Politie rolt mensensmokkelbende op

In een onderzoek naar mensensmokkel zijn de afgelopen tijd vijftien mensen aangehouden. Drie verdachten zitten nog vast, meldt de politie dinsdag. Een 66-jarige vrouw uit Leiden wordt gezien als hoofdverdachte.

Meerdere verdachten zouden ervoor hebben gezorgd dat mensen uit onder meer India en Nepal tegen betaling naar Nederland konden komen. Ze brachten hen in contact met een Nederlander, met wie ze een neprelatie aangingen. Op papier woonden de immigrant en de Nederlandse neppartner samen.

De immigrant kreeg dankzij de neprelatie een tijdelijke verblijfsvergunning, die na drie jaar wordt omgezet in een vaste verblijfstatus. Voor deze diensten kregen de verdachten volgens de politie enorme bedragen betaald, waarvan een deel naar de neppartner ging.

Het onderzoek ging vorig jaar van start, toen de politie na tips een 66-jarige vrouw uit Leiden in de smiezen kreeg. De vrouw werd medio april aangehouden. Diezelfde dag werd ook een vrouw uit Den Haag opgepakt en werden doorzoekingen verricht in negen woningen en bedrijven in Leiden, Leiderdorp, Den Haag, Amsterdam en Leidschendam. In het verdere onderzoek werden nog dertien mensen gearresteerd, voor een deel mensen uit India en Nepal.

De vrouwen uit Leiden en Den Haag en een 45-jarige Hagenaar zitten nog vast en moeten donderdag voor een procedurele zitting in de rechtbank in Den Haag verschijnen. De vrouw uit Leiden was volgens het Openbaar Ministerie de spil in de mensensmokkelzaak. Zij regelde alle contacten met mensen in India en Nepal en met Nederlanders die wel voor een bepaald bedrag wilden veinzen dat ze een relatie hadden. Ook verzorgde ze de betalingen.