James Watkins en is geschreven door Jane Goldman, die eerder verantwoordelijk was voor het script van 'Kick Ass'. De productie van 'The Woman in Black' moet in het najaar van start gaan.

Daniel Radcliffe in duistere thriller
Daniel Radcliffe in duistere thriller (Foto: Novum)

[Video] Stel valt uit raam tijdens de seks

Een liefdespaar uit het Duitse Lübeck zal hun laatste nummertje niet snel vergeten. Tijdens de seks vielen de twee uit het raam van hun appartement. Allebei liepen ze hierbij zware verwondingen op.

De reddingsdiensten waren snel op de been toen deze week de melding binnenkwam dat er twee personen uit het raam waren gevallen. Na een kort onderzoek werd al snel duidelijk hoe het ongeval is ontstaan.

Tijdens het liefdesspel had het stelletje het in hun hoofd gehaald dat het wel kinky was om op de vensterbank te vrijen. Verlamd door passie stortten ze echter plotseling zes meter de diepte in.

Het verhitte paar liep hierbij hoofdwonden en botbreuken op. Allebei werden ze met spoed afgevoerd naar het ziekenhuis. Hoe het nu met hen is, is nog niet bekend.


Een kort videootje van de reddingsdiensten

Stalen balk velt Grubbenvorstenaar

Een 54-jarige man is vanmiddag in een staalbedrijf in het Limburgse Blerick overleden nadat een stalen balk op zijn hoofd was gevallen. De werknemer uit Grubbenvorst was bezig materiaal te verplaatsen toen de balk op hem belandde.

Pogingen om de man te reanimeren en de inzet van een traumahelikopter mochten niet baten, meldt de politie. De precieze toedracht van het incident wordt onderzocht door de Arbeidsinspectie.

'Tolken afgedankt door Nederland'

Afghaanse tolken die Nederlandse militairen in Uruzgan hebben bijgestaan voelen zich afgedankt. Dat zeggen verschillende van de 102 tolken in interviews met de Wereldomroep. De missie van Nederland in Afghanistan zit er 1 augustus op. Den Haag heeft daarom de contracten met de tolken opgezegd.

De tolken moeten daarom terug naar hun families, maar ze vrezen dat de Taliban met ze zal willen afrekenen omdat ze voor heidenen hebben gewerkt. In de Verenigde Staten bestaat voor vertalers uit Afghanistan en Irak een speciaal visumprogramma. De Afghaanse tolken die voor de Nederlanders werkten dachten dat Nederland ook zoiets zou doen, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Het ministerie van Defensie stelt zich volgens de omroep niet verantwoordelijk te voelen voor de tolken. De NAVO, waar de tolken bij horen, zou iets moeten regelen, niet Nederland, zo wordt gezegd.

VN-pief vernietigend over Ban

De vertrekkend voorzitter van de instantie die binnen de Verenigde Naties corruptie bestrijdt heeft een vernietigend oordeel geveld over de staat van dienst van VN-chef Ban Ki-moon als het gaat om het afleggen van verantwoording.

In haar memorandum houdt Inga-Britt Ahlenius Ban en zijn adviseurs verantwoordelijk voor verzwakking van de VN, zo erg dat die 'uit elkaar valt' en 'afdrijft naar irrelevantie'. De ondersecretaris-generaal die vorige week haar functie neerlegde, zegt dat er onder Ban 'geen transparantie' is en 'een gebrek aan het afleggen van verantwoording'.

Ze stelt dat Ban de integriteit van een belangrijk proces binnen de VN beschadigde door haar geen vacatures te laten invullen en andere stappen te nemen die haar aanstelling als hoofd van de instantie ondermijnden.

Een woordvoerder van de VN zei dinsdag dat Ban 'de eerste zou zijn om te zeggen dat deze organisatie een lange weg heeft te gaan om de veranderingen die nodig zijn volledig te implementeren'.

Wilders feliciteert Nederland

PVV-leider Geert Wilders heeft jubelend gereageerd op het mislukken van paars-plus. "Nederland gefeliciteerd!", laat hij in een reactie weten.

Dat VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hun poging vandaag zagen stranden, noemt hij 'grandioos goed nieuws'.

Wilders hoopt dat CDA-leider Maxime Verhagen over zijn schaduw heen springt en nu wel met zijn partij en de VVD wil onderhandelen over de vorming van een rechts kabinet. "Want zo'n kabinet zou echt het allerbeste zijn voor Nederland."

Verhagen hield de boot steeds af. VVD-leider Mark Rutte zei vandaag in een reactie dat hij nu voor een middenkabinet met PvdA en CDA is. PvdA-leider Job Cohen liet echter weten zo'n middenkabinet er niet te zien komen.

Ice-T gearresteerd in New York

Ice-T is vandaag in New York gearresteerd. De rapper werd door de politie naar de kant gehaald omdat hij en zijn vriendin Coco zonder veiligheidsgordel in de auto zaten. Omdat zijn rijbewijs al was ingetrokken, was dit reden om hem te arresteren. Dit schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

De rapper twitterde dat hij en zijn vriendin op weg waren naar de dierenarts met hun hond Spartacus. Het dier zou daar een knieoperatie ondergaan.

Ice-T en Coco hadden overigens geen idee waarom de rapper werd ingerekend. Coco twittert verontwaardigd: "Ja, Ice-T is vanochtend gearresteerd, maar we hebben verdomme geen idee waarom". In dezelfde tweet laat ze weten dat haar geliefde inmiddels alweer is vrijgelaten.

Ice-T gearresteerd in New York
Ice-T gearresteerd in New York (Foto: Novum)

Lay-outupdate voor FOK! Formule 1-manager

Mogelijk dat je het al gezien hebt: enkele dagen geleden hebben we een grote update voor de FOK! Formule 1-manager geïntroduceerd. Waren de vorige veranderingen vooral onder de motorkap te vinden, ditmaal is het hele uiterlijk van de manager op de schop gegaan.

Met deze update zijn de FOK!managerspellen meer in lijn gebracht met de lay-out van de FOK!frontpage, FOK!sport en FOK!games. Dit geldt ook voor de komende FOK! Voetbalmanager. Ook op andere punten zijn veel zichtbare verbeteringen meegenomen. Hieronder geven we een klein overzicht.

- Het uiterlijk. Voor de Formule 1 blijft de basiskleur rood, bij voetbal hebben we dit jaar de blauwe kleur ingewisseld voor het vertrouwde groen.

- In Teammanagement is het veld waar de coureurs, de motor en het chassis geplaatst moet worden door een geheel nieuw plaatje dat meer tot de verbeelding moet doen spreken ingevuld. Met dank aan Googolplexian voor dit plaatje.

- De ranglijsten zijn op de schop gegaan. Ze zijn nu beter te doorzoeken, wat inhoudt dat je nu ook per ronde kunt zien wie er goed gescoord heeft. Je kunt sorteren op alles in de ranglijst, want je kunt niet alleen op ranking kijken, maar ook op teamnaam, usernaam, ronde en budget. Dat is nog een nieuwtje: er staat nu bij de teamnaam ook van welke user die is. Ook kun je nu op één en de dezelfde pagina alle ronden die al geweest zijn laten zien, en ook weer sorteren op die ronde. Tenslotte kun je er voor kiezen hoeveel teams je op één pagina wilt tonen. Dan staan alleen de teams in beeld die punten hebben gehaald, overigens.

- In het Subleague-overzicht zie je terug aan welke subleagues je meedoet, die zijn vetgedrukt en hebben een roze tintje en is een mouse-over tekst te zien.

- Het is nu mogelijk om binnen de subleagues ook het individuele klassement te zien. Door op de uitklapbare balk Klassement te klikken kun je zien wie er bovenaan staat in jouw subleague. Op die manier vallen de reacties ook niet zo ver naar beneden als je de pagina van je subleague bezoekt.

- Het managernieuws is verplaatst en staat nu niet meer alleen op de home-pagina onderaan, maar is op bijna elke pagina te zien in de tracker boven sportnieuws. Over dat sportnieuws: dat is nog steeds over alle onderwerpen en niet alleen Formule 1-nieuws, omdat helaas het technisch momenteel niet mogelijk is goed onderling onderscheid te maken.

- De knop Inschrijven is verplaatst, van geheel rechts naar de tweede links in de menubalk. Als je al ingeschreven bent, zie je die knop niet meer.

- Het Geheugensteuntje kan verstuurd worden via een PM, dus als je je daarvoor hebt aangemeld bij het inschrijven, ontvang je van de crew een herinnering in je PM-box dat er weer een race aan zit te komen. Dan kun je je team nog aanpassen. De herinnering per e-mail (uit je FOK!profiel) ontvangen lijkt ook te werken. Je kunt je instelling veranderen via Persoonlijk Profiel, <profielbeheer>. Echter, als je aangegeven hebt bij het aanmelden geen berichten van FOK! te willen ontvangen, heeft het wijzigen in je profiel helaas geen effect op het nu wel ontvangen van PM of mail. Dit is al aangegeven, er wordt aan gewerkt.

De crew dankt de twee developers zoem en Light voor hun vele werk dat hierachter heeft gezeten! Er wordt nog verder gewerkt aan de programmeercode, maar dat zal weer meer achter de schermen zijn.

Mocht je nog iets tegenkomen dat niet goed werkt - kan altijd met dit soort updates, natuurlijk - dan kun je contact met ons opnemen of via PM aan FOK!managers, via mail sport[at]fok.nl of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

Nederlandse auto stort in fjord

Een Nederlands gezin heeft een engeltje op de schouder gehad toen het met een auto in Noorwegen in een fjord stortte. De auto raakte van de weg en stortte 25 meter naar beneden. Wonder boven wonder raakte niemand zwaargewond.

De Volvo waarin het gezin zich verplaatste raakte van de weg bij het Noorse plaatsje Børve en kwam ondersteboven vlak naast het water terecht. De vader raakte bekneld en moest een half uur wachten totdat reddingswerkers hem uit zijn benarde positie bevrijdden.

De inzittenden zijn naar het ziekenhuis in Odda gebracht en hebben allen slechts lichte verwondingen. De familie van de slachtoffers is ingelicht, de auto heeft het helaas niet overleefd.


foto: FOK!

AGOVV test twee spelers af

AGOVV kan blijven doorzoeken naar versterkingen. Een drietal spelers zou eventueel in aanmerking komen voor een contract, maar dit is van de baan.

Het gaat om verdediger Regilio Jacobs, aanvaller Johan Plat en verdedigende middenvelder Niek Ripson. Jacobs en Plat, die het vorige seizoen bij FC Oss in dienst waren, lieten op proefbasis zien wat ze in huis hadden. Beide spelers konden echter niet overtuigen in een oefenduel met ADO Den Haag.

"We hebben er met de technische staf over gepraat en de conclusie was dat het niet goed genoeg was wat ze hebben laten zien", zo meldt AGOVV-coach Hans de Koning volgens De Stentor. Het geval Ripson is echter een ander verhaal.

De Koning had de Bredanaar er namelijk wel graag bij gehad, maar toch moet AGOVV de speler verstek laten gaan. Ripson heeft gekozen voor een contract op amateurbasis bij RBC. "Jammer, maar hij woont daar dichtbij en kan er maatschappelijk iets opzetten", aldus De Koning.

Bottas wil in 2012 bij Williams racen

Valtteri Bottas hoopt dat hij in 2012 kan debuteren in de Formule 1. De Fin is momenteel testcoureur bij Williams en hoopt bij het Britse team te mogen rijden. Nu zijn Rubens Barrichello en Nico Hülkenberg de coureurs. Beide rijders lijken dit ook in 2011 te worden.

Bottas rijdt momenteel in de Formule 3 Euroseries en pakte daarin vorige maand pas zijn eerste overwinning. "Ik denk dat ik in 2012 Formule 1 kan rijden. Williams lijkt voor volgend jaar geen veranderingen door te voeren, maar voor 2012 kan dat anders zijn. De volgende stap moet de GP2 zijn. Williams zal me dan waarschijnlijk wel helpen bij het uitzoeken van het juiste team." zei de Fin tegen Turun Sanomat.

Tijdens de Masters of Formula 3 in Zandvoort pakte Bottas voor de tweede maal op rij de zege. Hiermee schreef hij geschiedenis, want het was in het verleden geen der coureurs gelukt om in deze prestigieuze wedstrijd tweemaal de zege te pakken.

Automobiliste botst frontaal op busje en overlijdt

Een 31-jarige automibiliste uit Zwaag is dinsdag om het leven gekomen bij een ongeval in Heerhugowaard. De vrouw botste op de A.C. de Graafweg frontaal op een bestelbusje, meldt de politie. De 33-jarige bestuurder van het busje uit Zaandam bleef vrijwel ongedeerd, maar is wel een nacht ter observatie opgenomen in een ziekenhuis.

De vrouw kwam rond 17.30 uur met haar auto uit de richting van het Verlaat. Een paar honderd meter voor de kruising met de Langereis ging zij door onbekende oorzaak plotseling naar links. Uit tegenovergestelde richting kwam het busje aanrijden. De bestuurder van de bestelbus kon de vrouw niet meer ontwijken.

De vrouw overleed in een ambulance op weg naar een ziekenhuis. De bestuurder van de bestelbus zat niet dronken achter het stuur, bleek uit een blaastest. Vanwege het ongeval was de rijbaan tot 19.30 uur gestremd. Het verkeer werd omgeleid.

CDA wacht advies informateurs af

Het CDA wacht af wat de informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) woensdagmiddag adviseren aan koningin Beatrix en wie worden uitgenodigd voor de volgende gesprekken. Dat de formatie van een nieuw paars-plus-kabinet is mislukt, neemt de partij nu ter kennisgeving aan, meldt een woordvoerder van het CDA dinsdag in een reactie.

CDA-leider Maxime Verhagen gaf eerder toen duidelijk werd dat eerst zou worden gekeken naar een paars-pluskabinet aan hierover teleurgesteld te zijn. Hij vond een middencoalitie bestaande uit zijn partij, de VVD en het PvdA een beter alternatief. Dit standpunt is nog ongewijzigd, meldt de woordvoerder.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte gaf dinsdagavond aan nu zo'n middenkabinet te adviseren. Paars-plus is definitief van tafel, zei hij. PvdA-leider Job Cohen liet echter meteen weten dat hij niets ziet in een middenkabinet. "Ik zie een middenkabinet niet tot stand komen."

Uitslagen oefenduels 20 juli

Alle profclubs zijn volop bezig met de voorbereiding. Ook oefenduels horen daarbij. FOK!sport zet elke dag de uitslagen voor je op een rijtje.

 

Thuis Uit Uitslag
Rijnsburgse Boys Ajax
Suk (2), Bodul, Kappelhof, Bruno Andrade, Aissati, Zeegelaar
0-7
Go Ahead Eagles
Van der Biezen, Çolak, Janota
Excelsior 3-0
SC Heerenveen
Assaidi
Istanbulspor (Tur) 1-1
KVK Tienen (Bel) Roda JC
Meulens (2), Junker, Bodor, Sutchuin
1-5
Sint-Truiden (Bel) PSV
Lens
0-1
FC Dordrecht Feyenoord
Bahia (2x), Mokotjo, Vlaar
0-4
VVV-Venlo
Pesqueira
Telstar
Smit, Holwijn, Fafiani
1-3
FC Den Bosch
Verbeek
HVV Hoogstraten (Bel) 1-1
FC Emmen Ol. elftal Qatar 0-3
Fortuna Sittard AEK Larnaca (Cyp) 1-0
Dijkse Boys RKC Waalwijk
Benson (2), Stans (2), Bridji
0-5
Eijsden MVV
Smeets (3), Daemen (2), Esjas (2), Bah, Olsen, Van Hyfte, Boateng
0-11
Hoek
Mille Mendes 2
Jong Ajax
Bouy 2, Lamptey                  
2-3

Bovenleiding metro Rotterdam komt naar beneden

De bovenleiding van een metrolijn in Rotterdam is dinsdagavond naar beneden gekomen. Een trein met passagiers kon daardoor niet verder. De passagiers hebben de trein moeten verlaten. Niemand raakte gewond bij het incident, meldt een woordvoerder van vervoersbedrijf RET.

Waardoor de bovenleiding rond 20.00 uur naar beneden kwam, is nog onduidelijk. Voor zover bekend heeft de bovenleiding de metro die vanwege de kapotte bovenleiding moest stoppen niet geraakt.

Vanwege de kapotte bovenleiding kan de metro tussen de stations Capelsebrug en Prinsenlaan niet rijden. RET zet pendelbussen in, die van station Alexander naar Capelsebrug rijden. Vanaf daar kunnen reizigers weer de metro pakken. Hoe lang dit duurt, is nog onduidelijk. Het andere spoor is overigens nog wel beschikbaar.

Maradona komt niet opdagen bij bond

De toekomst van Diego Maradona als bondscoach van Argentinië blijft onzeker. De spraakmakende coach liet vandaag een gesprek met bondsvoorzitter Julio Grondona schieten voor een tripje naar Venezuela. President Hugo Chávez had de legendarische oud-voetballer uitgenodigd om daar een voetbalclinic te geven.

Volgens Argentijnse media was Grondona 'pisnijdig' over de actie van Maradona. Om de preses nog verder te tarten, nam Pluisje ook nog zijn assistenten Alejandro Mancuso en Héctor Enrique mee naar Venezuela. Grondona wilde de twee kompanen van Maradona juist wegsturen.

Maradona houdt de natie sinds de uitschakeling in de kwartfinales van het WK in spanning over zijn aanblijven. Zelfs president Cristina Kirchner mengde zich al in de strijd. Het zou de bewindsvrouw zelfs stemmen opleveren als Maradona zijn loopbaan als bondscoach voortzet. De oefenmeester is populair bij de arme bevolking van Argentinië, een groep waar veel kiezers van Kirchner toe behoren.

Het gesprek met Grondona staat nu op donderdag gepland, als er tenminste niets tussenkomt.

Blu-ray met 100 GB opslagruimte

Het japanse bedrijf Sharp heeft een nieuw type Blu-ray onthuld. Deze Blu-ray kan tot 100 GB aan "rewritable" data opslaan en 125 GB "Write-once" data. 

De huidige Blu-ray disc, die de PS3 afspeelt, kan tot maximaal 50 GB aan data bevatten. De Blu-ray discs die we nu gebruiken, maken gebruik van de "Dual-layer" techniek. De Blu-ray disc die Sharp heeft onthuld gebruikt 3 lagen om data op te slaan. Hiervoor is echter wel weer een nieuwe techniek nodig om het te kunnen lezen, en zal dus niet bruikbaar zijn in de huidige PS3 consoles.

Is dit dan de disc van de toekomst of een nutteloze stap? Er zijn bijvoorbeeld al HVD's in ontwikkeling die tot een TeraByte aan geheugen kwijt kunnen. De tijd zal het leren.

Blu-ray

Franse luchtverkeersleiding in staking

Franse luchtverkeersleiders beginnen dinsdagavond aan een staking. Het vliegverkeer van en naar Frankrijk zal daardoor ernstig ontregeld worden. Donderdagochtend is de staking volgens de vakbonden ten einde.

De Franse luchtvaartautoriteiten hadden vliegmaatschappijen gevraagd twintig procent van hun vluchten te annuleren op de luchthaven Charles de Gaulle en vijftig procent op het kleinere vliegveld Orly.

De vakbonden van luchtverkeersleiders staken vanwege een plan om het Europese luchtruim gelijk te schakelen. Het plan zou meer efficiëntie en een betere afhandeling van de verwachte toename in luchtverkeer betekenen. Franse verkeersleiders zijn echter bezorgd hoe het hun positie zal beïnvloeden.

Volgens luchtvaartmaatschappij Air France zullen alle langeafstandsvluchten op woensdag normaal opereren en tachtig procent van de korte- en halflangeafstandsvluchten op Charles de Gaulle. Op Orly is dat vijftig procent.

Warme eerste Vierdaagsedag goed verlopen

De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse is dinsdag ondanks de hitte zonder al te veel problemen verlopen. Vier mensen moesten naar het ziekenhuis en enkele tientallen deelnemers vielen flauw door de hitte. Hoeveel van de ruim veertigduizendend deelnemers die dinsdag startten, uitvielen is nog niet bekend.

Rond 15.15 uur legden de deelnemers het zwaarste deel van de tocht af. Op de vrijwel schaduwloze Oosterhoutsedijk in Lent vielen enkelen uit door de hitte, meldt een woordvoerder van het evenement. Maar over het algemeen waren hier volgens de zegsman ook weinig problemen.

Overigens heeft een onderzoek onder de deelnemers uitgewezen dat mannen tijdens de hitte niet genoeg drinken. "Vrouwen zijn blijkbaar toch wat gedisciplineerder", stelt de woordvoerder.

Woensdag gaat de wandeltocht weer om 04.00 uur van start.

[Tour] Fédrigo: ''Onze Tour kan niet meer stuk''

Pierrick Fédrigo won vandaag de zestiende etappe van de Tour de France. Dit betekende de zesde Franse ritzege dit jaar, en de derde voor Fédrigo in zijn carrière. Eerder won de Fransman ook al in 2006 en 2009 een etappe in de Tour. Toch schat Le nez de Marmande, zijn bijnaam dankzij zijn opmerkelijke reukvermogen, zijn zege van vandaag hoger in dan zijn twee voorgaande: "Dit is toch de mooiste dag uit mijn carrière", zei hij.

"Net als bij mijn overwinning vorig jaar gingen we ook nu weer over de Aspin en de Tourmalet. Ik heb aangevallen omdat ik wist dat dit mijn dag moest en zou worden", aldus de 31-jarige Fransman na de aankomst. "Al mijn vrienden en familie stonden langs de kant. Ik kreeg er echt kippenvel van."

"Eigenlijk dreigde mijn Tour in het water te vallen. Ik voelde me helemaal niet goed de voorbije weken. Maar dit is echt fantastisch, ook voor het team. Onze Tour kan nu al niet meer stuk", verwees hij naar de etappezege van Thomas Voeckler en de leidersplaats van Anthony Charteau in het bergklassement.

Pleidooi voor sneller verlof tbs'ers

Tbs-klinieken willen tbs'ers eerder op verlof sturen om zo de gemiddelde duur van de tbs te verkorten. Dat zegt voorzitter van de Pompestichting Jos Poelmann maandag in NRC Handelsblad. De Pompestichting runt een tbs-kliniek in Nijmegen.

Poelman wijst erop dat behandelaars veel terughoudender zijn geworden met het verlenen van verlof. Dit als gevolg van de incidenten met tbs'ers op verlof, die steevast leiden tot maatschappelijke onrust. "Het doel van tbs is terugkeer in de samenleving, op een zo veilig mogelijke manier", zegt Poelmann in de krant. "Dat kan niet zonder verloven, maar wij zien dat verlof gemiddeld steeds langer uitblijft. Dat kan nu doordat er geen normen voor zijn."

Hij pleit daarom voor het opstellen van duidelijke normen die samen met andere maatregelen de gemiddelde duur van de tbs moeten verkorten. De gemiddelde duur van de maatregel is in tien jaar tijd opgelopen van 4,5 naar acht jaar, schrijft de krant. Poelman is ook bestuurslid van GGZ Nederland.

Ribéry officieel aangeklaagd

Franck Ribéry, sterspeler van Bayern München en de nationale ploeg van Frankrijk, is aangeklaagd voor gebruikmaken van de diensten van een minderjarige prostituee. De Fransman zou voor drie jaar in de gevangenis kunnen belanden. Ook Real Madrid-spits Karim Benzema zal aangeklaagd worden.

Zowel Ribéry als Benzema heeft eerder al eens vastgezeten. Beide spelers zijn toen door de politie in Parijs ondervraagd over het prostitueebezoek. De zaak werd onderzocht, toen ze werden beschuldigd van het betalen van Zahia Dehar in ruil voor seks. Dehar was destijds minderjarig.

Prostitutie is in Frankrijk legaal, maar prostituees moeten achttien jaar of ouder zijn. Klanten worden aansprakelijk gesteld als blijkt dat een prostituee minderjarig is. Volgens een Frans persbureau werd Ribéry een aantal uur ondervraagd over de zaak.

Benzema zal later voor dezelfde rechter als Ribéry terechtstaan. Als de spelers schuldig blijken te zijn, kunnen ze voor drie jaar in de gevangenis belanden. Ze kunnen dan eveneens een flinke geldboete verwachten. Uit de veroordeling moet echter wel blijken dat beide spelers wisten dat de prostituee destijds minderjarig was.

'De Gelukkige Huisvrouw' naar Oscarselectie

Dertien Nederlandse films zijn aangemeld voor de Nederlandse Oscarselectie. Onder meer 'De Gelukkige Huisvrouw', 'Komt een Vrouw bij de Dokter' en 'De Hel van '63' dingen mee naar een inzending voor de Oscars. Op 1 september kiest een commissie wie er naar de Academy of Motion Picture Arts and Sciences wordt gestuurd.

Ook 'Terug Naar de Kust', 'Iep!' en 'Tirza' doen een gooi naar de inzending. De uiteindelijke keuze van de jury wordt in Los Angeles opnieuw beoordeeld. De beste films belanden op een shortlist voor de 'Oscar voor beste niet-Engelstalige film'.

Vorig jaar was er veel te doen om de Nederlandse inzending. 'Wit Licht' met Marco Borsato in de hoofdrol werd in eerste instantie uitgekozen, maar daarop ging een groepje filmmakers in protest, omdat de inzending voor de buitenlandse markt opnieuw was gemonteerd en dus geen Nederlandse film zou zijn.

Uiteindelijk werd 'Oorlogswinter' ingestuurd. De film eindigde bij de laatste negen films en behoorde dus niet tot de beste vijf, die meedingen naar een Oscar.

'De Gelukkige Huisvrouw' naar Oscarselectie
'De Gelukkige Huisvrouw' naar Oscarselectie (Foto: Novum)

Ferguson: "Geen extra versterkingen"

De kans is klein dat Manchester United nog nieuwe spelers zal aantrekken. Dit liet de trainer van de ploeg uit Manchester, Sir Alex Ferguson, vandaag weten.

The Mancunians versterkten zich wel met Chris Smalling (Fulham) en Javier Hernandez (Chivas Guadalajara), maar zij zouden met het oog op de toekomst zijn gehaald. Daarnaast ontkrachtte Ferguson de geruchten rondom Mario Balotelli.

De laatste dagen werd namelijk gesuggereerd, dat Balotelli in de belangstelling van Manchester United stond, maar dit blijkt dus niet te kloppen. Daarnaast liet de oefenmeester ook blijken erg tevreden te zijn met de huidige selectie.

[Tour] Hushovd: "Belangrijke dag"

Thor Hushovd start donderdag weer in de groene trui. De Noorse sprinter trok zich in de afgelopen dagen over verschillende bergen in de Pyreneeën. Vandaag eindigde de renner van Cervélo Test Team als tiende.

De naaste concurrent van Hushovd, Alessandro Petacchi, kende vandaag een zware dag en moest op de eerste klim al lossen. Dit bleek uiteindelijk dus gunstig voor de Noor te zijn.

"Dit was een belangrijke dag", liet Hushovd na afloop weten. "Ik wist dat ik een goede kans had om enkele punten te vergaren en het team heeft me geweldig geholpen over die vier cols te komen. Met die groep vooruit waren er aan de streep toch nog enkele punten te verdienen. Die kans heb ik gegrepen."

Ook de ploegleider van Cervélo Test Team, Jean-Paul van Poppel, was trots op de prestaties van de Noor. "Dit hadden we voor de rit zeker niet verwacht. Thor moest er in de beklimmingen wel eens af, maar daalde dan steeds als een raket naar beneden. Ik heb mijn hart vastgehouden", liet hij weten.

Volgens Hushovd blijft Petacchi zijn grootste rivaal. "Ik voel me echter steeds beter worden in de Tour. Ik geloof nog in een etappezege. Ik zou graag zondag op de Champs-Elyseés winnen. De groene trui is altijd voor de renner die over drie weken de sterkste is."


Thor Hushovd in de groene trui (Bron: Vlaam/Wikimedia Commons)

Honderden dode pinguïns aangespoeld in Brazilië

Honderden pinguïns die vermoedelijk zijn verhongerd spoelen aan op de Braziliaanse kust. Volgens bioloog Thiago do Nascimento zijn er de laatste tien dagen ongeveer vijfhonderd dode vogels aangespoeld op de stranden in de staat Sao Paulo.

De meeste zijn Magelhaenpinguïns die vanuit Argentinië, Chili en de Falkland-eilanden naar het noorden migreren op zoek naar voedsel in warmere wateren. De autopsie op een aantal van de dieren heeft uitgewezen dat ze zeer waarschijnlijk verhongerd zijn; hun magen waren helemaal leeg.

Wetenschappers onderzoeken of sterke stromingen en water dat kouder is dan normaal het moeilijker voor de pinguïns hebben gemaakt om op de vis en inktvis te jagen waar ze zich normaal gesproken mee voeden.

Basketballer Nowitzki bedankt voor WK

Duitsland moet het op het komende wereldkampioenschap basketbal in Turkije doen zonder sterspeler Dirk Nowitzki.  De 32-jarige speler van de Dallas Mavericks wil zich optimaal voorbereiden op het nieuwe seizoen in de NBA.

"We hebben een nieuwe ploeg en daarmee wil ik me graag voor 100 procent concentreren op het nieuwe NBA-seizoen", aldus Nowitzki, die onlangs zijn contract in Dallas met vier jaar verlengde. Hij zegde wel toe met Duitsland deel te nemen aan het EK volgend jaar in Litouwen. Dat toernooi geldt tevens als kwalificatiemogelijkheid voor de Olympische Spelen. "Dat is ons grote doel", aldus Nowitzki

[Tour] Uitslag en standen na zestiende etappe

Vandaag werd de zestiende etappe verreden in de Tour de France. Elke avond na de etappe om 20:30 uur de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

 


Uitslag zestiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Pierrick Fédrigo (Fra)
Bouygues 5.31,43
2 Sandy Casar (Fra) Francaise des Jeux z.t.
3 Rubén Plaza (Spa) Caisse d'Epargne z.t.
4 Damiano Cunego (Ita) Lampre z.t.
5 Chris Horner (VS) RadioShack z.t.
6 Lance Armstrong (VS) RadioShack z.t.
7 Jurgen v.d. Walle (Bel) Quick Step z.t.
8 Christophe Moreau (Fra) Caisse d'Epargne z.t.
9 Carlos Barredo (Spa) Quick Step + 0,28
10 Thor Hushovd (Noo) Cervélo + 6,45
37 Robert Gesink Rabobank z.t.
57 Koos Moerenhout Rabobank z.t.
89 Maarten Tjallingii Rabobank + 34,48
135 Karsten Kroon BMC Racing Team z.t.
164 Lars Boom Rabobank z.t.
165 Martijn Maaskant Garmin z.t.

Klassement na de zestiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 78.29,10
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,08
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,00
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,13
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,39
6 Robert Gesink
Rabobank + 5,01
7 Levi Leipheimer (VS)
RadioShack + 5,25
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,45
9 Alexandre Vinokourov (Rus) Astana + 7,12
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 7,51
56 Koos Moerenhout Rabobank + 1:27,50

Klassement Groene trui

# Renner Ploeg Punten
1 Thor Hushovd (Noo)
Cervélo 191
2 Alessandro Petacchi (Ita) Lampre 187
3 Mark Cavendish (GB) HTC Columbia 162
4 Jose Joaq. Rojas (Spa) Caisse d'Epargne 149
5 Robbie McEwen (Aus)
Katusha 138


Klassement Bolletjestrui

# Renner Ploeg Punten
1 Anthony Charteau (Fra)
Bouygues 143
2 Christophe Moreau (Fra) Caisse d'Epargne 128
3 Damiano Cunego (Ita) Lampre 99
4 Sandy Casar (Fra) Francaise des Jeux 93
5 Jérôme Pineau (Fra) Quick Step 92


Klassement Witte trui

# Renner Ploeg Tijd
1 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank 78.29,18
2 Robert Gesink Rabobank + 4,53
3 Roman Kreuziger (Tsj)
Liquigas + 7,50
4 Julien el Fares (Fra) Cofidis + 40,53
5 Rafael Valls (Spa) Footon + 1:12,25


Ploegenklassement

# Ploeg Tijd
1 RadioShack 235:24,46
2 Caisse d'Epargne + 4,27
3 Rabobank + 30,53
4 AG2R + 34,26
5 Astana + 42,37
6 Omega Pharma-Lotto + 44,43

Wesley Sneijder wil snel een baby

Wesley Sneijder heeft zijn overgrootmoeder beloofd dat hij en zijn vrouw Yolanthe Cabau van Kasbergen snel papa en mama zullen worden. Dat meldt de Telegraaf.

Op de trouwdag meldde de overgrootmoeder dat ze graag ziet dat Wesley en Yolanthe zo snel mogelijk een baby krijgen. Zo zou zij de kans krijgen nog wat tijd door te kunnen brengen met een eventueel achterachterkleinkind. Sneijder is al vader van een driejarig zoontje uit een eerder huwelijk. Ook Yolanthe zei dat ze graag kinderen wil.

Milan: "Vertrek Huntelaar niet uitgesloten"

Het is niet uitgesloten dat Klaas-Jan Huntelaar deze zomer toch vertrekt bij AC Milan. De Nederlander wist afgelopen seizoen geen basisplaats te veroveren bij de rossoneri en daarom houdt de Italiaanse premier en voorzitter van de Milanese club Silvio Berlusconi rekening met een vertrek van de spits.

"We kunnen de verkoop van Huntelaar niet uitsluiten, ook al zijn we overtuigd van zijn kwaliteiten als spits," zei Berlusconi die hoopt dat Gennaro Gattuso en de Braziliaan Ronaldinho zullen blijven bij AC Milan.

Op de persconferentie greep de Italiaanse premier het woord. Hij gaf de opvolger van de vertrokken trainer Leonardo, Massimiliano Allegri, een goed advies. "We moeten met meer dan één spits spelen. Om te winnen moet je scoren."

Songfestivalwinnares niet in Playboy

Songfestivalwinnares Lena Meyer Landrut heeft een aanbod om in de Playboy te poseren afgeslagen. De 19-jarige Duitse zangeres ziet het niet zitten om naakt in het blad te staan.

"Ik ben niet in de stemming", meldt Lena kort maar krachtig. Opmerkelijk is dat Lena eerder geen moeite had om naakt in een docusoap te verschijnen. Toen was te zien hoe ze in haar blootje met een man het zwembad inplonsde.

Amber Alert voortaan ook op televisie te zien

Amber Alerts worden voortaan ook via televisie verspreid. Het alarmeringssysteem genereert een opsporingsbericht dat ook geschikt is voor televisiezenders. Het bericht en een foto van een vermist kind kunnen hierdoor direct worden uitgezonden.

Met NOS, RTL en SBS zijn inmiddels afspraken gemaakt over de verspreiding van het Amber Alert door bijvoorbeeld het opsporingsbericht te tonen tijdens de eerstvolgende onderbreking. Andere landelijke, regionale en lokale televisiestations worden door Amber Alert Nederland opgeroepen om het bericht over te nemen.

Amber Alerts worden al via de sociale netwerksites Twitter en Facebook uitgezet. Per mail worden vermissingsposters verstuurd die meteen kunnen worden uitgeprint en opgehangen. Ook kunnen de alerts op informatieborden boven snelwegen worden vertoond.

Ongeveer 350 duizend organisaties en personen hebben zich aangemeld sinds het landelijke alarmeringssysteem in november 2008 werd gelanceerd.

China grootste energieverbruiker ter wereld

China is de Verenigde Staten voorbijgestreefd als grootste energieverbruiker ter wereld. Dat zegt het Internationale Energieagentschap (IEA) dinsdag. China trok het bericht direct in twijfel door te stellen dat de berekeningen 'onbetrouwbaar' zijn.

Het in Parijs gevestigde IEA meldde dat het verbruik van energie uit verschillende bronnen -van olie en kolen tot wind- en zonne-energie- in 2009 gelijk was aan 2,265 miljard ton olie, tegenover 2,169 miljard ton voor de VS dat jaar.

De verschuiving is historisch en komt jaren eerder dan verwacht. In gesprekken over klimaatverandering heeft China lang gewezen naar het energieverbruik van westerse landen en zal zich er zeker ongemakkelijk bij voelen nu de grootste energieverbruiker ter wereld genoemd te worden. China is ook gevoelig als het gaat om klachten de grootste vervuiler ter wereld te zijn en om zinspelingen dat de Chinese vraag naar energie de prijzen op internationale markten opstuwt.

Volgens de statistieken van het IEA is het energieverbruik in China in tien jaar verdubbeld. Per hoofd van de bevolking verbruiken Amerikanen echter nog altijd vijf keer meer energie dan Chinezen.

Israël trekt negatief reisadvies Turkije in

Israël heeft een waarschuwing aan het volk om naar Turkije te reizen ingetrokken. Volgens de verklaring is het negatief reisadvies ingetrokken 'in het licht van de rust in Turkije en de afwezigheid van grootschalige anti-Israëlische demonstraties'.

Na de raid in mei van Israëlische commando's op een hulpkonvooi dat op weg was naar de Gazastrook, heeft de Turkse regering Israël hard veroordeeld en trok het land zijn ambassadeur terug. Negen Turkse activisten kwamen bij de aanval om het leven.

Turkije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs, maar het aantal toeristen kelderde aanzienlijk na de aanval. Het intrekken van het negatief reisadvies is het eerste teken dat de verhouding tussen Turkije en Israël, die voorheen zeer goed was, aan de beterende hand is.

[Tour] Armstrong: "Ik was niet snel genoeg"

Lance Armstrong maakte in de zestiende etappe van de Tour de France deel uit van de kopgroep die bijna de gehele dag aan de leiding reed. In de eindsprint was hij "gewoon niet snel genoeg," aldus de Amerikaan.

"Het was lastiger dan ik verwachtte. Het is natuurlijk ook wel een tijd geleden dat ik voor het laatst gesprint heb," zo zei Armstrong die beseft dat zijn kans op een dagprijs nu klein is geworden omdat het einde van zijn Tour-carrière dichtbij is.

Prijs Kinect en bundel officieel bevestigd

Over de prijs van Kinect is de afgelopen maanden flink gespeculeerd door gamers, pers en winkels. Nu is het woord er dan eindelijk uit en heeft Microsoft officieel bekendgemaakt wat de motion controller voor de Xbox 360 gaat kosten.

Voor €149,99 zul je in november de eigenaar van de motion camera Kinect en de game Kinect Adventures kunnen zijn. Volgens Greenberg hebben ze goed gekeken naar de verschillende prijzen en was deze voor de meeste gamers het meest comfortabel.

"We've done a number of pricing studies on a global scale across a whole variety of audience segments. We've found that when we talked to consumers about the different types of experiences you get with Kinect, the sensor with the full game at €149,99 does quite well"

Greenberg geeft ook aan dat ze met Kinect een hoop nieuwe consumenten aan willen trekken. Hiervoor gaan ze een nieuw Xbox 360-model op de markt brengen dat eigenlijk in de plaats komt voor de Arcade. Deze zal een 4GB harde schijf bevatten en is dus bedoeld voor de beginnende gamer. Dit model zal een Xbox 360 slim zijn, zoals die op de E3 is aangekondigd, maar dan met een matte finish.

De 4GB-versie zal vanaf 20 augustus in de winkels liggen voor €199,99. Natuurlijk zal dit nieuwe model ook worden gebundeld met Kinect dat je al voor €299,99 kan krijgen.

kinect

 

[Tour] Gesink is toe aan een rustdag

Robert Gesink eindigde vandaag in de zestiende etappe van de Tour de France in het peloton. Na afloop zei de renner van Rabobank dat hij toe is aan de rustdag van morgen.

"Een nadeel is wel dat de anderen ook rust hebben  dus die zullen er ook allemaal beter van worden," zo zei Gesink.

Op de Col d'Aspin moest Gesink afhaken. Daarna wist de Achterhoeker wel weer aan te sluiten bij de groep van favorieten. Gesink moest echter wel toegeven dat de andere cols ook moeite kostte.

"Iedereen lijdt in de Tour, maar het nadeel van een klassementsrenner is dat hij elke dag volle bak moet rijden," zo zegt Gesink. "Ik zit elke dag mezelf binnenstebuiten te trekken."

Aanrijdingen door diesel op A20 bij Rotterdam

Door een aanrijding met een tankwagen op de A20 bij het centrum van Rotterdam is veel dieselolie op de weg terechtgekomen, waardoor verschillende aanrijdingen hebben plaatsgevonden. Meerdere mensen liepen licht letsel op, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) op basis van politie-informatie.

Het verkeer wordt via toe- en afritten langs de plek van het ongeval geleid. Het is volgens de VID nog niet bekend wanneer de rijbaan wordt vrijgegeven. Het verkeer op de A13 loopt door het ongeval ook vast voor het knooppunt Kleinpolderplein. Er staat rond 18.20 uur een file van vier kilometer.

[Tour] Contador en Schleck sluiten vrede

Met een omhelzing in een live-uitzending van de Franse televisiezender France 2 hebben Alberto Contador en Andy Schleck vandaag na afloop van de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk de vrede gesloten. De doorgaans goede verstandhouding tussen beide renners was een dag eerder verstoord nadat de Spanjaard de aanval had gekozen terwijl zijn Luxemburgse opponent met materiaalpech kampte.

"We hebben vandaag gepraat, de situatie zat me niet lekker. We hebben het altijd goed met elkaar kunnen vinden en moesten dit even samen doornemen", aldus Contador die in de groep met favorieten finishte op 6.45 van ritwinnaar Pierrick Fedrigo.

Contador nam gisteren de gele trui over van Schleck, die door een probleem met zijn ketting op achterstand was binnengekomen.

NEC rondt transfer George af

Leroy George speelt vanaf komend voetbalseizoen bij NEC. De Nijmegenaren bereikten vandaag een akkoord met de aanvaller, die transfervrij overkomt van FC Utrecht.

De 23-jarige George ondertekende een contract voor één seizoen, met een optie voor nog twee jaar. George speelde vier jaar bij FC Utrecht. Afgelopen seizoen kwam hij maar weinig in actie. Hij mocht daarom uitkijken naar een andere club.

Paywall kost veel lezers

Een paywall op de website van een krant lijkt veel lezers te kosten. De website van de Britse krant The Times zou te maken hebben met een terugval in lezers van 93 procent. Mensen die het nieuws op de website willen lezen moeten sinds juni dit jaar een account aanmaken met een abonnement van drie euro per week.

Een andere Britse krant, The Guardian,  weet te melden dat The Times na de invoering van zijn paywall twee derde van het verkeer naar de website heeft moeten inleveren. Van de internetters die nu nog op de site van The Times klikken zou een kwart bereid zijn om te betalen voor nieuws. Per dag zouden 332.800 internetters de site bezoeken, waarvan er nog geen 85.000 bereid zijn om te betalen. De berekening van The Guardian is gebaseerd op gegevens van onderzoeksbureau Experian Hitwise.

Een voormalig medewerker van The Times verstrekte gegevens waaruit blijkt dat na de invoering van het inlogsysteem 150.000 lezers een account aanmaakten. Voor dat account hoefde in het begin nog niet betaald te worden, slechts tien procent van de lezers gaf aan in de toekomst ook te willen betalen. Met de introductie van dit inlogsysteem halveerde het verkeer naar de website van de krant.

Nu met de paywall zou het aantal bezoekers nog minder zijn. Voor de introductie had The Times 1,2 miljoen unieke bezoekers per dag. Dat betekent dat, met 85.000 bezoekers die bereid zijn om te betalen, de krant 93 procent van zijn lezers is kwijtgeraakt.

Er moet misschien wel een kleine slag om de arm gehouden worden, omdat deze gegevens afkomstig zijn van een concurrerende krant. Er zijn geen officiële cijfers bekend over het aantal bezoekers van na de registratie.

Domenicali wil regels aanpassen

Ferrari-teambaas Stefano Domenicali ziet graag dat de regels op het gebied van het inhalen van andere coureurs aangepast worden. De Italiaan wil dat de wedstrijdleiding meteen een besluit neemt of een coureur de positie terug moet geven of niet. Gebeurt dit niet, dan moet de actie als geoorloofd beschouwd worden.

Aanleiding voor de oproep van Domenicali is het in de ogen van Ferrari onterechte besluit van de wedstrijdleiding om Fernando Alonso te bestraffen voor zijn inhaalactie op Robert Kubica op Silverstone. Wedstrijdleider Charlie Whiting zou Alonso opgeroepen hebben meteen de plaats terug te geven, maar het team zegt dat dit pas het geval was nadat Kubica zijn bolide in de pits geparkeerd had.

"We zullen een aanpassing aan de reglementen aanvragen. Als de wedstrijdleiding binnen drie of vier bochten niets van zich laat weten, dan moet de actie als correct worden beschouwd," zei Domenicali in La Stampa.

Eerder klaagde Ferrari met succes over de regels omtrent de safety car. De inhaalactie van Lewis Hamilton in Valencia leverde de Brit weliswaar een drive-through penalty op, maar hij viel geen positie terug. Ook andere rijders profiteerden, waardoor Ferrari een goed resultaat door de neus geboord zag. Door de aanpassing van de regels gaat de safety car niet meteen naar buiten, tenzij de leider opgepikt kan worden. "Het is nou eenmaal een complexe sport."

Bondgame heeft veel hulp uit filmindustrie

De ontwikkelaars van James Bond 007: Blood Stone hadden extra veel vrijheid omdat ze zich niet hoefden te houden aan een scenario van een Bondfilm die tegelijkertijd uitkwam. Ondanks deze vrijheid heeft gamestudio Bizarre Creations veel inspiratie gehaald en hulp gekregen uit de filmindustrie.

"We hebben ons gewoon omgeven met mensen die werkten aan de Bondfilms om te bereiken wat we wilden bereiken. Dit heeft wel veel druk van de ketel gehaald", legt Nick Davies, producer van James Bond 007: Blood Stone uit.

Davies vertelt dat er is samengewerkt met filmschrijver Bruce Fierstein, bekend van de laatste vijf Bondfilms. Daarnaast werkte Ben Cooke, de stunt coördinator van verschillende Bondfilms, mee om de stunts in de game te coördineren. Tel daar de stemmen en gelijkenissen van Daniel Craig als James Bond, Judy Dench als M, en Joss Stone als Nicole Hunter bij op en je krijgt een filmisch geheel.

In de game krijgt de speler diverse typische Bondmomenten voorgeschoteld. Zo zit er veel actie in het spel, zoals vuurgevechten en achtervolgingen in dure auto's, maar moet je ook stilletjes te werk gaan als spionage centraal staat.

James Bond 007: Blood Stone verschijnt dit najaar op de Xbox 360, PlayStation 3 en Xbox 360.

Bondgame heeft veel hulp uit filmindustrie
Bondgame heeft veel hulp uit filmindustrie (Foto: Novum)

Headtracking GT5 niet spectaculair

Gran Turismo 5 gaat een legendarische game worden. Dat is in ieder geval wat iedereen verwacht. De game ziet er geweldig uit en de aankondiging dat de game gebruik gaat maken van 3D-graphics speelt alleen maar in op de hoge verwachtingen die men al voor de game heeft.

Official PlayStation Magazine vond alleen dat de ‘head-tracking’ nog niet naar wens werkte. Ze zeiden het volgende: ”Gran Turismo 3D debuted impeccably but the game's face tracking fared less well. Face-tracking using the PS Eye works on the 200 cars with cockpits and lets you look around by tilting your face away from the screen, but the early demo we played left us underwhelmed.

Het moet wel gezegd worden dat dit hun enige puntje van kritiek was. De rest van de game gaat volgens het blad ieders verwachtingen te boven.

Lichaamsdelen gevonden in afvalcontainer Amsterdam

In een ondergrondse afvalcontainer in Amsterdam-Noord zijn lichaamsdelen gevonden. De stoffelijke resten werden zondag aangetroffen tussen het afval in de container in de buurt van de Laanweg. De politie onderzoekt of ze van de vermiste snackbareigenaar Shuyung Lam zijn.

De 57-jarige man wordt sinds donderdag vermist. Zondag werd zijn auto gevonden aan de Laanweg. De politie verrichte sporenonderzoek, waarbij het lijk werd aangetroffen. De Amsterdamse omroep AT5 meldt op basis van bronnen dat de dode inderdaad de snackbareigenaar is.

[Tour de France] Uitslag zestiende etappe

De zestiende etappe in de Tour de France, van Bagnères-de-Luchon naar Pau over 199,5 kilometer, is gewonnen door Pierrick Fedrigo. De Fransman was de beste van een kopgroep van negen man.

Elf renners demarreerden op de Peyresourde. Onder anderen Lance Armstrong, Nicholas Toche en Roman Kreuziger zaten erbij. De groep had al gauw veertig seconden voorsprong en vanuit het peloton proberen meer renners de sprong te maken. Charteau, Klöden en Vinokourov wisten daar ook in te slagen. Van den Broeck, vijfde in het algemeen klassement, probeerde de sprong ook te maken. Hij liet zich weer terugzakken toen hij er niet in wist te slagen.

De kopgroep begon aan de Col d'Aspin met een voorsprong van zo'n halve minuut op het peloton dat uit elkaar was getrokken. Gesink was gelost uit de groep Contador samen met Samuel Sanchez. Charteau kwam als eerste boven op de Aspin. De groep Sanchez/Gesink zat niet ver achter de groep Contador. Sandy Casar ontsnapte uit de kopgroep die nog steeds wist stand te houden op de groep Contador. In de afdaling wisten Sanchez en Gesink zich weer bij de groep Contador aan te sluiten.

Armstrong wist zich bij Casar aan te sluiten en liet de Fransman niet lang daarna achter zich. Niet lang daarna wisten Cunego en Fédrigo bij de Amerikaan aan te sluiten. De drie hadden een voorsprong van drie minuten op de groep Contador. Charteau, Horner, Konovalovas, Barredo en Ruben Plaza wisten ook weer aan te sluiten bij de kopgroep.

Moreau was als eerste boven op de Tourmalet. De rest van de kopgroep volgde. Het peloton volgde op bijna vier minuten. In de afdaling liep het verschil weer op, en aan de voet van de Aubisque was het ruim zes minuten. Het was Armstrong die de eerste aanval plaatste en Barredo, Fédrigo, Cunego en Plaza uit de kopgroep konden hem alleen volgen. Barredo probeerde vervolgens telkens uit de kopgroep te ontsnappen, maar hij kwam niet ver.

Moreau kwam als eerste van de kopgroep boven op de Col d'Aubisque. Het peloton volgde op bijna tien minuten. Barredo ontsnapte in de afdaling wederom uit de kopgroep en nu kreeg hij wel een gaatje. Met nog zo'n 33 kilometer voor de boeg had de Spanjaard zo'n 43 seconden voorsprong. Die voorsprong liep echter langzaam terug omdat de groep er achter ging rijden. Zes kilometer voor de meet was de voorsprong nog 21 seconden.

Barredo reed voor wat hij waard was maar net voor de laatste kilometer werd de Spanjaard bijgehaald door de rest van de groep. In de sprint die volgde was de Fransman Pierrick Fédrigo de beste.

[Tour] Fédrigo wint in Pau

De zestiende etappe in de Tour de France, van Bagnères-de-Luchon naar Pau over 199,5 kilometer, is gewonnen door Pierrick Fedrigo. De Fransman was de beste van een kopgroep van negen man.

Elf renners demarreerden op de Peyresourde. Onder anderen Lance Armstrong, Nicholas Toche en Roman Kreuziger zaten erbij. De groep had al gauw veertig seconden voorsprong en vanuit het peloton probeerden meer renners de sprong te maken. Charteau, Klöden en Vinokourov wisten daar ook in te slagen. Van den Broeck, vijfde in het algemeen klassement, probeerde de sprong ook te maken. Hij liet zich weer terugzakken toen hij er niet in wist te slagen.

De kopgroep begon aan de Col d'Aspin met een voorsprong van zo'n halve minuut op het peloton dat uit elkaar was getrokken. Gesink was gelost uit de groep Contador, samen met Samuel Sanchez. Charteau kwam als eerste boven op de Aspin. De groep Sanchez/Gesink zat niet ver achter de groep Contador. Sandy Casar ontsnapte uit de kopgroep die nog steeds wist stand te houden op de groep Contador. In de afdaling wisten Sanchez en Gesink zich weer bij de groep Contador aan te sluiten.

Armstrong wist zich bij Casar aan te sluiten en liet de Fransman niet lang daarna achter zich. Niet lang daarna wisten Cunego en Fédrigo bij de Amerikaan aan te sluiten. De drie hadden een voorsprong van drie minuten op de groep Contador. Charteau, Horner, Konovalovas, Barredo en Ruben Plaza wisten ook weer aan te sluiten bij de kopgroep.

Moreau was als eerste boven op de Tourmalet. De rest van de kopgroep volgde. Het peloton volgde op bijna vier minuten. In de afdaling liep het verschil weer op, en aan de voet van de Aubisque was het ruim zes minuten. Het was Armstrong die de eerste aanval plaatste en Barredo, Fédrigo, Cunego en Plaza uit de kopgroep konden hem alleen volgen. Barredo probeerde vervolgens telkens uit de kopgroep te ontsnappen, maar hij kwam niet ver.

Moreau kwam als eerste van de kopgroep boven op de Col d'Aubisque. Het peloton volgde op bijna tien minuten. Barredo ontsnapte in de afdaling wederom uit de kopgroep en nu kreeg hij wel een gaatje. Met nog zo'n 33 kilometer voor de boeg had de Spanjaard zo'n 43 seconden voorsprong. Die voorsprong liep echter langzaam terug omdat de groep erachter ging rijden. Zes kilometer voor de meet was de voorsprong nog 21 seconden.

Barredo reed voor wat hij waard was maar net voor de laatste kilometer werd de Spanjaard bijgehaald door de rest van de groep. In de sprint die volgde was de Fransman Pierrick Fédrigo de beste.

Rob Wijnberg (27) hoofdredacteur nrc.next

De 27-jarige columnist en filosoof Rob Wijnberg wordt hoofdredacteur van nrc.next. Hij is daarmee de jongste hoofdredacteur van een landelijk Nederlands dagblad, meldt de krant op zijn website. Wijnberg volgt Titia Ketelaar op, die afstand doet van haar chefschap en correspondent wordt in Londen.

Wijnberg gaat per 1 september leiding geven aan de ochtendkrant, die vier jaar geleden door NRC Handelsblad werd opgericht voor de wat jongere lezers. Het is de eerste keer dat de krant een hoofdredacteur krijgt. De toekomstig hoofdredacteur van NRC Handelsblad Peter Vandermeersch wil dat nrc.next 'stouter, aparter en brutaler' wordt. Vandermeersch hoopt dat de oplage van tachtigduizend naar honderdduizend stijgt.

Rob Wijnberg (27) hoofdredacteur nrc.next
Rob Wijnberg (27) hoofdredacteur nrc.next (Foto: Novum)

Nieuw Halo-project van start gegaan

Op het online CV van een level designer die werkzaam is bij Microsoft's 343 Industries, de studio die verantwoordelijk is voor alle nieuwe Halo-projecten, staat dat Paul Ehreth werkt aan een nieuwe Halo-game.

Hij werkt al een maand aan nieuwe levels en missies voor dit spel, om precies te zijn. Sinds 1 juli is Microsoft op zoek naar een nieuwe missions designer, blijkbaar is de voormalig Sony Online Entertainment-ontwikkelaar erop ingegaan.

Over het project zelf is niets bekend. Is het een vervolg op Halo Reach, dat nu nog in ontwikkeling is bij Bungie, de oorspronkelijke ontwikkelaar van de Halo-serie? Of is het Halo 4, maar dan zonder Master Chief? Vragen zonder antwoorden. Althans, voorlopig dan.

 

Politie rolt mensensmokkelbende op

In een onderzoek naar mensensmokkel zijn de afgelopen tijd vijftien mensen aangehouden. Drie verdachten zitten nog vast, meldt de politie dinsdag. Een 66-jarige vrouw uit Leiden wordt gezien als hoofdverdachte.

Meerdere verdachten zouden ervoor hebben gezorgd dat mensen uit onder meer India en Nepal tegen betaling naar Nederland konden komen. Ze brachten hen in contact met een Nederlander, met wie ze een neprelatie aangingen. Op papier woonden de immigrant en de Nederlandse neppartner samen.

De immigrant kreeg dankzij de neprelatie een tijdelijke verblijfsvergunning, die na drie jaar wordt omgezet in een vaste verblijfstatus. Voor deze diensten kregen de verdachten volgens de politie enorme bedragen betaald, waarvan een deel naar de neppartner ging.

Het onderzoek ging vorig jaar van start, toen de politie na tips een 66-jarige vrouw uit Leiden in de smiezen kreeg. De vrouw werd medio april aangehouden. Diezelfde dag werd ook een vrouw uit Den Haag opgepakt en werden doorzoekingen verricht in negen woningen en bedrijven in Leiden, Leiderdorp, Den Haag, Amsterdam en Leidschendam. In het verdere onderzoek werden nog dertien mensen gearresteerd, voor een deel mensen uit India en Nepal.

De vrouwen uit Leiden en Den Haag en een 45-jarige Hagenaar zitten nog vast en moeten donderdag voor een procedurele zitting in de rechtbank in Den Haag verschijnen. De vrouw uit Leiden was volgens het Openbaar Ministerie de spil in de mensensmokkelzaak. Zij regelde alle contacten met mensen in India en Nepal en met Nederlanders die wel voor een bepaald bedrag wilden veinzen dat ze een relatie hadden. Ook verzorgde ze de betalingen.

Williams: "Deal Barrichello formaliteit"

Het lijkt er op dat Rubens Barrichello ook volgend seizoen voor Williams in de Formule 1 gaat rijden. Officials binnen het team hebben bekendgemaakt dat ze de 38-jarige Braziliaan graag een negentiende seizoen willen laten rijden.

Barrichello onthulde op Silverstone dat hij nog geen deal met Williams heeft, maar dat "het verlaten van Williams verkeerd is." Hij spreekt daarom ook niet met concurrerende teams.

Eigenaar van het team Frank Williams en technisch directeur Sam Michael bevestigen dat het langer binden van Barrichello slechts een formaliteit is. Volgend jaar zal Nico Hülkenberg naar verwachting ook weer voor het Britse team rijden. De jonge Duitser heeft problemen om het tempo van zijn veel oudere teamgenoot te volgen, maar bezit wel het talent om dit in een later stadium wel te kunnen.

RBC Roosendaal haalt Ripson

Niek Ripson speelt komend seizoen op amateurbasis voor RBC Roosendaal. Nadat zijn aflopende contract bij FC Emmen niet werd verlengd, meldde Ripson zich aan bij Team VVCS. RBC biedt hem nu dus de kans op een langer verblijf in het betaald voetbal.

De 26-jarige Ripson kan zowel achterin als op het middenveld uit de voeten. De Bredanaar debuteerde als prof bij NAC Breda en speelde vervolgens voor het toenmalige TOP Oss en FC Emmen. Bij die laatste club was hij sinds de zomer van 2008 actief. In totaal kwam Ripson tot nu toe in 174 competitieduels binnen de lijnen. Hij scoorde vijf keer.

Moslimleegloop dreigt bij Facebook

Boze moslims op Facebook hebben op talloze Facebookpagina’s een standaardbrief geplaatst waarin zij waarschuwen de site te verlaten als bepaalde pagina’s, die offline werden gehaald, niet snel terugkomen. Het gaat om vier zeer populaire islamitische pagina’s.

De brief is gericht aan oprichter Mark Zuckerberg en andere directieleden en meldt dat de gevoelens van meer dan 2,5 miljoen islamitische Facebookgebruikers gekrenkt worden. Als de pagina’s niet terug online komen dan zullen ze massaal vertrekken naar de islamitische evenknie Madina.com.  De brief zegt: "Hoewel je de beste cursussen van de wereld volgde over communicatie, slaag je er toch in haat te creëren tussen u en moslims over de hele wereld. Dit keer heb je bijna onherstelbare schade aangericht".

Facebook zelf meldt dat de pagina’s op zwart zijn gezet omdat ze gebruikt werden om andere gebruikers te spammen en dat is tegen de regels. Het gaat onder meer om de pagina’s ‘I love Mohammed’ en 'Quran Lovers’. Een woordvoerster van Facebook legt uit: “De pagina’s werden offline gezet omdat ze de regels rond spamming overtraden, niet vanwege hun inhoud”.

De moslimgemeenschap vindt ook dat er strengere regels moeten komen met betrekking tot anti-islamitische commentaren.  Tevens uit men de onvrede over de pagina ‘Everybody Draw Mohammed Day’, waar medegebruikers worden aangemoedigd om portretten van de profeet te tekenen.

Madina.com is een sociale netwerksite die specifiek op moslims is gericht. Ze hanteert islamitische principes en propageert eenheid onder moslims. Aan vrouwelijke gebruikers wordt bijvoorbeeld gevraagd om geen foto van zichzelf als profielfoto te gebruiken.

Nieuwe kaarten Lowlands razendsnel uitverkocht

De opnieuw vrijgegeven kaarten voor Lowlands waren dinsdag binnen vier minuten uitverkocht. Dat laat festivalorganisator Mojo dinsdag weten. Nadat de festivalorganisatie 432 illegale tickets uit de handel had genomen, gingen deze dinsdagmiddag om 14.00 uur opnieuw in de verkoop. De reguliere kaarten voor het festival werden ook al binnen recordtijd afgenomen.

Diegenen die graag naar Lowlands willen maar nog steeds geen kaartje hebben, zijn niet helemaal kansloos. Zo bestaat de mogelijkheid dat er nog meer entreebewijzen ongeldig worden verklaard, die dan weer via de legale weg te koop worden aangeboden. Daarnaast zijn er enkele mediapartners waar een kleine hoeveelheid festivalkaarten kan worden gewonnen.

Het gerucht ging dat Mojo dubbel zou verdienen aan kaarten die tweemaal werden verkocht. Dit spreekt de festivalorganisator tegen. Er zijn namelijk veel kosten verbonden aan het traceren van kaarten uit de zwarte handel, zoals het inschakelen van extra mensen en server-capaciteit.

Tijdens het evenement wordt geen extra beveiliging ingeschakeld. Die acht de organisatie niet nodig. Wel wordt elke bezoeker met klem aangeraden te checken of de aangeschafte kaarten legaal zijn. Dat kan op ticketenconcertkaarten.nl.

Lowlands 2010 vindt plaats van 20 tot en met 22 augustus.

DC Universe Online beta geopend

Fans van zowel MMO's als DC-superhelden opgelet: vanaf vandaag is het mogelijk om je in te schrijven voor de beta van het massive multiplayer online spel DC Universe Online.

Wanneer je je aanmeldt heb je de keuze om een code te krijgen voor een PlayStation 3 of PC, aangezien het spel daar voor uitkomt. Dit spel is op de E3 van 2008 aangekondigd door Sony en zal ongeveer vijftien euro per maand gaan kosten wanneer het in november uitkomt. Klik hier om je in te schrijven.

 

Gerucht: Namco vs Capcom en Capcom vs Namco in de maak

Volgens Game Informer werken twee studios achter de grotere vechtspellenseries met elkaar aan twee nieuwe games: bij Namco wordt er gewerkt aan Namco vs Capcom en bij Capcom wordt er gewerkt aan Capcom vs Namco.

Het eerstgenoemde spel zal draaien op de engine van Tekken 6, wat dus inhoudt dat er in drie volle dimensies een Hadoken kan worden afgevuurd. Het tweede spel draait op de Street Fighter IV engine, wat inhoudt dat 2.5D opnieuw uit de kast getrokken wordt door Capcom.

Op de aankomende Comic-Con zouden de spellen gepresenteerd worden.

 

Bron plaatje: Destrucoid

[Tour] Tankink: "Gister al in problemen"

Vandaag moest Bram Tankink noodgedwongen opgeven in de Tour de France. De Nederlander van de Rabobankploeg is ziek geworden en kreeg voor de zestiende etappe een startverbod opgelegd. Gisteren voelde hij het al aankomen.

"Ik had de hele nacht koorts. Ik zag het maandag aan de finish al somber in. Ik hoopte nog beter te worden, maar 's ochtends voelde ik me nog slechter dan de dag ervoor," zei Tankink tegen de NOS. Hij baalt ervan, omdat hij als vervanger van Laurens ten Dam werd aangewezen en wilde bewijzen dat hij de uitverkiezing waardig was. "Ik heb er hard voor gevochten om in de tourselectie te komen. Dit is dan balen. Ik heb wel vaker last gehad van mijn luchtwegen en meestal kom je er dan bovenop. Het is niet anders. De Tour gaat verder."

KNVB: "Geen vuvuzela in stadions"

Wie van plan was dit seizoen om in de Eredivisie de ploegen met een vuvuzela aan te moedigen komt van een koude kermis thuis. Voetbalbond KNVB maakte vandaag bekend dat de toeter niet welkom is in de Nederlandse stadions.

"De vuvuzela is schadelijk voor het gehoor," zei een woordvoerder van de bond in het BNR-programma Aan de Slag. "Vier weken lang hebben we in Zuid-Afrika de vuvuzela aangehoord, dat is een ontzettend kabaal. In Zuid-Afrika hebben we het geaccepteerd, omdat het hoorde bij het toernooi."

De toeters zorgden tijdens het WK voor een enorm lawaai in de stadions. De televisiezenders dempten zelfs het lawaai na klachten van de kijkers. Ook spelers en trainers klaagden over het geluid, reden voor de KNVB om de toeter in de Nederlandse stadions in de ban te doen.

'Jol mag niet weg van Ajax'

Martin Jol had graag naar Fulham willen vertrekken, maar het is Ajax dat de oefenmeester niet laat gaan, zo meldt de BBC. Fulham-directeur Alistair Mackintosh is in Nederland om er voor te zorgen dat de Scheveninger alsnog de opvolger zal worden van de naar Liverpool vertrokken Roy Hodgson.

Vanochtend liet Jol in de Telegraaf optekenen bij Ajax te blijven. "Zij hadden interesse, maar in principe blijf ik bij Ajax," zei hij vandaag. De oefenmeester wilde vertrekken uit de hoofdstad omdat hij door de grote verliezen geen ruimte voor investeringen kreeg en spelers als Marko Pantelic en Dennis Rommedahl zag vertrekken.

Gisteravond zouden financieel directeur Jeroen Slop en algemeen directeur Rik van den Boog toegezegd hebben dat er toch ruimte is voor investeringen. Zo zou er bij een verkoop van Gregory van der Wiel, Maarten Stekelenburg en Luis Suárez een directe vervanger gehaald kunnen worden. Ook zou er nu ruimte zijn om twee goedkope of transfervrije aanvallers aan te trekken. Alleen de Raad van Commissarissen van Ajax kan nog dwarsliggen hierin.

'Asielzoekers moeten sneller huis krijgen'

Vijfenzeventig procent van de gemeenten in Nederland doet niet genoeg om asielzoekers met een verblijfsvergunning snel te huisvesten. Dat vindt de voorzitter van de Taskforce Thuisgeven Ed Nijpels. De taskforce is in het leven geroepen om de wachttijd voor asielzoekers flink te verkorten.

Het doel van Nijpels is om de wachttijd te verkorten van zeven maanden naar drie maanden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten geeft aan dat de lange wachttijden veroorzaakt worden door krapte op de woningmarkt en doordat veel asielzoekers een voorkeur hebben om in een bepaalde plaats te gaan wonen.

Metroid: Other M is simpel gehouden

De ontwikkelaars van Metroid: Other M hebben de spelbesturing met opzet simpel gehouden. De bewegingen van hoofdpersoon Samus Aran veranderen namelijk afhankelijk van de context in de game. Zo duikt Samus weg in plaats van te lopen wanneer ze wordt beschoten en de speler de richtingsknop indrukt. Dit vertellen de ontwikkelaars in een promotiefilmpje.

"Wij vinden het belangrijk dat simpele commando's zorgen voor explosieve actie", legt Yosuke Hajashi van gamestudio Team Ninja uit. "Omdat de Wii-afstandsbediening niet zo heel erg veel knoppen heeft, worden er verschillende handelingen uitgevoerd afhankelijk van de situatie."

Metroid: Other M wordt gespeeld met één Wii-afstandsbediening. Door deze controller te kantelen, lijkt deze op de klassieke NES-controller. Aan de linkerkant zitten richtingstoetsen en rechts zijn twee actieknoppen te vinden. De toegankelijkheid van de besturing is erg belangrijk voor de bedenker van de Metroid-serie Yoshio Sakamoto.

"Als dit mij niet was gelukt, had ik net zo goed kunnen stoppen met het maken van de game", vertelt Sakamoto in de documentaire. "Maar ik weet dat het ons gelukt is." Metroid: Other M verschijnt begin september in Nederland.

'Metroid: Other M' is simpel gehouden
Metroid: Other M is simpel gehouden

Keizer naar Vacansoleil

Vacansoleil heeft zich voor 2011 en 2012 versterkt met de 22-jarige Martijn Keizer. De renner komt momenteel uit voor het Rabobank continental team.

De Nederlands kampioen tijdrijden bij de beloften richt zich de komende maanden op de mondiale titelstrijd in Geelong, Australië. Keizer wil daar een gooi doen naar de wereldtitel tijdrijden voor beloften. De Groninger werkt via onder meer de Ronde van Portugal en de Tour de l'Avenir richting het WK. In de voorbereiding op het WK zal Keizer mogelijk nog als stagiair uitkomen voor de blauwgele formatie.

Keizer won reeds vijf maal in 2010 en is naast een begenadigd tijdrijder een allrounder. Een negende plaats in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en een 5de plaats in het eindklassement van Olympia's Tour 2010 onderstrepen zijn allround kwaliteiten.

Vacansoleil-manager Daan Luijkx is blij met het aantrekken van Keizer: "Het is een echte hardrijder die bij de ploeg past. We zijn altijd op zoek naar jonge talentvolle Nederlanders en willen met een renner als Martijn een goede balans vinden tussen groeien binnen het team en erin vliegen tussen de profs. Keizer is klaar voor de stap naar de professionals. Voor de Nederlandse wielersport is het goed dat er voor echt talentvolle renners wat meer ruimte is bij verschillende ploegen met een Nederlandse basis."

Instanties oneens over toezicht op zeilmeisje

Het toezicht op Laura Dekker kan wat betreft Bureau Jeugdzorg Utrecht worden opgeheven. De Raad voor de Kinderbescherming vindt echter dat de voogdij moet worden verlengd. Dinsdag boog de rechtbank van Middelburg zich over de zaak. De uitspraak wordt volgende week verwacht.

Wat betreft Bureau Jeugdzorg heeft de 14-jarige Dekker genoeg vorderingen gemaakt en is aan de voorwaarden voor het opheffen van het toezicht voldaan. De Raad voor de Kinderbescherming weerspreekt dat.

De zaak zit juridisch complex in elkaar. Bureau Jeugdzorg heeft gevraagd het toezicht niet te verlengen. Los daarvan heeft de Raad voor de Kinderbescherming gevraagd het toezicht met twaalf maanden te verlengen.

Als de zaken los van elkaar worden behandeld, zouden de partijen tegen de uitspraken die de rechters doen in beroep kunnen gaan. Om langdurig juridisch gesteggel te voorkomen zijn de zaken samengevoegd.

Een woordvoerder van het landelijke Bureau Jeugdzorg wil niet spreken van onenigheid. "We hebben een andere mening dan de Raad voor de Kinderbescherming, maar alles gaat in goed overleg. Van ruzie is zeker geen sprake."

Als het toezicht wordt stopgezet, staat het Dekker vrij om op een solozeiltocht rond de wereld te gaan. Haar moeder schreef zaterdag in een open brief in het AD dat ze vindt dat de instanties haar moeten laten gaan. Eerder had ze een andere mening.

Ondertussen speelt ook mee dat het zeilmeisje is verhuisd. Daardoor woont ze nu in de regio van Bureau Jeugdzorg Zeeland. Bureau Jeugdzorg Utrecht had de rechter gevraagd Bureau Jeugdzorg Zeeland als voogdij-instelling te benoemen. "Een standaardprocedure bij een verhuizing", legt een woordvoerder uit.

De tiener kondigde vorig jaar plannen aan om als jongste ooit een solozeiltocht rond de wereld te maken, maar de rechter stak daar een stokje voor. De reis zou onveilig zijn en slecht voor haar ontwikkeling.

Instanties oneens over toezicht op zeilmeisje
Instanties oneens over toezicht op zeilmeisje (Foto: Novum)

'Contador naar Riis, Menchov naar Astana'

Het lijkt er op dat er na dit wielerseizoen vele kopmannen van ploeg gaan wisselen. Zo gaan vermoedelijk de gebroeders Fränk en Andy Schleck naar een nieuw op te richten Luxemburgse ploeg. De ploeg van Bjarne Riis moet op zoek naar een vervanger en lijkt nu uitgekomen te zijn bij Alberto Contador.

Saxo Bank houdt er na dit seizoen mee op als hoofdsponsor van de ploeg van Riis en co-sponsor Sungard zou bereid zijn het over te willen nemen. De Amerikaanse fietsenfabrikant Specialized zou volgens Het Nieuwsblad co-sponsor willen worden bij Riis die het vertrek van de Schlecks wil compenseren door Contador aan trekken.

Astana-renner Contador strijdt momenteel met Andy Schleck om de gele trui in de Tour de France. Gisteren veroverde hij door materiaalpech bij de Saxo-renner het gele tricot. Overigens is Riis niet de enige die aast op Contador, wiens contract na dit jaar afloopt, want ook Quick Step lijkt in de markt te zijn.

Mocht Contador vertrekken dan moet Astana op zoek naar een opvolger. Volgens de Telegraaf zou hiervoor Denis Menchov in beeld zijn. De Rabobank-renner bezet momenteel de vierde plaats in het klassement op 2.13 van Contador. Ook de Rus heeft een aflopend contract en zijn eisen lijken hoog te zijn.

De Raboploeg heeft in Gesink een nieuwe kopman in huis en ook Bauke Mollema lijkt op de deur te kloppen. Daarnaast zou het team van Erik Breukink Luis-Leon Sanchez van Caisse d'Epargne over willen nemen, waardoor de ruimte voor Menchov beperkt lijkt te worden. Mocht de Rus niet naar Astana vertrekken, dan lijkt ook Katyusha in beeld te zijn om hem binnen te halen.

De Bruijn traint mee met zwemploeg

Voormalig topzwemster Inge de Bruijn is met de Nederlandse zwemploeg mee op trainingskamp op Tenerife. De 36-jarige viervoudig olympisch kampioene moet meehelpen de Nederlandse ploeg optimaal voor te bereiden voor de Europese kampioenschapen volgende maand in Boedapest.

De Bruijn heeft veel ervaring die ze met de ploeg kan delen. Zo won ze driemaal goud tijdens de Spelen in Sydney en nog een vierde plak vier jaar later in Athene. Ook pakte de Nederlandse zwemster vijf wereldtitels. Drie jaar geleden stopte De Bruijn met haar actieve zwemloopbaan.

Ze kreeg van wereldzwembond FINA de titel beste zwemster van het decennium toegeworpen. Zwembond KNZB wil graag gebruikmaken van de diensten van zwemmers als De Bruijn om de sport te promoten.

Advocaat Armstrong klaagt over lekken

De advocaat van Lance Armstrong heeft bij de federale aanklager geklaagd over het lekken van informatie naar de media. Advocaat Tim Herman noemt het 'oneerlijk' dat "New Yorkse journalisten meer kennis hebben van wat er in het onderzoek gebeurt dan Lance Armstrong of zijn advocaat". De raadsman meldt dit in een brief, die in handen is van de Amerikaanse website Huffington Post.

De kranten New York Times en New York Daily News deden afgelopen week onthullingen over het onderzoek naar Armstrong. Dat onderzoek werd gestart naar aanleiding van beschuldigingen van Floyd Landis. Armstrong noemt de oud-renner al tijden onbetrouwbaar en zijn advocaat herhaalt dat in de brief.

"Dit lijkt een complete en nauwelijks geverifieerde verkenning van Floyd Landis' onbetrouwbare en regelmatig veranderende beschuldigingen van ongepast gedrag in de hele wielersport", schrijft Herman.

"Het hele onderzoek is onlangs ontaard in een forum waar haters van Lance oude rekeningen kunnen proberen te vereffenen", verwijst de advocaat naar de dagvaarding van Greg Lemond die al jaren regelmatig uithaalt naar Armstrong over vermeend dopinggebruik.

Burgemeester zonder helm onderuit op motor

De burgemeester van Deventer heeft maandagmiddag een dubbele beenbreuk opgelopen toen hij zonder helm en zonder motorrijbewijs met een motor onderuit ging. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

De motor was van zijn zoon. Omdat een koper kwam kijken, wilde hij de motor warm laten lopen op een doodlopende weg in het buitengebied bij zijn huis. Toen hij gas gaf, schoot de motor weg en kwam de 48-jarige Heidema ten val.

"Ik ben dom geweest en had dit natuurlijk niet moeten doen", verklaart de burgemeester, Andries Heidema, op de website van de gemeente. "Ik heb er spijt van en neem uiteraard de volle verantwoordelijkheid voor mijn handelen."

De burgemeester van de ChristenUnie heeft zelf aangifte gedaan.

Van Persie krijgt nummer 10 bij Arsenal

Robin van Persie draagt komend seizoen bij Arsenal het shirt met rugnummer 10. De Nederlanse aanvaller neemt dat nummer over van verdediger William Gallas, wiens contract niet werd verlengd. Van Persie treedt ook in de voetsporen van Dennis Bergkamp, die jarenlang met veel succes met nummer 10 voetbalde in Londen.

Arsenal liet vandaag op de website weten dat fans die al een shirt van de Nederlandse aanvaller hebben besteld met daarop zijn oude rugnummer 11, een exemplaar met daarop de '10' krijgen. De Mexicaan Carlos Vela neemt het nummer 11 over van Van Persie.

De 26-jarige Rotterdammer begint aan zijn zevende seizoen bij Arsenal. Van Persie maakte in bijna tweehonderd officiële wedstrijden 73 doelpunten. Afgelopen seizoen stond hij vanwege een ernstige enkelblessure lang buitenspel.

Kevin Butler nu ook in Nieuw-Zeeland

De marketing-medewerkers van TV3 zitten zonder ideeën. Al hun creativiteit is op maar toch verlangt de baas naar een mooi filmpje over het komende seizoen van hun kanaal. Wat doe je dan? Schaamteloos kopiëren en hopen dat niemand het ziet.

Maar helaas voor de heren van TV3 is het kopiewerk zo erg dat iedereen er doorheen kan prikken. Hieronder zijn de twee filmpjes te zien, de eerste is van Sony, die een tijd geleden deze reclame met Kevin Butler op de televisie bracht. Het tweede filmpje is van TV3, zoek de verschillen.

'Petacchi doelwit dopingonderzoek'

Alessandro Petacchi lijkt in eigen land opnieuw het doelwit van een dopingonderzoek. Italiaanse media brachten vandaag naar buiten dat justitie de 36-jarige renner van Lampre op de korrel zou hebben genomen.

Een woordvoerder van Lampre verklaarde vandaag rond de zestiende etappe van de Tour de France dat Petacchi zijn advocaten heeft ingeschakeld en mogelijk later met een officiële verklaring zal komen. Petacchi won in de 97e editie van de Tour twee ritten.

De Italiaanse sprinter zou volgens de media de dopingwetgeving hebben overtreden. Overigens liet een woordvoerder van het Italiaans olympisch comité (CONI), in Italië belast met de bestrijding van dopinggebruik, weten dat er bij CONI niets bekend is van een onderzoek naar Petacchi. De renner stond het grootste deel van 2008 aan de kant omdat hij de dopingregels had overtreden.

Inspectie onderzoekt diplomazwendel hbo

De Inspectie van het Onderwijs gaat onderzoek doen naar verkorte afstudeertrajecten in het hoger onderwijs. Diverse hogescholen zouden studenten die het niet lukt om af te studeren, via zulke trajecten alsnog aan een diploma helpen.

De inspectie was al bezig met een onderzoek naar verkorte afstudeertrajecten, maar meldde dinsdag dat er nu eerst gekeken gaat worden naar zulke trajecten voor studenten die al lang met hun studie bezig zijn.

Studenten, medewerkers en anderen die aanwijzingen hebben over mogelijke misstanden, kunnen deze doorgeven aan de inspectie. De aanwijzingen worden meegenomen in het onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek zijn berichten over gesjoemel met korte afstudeertrajecten bij de hogeschool InHolland en de Hanzehogeschool. Daar zouden studenten die al lang stonden ingeschreven, een diploma hebben gekregen zonder al het werk te hebben gedaan dat daar normaal voor nodig is. De scholen zouden dit doen om de subsidie voor afgestudeerde studenten niet mis te lopen.

Hogeschool InHolland heeft oud-burgemeester Gerd Leers van Maastricht gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de diplomatruc, die volgens De Volkskrant werd toegepast bij de opleiding Media en Entertainment Management in Haarlem. Leers is dinsdag begonnen.

Grote storing bij ADSL-netwerk KPN

KPN kampt dinsdagochtend met een grote storing op het ADSL-netwerk. Onder meer Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn getroffen door de storing, die rond 09.45 uur ontstond. Wanneer de storing is verholpen is onbekend, meldt de website van KPN.

Door de storing kunnen veel mensen niet inloggen via het ADSL-netwerk. Zij kunnen niet internetten, internetbellen of tv-kijken. De mobiele telefoondienst van KPN, Hi, meldt via Twitter dat het mobiele internet ook last ondervindt van de storing.

Update 13:17

Volgens enkele users op het forum was de oorzaak een kabelbreuk. De storing zou inmiddels verholpen moeten zijn.

Vier Nederlandse studenten aangereden op Malta

Vier Nederlandse studenten zijn maandagavond op Malta aangereden door een auto. Twee studenten werden door de klap naar beneden geslingerd en kwamen op een boom terecht. Een man raakte hierbij zwaargewond. De overige drie raakten lichtgewond.

De studenten werden omstreeks 20.30 uur in Bahar Ic-Caghaq aangereden door een 51-jarige automobilist. Drie ambulances en een speciale lift waren nodig om de vier studenten naar het ziekenhuis te vervoeren. Het gaat om twee vrouwen en twee mannen, in de leeftijd van 21 en 22 jaar.

De toestand van de zwaargewonde jongen is niet kritiek, melden Maltese media dinsdagochtend.

Popovics nieuwe trainer RBC

RBC Roosendaal heeft volledige overeenstemming bereikt met zowel Sandor Popovics als Peter van Vossen over een contract voor één seizoen. Popovics wordt de nieuwe hoofdtrainer/-coach van de Roosendaalse eerstedivisionist en heeft daarmee komend seizoen de dagelijkse technische leiding in handen. Van Vossen wordt, naast Eric Hellemons, assistent-trainer.

De 71-jarige Popovics begon zijn trainerscarrière bij SVV. Daarna trainde hij respectievelijk KSV Waregem (B.), De Graafschap, SC Cambuur, Excelsior, Eindhoven en MTK Boedapest. Na zijn trainerscarrière was de Hongaar actief als hoofdscout bij RBC Roosendaal en later ook bij NAC Breda. De laatste tijd voerde Popovics scoutingwerkzaamheden uit voor Sports Entertainment Group.

De 42-jarige Van Vossen kwam in zijn actieve voetbalcarrière uit voor respectievelijk SK Beveren (B.), RSC Anderlecht (B.), Ajax, Istanbulspor (Tur.), Glascow Rangers (Sch.), Feyenoord, De Graafschap en Vitesse. In 2007 startte de geboren Zeeuw zijn trainerscarrière bij FC Omniworld eveneens als assistent-trainer, waarna hij deze functie twee seizoenen bekleedde bij AGOVV.

Minderjarigen persen Brabantse homo's af

Een groep minderjarige jongens heeft meerdere homoseksuele mannen afgeperst en gechanteerd in en rond Bergen op Zoom. Slechts een slachtoffer heeft aangifte gedaan, maar de politie gaat ervan uit dat de groep meerdere slachtoffers heeft gemaakt.

De man die aangifte heeft gedaan had via een datingsite contact gelegd met een van de jongeren. Toen ze afspraken, werd de homoseksuele man gedwongen geld te pinnen en dit af te geven aan de jongeren.

De politie is een onderzoek gestart. Maandag werden op drie locaties in Bergen op Zoom huiszoekingen gedaan, waarbij goederen in beslag zijn genomen. Er is nog niemand opgepakt.

Sony patenteert 3D multiplayer tech

Sony heeft, naast 3D-games en motioncontrollers, meer noten op zijn zang. Ze hebben namelijk een jaar geleden een patent ingediend dat gebruik gaat maken van de 3D functionaliteit van een TV-scherm en de zogenaamde 3D-shutterglasses. Vorige week werd dit gepubliceerd.

De patenten zijn op zijn minst interessant te noemen, omdat de beoogde technologie het mogelijk maakt om met z'n tweeën te gamen op hetzelfde scherm, maar zonder splitscreen. Met hulp van een 3D-shutterglasses, waarbij om en om de glazen van de bril op hoog tempo ondoorzichtig worden gemaakt om 3D te bewerkstelligen, is het ook mogelijk om twee schermsignalen in één beeld te verwerken.

Zo kunnen twee gamers, uitgerust met deze brillen, naar het scherm kijken maar allebei iets anders zien. Omdat de 3D-televisie op hoog tempo frames ververst, kunnen de brillen afzonderlijk gesynchroniseerd worden op één serie beeldjes.

Killzone zou je dus tegen elkaar kunnen spelen zonder dat degene naast je kan zien waar je je bevindt.

3d shutterglasses
De techiek van Sony dooft in onzichtbaar tempo niet één glas, maar twee glazen voor elke speler afzonderlijk.

F1-team Renault naar Bavaria City Racing

Het formule 1-team van Renault neemt op zondag 22 augustus weer deel aan Bavaria City Racing in Rotterdam. Dat heeft de organisatie van het evenement vandaag gemeld. De Nederlandse reservecoureur Ho-Pin Tung is een van de twee rijders van Renault die door de straten van Rotterdam zal racen.

Het Franse formule 1-team neemt al voor de vierde keer deel aan het grootschalige race-evenement in de havenstad. Voor Ho-Pin Tung is het de derde keer dat hij door de straten van Rotterdam mag racen. De testrijder van Renault, momenteel actief in de GP2, nam vijf jaar geleden deel aan de eerste editie van Bavaria City Racing. Het is nog onbekend wie de tweede coureur van Renault in Rotterdam wordt.

FOK!games Tofste baas - dag 14

De strijd van gisteren was eigenlijk geen strijd te noemen. The Lich King nam snel een voorsprong op de rest en wist deze te behouden.

Vandaag hebben we natuurlijk weer drie kandidaten voor jullie. Pas op! De beschrijvingen kunnen SPOILERS bevatten!

Kane (Command & Conquer)
Kane is de charismatische leider van de broederschap van NOD, die strijdt voor behoud van Tiberium op aarde en er juist gebruik van wil maken om de wereld te vernietigen. Kane is minimaal twee keer doodgewaand, maar zoals echte bazen is deze niet dood te krijgen. Een ionenkanon op zijn blote hoofd deert hem niet, en de NOD-troepen kunnen dan ook steeds weer uit volle borst scanderen "We live for Kane!".

Wallace "Wally" Wellesley (EatLead)
Wally is de eigenaar van Marathon Megasoft, de grootste game uitgever die er is en de ultieme vijand van Matt Hazard in Eat Lead. Wally wil je dood hebben en dit doet hij door al je oude vijanden in een game te stoppen die jij dan moet overwinnen, met Wally aan de macht moet je er alles aan doen om te overwinnen. In de game heeft hij de stem van Neil Patrick Harris wat hem natuurlijk tot een veel toffere baas maakt.

Doctor Ivo Robotnik
Dr. Robotnik, ook wel bekend als Eggman, is de aartsrivaal van onze blauwe egel genaamd Sonic. Met een IQ van 300 wil deze baas de wereld veroveren maar krijgt in elke game met die blauwe egel problemen. Dr. Robotnik is te herkennen aan zijn ei-vormig lichaam en grote snor.

KaneWallyRobotnik

Wie van bovenstaande deelnemers vinden jullie het tofst? Laat het weten in dit topic. Deze poll loopt tot morgenmiddag 12.00 uur waarna we de uitslag bekendmaken op FOK!games en dan zal het volgende gevecht gaan plaatsvinden.

Ubisoft: Jackson-game is geen lijkenpikkerij

De game Michael Jackson: The Experience is geen poging van game-uitgever Ubisoft om geld te verdienen over de rug van de overleden King of Pop. Dat stelt hoofd marketing Murray Pannel tegenover de website Gamesindustry. Volgens hem was er al contact met Michael Jackson en zijn familie over de game voordat hij overleed.

"Hij was erg op zoek naar een game-partner waarvan hij vond dat diegene iets extra's kon brengen, Ubisoft leek daar wel bij te passen", vertelt Pannel. "Dit is dus niet iets waar wij bovenop zijn gesprongen toen hij overleed. We werken al een hele tijd aan dit spel."

Michael Jackson: The Experience is een game die draait om ritme en dans. Met verschillende technieken waarbij bewegingen de game aansturen, kan 'Michael Jackson: The Experience' eind dit jaar worden gespeeld op de Xbox 360, Playstation 3 en Nintendo Wii. Daarnaast verschijnt het spel ook op de Nintendo DS en de PSP.

Ubisoft: Jackson-game is geen lijkenpikkerij
Ubisoft: Jackson-game is geen lijkenpikkerij (Foto: Novum)

Automobilist dood na botsing met trein bij Schagen

Bij een botsing met een intercity bij Schagen is dinsdagochtend een automobilist om het leven gekomen. Het voertuig werd tientallen meters meegesleurd. Passagiers worden met bussen naar de Noord-Hollandse plaats vervoerd, meldt de politie.

De aanrijding gebeurde rond 10.45 uur. De toedracht van de botsing is volgens een politiewoordvoerder nog onbekend. De zegsman houdt er rekening mee dat er mogelijk nog meer inzittenden in de auto zaten. Passagiers in de trein van Den Helder naar Alkmaar raakten niet gewond. Hoeveel mensen er in de trein zaten is nog onduidelijk.

Treinreizigers tussen Schagen en Anna Paulowna moeten rekening houden met een vertraging van meer dan een uur. De verwachting is dat de dienstregeling rond 14.30 uur weer normaal is, meldt spoorbeheerder Prorail.

Sneller weer de weg op na beroerte

Mensen die een herseninfarct of TIA hebben gehad, mogen sneller weer achter het stuur. Dat heeft demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) besloten naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad.

Het gaat om mensen die zijn getroffen door een TIA of een beroerte die niet het gevolg is van een bloeding. Voorheen mochten zij zes maanden niet autorijden. Dat wordt nu twee weken. Voor bussen en vrachtwagens gaat de termijn van vijf jaar naar zes weken. Voorwaarde is wel dat een neuroloog verklaart dat er geen blijvende gevolgen zijn die van invloed zijn op de rijgeschiktheid.

Volgens Eurlings betekent het besluit dat 'zeer veel' beroepschauffeurs hun werk weer kunnen oppakken. De regels worden versoepeld omdat uit onderzoek is gebleken dat het risico op een tweede TIA of beroerte klein is.

Bezwaar tegen strengere exameneisen

Het is een slecht plan om de exameneisen voor het voortgezet onderwijs te verscherpen, zoals het kabinet wil. Dat stellen de scholierenorganisatie Laks en de vereniging van schoolbesturen, de VO-Raad, dinsdag.

De twee organisaties schrijven in een brief aan staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dat het plan ongewenste effecten zal hebben. Zo zouden leerlingen moeilijke vakken gaan mijden en scholen alleen nog maar aandacht besteden aan het examenprogramma.

Het kabinet besloot vorige maand op voorstel van Van Bijsterveldt dat leerlingen vanaf 2012 een voldoende moeten halen voor zowel het centraal schriftelijk examen als het schoolexamen. Nu geldt nog dat het gemiddelde van het schoolexamen en het centraal schriftelijk een voldoende moet zijn.

Van Bijsterveldt wil met de nieuwe regels tegengaan dat scholen het schoolexamen met opzet te gemakkelijk maken, zodat meer leerlingen slagen. Nu halen leerlingen op sommige scholen opvallend vaak een veel hoger cijfer voor het schoolexamen dan voor het centraal schriftelijk.

Löw twee jaar langer bondscoach van Duitsland

Joachim Löw heeft zijn contract als bondscoach van het Duitse nationale voetbalelftal met twee jaar verlengd. Hierdoor zal hij tot en met het EK van 2012 in Polen en Oekraïne aan Die Mannschaft verbonden blijven. Ook assistent Hans-Dieter Flick, teammanager Oliver Bierhoff en keeperstrainer Andreäs Kopke hebben bijgetekend.

Löw is al sinds 2004 aan de nationale ploeg verbonden. Tot en met het WK van 2006 als assistent van Jürgen Klinsmann en daarna zelf als bondscoach. Onder hem behaalde Die Mannschaft de finale van het EK in 2008 toen er verloren werd van Spanje en op het afgelopen WK werd de ploeg derde na in de halve finale wederom gestuit te zijn door Spanje.

Vanmiddag zal de Duitse voetbalbond in een persconferentie het besluit toe gaan lichten.

EA kondigt Fight Night Champion aan

EA heeft bekendgemaakt dat ze een nieuw boksspel op de markt gaan brengen met de naam ‘Fight Night Champion’. De game zal te spelen zijn op de Xbox360 en de PS3. Er is nog geen releasedatum vastgesteld, maar de game zal dit jaar niet meer uitkomen.

De game richt zich voornamelijk op het opbouwen van de carrière van je karakter. Nu was dit in voorgaande games ook al het geval, dit keer belooft EA Vancouver een stapje verder te gaan. In hun eigen woorden: “We are going to break the mould of what is expected in a single-player sports game”.

Producer Brian Hayes deed vrij mysterieus: ”It's something people won't expect from an EA Sports game. Our lips are sealed for the time-being about that." EA vertelde wel dat een nieuw ‘Full Spectrum Punch Control System’ het meest realistische en gebruiksvriendelijke systeem uit de series zal zijn.

Fans van boksspellen hebben weer iets om naar uit te kijken.

Doorgeladen vuurwapen ingenomen op Schiphol

De marechaussee heeft dinsdagochtend op Schiphol een man met een doorgeladen vuurwapen aangehouden. De 35-jarige Nederlander probeerde rond 09.30 uur op een vlucht naar Curaçao te stappen, maar de douane zag dat hij een vuurwapen in zijn jaszak had, laat de marechaussee weten.

Marechaussees hielden de man daarop aan. Hij bood geen verzet. De omgeving is enige tijd afgezet geweest om na te gaan of er niet meer aan de hand was. Hierdoor werd de vlucht naar Curaçao vertraagd.

De man heeft nog niet verteld waarom hij het vuurwapen bij zich had of wat hij ermee van plan was.

Trost nieuwe coach MVV

René Trost is de nieuwe coach van MVV. De 45-jarige coach tekent een contract voor een jaar in Maastricht.

Ernest Faber was aanvankelijk aangesteld als opvolger van Fuat Çapa. Faber liet zijn verbintenis echter ontbinden wegens de financiële problemen van de club uit de Jupiler League.

De oud-voetballer was de afgelopen jaren werkzaam als hoofdtrainer in België bij Patro Eisden Maasmechelen, Lierse SK en KVSK United

Multiplayer in Assassin's Creed is een 'blijvertje'

Als het aan Assassin's Creed: Brotherhood-producent Jean-Francois Boivin ligt, is de multiplayer in het spel een 'blijvertje' voor andere Assassin's Creed-games.

'Ik speculeer hier nu een beetje, maar ik denk dat we goed werk geleverd hebben voor de multiplayer', zegt Boivin. 'En er is nog zoveel ruimte om het universum uit te breiden, dus ik denk dat het multiplayer-onderdeel een blijvertje is.'

 

Moesson in China: tientallen doden

Het moessonseizoen heeft in China al aan vele tientallen mensen het leven gekost. Tot dusverre zijn een kleine tweehonderd mensen omgekomen en zijn er rond de honderdvijftig als vermist opgegeven. Door aanhoudende regenval ontstaan er overstromingen en aardverschuivingen. Het zwaarst getroffen zijn de provincies Shaanxi en Sichuan.

De meeste slachtoffers zijn gevallen in regio's waar de rivier de Yangtze doorheen loopt. Het waterpeil in de Drie-Kovendam steeg de afgelopen dagen tot recordhoogte, meldde het persbureau Xinhua. Dinsdag sloeg een golf water over de dam.

Hierover praten? Dat kan ook op het forum!

[Tour] Contador: "Misschien maakte ik een fout"

De Spaanse wielrenner Alberto Contador heeft in een videoboodschap op YouTube 'excuses' aangeboden voor de manier waarop hij maandag de gele trui in de Ronde van Frankrijk overnam van Andy Schleck. De Luxemburger kreeg op de laatste klim materiaalpech, waarna Contador meteen de aanval zocht. "Net toen ik aanviel, had Andy een probleem. Misschien maakte ik een fout, dat spijt me", aldus Contador.

De tweevoudig tourwinnaar profiteerde optimaal van de pech bij Schleck. Contador kwam 39 seconden eerder dan de Luxemburger aan de finish en nam met die tijdwinst de gele trui over. "Ik heb het podium gehaald en daar ben ik heel blij om, maar er is een probleem met de omstandigheden waarin dat gebeurde", verklaart Contador in de video die gisteravond op zijn hotelkamer is gemaakt. "Op dat moment denk je alleen maar aan zo hard mogelijk rijden."

20 juli, wat gebeurde er zoal vandaag?

Vandaag is het de eerste dag van de hondsdagen, oftewel Sint-Margriet. Een pan soep buiten de koelkast laten staan kun je nu wel uit je hoofd halen. Deze loopt anders zo weer van het aanrecht af. Mocht het vandaag trouwens regenen, dan blijft het de komende zes weken kletsnat.

Negen jaar geleden kwam voor Tara Singh Varma (GroenLinks) de aap uit de mouw. TROS' Opgelicht onthulde dat ze helemaal niet ongeneeslijk ziek was. Pim Fortuyn werd een jaar later herbegraven op zijn hopelijk laatste rustplaats.

Groot feest in Friesland vandaag. Voetbalclub sc Heerenveen bestaat nu 90 jaar. Ook is het vandaag 41 jaar geleden dat de Apollo 11 op de maan landde.

Verder was het vandaag een treurige dag 66 jaar geleden; die dag mislukte een moordaanslag op Adolf Hitler, ongelukkig uitgevoerd door Claus Schenk Graf von Stauffenberg.

Felicitaties gaan vandaag uit naar onder anderen Gisele Bündchen. Deze MILF wordt vandaag dertig. Soundgardens Chris Cornell, thans Audioslave, is ook jarig. Nog vier jaar tot hij Abraham wordt, reken maar uit hoe oud hij nu is.

'Belangrijk moment' in kabinetsformatie

Dinsdag is een 'belangrijk moment' in de onderhandelingen over de vorming van een paars-pluscoalitie. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold dinsdagochtend gezegd, voor aanvang van de gesprekken.

"Dit is wel een belangrijk moment, ja", zei Pechtold op de vraag of het dinsdag 'erop of eronder' is voor paars-plus. "We hebben lang gepraat, nu moet blijken of het lukt", zei Pechtold verder.

De andere fractieleiders hielden zich meer op de vlakte. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema zei dat 'elke dag spannend is'.

VVD-leider Mark Rutte wilde niets zeggen. Hij wees erop dat de onderhandelaars al bij de start van de gesprekken over paars-plus, ruim twee weken geleden, hebben afgesproken geen tussentijdse mededelingen te doen.

"Ik begrijp dat iedereen graag wil dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet komt, maar daar doen we in Nederland nu eenmaal lang over", zei PvdA-leider Job Cohen. Hij wees er nogmaals op dat de standpunten van de vier partijen ver uit elkaar liggen.

Een van de grootste geschilpunten, naast de hypotheekrenteaftrek, is het bedrag dat de komende kabinetsperiode moet worden bezuinigd. Mogelijk is dat dinsdag opnieuw onderwerp van gesprek: de partijleiders laten zich bijstaan door de financieel specialisten uit hun fracties: Stef Blok (VVD), Ronald Plasterk (PvdA), Wouter Koolmees (D66) en Jolande Sap (GroenLinks).

'Belangrijk moment' in kabinetsformatie
'Belangrijk moment' in kabinetsformatie

Populariteit Tiger Woods-games achteruit

Vorig jaar scoorde Electronic Arts heel goed op de Wii met Tiger Woods PGA Tour 10, mede dankzij de gratis meeverpakte Wii MotionPlus. Maar dit jaar is het anders, gamers hebben hun buik vol van golfgames, of misschien wel van Tiger Woods.

De 2011 editie van Tiger Woods PGA Tour is er niet in geslaagd om de top 20 te behalen van meest verkochte games in juni, op geen enkel platform. Dat houdt in dat geen enkele versie van het spel - hij kwam uit op de PS3, 360, Wii en iPhone - meer dan 100.000 exemplaren verkocht heeft.

Verkopen zijn 68% achteruit gegaan sinds juni 2009 over alle platformen gezien. De Wii maakt het helemaal bont door met 86% de hoogste daler te zijn. Een grove berekening leert ons dat het spel dan ongeveer 38.000 keer verkocht is in juni 2010, tegenover ruim 270.000 een jaar ervoor.

In januari werd nog door EA beweerd dat de verkopen van Woods' spellen niet zouden lijden onder het schandaal van de man, maar dat was slechts twee maanden nadat het nieuws naar buiten kwam. Ook heeft EA gezegd Woods niet te laten vallen door zijn privésituatie, maar wanneer er niet meer verdiend wordt, moet er opnieuw naar dat soort opmerkingen gekeken worden.

 

Meer originele content naar PlayStation Home

Sony heeft bekendgemaakt dat PlayStation Home aantrekkelijker wordt om in te verblijven voor gamers door een samenwerkingsverband aan te gaan met het onafhankelijke game label Codename dat Home voorziet van originele game content.

Het eerste spel heet Dueling Gentleman, gemaakt door de studio Odd Gentleman. Die studio was ook verantwoordelijk voor het intelligente en mooi vormgegeven The Misadventures of P.B Winterbottom. Het doel is om van andere spelers te winnen op Home's Plaza door het simpelweg tegen hen op te nemen. Hoe dat in zijn werk gaat, is nog onbekend.

Ontwikkelaar Peanut Gallery voorziet Home van het spel Mirror Battle, een team-gedreven capture-the-flag platform titel. Codename's Super Awesome Mountain RPG combineert bordspellen met fantasy RPG's, alwaar spelers dus een supervette berg beklimmen.

Als laatste maakt Lazy8's Cogs zijn weg naar de PlayStation 3, in 3D. De spellen zullen een dezer maanden gelanceerd worden op PlayStation Home, harde releasedates ontbreken nog.

 

 

Boateng lijkt aan WK transfer naar Serie A over te houden

Kevin-Prince Boateng heeft aan zijn sterke optreden op het WK in Zuid-Afrika met Ghana mogelijk een transfer overgehouden. De speler van Portsmouth staat namelijk in de belangstelling van het Italiaanse Genoa.

Zijn zaakwaarnemer Mario Miele geeft tegenover Sportal.it aan dat een transfer in de maak is. "We wachten nu op een telefoontje van Genoa. Deze week hebben we een afspraak met de clubleiding van Genoa. Zoals het er nu voorstaat zijn er geen problemen wat de transfer betreft. De clubs moeten nog wel tot een definitieve overeenkomst komen."

Genoa wil de transfer nu doordrukken aangezien Lazio lijkt te zijn afgehaakt in de strijd om de voormalige speler van Tottenham Hotspur. De Romeinse club heeft met Robert Aquafresca een speler op huurbasis gehaald. Hij komt over van Genoa. Ondanks dat is Lazio nog wel op zoek naar een nieuwe verdediger. Aleksandar Kolarov staat namelijk voor een overstap naar Manchester City.

Marquez lijkt Henry te gaan volgen naar New York Red Bulls

Rafael Marquez staat voor een overstap naar de Verenigde Staten. De Mexicaanse verdediger geeft aan te willen vertrekken bij FC Barcelona en zijn loopbaan voort te zetten in de Major League Soccer.

Thierry Henry verruilde vorige week FC Barcelona voor de New York Red Bulls. Technisch directeur Erik Soler gaf bij zijn presentatie aan dat de Fransman niet de enige grote naam is die deze zomer verhuist naar zijn club. Marquez zou wel eens de nieuwe aanwinst kunnen worden.

Naar verluidt verlaat Marquez binnen enkele dagen Barcelona om de deal af te ronden met de New York Red Bulls. "Ik wil Barcelona op een goede manier verlaten. Ik hoop komend seizoen uit te komen in de MLS of buiten de MLS", zegt Marquez tegenover Sport. "Ik wil voetballen in de Verenigde Staten, Mexico of ergens anders waar ik mijzelf belangrijk kan maken."

[Tour] Rel in AG2R-ploeg

De vijftiende etappe in de Tour de France heeft binnen de AG2R-ploeg voor een scheuring gezorgd. Kopman van de Franse ploeg Nicolas Roche is niet blij met het handelen van knecht John Gadret die volledig voor eigen kansen ging en zijn kopman niet hielp toen deze in de problemen zat.

"Als John Gadret dood wordt aangetroffen op zijn hotelkamer, ben ik waarschijnlijk de hoofdverdachte," zette Roche in een column in The Independent. Aanleiding hiervoor zijn de gebeurtenissen op de berg Port de Balès gisteren. "Ik zat daar vrij comfortabel in de groep met favorieten. Basso en Klöden, jongens die voor mij staan in het algemeen klassement, kregen het moeilijk. Daardoor kon ik mooi opschuiven richting de top tien. Bovendien had ik nog Gadret bij me als steunpilaar, althans dat dacht ik"

"Op zes kilometer van de top reed ik lek, dus vroeg ik Gadret om een wiel. Eerst dacht ik nog dat hij een grapje maakte toen hij 'non' zei, maar hij reed gewoon door," foeterde Roche die hierbij hulp kreeg van ploegleider Vincent Lavenu die Gadret via de oortjes terechtwees en eiste dat hij wachtte. Gadret trok zich nergens iets van aan en viel zelfs aan in de groep favorieten.

De zoon van oud-Tourwinnaar Stephen Roche verloor uiteindelijk acht minuten en viel hierdoor in het klassement terug naar plaats zeventien op 12.34 minuten van geletruidrager Alberto Contador. "Ik wilde Gadret voor z'n kop slaan. Ik zag het al voor me hoe hij de bus uit vloog. Ik heb de teambaas maar z'n werk laten doen. Bij het avondeten heb ik uit voorzorg mijn handen in m'n zakken gehouden."

En Gadret? De Fransman staat nu negentiende algemeen met een achterstand van 14.24 minuten op Contador. "Misschien wil hij ook wel de eerste man bij Ag2r worden," besloot Roche.

Plants vs Zombies XBLA krijgt een datum

Nadat eerder al bekend was dat de Xbox Live Arcade-versie van Plants vs Zombies multiplayer zal bevatten, heeft PopCap (de makers) de game nu ook een datum en een prijs gegeven. De tuinsimulatie zal in september uitkomen voor een prijs van 1200 MS punten, wat neerkomt op ongeveer twaalf tot vijftien euro.

De versusmode in het spel is ook uitgelegd, één persoon zal de controle over de planten hebben, terwijl de andere de zombies moet beheren. Popcap zal tegelijkertijd ook met een pack komen, waarin Plants vs Zombies, Peggle en Zuma zitten. Dit pack zal naar alle waarschijnlijkheid voor 1600 MS points over de toonbank gaan.

Pvz

Eerste lopers voltooien etappe Vierdaagse

De snelste loper bij de Nijmeegse Vierdaagse heeft de eerste etappe dinsdag om 08.40 uur voltooid. De organisatie wil er verder geen ruchtbaarheid aan geven 'omdat het er hier niet om gaat wie de snelste is'.

Hardlopen mag bij de Vierdaagse niet, maar snelwandelen wel. De wandeltocht ging dinsdag een uur tot anderhalf uur eerder van start vanwege de warmte. Ook wordt op meer plaatsen water uitgedeeld.

Degene die als eerste binnenkwam heeft vijftig kilometer gelopen en was om 03.00 uur begonnen. De wandeltocht verloopt volgens een woordvoerder zonder problemen. "Er zijn hier nog geen verontrustende berichten binnengekomen."

In 2006 overleden door de hitte twee deelnemers aan de Vierdaagse, die vervolgens werd afgelast. Meer dan driehonderd mensen werden onwel, van wie een aantal moest worden gereanimeerd.

Rijders: "Senna beste allertijden"

De Formule 1-coureurs hebben Ayrton Senna verkozen tot beste coureur aller tijden. Dit blijkt uit een anonieme enquête die door Bild gehouden is onder de huidige rijders.

Op de coureurs van Williams en Renault na vulde iedereen de lijst in. Daaruit bleek dat Senna twaalf van de twintig stemmen gekregen had. Tweede werd Mercedes Grand Prix-rijder Michael Schumacher met drie stemmen en derde Prost met twee stemmen.

De meeste coureurs (acht in totaal) denken dat Lewis Hamilton dit seizoen wereldkampioen gaat worden, terwijl grote concurrent Sebastian Vettel het met zes stemmen moet stellen. Toch worden beiden niet genoemd als beste coureur, want dat is volgens de collega's Fernando Alonso.

De mooiste vrouw op de paddock is de Franse verslaggeefster Marion Jollès. Zij bleef de vriendin van Lewis Hamilton Pussycat Doll Nicole Scherzinger voor. Eén van de coureurs had de vraag waarschijnlijk niet goed begrepen, want deze noemde Mercedes-rijder Nico Rosberg de mooiste vrouw van de paddock.

Nieuwe Ghost Recon komt naar de PSP

Het lijkt erop dat de PSP een nieuw Ghost Recon-spel krijgt, genaamd Predator. Dit is nog niet officieel aangekondigd maar dit spel is nu verschenen op de site van de ESRB.

In de omschrijvingen staat het volgende This is an action game/third-person shooter in which players engage in combat missions as part of an elite military unit. Players use a variety of machine guns, sniper rifles, grenades, and explosives to infiltrate hostile compounds and kill enemies. Gun fights are depicted realistically, with loud gun sound effects, large explosions, and characters that yell in pain when hit. Gunshots result in splashes or small clouds of red blood that disappear quickly. Characters use the words "sh*t," "b*tch," and "a*s" in the dialogue.

Verwacht dus realistisch geweld in een spel waar men veel shit, bitch en ass roept. De game heeft een Teen-rating gekregen van de ESRB.

ESRB

Turkse soldaten door PKK-rebellen gedood

Koerdische rebellen hebben bij een aanval op een controlepost van het Turkse leger in het zuidoosten van Turkije zes soldaten gedood. Een nog onbekend aantal soldaten raakte gewond. Dit heeft het Turkse staatspersbureau Anatolia dinsdag gemeld.

De aanval vond midden in de nacht plaats. Doelwit was een legerpost in de provincie Hakkari, vlakbij de grens met Irak.

Het leger is in de tegenaanval gegaan en wordt bij de jacht op de PKK-rebellen ondersteund door gevechtshelikopters, zei Anatolia.

De PKK heeft haar activiteiten drastisch opgevoerd sinds juni, toen de rebellen lieten weten hun eenzijdige bestand op te heffen omdat de regering niet met hen wil praten.

Lindsay Lohan gaat de gevangenis in

Lindsay Lohan moet zich dinsdag melden bij een gevangenis in Los Angeles. Daar moet de 24-jarige actrice een celstraf van negentig dagen uitzitten vanwege het schenden van de regels van haar proeftijd. Lindsay is niet de eerste ster die aanklopt bij het cellencomplex in Lynwood.

Ook Paris Hilton, Nicole Richie en Khloé Kardashian brachten tijd door in de gevangenis. Lindsay zelf kent de cellen ook van binnenuit, drie jaar geleden bracht ze 84 minuten door in de vrouwengevangenis nadat ze dronken achter het stuur had gezeten.

Of Lindsay zich dinsdag opnieuw bij het cellencomplex meldt, is nog maar de vraag. Volgens verschillende ingewijden is de 24-jarige ervan overtuigd dat ze nog onder haar gevangenisstraf uit kan komen. Toch nam Lohan maandag afscheid van vrienden en familie.

Als Lindsay dinsdag bij de gevangenis in Lynwood aanklopt, wacht haar dezelfde behandeling die Paris Hilton drie jaar geleden kreeg in het cellenblok ten zuiden van het centrum van Los Angeles. Ook Lindsay zal voor haar eigen veiligheid in isolatie worden opgesloten, haar kleren en sieraden in moeten leveren en zich met een minimale hoeveelheid toiletartikelen moeten redden.

De gevangenen kunnen niet wachten tot Lohan zich meldt. "Iedereen wil een graantje van Lindsay meepikken", deed een van de vrouwen eerder uit de doeken. Als Lohan zich goed gedraagt, kan ze na drie weken weer op straat staan. Vanwege een cellentekort hoeft de actrice mogelijk maar een kwart van haar straf uit te zitten.

Lindsay Lohan gaat de gevangenis in
Lindsay Lohan gaat de gevangenis in (Foto: Novum)

Animatiefilms populairst in Nederlandse bios

De animatiefilms deden het dit weekend goed in de Nederlandse bioscopen. Net als vorige week was 'Shrek: Forever After' het populairst onder bioscoopbezoekers. De vierde film in de reeks over het goedaardige groene monster bleef fier bovenaan de Nederlandse bioscooplijst staan. Op drie staat nog steeds de animatiefilm 'Toy Story 3'.

De komische actiefilm 'Knight and Day' kwam dit weekend binnen op twee. Deze spectaculaire zomerfilm, met Tom Cruise en Cameron Diaz in de hoofdrollen, bracht een kleine zes ton op. In de film nemen Cruise en Diaz zichzelf stevig op de hak door een persiflage te spelen op de rollen waar ze zo beroemd mee zijn geworden. Cruise speelt een lompere versie van zijn personage uit de 'Mission: Impossible'-films. Diaz is te zien als het overbekende verwarde hittepetitje dat van alles, zeker de stoere Cruise, onder de indruk blijkt.

'The Twilight Saga: Eclipse', die vorige week nog op nummer twee stond, is na drie weken gezakt naar een vierde plaats. Ook deze derde film in de vampierreeks heeft niet het succes behaald dat de Twilight Saga in Noord-Amerika doorgaans ten deel valt. Op nummer vijf staat 'Sex and the City 2', een plaatsje lager dan vorige week. Met een draaitijd van acht weken is het veruit de 'oudste' film van de top vijf van dit weekend.

De grote verrassing dit weekend in de Amerikaanse bioscopen was de thriller 'Inception', met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. De film bracht in totaal 60,4 miljoen dollar op. Dat is naar huidige maatstaven een prima openingsweekend, maar het resultaat verbleekt bij het record van regisseur Christopher Nolan. Twee jaar geleden bracht zijn film 'The Dark Knight' in precies hetzelfde weekend ruim 158 miljoen dollar op. Deze film ging toen echter de 1 miljard voorbij, een absolute zeldzaamheid. 'Inception' gaat in Nederland op donderdag in première.

Animatiefilms populairst in Nederlandse bios
Animatiefilms populairst in Nederlandse bios

[Tour] De etappe van vandaag

Op de dag voor de laatste rustdag krijgen de renners weer een bergrit voor de kiezen. Met twee klimmen van de eerste en twee van de buitencategorie is het op papier een zware etappe. Echter wacht na de laatste klim, Col d'Aubisque nog ruim zestig kilometer afdaling en vlak naar de finish.

Bagnères-de-Luchon
Bagnères-de-Luchon ligt in een kleine vallei en is een typisch bergdorpje. Met amper 3.000 inwoners heeft het tevens een klein inwonertal. Uiteraard is er ruimte om te gaan skiën in de winter, maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Zo wordt er dan onder andere een Internationaal Filmfestival gehouden.

Het kleine dorpje Bagnères-de-Luchon was al liefst 51 keer eerder gastheer voor een Tour-etappe. Met grote klimmen als de Port de Bàles, de Peyresourde en Portillon vond de Tour-organisatie het vaak een goede locatie om een etappe te starten of te laten finishen.

Pau
Pau is een erg bekende plaats in de Tour de France. Al 62 keer eerder in de historie deed de Tour de stad in de Pyreneeën aan. Net als de laatste twee keer dat de stad werd aangedaan is er dit jaar een aankomst, een rustdag en een start van een etappe in Pau.

De stad van 82.000 inwoners had in 1995 misschien wel de meest emotionele finish in de Tour de France ooit. De dag nadat Fabio Casartelli overleed werd er een memorial verreden voor de Italiaan, waarbij zijn Motorola-ploeg gezamenlijk als eerste over de streep kwam. Twee dagen later won zijn ploeggenoot, een zekere Lance Armstrong, de etappe naar Limoges en gaf daarmee een extra eerbetoon aan zijn ploeggenoot.

 

 

Etappebeschrijving
De etappe doet enigszins denken aan de etappe naar Tarbes vorig jaar. Doordat de laatste klim ver voor de streep was, werd er toen nog bijna gesprint om de dagzege. Echter kwam de Rabobankploeg toen net te laat en was Pierrick Fédrigo de beste. Dit keer is het voortraject wel een stuk zwaarder.

Eerst wachten de renners de Col de Peyresourde (11 kilometer à 7,4%) en de Col d'Aspin (12,3 km à 6,3%) van de eerste categorie. Na de afdaling wordt voor het eerst de Col du Tourmalet beklommen. De klim is 17,1 kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 7,3%.

Na een stukje vallei wacht dan de slotklim naar de Col d'Aubisque. De klim is bijna dertig kilometer lang, maar kent een kleine afdaling halverwege, waardoor het stijgingspercentage met 4,2% laag is te noemen. Na de top valt er nog 60 kilometer af te leggen naar de finish in Pau. Het is te verwachten dat een vrij omvangrijke groep in deze Koninginnerit in de afdaling of in de vallei samenkomt en zal strijden om de dagzege.

Profiel

Algemeen klassement na de vijftiende etappe

# Naam ploeg tijd
1 Alberto Contador (Spa) Astana 72.50,42
2 Andy Schleck (Lux) Saxo Bank + 0,08
3 Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel + 2,00
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank + 2,13
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Omega Pharma-Lotto + 3,39
6 Robert Gesink
Rabobank + 5,01
7 Levi Leipheimer (VS)
RadioShack + 5,25
8 Joaquim Rodríguez (Spa) Katusha + 5,45
9 Alexandre Vinokourov (Rus) Astana + 7,12
10 Ryder Hesjedal (Can) Garmin + 7,51
59 Bram Tankink Rabobank + 1:25,18

 


FOK!sport favorieten voor de etappe
***** L.L. Sanchez
**** Le Mevel
*** Isasi
** Cunego, Fedrigo
* Rojas, Boom

 

'Amsterdam subsidieert nutteloze koranlessen'

Het Amsterdamse stadsdeel Centrum subsidieert koranlessen die volgens het stadsdeelbestuur 'geen meerwaarde' hebben voor de inburgering in de samenleving. Dat stelt VVD-deelraadslid Stefan de Bruijn.

In de onderbouwing voor het toekennen van de subsidie staat volgens De Bruijn letterlijk dat 'de afgelopen jaren niet is gebleken dat de weekendschool een meerwaarde heeft als het gaat om participatie en inburgering in de samenleving. De nadruk ligt vooral op de lessen in de eigen taal en op participatie in de eigen gemeenschap'.

"Als je leest waar het besluit op is gebaseerd, kun je alleen concluderen dat er dus geen subsidie moet worden verstrekt", concludeert De Bruijn. Dezelfde redenering werd volgens hem door het vorige bestuur gebruikt om een subsidieverzoek van de school, Iqraa, af te wijzen.

Een woordvoerder van het stadsdeel zegt echter dat de subsidie niet voor de koranlessen wordt gegeven, maar omdat de school bijdraagt aan de integratie. "Het gaat om een weekendschool die is opgericht door moeders met een Marokkaans-islamitische achtergrond."

Zij hebben er volgens hem voor gekozen hun kinderen niet naar de weekendschool van een moskee te sturen. "Op de weekendschool die door hen is opgericht is juist meer aandacht voor integratie, ook integratie van de ouders." De subsidie is eenmalig. "Voordat we structureel subsidie geven, moet de aandacht voor participatie gewaarborgd zijn."

Maar volgens De Bruijn gaat het puur om subsidie van koranlessen. "Dit moeten we niet willen. Je moet kerk en staat gescheiden houden."

Leger Pakistan schakelt zelfmoordterroristen uit

Militairen die op wacht stonden bij een oefenterrein van het Pakistaanse leger in het noordwesten van het land hebben drie zelfmoordterroristen doodgeschoten voordat ze goed en wel konden toeslaan. Bij het incident, dat zich dinsdag voltrok op een complex aan de rand van de stad Mardan, raakten vier soldaten gewond. De plaatselijke politie heeft dit bekendgemaakt.

Mardan ligt op ongeveer vijftig kilometer van Peshawar, de grootste stad in het aan Afghanistan grenzende noordwesten van Pakistan. In dit stammengebied zijn, ondanks een serie offensieven van het Pakistaanse leger, nog altijd Taliban- en Al-Qaidastrijders actief.

Vrouw vindt spin in auto en slaat over de kop

Een vrouw is maandagochtend in Brielle met haar auto over de kop geslagen nadat ze zich een hoedje was geschrokken van een spin. De 43-jarige vrouw uit Oostvoorne en haar twee kinderen van 7 en 8 jaar raakten niet gewond. De auto liep wel behoorlijke schade op, meldt de politie.

De vrouw reed rond 09.45 uur over de Schrijversdijk toen ze de spin in haar voertuig ontdekte. Ze raakte in wilde paniek en lette niet meer op de weg. Vervolgens kon ze de berm niet meer ontwijken, waarna haar auto twee keer over de kop sloeg en aan de andere kant van de weg in de berm tot stilstand kwam. Toen de politie arriveerde was het drietal al uit de auto.

Karzai: in 2014 veiligheid in Afghaanse handen

De veiligheid van heel Afghanistan is in 2014 in handen van het Afghaanse leger en de Afghaanse politie. Dit heeft president Hamid Karzai dinsdag nog eens nadrukkelijk verklaard. Hij sprak bij de opening van een conferentie over de toekomst van Afghanistan.

Karzai drukte de buitenlandse donorlanden en andere internationale partners van zijn land op het hart hun geld te steken in zaken die voor de Afghanen prioriteit hebben en niet in projecten die louter gericht zijn op snelle resultaten.

'Jol blijft in principe bij Ajax'

Martin Jol verkiest een langer verblijf bij Ajax boven een overstap naar Fulham. Dat verklaarde de 54-jarige trainer in De Telegraaf, hoewel hij nog wel een voorbehoud maakte. "Zij hadden interesse, maar in principe blijf ik bij Ajax", aldus Jol.

De Nederlander staat boven aan de verlanglijst van Fulham als opvolger van de naar Liverpool vertrokken Roy Hodgson. Volgens berichten in de Engelse media zou Jol deze week in Londen als nieuwe trainer worden gepresenteerd. Ajax wilde de afgelopen dagen niets zeggen over de vermeende Engelse interesse voor Jol, maar de clubleiding liet wel weten dat een vertrek "niet wenselijk" is. Jol leidde de Amsterdammers afgelopen seizoen naar de tweede plaats in de Eredivisie en won met Ajax de KNVB beker.

Jol en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola voerden gisteren in de Amsterdam ArenA overleg met de clubleiding over de toekomst.

Vijf doden door brand op boerderij Duitsland

Door een brand op een boerderij in de plaats Limburg in de Duitse deelstaat Hessen zijn dinsdagmorgen vijf mensen omgekomen. Vijf anderen raakten gewond, aldus lokale media.

De doden zijn een echtpaar en hun drie volwassen kinderen, meldde de politie. Onder de gewonden zijn de 80-jarige grootouders en drie inwonende arbeiders van het bedrijf.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het woonhuis is volledig verwoest. De brandweer wist de stallen en de dieren te redden.

Vleminckx: "Het staat aardig"

NEC ging gisteravond met 1-0 ten onder in het oefenduel met Hibernian uit Schotland. Ondanks de oefennederlaag ziet de Belgische aanvaller Björn Vleminckx geen reden tot paniek.

"We hoeven niet te panikeren", zegt de spits tegenover Omroep Gelderland. "We proberen elke wedstrijd een ander concept en dit keer was het inzakkend en de tegenstander niet gevaarlijk laten worden. Dat hebben we goed gedaan."

"We waren zelf niet gevaarlijk, maar ik ben ervan overtuigd dat er nog flankspelers bijkomen. Dan zal ik er wel een paar ballen tussen de touwen koppen. Het staat aardig en we gaan nu op trainingkamp in België nog wat aan de teamgeest werken."

Vleminckx werd aan het einde van het afgelopen seizoen nog gelinkt met een terugkeer naar België. De spits blijft echter gewoon in Nijmegen en richt zich met de ploeg van trainer Wiljan Vloet volledig op het nieuwe seizoen.

US Open in gevaar voor Serena Williams

De Amerikaanse tennisster Serena Williams dreigt de US Open te missen. De nummer één van de wereldranglijst heeft een operatie aan haar voet gehad en volgens een woordvoerder van de WTA Tour is het daardoor hoogst onzeker of Williams (28) kan meedoen aan het laatste grandslamtoernooi van het jaar.

Williams moest onder het mes nadat ze in een restaurant door een stuk glas gewond was geraakt aan haar rechtervoet. Ze liet vorige week weten daardoor de toernooien van Istanbul, Cincinnati en Montreal te missen. Die evenementen gelden als voorbereiding op de US Open. Via Twitter gaf Williams gisteren positieve signalen af over haar herstel. "Het gaat de goede kant op. Ik kan niet wachten tot ik uit bed mag en weer op de baan mag staan om te doen wat ik het beste kan."

Het grandslamtoernooi op Flushing Meadows (New York) begint op 30 augustus.

ANWB furieus om stortvloed boetes op A1

De ANWB is boos over een stortvloed aan boetes die vorige week op de A1 bij Muiden is uitgedeeld. De bond vraagt zich in het AD af of het hier niet meer om de opbrengsten in plaats van om de veiligheid gaat.

Vijfduizend van de achtduizend passanten reden te snel bij wegwerkzaamheden en werden op de bon geslingerd. "Als je constateert dat urenlang zestig procent van de weggebruikers te hard rijdt, dan weet je dat er iets niet goed gaat", zegt een woordvoerder in de krant.

De politie had volgens hem andere maatregelen moeten nemen, bijvoorbeeld door een duidelijke waarschuwing te plaatsen dat er wordt gecontroleerd. Nu lijkt het er volgens hem sterk op dat het alleen om de bonnen gaat. De opbrengsten zijn hoog omdat voor een overtreding bij wegwerkzaamheden een dubbel tarief geldt.

De controle op de A1 werd uitgevoerd door de regionale politie. Daar kon niemand volgens de krant uitleggen waarom zo massaal is gecontroleerd. Wel wordt de actie binnenkort op dezelfde plek herhaald. Het Korps Landelijke Politiediensten ontkent in de krant dat controles worden gehouden om zo veel mogelijk bonnen uit te schrijven. "Het gaat ons echt om de veiligheid."

Clinton wil onderzoek vrijlating Lockerbie-dader

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de Britse en de Schotse regering opgeroepen een nader onderzoek in te stellen naar de besluitvorming rond de vrijlating van de Libische Lockerbie-dader Abdel Baset al-Megrahi. Clinton schrijft dat in een reactie aan vier leden van de Amerikaanse Senaat, die opgehelderd willen hebben welke rol het olieconcern BP in deze zaak heeft gespeeld.

In haar antwoord maakt Clinton ook duidelijk dat ze nog altijd grote moeite heeft met het feit dat Al-Megrahi is vrijgelaten. Al-Megrahi is de enige verdachte die is veroordeeld voor de bomaanslag in december 1988 op Pan Am-vlucht 103, waarbij 270 mensen, meest Amerikanen de dood vonden.

Overigens heeft de Britse premier David Cameron, die dinsdag naar de Verenigde Staten komt, Al-Megrahi's vrijlating een volkomen verkeerd besluit genoemd. Hij zal dinsdagavond een ontmoeting hebben met de vier senatoren. Het besluit tot vrijlating werd verleden jaar genomen door de Schotse regering. Destijds werd gezegd dat de Libiër enstig ziek was -hij zou aan terminale kanker lijden en hooguit nog maar een jaar te leven hebben- en dat hij om humanitaire redenen naar zijn vaderland werd uitgewezen. Al-Megrahi leeft nog steeds; de diagnose is intussen bijgesteld.

De commissie voor buitenlandse betrekkingen van de Amerikaanse Senaat wil dat BP komt uitleggen welke rol het heeft gespeeld in de beslissing van de Schotse regering om Al-Megrahi vrij te laten. De Democratische senator John Kerry zei dat BP is uitgenodigd op 29 juli te verschijnen op een hoorzitting, waarbij Al-Megrahi's vrijlating uitvoerig aan de orde komt. Kerry noemde de beslissing om 'de enige die ooit veroordeeld is voor die vreselijke misdaad' vrij te laten, een foute beslissing.

In de Britse pers werd vorig jaar al gesuggereerd dat BP de regering in Edinburgh onder druk had gezet om Al-Megrahi vrij te laten. BP had belang bij goede betrekkingen met het regime in Tripoli vanwege olieboringen voor de kust van Libië.

Boek: Jessica Grant - Waar zijt gij, schildpad

Never judge a book by its cover. Boeken recenseren, regel numero één. De cover van Waar zijt gij, schildpad ziet er namelijk simpel en naïef uit, maar intrigeert ook. En daarmee is precies Audrey Flowers, de hoofdpersoon van dit boek, omschreven. Wie nu denkt dat een boek verteld vanuit het gezichtspunt van een simpel persoon niet interessant is, moet nog maar eens goed naar regel numero één kijken en zich openstellen voor het hartverwarmende boek dat Jessica Grant geschreven heeft.

waar zijt gij, schildpad

Tbs'er loopt mee met Vierdaagse

Een tbs'er die op het punt staat vrij te worden gelaten loopt dinsdag mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Hij is veroordeeld voor meerdere verkrachtingen en een moord, schrijft De Telegraaf op basis van bekenden van hem. Justitie wil in de krant alleen zeggen dat hij is veroordeeld voor een geweldsmisdrijf.

De man woont sinds kort zelfstandig en wordt een paar keer per week behandeld in de Pompe Kliniek in Nijmegen. Als onderdeel van zijn therapie mag hij zonder begeleiding aan de Vierdaagse meedoen.

De wandeltocht is dinsdag in de vroege ochtend zonder problemen van start gegaan.

Civetkoffie mogelijk taboe voor moslims

De duurste koffie ter wereld gaat mogelijk aan rijke Indonesische moslims voorbij. De koffie wordt gewonnen uit de uitwerpselen van de civetkat. Mogelijk is de koffie daarom onrein, zegt de Indonesische Ulema Raad (MUI), die om die reden een verbod overweegt.

De koffie, Kopi Luwak, wordt gewonnen uit koffiebessen die door civetkatten worden gegeten. De nachtdieren verteren alleen het vruchtvlees, de pitten (de koffiebonen, red.) fermenteren in hun maag. De uitgepoepte bonen worden vervolgens geroosterd. De koffie wordt geprezen om zijn zachte smaak. Op internet wordt de koffie voor honderden euro's per kilo verkocht.

Voor de MUI valt of staat een verbod met de beslissing of de koffie onrein is. "Als de boeren de bonen schoonmaken voor ze ze malen, zijn ze 'halal' of geoorloofd en is er geen probleem", aldus Ma'ruf Amin van de MUI.

Kopi Luwak wordt op diverse Indonesische eilanden geproduceerd, maar kan onder andere namen ook elders in Azië worden gevonden. Jaarlijks wordt slechts rond de 450 kilo verhandeld.

Creatieve apensmokkelaar valt door de mand

Op de internationale luchthaven van Mexico-Stad is een man aangehouden die op een wel erg creatieve wijze probeerde achttien aapjes zijn thuisland binnnen te loodsen. De Mexicaan bleek moeilijk afstand te kunnen doen van zijn smokkelwaar: hij had de dieren in sokken gedaan en onder zijn kleding verborgen, berichtte de BBC maandag.

Helemaal op zijn gemak voelde hij zich daarbij kennelijk niet. De man viel na zijn aankomst uit de Peruaanse hoofdstad Lima door de mand, omdat hij zich nerveus gedroeg.

Toen de dieren in beslag werden genomen, bleek dat twee van de springaapjes hun reis niet hadden overleefd. De Mexicaan stelde de diertjes onder zijn kleren te hebben verborgen om ze 'te beschermen tegen de röntgenapparaten van de douane'. De aapjes zouden het grootste deel van de reis hebben doorgebracht in zijn bagage.

De man verklaarde in Peru omgerekend zo'n 23 euro te hebben betaald voor ieder aapje. In Mexico worden naar schatting prijzen tot ruim duizend euro neergeteld voor de springaapjes. Het smokkelen van dieren is volgens experts een groot probleem in het Latijns-Amerikaanse land, omdat het een belangrijke doorvoerroute is naar de Verenigde Staten. Ook zijn wilde dieren er populair als huisdieren.

Deelnemers Vierdaagse uit de startblokken

In Nijmegen is om 03.00 uur de 94e editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. Meer dan 40.000 wandelaars lopen dinsdag een tocht van 30, 40 of 50 kilometer door de Betuwe en doen daarbij onder meer Bemmel, Huissen, Arnhem en Elst aan.

Als eersten gingen de deelnemers aan de 50 kilometer van start. Wandelaars mochten van de marsleiding een uur eerder starten in verband met het verwachte warme weer. De organisatie hoopt dat veel wandelaars alweer binnen zijn voordat de hitte dinsdagmiddag toeslaat. De finish in Nijmegen sluit om 16.00 uur.

Langs de route staan extra waterpunten. Ook hoopt de marsleiding dat omwonenden de wandelaars gul van water voorzien.

Kruiswijk moet openingsduel met PSV laten schieten

Arnold Kruiswijk maakte onlangs de overstap van Anderlecht naar sc Heerenveen. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen raakte de verdediger geblesseerd en daardoor zal hij de start van het seizoen moeten missen.

In zijn eerste wedstrijd voor de ploeg van trainer Ron Jans raakte hij geblesseerd. De voormalige trainer van concurrent FC Groningen laat de Leeuwarder Courant weten dat Kruiswijk over drie weken pas weer kan gaan trainen.

Kruiswijk had last van een botkneuzing. Hierdoor staat hij al enkele weken aan de kant. De eerste wedstrijd van het seizoen (PSV) zal hij aan zich voorbij moeten laten gaan.

"Arnold heeft een injectie in de knie gekregen en mag nu tot donderdag niks doen. Daarna ligt hij er nog drie weken uit. Eigenlijk betekent dit dat Arnold daarna weer op nul moet beginnen. Maar we zijn al blij dat er verder niks beschadigd is."

Nederwaard: Tientjeshoer

Van de stevige moeke met haar onverwoestbaar zonnige humeur was weinig meer over, sinds ze op straat was overvallen door drie opgeschoren opgeschoten jongens die afkomstig waren uit de kansarmengemeente Beverwijck, aan de overzijde van het Bantij. Ze had bij die overval haar heup gebroken, en verbleef sindsdien in ‘De Ondersteek’. Een verzorgingstehuis dat berucht was om het slechte eten dat werd geserveerd, het chronische tekort aan personeel en de extra rekeningen die werden verstuurd als een bejaarde eens een keertje iets langer dan twee minuten had mogen douchen.

Gabri neemt afscheid van Ajax in rust van duel met Chelsea

Ajax neemt het vrijdag op tegen Chelsea. In de rust van dat oefenduel neemt Gabri afscheid van het Amsterdamse publiek. Gabri verlaat Ajax om te gaan spelen voor Umm-Salal. Op de clubwebsite van Ajax is te lezen dat de supporters de Spanjaard dan kunnen uitzwaaien.

De middenvelder kwam in 2006 over van FC Barcelona. Daar was hij op de bank beland door de komst van enkele vedetten en de doorbraak van enkele talenten uit de jeugdopleiding. Gabri is zelf ook opgeleid door Barça.

In Amsterdam speelde hij in totaal 118 wedstrijden en scoorde daarin tien keer. Vorig seizoen kwam hij amper in actie door een blessure. Hij werd vier jaar geleden naar Amsterdam gehaald door Henk ten Cate. Die trainer ziet hij nu weer bij zijn nieuwe club in Qatar.

Fejzullahu wil debuutjaar bij NEC overtreffen

Voor Erton Fejzullahu is de vakantie lang genoeg geweest en mag het nieuwe seizoen beginnen. De speler van NEC wil zich laten zien in zijn tweede jaar in Nijmegen.

Vorig jaar maakte Fejzullahu zijn debuut voor NEC. Helemaal tevreden over dat jaar is hij niet. "Ik kon niet alles doen", zegt Fejzullahu tegenover Omroep Gelderland. "Zeker als ik alles moest geven dan lukte dat niet. Nu dus wel. In het trainingskamp in België wil ik me direct gaan bewijzen. Vorig seizoen was niet best. NEC gaat een nieuwe Erton zien."

De aanvaller krijgt binnenkort nog meer concurrentie. NEC is namelijk op zoek naar een nieuwe aanvaller. "Daar ben ik niet bang voor. De selectie is ook nog niet op peil."

Vorig seizoen speelde de Zweed 29 wedstrijden in de Eredivisie. Daarin scoorde hij drie keer. Komend seizoen wil hij het dus beter gaan doen.

Kogelstoters geschorst wegens weigeren dopingtest

De kogelstoters Jamie Stevenson en Kieran Kelly zijn door de Britse atletiekbond voor twee jaar geschorst omdat ze allebei weigerden om een dopingtest te ondergaan buiten de wedstrijden om.

Begin dit jaar, op 9 januari, moesten de twee worden getest. Stevenson en Kelly hebben allebei de schorsing geaccepteerd, en mogen tot begin februari 2012 dus niet meedoen aan wedstrijden.

Smit hoont bemiddelingsvoorstel Nina Storms weg

Nina Storms wil via een bemiddelingsprocedure het langslepende conflict met journalist Eric Smit beslechten. Dit heeft zij maandag in een gesprek met het Persvrijheidsfonds aangegeven. Smit voelt hier echter niets voor en spreekt van een 'schaamteloze, valse en volkomen ongeloofwaardige poging' om het nieuws te spinnen.

Smit bracht dit jaar een boek uit over zakenvrouw Nina Storms, voorheen Brink geheten. Daarvoor schreef de onderzoeksjournalist al vaak over de oprichtster van World Online. De twee zijn sindsdien in een juridische strijd verwikkeld. Twee weken geleden liet Storms beslag leggen op de bezittingen van Smit. Zij beweert dat hij 'honderden' leugens heeft gedebiteerd.

Het Persvrijheidsfonds steunt Smit financieel in zijn strijd en stelde onlangs vijfduizend euro ter beschikking. "Als er sprake is van iemand met veel geld die een onderzoeksjournalist kapot probeert te krijgen door te procederen, dan moet hij steun krijgen van het weldenkende deel der natie", liet het fonds weten.

Storms ontkent dat ze Smit kapot wil procederen. De uitlatingen van haar man, voormalig Breekijzer-presentator Pieter Storms, dat hij Smit 'tot onder zijn knieën wil afzagen' en 'aan de hoogste boom gaat ophangen', moet volgens Kay van de Linde, de woordvoerder van het stel, gezien worden als een 'emotionele en niet zo slimme uitspraak'.

Maandag spraken Ron Abram en Erik Jurgens van het Persvrijheidsfonds met Nina Storms. In dat gesprek gaf Storms aan dat zij een bindend advies van een onafhankelijke bemiddelaar wil. Ze zegt bereid te zijn de kosten van het mediationtraject voor Smit op zich te nemen.

"Lachwekkende onzin", reageert Smit. "Deze vrouw voert een oorlog tegen mij, ze probeert mij en mijn gezin kapot te maken." Hij heeft geen enkel vertrouwen in de goede bedoelingen van Storms. "Een mediationtraject ga je in als beide partijen de intentie hebben om eruit te komen. Daar is absoluut geen sprake van. Ze heeft me zes keer gedagvaard, wilde me strafrechtelijk laten vervolgen en inmiddels kan ik al twee weken niet meer pinnen vanwege de beslaglegging."

Artsen: Joran vertoont psychopatische trekjes

Volgens artsen in Peru vertoont Joran van der Sloot psychopathische trekjes. Dat blijkt uit een medisch rapport, waarover Peruaanse media maandag (lokale tijd) berichten. Ook noemden de artsen Joran impulsief. Ze onderzochten hem in de zwaar beveiligde gevangenis Miguel Castro Castro in de hoofdstad Lima, waar hij zijn proces afwacht.

Het medisch rapport is overgedragen aan de rechter. Joran van der Sloot (22) wordt ervan verdacht de Peruaanse Stephany Flores (21) op 30 mei in zijn hotelkamer in Lima te hebben vermoord.

Gevonden lichaam op woonboot blijkt bewoner

Het stoffelijk overschot dat donderdagavond werd aangetroffen op een uitgebrande woonboot in Amsterdam is geïdentificeerd als dat van de 64-jarige bewoner. De stoffelijke resten werden aangetroffen op het weggesleepte wrak.

De politie hield er eerder nog rekening mee dat de bewoner op vakantie was, maar heeft inmiddels contact gehad met zijn familie. "Hij is niet op vakantie en heeft geen contact opgenomen met familie of vrienden." Op het ernstig verbrande lijk is sectie uitgevoerd. Daarbij is onder meer gekeken naar gebitsgegevens.

De brand aan de Diemerzeedijk aan het IJ verwoestte dinsdag twee woonboten. Een derde boot kon tijdig worden verplaatst.

Bosnië-Herzegovina lijkt nu al kansloos voor EK 2012

De EK-kwalificatiewedstrijden beginnen al over twee maanden en het is nog maar de vraag of Bosnië-Herzegovina de kans krijgt om zich te kwalificeren.

De voetbalbond van Bosnië-Herzegovina heeft een driekoppige leiding. Door de drie leiders zijn drie bevolkingsgroepen vertegenwoordigd. Op last van de FIFA moet dit nu veranderen. De wereldvoetbalbond wil namelijk dat één persoon de leiding krijgt. Daarvoor zijn tweederde van de stemmen binnen de voetbalbond nodig, maar dat aantal is nog niet gehaald.

Van de in totaal zestig afgevaardigden stemden slechts 27 personen voor de wijziging in de top. Waar veertig stemmen nodig zijn en met de EK-kwalificatie voor de deur lijkt het een zware opdracht.

Op 3 september speelt Bosnië-Herzegovina de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Mocht er voor die tijd niets veranderd zijn in de leiding, dan gaat deze wedstrijd niet door en kan het land zich niet meer plaatsen voor het EK in Polen en Oekraïne. In dat geval legt bondscoach Safet Susic zijn taken neer.

EA kondigt vandaag nieuwe games aan

De befaamde gamedeveloper Electronic Arts zal vandaag een aantal nieuwe games aankondigen, dat vertellen ze op Twitter. Het zal bekend worden gemaakt tijdens hun jaarlijkse beurs, genaamd de EA's annual showcase.

Op Twitter verkondigt EA: New games announced tomorrow at EA's annual Studio Showcase. De grootste geruchten gaan uit naar meerdere sequels, namelijk die van Mirrors Edge, wat dan Mirrors Edge 2 zou worden, of de aankondiging van Battlefield 3. Wat precies waar is horen wij later op de dag wanneer ze hun nieuwe spel aankondigen.

EA

Topdrukte bij ANWB-alarmcentrale

Bij de alarmcentrale van de ANWB zijn de afgelopen week ongeveer 16.000 telefoontjes binnengekomen uit het buitenland met een hulpaanvraag.

Door het warme weer waren er veel belletjes van automobilisten die problemen hadden met hun koeling of accu. Dat zei maandag een woordvoerder van de ANWB. In totaal kwamen er circa 65.000 telefoontjes binnen.

Veel telefoontjes uit het buitenland kwamen uit de populaire vakantielanden Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Ook de ANWB-hulpposten in Barcelona, Athene, Lyon en München hadden het druk. Het aantal hulpvragen van vakantievierders van buiten Europa is met 25 procent afgenomen.

Veel klachten kan de ANWB telefonisch afhandelen, maar voor duizenden moet de ANWB in actie komen door bijvoorbeeld een garage of hotel te regelen. Bij een garage kan het wel eens lang duren in deze periode, vooral in de weekeinden. "Het blijft mensenwerk. We vragen dan ook om begrip als het soms wat langer duurt", zegt de woordvoerder.

Veel pechmeldingen komen binnen van auto's met motorische problemen die in de hitte voor tunnels te lang moeten wachten. Voor auto's met caravans die bijvoorbeeld in de file voor de Tauerntunnel of de St. Gotthardtunnel staan, kan dat "killing", zijn aldus de ANWB.

De ANWB zegt dat het de komende twee weken extra druk blijft bij de alarmcentrale.

Reddingsbrigade minder druk door slechter weer

Reddingsbrigade Nederland heeft vorige week minder vaak in actie hoeven komen dan de week ervoor. In totaal kwam de reddingsbrigade 1146 keer in actie, tegenover 2386 keer de week ervoor. Vorige week was het weer een stuk minder zomers.

Behalve mensen werden ook dieren uit een levensbedreigende situatie gered. In Egmond was een dolfijn van 4,5 meter vast komen te zitten in de branding. In zijn blaasgat zat een stuk plastic vast, dat is verwijderd. Het dier werd met behulp van omstanders weer richting zee geholpen.

Ook spoelden in Callantsoog, Bloemendaal en IJmuiden drie jonge zeehondjes aan. Zij zijn overgedragen aan de zeehondenopvang. Voor twee bruinvissen liep het minder goed af. Zij spoelden aan op Westenschouwen en overleefden dit niet.

Ook een 28-jarige man kwam om het leven bij een waterongeval op het Geestmerambacht bij Alkmaar. Verder werden zwemmers geholpen die bijvoorbeeld te dicht bij een golfbreker waren gekomen en niet weg konden komen, kwamen verschillende watersporters in de problemen en werd 783 keer eerste hulp verleend. Ook zocht de reddingsbrigade 56 keer naar vermiste kinderen.

Acteur James Gammon (70) overleden

De vooral uit westernfilms bekende Amerikaanse acteur James Gammon is vrijdag bij zijn dochter thuis in Californië gestorven op 70-jarige leeftijd. Dat berichtte een lokale krant uit zijn woonplaats Ocala in Florida maandag. Hij leed aan kanker.

Gammon werd wereldberoemd als filmvader van acteur Don Johnson in de serie Nash Bridges. Daarvoor was hij onder meer in series als Bonanza te zien. Hij acteerde ook in diverse films en speelde onder meer de rol van manager van een honkbalteam in de komedie Major League en in Cold Mountain met Nicole Kidman en Jude Law.

Viertal opgepakt voor smokkel 22,5 kilo cocaïne

Vier mannen zijn vrijdag opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de smokkel van 22,5 kilo cocaïne die door de douane in de Rotterdamse haven is onderschept. De drugs zaten in een container met twintig pallets verse cassave uit Costa Rica, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie maandag.

De container met de Zuid-Amerikaanse wortelknollen werd na de vondst van de cocaïne afgeleverd in Noordwijkerhout. Twee mannen uit Rotterdam en Berkel en Roderijs werden direct na het uitladen van de container in de kraag gevat. Kort daarop volgden de arrestaties van twee andere verdachten in Rotterdam.

Motorrijder vliegt huis binnen en overlijdt

Een motorrijder is maandag in het Drentse Schoonebeek overleden nadat hij tegen een huis aanreed en door een raam naar binnen vloog. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

De motorrijder reed vermoedelijk rond 18.00 uur met een flinke snelheid over de Europaweg en ging rechtdoor waar de weg naar links afboog. De bestuurder van de motor reed vervolgens zo'n honderd meter over gras en een fietspad om uiteindelijk met waarschijnlijk nog altijd een flinke snelheid tegen een huis te botsen.

De motorrijder vloog door het raam naar binnen. Het lichaam van het slachtoffer lag rond 19.15 uur nog in de woning. De motor botste tegen gevel, waarvan een stuk naar binnen is geschoven.

Waardoor de motorrijder de bocht miste, is nog onduidelijk. Ook de identiteit van het slachtoffer is nog onbekend. De motor had een Duits kenteken. Op de Europaweg, bij de Duits-Nederlandse grens, geldt een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur.

Doorbraak: gel helpt hiv-infectie te voorkomen

Wetenschappers spreken van een doorbraak; voor de eerste keer is een vaginale gel in staat gebleken het aidsvirus tegen te houden. Uit een studie in Zuid-Afrika bleek dat de gel de kans op hiv bij vrouwen met een geïnfecteerde partner met vijftig procent vermindert.

De resultaten moeten nog bevestigd worden in een andere studie en de mate van bescherming is wellicht niet voldoende om de gel toe te staan in landen als de Verenigde Staten, maar onderzoekers zijn er optimistisch over dat de gel nog verbeterd kan worden.

De gel met het aidsmedicijn tenofovir verminderde de kans op hiv met vijftig procent na gebruik van één jaar en met 39 procent na tweeënhalf jaar, vergeleken met gels zonder medicijnen. Om toegestaan te worden in de VS moet een gel of crème die hiv voorkomt voor ten minste tachtig procent effectief zijn. Dat kan bereikt worden als er meer tenofovir aan de gel wordt toegevoegd of als vrouwen de gel vaker gebruiken. De vrouwen in de studie gebruikten de gel zestig procent van de keren dat ze gemeenschap hadden, vrouwen die het vaker gebruikten bleken ook een hogere graad van bescherming te hebben.

Zelfs gedeeltelijke bescherming is een enorme overwinning die niet alleen voor arme landen een zegen kan zijn, maar ook voor stellen overal ter wereld van wie één hiv heeft en de ander niet, aldus Salim Abdool Karim, de Zuid-Afrikaanse onderzoeker die de studie leidde. Hij zal de resultaten dinsdag presenteren op de internationale aidsconferentie in Wenen.

Duitsland helpt radicalen te stoppen

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst is maandag een programma gestart voor radicale islamieten die het extremisme achter zich willen laten. Ze krijgen dan hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan en een nieuw huis.

Het programma, dat Hatifa -telefoon in het Arabisch- is genoemd, richt zich ook op familie en vrienden van mensen die onder de invloed van radicalen verkeren. De dienst garandeert vertrouwelijkheid voor degenen die gebruik willen maken van het programma. Ook zullen er veiligheidsmaatregelen getroffen worden mochten deelnemers bedreigd worden door radicalen. Een woordvoerder van de dienst wilde niet zeggen hoeveel geld er beschikbaar is voor het programma.

In Duitsland heeft tot op heden geen grote aanslag plaatsgevonden, maar zijn er wel pogingen om aanslagen te plegen geweest.

Bouterse: Surinamers gaan land opbouwen

Suriname moet weer worden opgebouwd door de rechtmatige eigenaren, de Surinamers. Dat zei Desi Bouterse in zijn eerste speech nadat hij maandag als president van Suriname werd gekozen, zo meldt de lokale krant de Ware Tijd.

Bouterse gaf in zijn toespraak verder aan graag de verschillen van mening die hij heeft met tegenstanders achter zich te willen laten. "We hebben een hele moeilijke tijd achter de rug en ik steek nu mijn handen uit naar een ieder die zich tegenstander van mij voelt", zei hij. Hij doelde hiermee op de Surinaamse partijen NPS en NHP. "Laten wij zaken die ons niet goed gezind waren de afgelopen 65 jaar achter ons laten."

Na de toespraak liepen de tranen over de wangen van de nieuwe president. Bouterse kreeg 36 van de 51 stemmen in het parlement. Hij had er minstens 34 nodig om uitgeroepen te kunnen worden tot president. Bouterse wordt op 3 augustus beëdigd.

Met de verkiezing van Bouterse is niet iedereen even blij. Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) zei in een reactie dat Nederland alleen contacten met de nieuwe president zal onderhouden als het noodzakelijk is. Hij is in Nederland niet welkom, tenzij hij zijn gevangenisstraf komt uitzitten.

Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel. Dat kan volgens Verhagen niet van tafel worden geveegd. In Suriname loopt daarnaast nog het proces tegen de oud-couppleger vanwege de Decembermoorden.

Op basis van het internationaal recht geniet een staatshoofd echter immuniteit voor buitenlandse rechtsmacht voor zolang hij zijn functie vervult. Als gevolg daarvan kan het vonnis tegen Bouterse pas ten uitvoer worden gebracht nadat hij zijn ambt heeft neergelegd, meldt Buitenlandse Zaken.

Oud-voorzitter van de Tweede Kamer en voormalig woordvoerder voor de VVD over Suriname Frans Weisglas zei maandagavond in Nova dat Nederland het er niet zomaar bij moet laten zitten, omdat hij onschendbaar zou zijn. "Als Bouterse hier komt, moeten ze hem inrekenen." Ook als hij naar de Verenigde Staten of Brazilië gaat, moet Nederland volgens hem proberen hem uitgeleverd te krijgen.

Weisglas zegt verder te vrezen dat Suriname met Bouterse als president een pariastaat wordt, aangezien de meeste landen er niet op zitten te wachten iemand die is veroordeeld voor drugshandel en hoofdverdachte is in een zaak rond de moord op vijftien mensen te ontvangen. "Suriname zal geïsoleerd worden in de wereld." Het gevolg hiervan zal economische teruggang zijn, voorspelt Weisglas.

De PVV van Geert Wilders wil dat alle ontwikkelingshulp aan Suriname wordt stopgezet nu Bouterse is verkozen tot president, zo staat in vragen die de partij maandag heeft gesteld aan Verhagen.

Uitvinder Tetris niet betrokken bij nieuwste versie

De man die Tetris in 1984 ontwikkelde, is niet betrokken bij de ontwikkeling van Tetris Party Deluxe. Dat heeft Nintendo maandag bevestigd tegenover Novum Nieuws. Tetris Party Deluxe werd vorige week aangekondigd als een nieuwe editie van Tetris. Het spel is met meerdere personen tegelijk te spelen.

Eind vorige maand gaf de ontwikkelaar van de originele Tetris, Alexey Pajitnov, aan al tien jaar bezig te zijn met een versie van Tetris die geschikt is voor meerdere spelers. Toen Tetris Party Deluxe werd onthuld door Nintendo was er onduidelijkheid over de betrokkenheid van Pajitov.

Alexey Pajitnov is met zijn bedrijf The Tetris Company LLC de licentiehouder van Tetris. Toen Pajitnov in 1984 Tetris ontwikkelde, kreeg hij door het Russische communistische bewind geen cent. Sinds de val van de Sovjet-Unie is The Tetris Company LLC de licentiehouder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.