Bautista en Razgatlioglu winnen mooie World Superbike-races op Assen, Van der Mark 8e en 9e

Op het TT Circuit van Assen is zondag het World Superbike-weekeinde in Nederland afgesloten. Na de openingsrace van zaterdag stonden zondag de superpolerace en de tweede reguliere race op het programma, wat voor heerlijk racen zorgde.

Superpolerace
De race ging van start met Jonathan Rea, Nicolo Bulega en Toprak Razgatlioglu op de eerste rij, voor Sam en Alex Lowes, Remy Gardner, Alvaro Bautista, Michael Ruben Rinaldi en Andrea Iannone - Michael van der Mark vertrok vanaf de dertiende plek.

Met een geweldige start schoot Bulega naar de leiding, voor Rea en Razgatlioglu. Lowes kwam zich daar snel tussen mengen en ook Gardner ging voorbij Razgatlioglu, maar het was Bautista die pas echt goed naar voren kwam: in rap tempo schoof de wereldkampioen door naar plek twee, achter de inmiddels flink ver weggereden Bulega.

Het gat naar Bulega werd in no-time gedicht door Bautista, die zo naar een overtuigende zege reed. Teamgenoot Bulega werd tweede, Alex Lowes won een heftige strijd met Gardner om de derde plek - Van der Mark finishte als achtste, nog voor zijn in de slotfase flink weggezakte teamgenoot Razgatlioglu.

Race twee
We gingen van start met de top-9 van de superpolerace als startopstelling voor de eerste drie rijen: Bautista, Bulega en Alex Lowes op rij één, Andrea Locatelli, Rea en Gardner op rij twee en Razgatlioglu, Van der Mark en Sam Lowes op de derde rij. Bautista pakte in de openingsronde de leiding en werd gevolgd door Locatelli, Gardner en Bulega, met Razgatlioglu op plek vijf - vooral Alex Lowes verloor veel posities.

Razgatlioglu had het tempo lekker te pakken en reed zich via Gardner naar de tweede plek, twee ronden later nam hij Bautista te grazen voor de leiding. Kort daarna werd het nog eens lastiger: het begon te druppelen in Assen, niet veel later gingen Rea en Alex Lowes gezamenlijk onderuit, terwijl Bautista weer langs Razgatlioglu naar de leiding reed.

Gardner voegde zich bij Bautista en Razgatlioglu en het trio reed zich wat los van Locatelli, Van der Mark, Iannone en Bulega, terwijl het circuit beetje bij beetje natter werd. Het kwartet sloot ook ineens weer aan en het was Gardner die de leiding pakte, maar hij moest Razgatlioglu en Bautista wederom voor laten gaan.

Razgatlioglu wist in de slotronde eindelijk af te rekenen met Bautista en pakte een bijzonder fraaie zege op de BMW, voor Bautista op zijn Ducati en Gardner op de Yamaha, die zijn eerste World Superbike-podium pakte. Iannone werd vierde, voor Locatelli en een prima zesde plek voor Van der Mark, maar die zakte na een tijdstraf terug naar de negende plek.