Bezwaar tegen strengere exameneisen

Het is een slecht plan om de exameneisen voor het voortgezet onderwijs te verscherpen, zoals het kabinet wil. Dat stellen de scholierenorganisatie Laks en de vereniging van schoolbesturen, de VO-Raad, dinsdag.

De twee organisaties schrijven in een brief aan staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dat het plan ongewenste effecten zal hebben. Zo zouden leerlingen moeilijke vakken gaan mijden en scholen alleen nog maar aandacht besteden aan het examenprogramma.

Het kabinet besloot vorige maand op voorstel van Van Bijsterveldt dat leerlingen vanaf 2012 een voldoende moeten halen voor zowel het centraal schriftelijk examen als het schoolexamen. Nu geldt nog dat het gemiddelde van het schoolexamen en het centraal schriftelijk een voldoende moet zijn.

Van Bijsterveldt wil met de nieuwe regels tegengaan dat scholen het schoolexamen met opzet te gemakkelijk maken, zodat meer leerlingen slagen. Nu halen leerlingen op sommige scholen opvallend vaak een veel hoger cijfer voor het schoolexamen dan voor het centraal schriftelijk.