Dixon wint spannende IndyCar-race Long Beach, Van Kalmthout veertiende

In de Californische straten van Long Beach is zondagavond de tweede race verreden van het seizoen in de IndyCar Series. Het werd een tactische en spannende strijd, die pas in de allerlaatste ronden werd beslist.

Felix Rosenqvist vertrok vanaf poleposition, met Will Power naast zich. Ze werden gevolgd door Josef Newgarden, Colton Herta, Marcus Ericsson, Alex Palou, Christian Lundgaard, Scott Dixon, Marcus Armstrong en Kyle Kirkwood - Rinus van Kalmthout moest het proberen vanaf de achttiende plek na een mislukte kwalificatie.

De start mislukte - zoals traditie is in de IndyCar Series - weer totáál, maar de wedstrijdleiding vond het prima en het bleef bij een groene vlag. Power pakte daarbij de leiding, voor Newgarden en Rosenqvist, die al vrij snel ook een plek in moest leveren bij Ericsson én Herta. Na vijftien ronden kregen we de eerste caution: Christian Rasmussen was de muur in gegaan.

Tijdens de caution kwam leider Power naar binnen, in tegenstelling tot onder meer Newgarden. Die pakte zo de leiding en met Newgarden, Ericsson, Herta, Palou, Rosenqvist en de ook niet gestopte Van Kalmthout voorop konden we door.

Degenen die tijdens de caution niet gestopt waren kwamen een aantal ronden later noodgedwongen toch binnen en zo ging Dixon naar de leiding, voor Power. Ruim dertig ronden voor het einde kwam Dixon vanaf de leiding naar binnen, gevolgd door onder meer Power en Kirkwood. Bij Dixon gingen er gebruikte zachte banden op, Power kreeg harde banden en dat leek de crux voor de race te kunnen worden.

Newgarden kwam vanaf de leiding zijn in principe laatste stop maken met nog ruim 25 ronden te gaan en kwam zo'n zeven seconden achter Dixon terecht. Dat gat werd alsmaar kleiner en met dik tien ronden te rijden sloot Newgarden aan bij Dixon, die door de pitstops van de coureurs voor hem inmiddels weer aan de leiding reed.

Negen ronden voor de finish kreeg Newgarden een tik van de vlak achter hem rijdende Herta, waardoor Newgarden snelheid verloor en niet alleen achter Herta, maar ook achter Palou terecht kwam.

Ondertussen kwam leider Dixon bij zijn op een ronde achterstand rijdende teamgenoot Kyffin Simpson, die hem uiteraard soepel voorbij liet, maar die vervolgens toch even in de weg reed voor Herta. Het was uiteindelijk genoeg, want Dixon hield stand en pakte de zege, voor Herta, Palou en de onfortuinlijke Newgarden - Van Kalmthout finishte uiteindelijk als veertiende.