Civetkoffie mogelijk taboe voor moslims

De duurste koffie ter wereld gaat mogelijk aan rijke Indonesische moslims voorbij. De koffie wordt gewonnen uit de uitwerpselen van de civetkat. Mogelijk is de koffie daarom onrein, zegt de Indonesische Ulema Raad (MUI), die om die reden een verbod overweegt.

De koffie, Kopi Luwak, wordt gewonnen uit koffiebessen die door civetkatten worden gegeten. De nachtdieren verteren alleen het vruchtvlees, de pitten (de koffiebonen, red.) fermenteren in hun maag. De uitgepoepte bonen worden vervolgens geroosterd. De koffie wordt geprezen om zijn zachte smaak. Op internet wordt de koffie voor honderden euro's per kilo verkocht.

Voor de MUI valt of staat een verbod met de beslissing of de koffie onrein is. "Als de boeren de bonen schoonmaken voor ze ze malen, zijn ze 'halal' of geoorloofd en is er geen probleem", aldus Ma'ruf Amin van de MUI.

Kopi Luwak wordt op diverse Indonesische eilanden geproduceerd, maar kan onder andere namen ook elders in Azië worden gevonden. Jaarlijks wordt slechts rond de 450 kilo verhandeld.

Submitter:  Bron: Novum/AP