Bosnië-Herzegovina lijkt nu al kansloos voor EK 2012

Olga Kroeders

De EK-kwalificatiewedstrijden beginnen al over twee maanden en het is nog maar de vraag of Bosnië-Herzegovina de kans krijgt om zich te kwalificeren.

De voetbalbond van Bosnië-Herzegovina heeft een driekoppige leiding. Door de drie leiders zijn drie bevolkingsgroepen vertegenwoordigd. Op last van de FIFA moet dit nu veranderen. De wereldvoetbalbond wil namelijk dat één persoon de leiding krijgt. Daarvoor zijn tweederde van de stemmen binnen de voetbalbond nodig, maar dat aantal is nog niet gehaald.

Van de in totaal zestig afgevaardigden stemden slechts 27 personen voor de wijziging in de top. Waar veertig stemmen nodig zijn en met de EK-kwalificatie voor de deur lijkt het een zware opdracht.

Op 3 september speelt Bosnië-Herzegovina de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg. Mocht er voor die tijd niets veranderd zijn in de leiding, dan gaat deze wedstrijd niet door en kan het land zich niet meer plaatsen voor het EK in Polen en Oekraïne. In dat geval legt bondscoach Safet Susic zijn taken neer.