Ziekenhuizen eisen openheid ministerie

De ziekenhuizen willen meer duidelijkheid over de bezuinigingen. De branchevereniging van ziekenhuizen start een zogeheten Wob-procedure tegen het ministerie van Volksgezondheid. Volgens NVZ vereniging van ziekenhuizen zijn de cijfers op basis waarvan het departement de ziekenhuizen een korting van meer dan een half miljard euro wil opleggen onvoldoende onderbouwd.

Demissionair minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) kampt met forse overschrijdingen op zijn begroting. Hij kondigde daarom onlangs aan dat de ziekenhuizen volgend jaar 549 miljoen euro minder krijgen. Dat komt volgens de bewindsman overeen met het bedrag dat ziekenhuizen vorig jaar te veel hebben uitgegeven.

Volgens de NVZ ontbreekt echter een 'deugdelijke analyse en onderbouwing van de overschrijding'. De organisatie herkent zich niet in de cijfers van de bewindsman. "Concrete en juiste gegevens op tafel leggen is een chronisch probleem voor VWS", stelt de organisatie. Via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) willen de ziekenhuizen alle gegevens boven water krijgen, waar Klink de overschrijding op baseert.

De ziekenhuizen vinden verder dat Klink in de eerste plaats de zorgverzekeraars zou moeten aanspreken op de overschrijdingen, omdat de ziekenhuizen slechts de zorg leveren die de verzekeraars bij hen hebben ingekocht.